بیروت-ایرنا-'جورج علم' نویسنده و تحلیلگر لبنانی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به شكست كشورهای عربی حامی تروریست ها و معارضان سوری، تاكید كرد كه این كشورها اینك راهی جز احیای روابط با دمشق و بازگرداندن دوباره آن به اتحادیه عرب ندارند.

به گفته علم، این سوریه است كه باید از طرف مقابل امتیاز بگیرد و برای آنها شرط بگذارد. بازگشت این كشور به اتحادیه عرب در مارس آینده حتمی است و این كشور در نشست تونس شركت خواهد كرد. حتی شاید پیش از مارس آینده سوریه به اتحادیه عرب برگردد.
در ادامه متن كامل گفت و گوی ایرنا با علم می آید:

*ایرنا: آیا می توان گشایش در روابط كشورهای عربی با سوریه را تصمیمی جدی و قاطعانه دانست؟
**علم: طبیعتا این یك تصمیم قاطعانه است و آنچه از ظاهر برمی آید گویای این مساله است. بازگشایی سفارت امارات كه نقش محوری در حمایت از معارضان سوری و گروه های تروریست داشت به این معناست كه تصمیم بزرگی در كشورهای عربی گرفته شده است. البته این تصمیم اشاره و حمایت آمریكا را نیز همراه خود داشته است.

*ایرنا: دلیل این تحول چیست؟
**علم: دلایل مختلفی وجود دارد كه مهمترین آن این است كه كشورهایی كه با سوریه رویارویی كردند به پیروزی دولت این كشور و احیای حاكمیت آن بر بیشتر مناطق سوریه و بیرون راندن داعش اقرار كردند. امروز تنها شمال سوریه است كه میدان نزاع كشورهای منطقه و فرامنطقه ای است و دولت سوریه بر بیشتر مناطق این كشور حاكم است.
به طور خلاصه باید گفت كه محور دشمن سوریه با شعار انقلاب حامی تروریسم بود، شكست خورد. كشورهای حامی گروه های تروریستی راهی جز اقرار به شكست و بازگشت به قطار سوریه ندارند.

*ایرنا: شما به اشاره و حمایت آمریكا از گشایش روابط كشورهای عربی با سوریه اشاره كردید. چه دلایل باعث چنین موضعی از سوی آمریكا شد؟
**علم: دلایل آمریكا زیاد است. همانطور كه معلوم است آمریكا از گروه های مخالف سوریه از راه های مختلف حمایت می كرد و هر زمان هم كه دولت سوریه پیشروی میدانی داشت، با طرح ادعای كاربرد سلاح شیمیایی سعی در تغییر معادلات داشت. اما امروز محور آمریكا و كشورهای خلیج (فارس) به شكست سیاست خود اقرار می كنند. آنها نتوانستند سوریه و بشار اسد رئیس جمهوری این كشور را شكست دهند. این پیروزی با حمایت ایران و روسیه محقق شد. بنابراین محور روسیه-ایران-سوریه پیروز شد و محور دشمنان شكست خورد و هیچ گزینه ای جز بازگشت به سوریه برای تغییر وضعیت خود در دمشق ندارند.

*ایرنا: آیا ممكن است كه كشورهای عربی بابت گشایش در روابط، امتیازی را بگیرند؟
**علم: این سوریه است كه باید از طرف مقابل امتیاز بگیرد. بازگشت این كشور به اتحادیه عرب در مارس آینده حتمی است و این كشور در نشست تونس شركت خواهد كرد. حتی شاید پیش از مارس آینده سوریه به اتحادیه عرب برگردد. سوریه با پرونده های مهمی روبروست كه مهمترین آنها بازسازی است. همه كشورها در این فرایند به دنبال كسب منافع بر اساس شروط سوریه هستند.

*ایرنا: گشایش در روابط كشورهای عربی با سوریه چه نتایجی خواهد داشت؟
**علم: منطقه پس از این گشایش، با واقعیت جدیدی روبروست كه مهمترین ویژگی آن پیروزی محور سوریه-ایران-روسیه در مقابل شكست محور خلیجی-آمریكایی است. آمریكایی ها تصمیم به عقب نشینی از سوریه گرفتند. حتی اگر آنها عقب نشینی نكنند این مساله نشانگر ناكامی آمریكا در پرونده سوریه است. بنابراین سوریه برای نقش آفرینی محوری آنطور كه پیش از اخراج از اتحادیه عرب داشت، به صحنه بازمی گردد.

*ایرنا: كشورهای عربی كه آماده احیای روابط خود با سوریه می شوند از هدف خود مبنی بر ایجاد توازن در آنچه به نفوذ ایران و تركیه معروف است، سخن می گویند. نظر شما درباره این مساله چیست؟
**علم: این سخنان با هدف حفظ آبرو در مقابل مردم و توجیه بازگشت این كشورها كه همواره شعارهای خصمانه علیه سوریه سر می دادند، مطرح می شود. آنها امروز در موضع ضعف قرار گرفته اند و نمی توانند برای بازگشت خود شرط تعیین كنند بلكه آنها بر اساس شروط سوریه بازخواهند گشت. اما آنها برای توجیه بازگشت خود از تلاش برای توازن در سوریه سخن می گویند؛ سخنی كه البته ارزشی ندارد.

*ایرنا: آیا ممكن است كه رژیم صهیونیستی با هدف تغییر معادلات دست به اقدامی بزند؟
**علم: ما از رژیم صهیونیستی انتظار همه چیز داریم. اما این رژیم از تغییر‌ معادلات ناتوان است. اسرائیل اخیرا به سوریه تجاوز كرد اما با سد پدافند هوایی سوریه روبرو شد. به دلیل حضور روسیه و دلایل سیاسی دیگر، عرصه سوریه میدانی راحت برای رژیم صهیونیستی نیست.
خاورم**2054