۱۶ فروردین ۱۴۰۲، ۱۴:۰۱
کد خبر: 85074549
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بی اعتنایی کشورهای عربی به آمریکا، رمز موفقیت منطقه

۱۶ فروردین ۱۴۰۲، ۱۴:۰۱
کد خبر: 85074549
بی اعتنایی کشورهای عربی به آمریکا، رمز موفقیت منطقه

دمشق – ایرنا - در حالی که درهای اتحادیه عرب به روی ورود مجدد سوریه به آن گشوده شده و برخی کشورهای عربی همچون امارات، مصر و الجزایر برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تلاش می کنند و ریاض هم در این زمینه چراغ سبز نشان داده، واشنگتن برای این که خودی نشان داده باشد برای دمشق، تکلیف تعیین می کند.

به گزارش دفتر منطقه ای ایرنا در دمشق، قرار است سی و دومین نشست سران کشورهای عربی به میزبانی عربستان در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ماه برگزار شود؛ نشستی که به احتمال قوی روسای جمهور ایران، سوریه و ترکیه نیز به آن دعوت و در آن حضور خواهند داشت.

مطمئنا نشست عربستان در دوران کنونی که منطقه و جهان آبستن برخی رویدادهای تلخ همچون ادامه جنگ و بحران سوریه، ادامه جنگ یمن، اوضاع بغرنج لبنان و فلسطین و جنگ اوکراین می باشد، بسیار با اهمیت نه تنها برای منطقه، بلکه برای جهان خواهد بود.

یکی از موضوعات مهم اجلاس سران اتحادیه عرب در عربستان حضور "بشار اسد" رییس جمهور سوریه در آن می باشد که موافقان و مخالفان این موضوع واکنش های مختلفی نسبت به آن نشان داده اند.

بسیاری از کشورهای عرب منطقه، چه آنهایی که پیش از این با سوریه مشکل داشته اند و چه آنهایی که مشکل نداشته اند، عموما از حضور مجدد سوریه در اتحادیه عرب استقبال کرده اند و آن را به فال نیک گرفته اند، اما این موضوع با ناراحتی شدید رژیم صهیونیستی و آمریکا مواجه شده است و یکی از دلایل بمباران های اخیر سوریه توسط رژیم تل آویو در واکنش به همین اقدام می باشد.

در حالی که نقش آمریکا در ماهها و سال های اخیر بسیار کم رنگ شده و کمتر کشور عربی هست که همانند گذشته گوش به فرمان واشنگتن باشد، که نتیجه آن در کاهش تولید نفت از سوی اعضای اوپک پلاس به رغم مخالفت آمریکا مشاهده شد، اما یانکی ها نمی خواهند قبول کنند که ایالات متحده دیگر آن قدرت سابق نیست و هنوز هم اعتبار دارد.

یکی از اقدامات و واکنش های اخیر مقامات واشنگتن نسبت به حضور مجدد سوریه در اتحادیه عرب، به سخنان چهارم فروردین "باربارا لیو"، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در بیروت باز می گردد.

وی در دیدار با مقامات لبنانی با اشاره به تغییر موضع کشورهای عربی در قبال روابط با سوریه پرداخته و از روی استیصال گفته است که واشنگتن بازگشت این کشور به اتحادیه عرب را وتو نمی‌کند، اما شروطی برای تحقق این اتفاق دارد.

آمریکا دو شرط را در این باره مطرح کرده است؛ شرط نخست این که تصمیم بازگشت سوریه به اتحادیه عرب ناشی از یک موضع مشترک عربی باشد که به موجب آن همه اعراب و نه برخی از آنها در نهایت سوریه را به اتحادیه عرب بازگردانند.

و شرط دوم نیز این که، این بازگشت رایگان و بدون هزینه نخواهد بود، بلکه باید بخشی از یک تفاهم باشد که در آن مشخص شود سوریه چه چیزی را می‌تواند در ازای بازگشت به اتحادیه عرب به عرب‌ها بدهد.

روزنامه لبنانی الاخبار در این زمینه نوشته است که، علاوه بر این دو شرط، آمریکایی‌ها انتظار دادن امتیاز لازم برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب از سوی دمشق هستند که منجر به تضعیف روابط دمشق - تهران شود، موضوعی که واشنگتن توجه ویژه‌ای به آن دارد.

الأخبار همچنین درباره جدی شدن احتمال برگزاری نشست آتی سران عرب در ریاض با حضور بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و آمادگی عربستان برای دعوت رسمی از وی برای حضور در این نشست نیز نوشته، آنچه آمریکایی‌ها از نشست ریاض می‌خواهند این است که تایید بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در گرو گنجاندن یک بند در بیانیه پایانی نشست باشد و در آن بند بر ضرورت تعهد دمشق به قطعنامه‌های مصوب شورای امنیت درباره جنگ سوریه تأکید شود.

روند رو به رشد نزدیکی سوریه با کشورهای عربی به حدی برای واشنگتن نگران کننده می باشد که برخی مقامات سابق آمریکا چند روز پیش در نامه‌ای از دولت "جو بایدن" خواسته‌اند تا مانع از نزدیکی روابط سوریه با کشورهای عربی شود.

روزنامه آمریکایی "پالتیکو"، چندی پیش در گزارشی در این باره اعلام کرد که، گروهی از مقامات سابق آمریکایی و کارشناسان با ارسال نامه‌ای به دولت آمریکا از مسئولان کشورشان خواسته اند تا تلاش بیشتری برای جلوگیری از نزدیکی روابط سوریه با کشورهای عربی انجام دهند.

در این نامه‌ که چند روز پیش برای "جو بایدن"، رئیس‌جمهور و "آنتونی بلینکن"، وزیر امور خارجه آمریکا ارسال شده، آمده است: «عادی‌سازی روابط بی قید و شرط با نظام دمشق اجتناب‌ناپذیر نیست؛ مخالفت با عادی‌سازی روابط با دمشق هم به تنهایی در قالب کلمات کافی نیست. تایید بی‌صدا، کوته‌بینانه است و برای هر امیدی به امنیت و ثبات در منطقه مضر است».

امضاکنندگان این نامه که معلوم است از نزدیکی دمشق با کشورهای عربی بسیار ناخرسند هستند، نگرانی خود را از سیاست‌های دولت بایدن در قبال سوریه ابراز کرده و خواستار فشار بیشتر بر دولت‌های خارجی برای بازگرداندن هزاران زندانی مظنون به عضویت در داعش و تهیه طرحی جایگزین برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به سوریه شده اند.

به دنبال ارسال این نامه، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن هرگز به عادی سازی روابط با نظام اسد نمی‌پردازد و هیچ کشوری را نیز تشویق به این کار نمی‌کند، موضوعی که نشان دهنده خشم آمریکا از تحولات مثبت منطقه می باشد.

اما موضوع مهم این است که کشورهای عربی عزم خود را برای رفع سوء تفاهم ها با دمشق جزم کرده اند و از قرار معلوم دیگر نمی خواهند چشم و گوش بسته پیرو واشنگتن باشند.

در چند سال اخیر با پیروی کشورهای منطقه از سیاست های آمریکا که در راستای تامین امنیت رژیم صهیونیستی بوده خسارت های فراوانی به سوریه وارد شده، که نتیجه آن کشته شدن بیش از ۶۰۰ هزار سوری و آوارگی بیش از ۱۲ میلیون نفر از شهروندان این کشور بوده است.

شروع روند فعلی کشورهای منطقه که همگرایی با سوریه و رفع سوءتفاهم ها با دمشق می باشد، روند صحیحی می باشد که نشان از درایت و بازگشت مقامات منطقه از گذشته خود دارد. مطمئنا بی اعتنایی کشورهای عربی به آمریکا و توجه آنها به منافع منطقه و همگرایی میان اعراب و دیگر کشورهای پیرامون همچون ایران، رمز موفقیت منطقه و تامین امنیت آن توسط این کشورها بدون حضور دیگران می باشد که در آینده نه چندان دور ثمرات خوب آن قابل لمس خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha