شیراز- ایرنا - كاروان 296 نفره ورزشی پسران فارس در نخستین دوره المپیاد استعدادهای برتر ایران 16 نشان طلا، 14 نقره و 26 برنز در 33 رشته كسب كرد كه این امر بنا به ارزیابی ها نشان از عملكرد ضعیف برخی هیات های ورزشی این استان دارد.

به گزارش ایرنا، استان فارس پس از تهران، خراسان رضوی، اصفهان، البرز، مازندران و یزد هفتم شده است و اگر تهران را از این صف جدا كنیم استان های بالادستی قابل قیاس با ورزشكاران فارس نیستند و سقوط از رده دوم در سال 1387 به رده هفتم در سال 97 موید كارنامه ضعیف برخی هیات های ورزشی است.
واكاوی عملكرد كاروان ورزشی پسران فارس در این المپیاد نشان می دهد زمان برگزاری نامناسب این رقابت ها در دی ماه و همزمانی آن با امتحانات ورزشكاران منجر به این شد تا برخی از رشته های مورد نظر وزارت ورزش و جوانان برگزار نشود و شاید این امر یكی از دلایل كسب نتایج ضعیف توسط ورزشكاران فارس باشد، اگرچه این زمان برای همه استان ها وجود داشته است.
اما این زمان نامناسب، متولی برگزار كننده این رقابت ها را بر آن داشت دومین دوره در سال 98 تغییر یابد تا ورزشكاران بدون دغدغه راهی این آزمون بزرگ ورزشی شوند.
پشتوانه سازی و شناسایی نخبگان ورزشی ایران در رده سنی 12 تا 15 سال برای حضور ورزشكاران ایران در رقابت های المپیك 2022 نوجوانان و جوانان كه قرار است در كشور سنگال برگزار شود، فلسفه شكل گیری این المپیاد از سوی وزارت ورزش و جوانان بوده كه شامل 39 رشته برای پسران و 29 رشته برای دختران است و تا زمان المپیك همه ساله برگزار می شود.
هم اینك كه زیر ساخت های ورزشی در اكثر نقاط فارس فراهم شده و كارها به صورت جهادی صورت گرفته و رشته هایی كه در این رقابت ها حضورداشتند، به جز قایقرانی، بقیه رشته ها دارای سالن و یا محل اختصاصی تمرین هستند و از بابت اجاره سالن ها و زمین های چمن ورزشی منبع درآمدی خوبی هم برای خود دارند دیگر هیچ بهانه ای برای هیات های كم كار و بدون نتیجه، نیست چرا كه آنها كمك های مالی هم از اداره كل ورزش و جوانان دریافت می كنند.
جالب اینكه هیات ها بهترین ساعات سالن و یا زمین ورزشی را در اختیار تیم های خصوصی قرار می دهند و بدترین ساعات را هم برای رشته های تحت امرشان اختصاص داده اند و نتیجه این ' سیاست غلط ' عملكرد تیم های شركت كننده در المپیاد نخبگان از فارس را زیرسئوال می برد و این شائبه مطرح می شود كه برخی هیات های ورزشی به جای پیاده كردن سیاست های وزارت ورزش و جوانان، درآمدزایی را در اولویت قرار داده اند.

** هیات های ورزشی فارس نیاز به تحول بنیادین دارند و باید جهادی عمل كنند
پر واضح است كه رهاورد این رقابت ها، همه توان ورزش فارس نیست و باید دست به خانه تكانی اساسی و بنیادین در هیات ها زده شود تا نخبگان فارس فدای رفاقت ها و تعارفات نشوند چرا كه در استانی به مانند فارس دیگر جای آزمون و خطا نیست و در ورزش پایه ها هم به مانند ساخت و سازها باید جهادی عمل شود.
تیر و كمان، كبدی، اسكیت، بدمینتون، ژیمناستیك، تیراندازی ،شنا، شیرجه، واتر پلو،شطرنج، هاكی، والیبال، بسكتبال، پینگ پنگ و قایقرانی رشته هایی از فارس در رده پسران هستند كه در این المپیاد نتوانستند مقامی كسب كنند.
نگرفتن مدال توسط شناگران با توجه به سابقه درخشان گذشته، همچنین پینگ پنگ و بدمینتون و كبدی قابل تامل است و این رشته ها بیشتر نیاز به واكاوی دارند.
سال هاست كه ژیمناستیك فارس روی حمیدرضا كیخا مانور می دهد و بنظر می رسد كه دیگر هیچ كیخایی در پایه ها شكل نگرفته و استعداد یابی در نطفه خفه شده و در رشته كبدی هم كه رئیسش هیچ سنخیتی با این رشته ندارد و تخصص در كاراته دارد روی سعیده جعفری تبلیغ می شود در حالی كه جعفری ها در فارس زیاد هستند و باید بصیرت داشت.
اگر نگاهی گذرا به مشابه چنین رویدادی كه در سال 1387 و در دومین دوره المپیاد ایران برگزار شد، داشته باشیم، نوجوانان دختر و پسر شركت كننده از فارس 43 طلا، 31 نقره و هشت برنز كسب كردند و در مجموع پس ازتهران بر سكوی دوم كشور ایستادند و هم اینك در این المپیاد ،21 طلا، 22 نقره و 35 برنز بدست آوردند و هفتم شدند.
در آن زمان از دل رقابت های المپیاد ایرانیان، امیدنوروزی بیرون آمد كه مدال طلای المپیك 2012 لندن را برای نخستین بار برای فارس به ارمغان آورد، پس درنگ جایز نیست در فارس نوروزی ها در تمام رشته ها زیاد هستند.
هم اینك استان فارس در بین 32 استان شركت كننده در رده هفتم قرار گرفته كه نشان از غفلت هیات های ورزشی در بی توجهی به پایه ها بوده و می طلبد كه نقش نظارتی اداره كل ورزش و جوانان فارس بیشتر شود و در این راه ازكارشناسان خبره تری كه بتوانند هیات های كم كار را به چالش بكشند،استفاده كند.


** در گروه های سنی پایه، غفلت كرده ایم
معاون توسعه ورزش قهرمانی با بیان اینكه در گروه های سنی پایه غفلت كرده ایم،گفت: برخی از هیات ها در این بازی ها نمره قبولی گرفتند اما مطلوب نیست و باید تحول اساسی صورت گیرد.
محسن سالاری در مصاحبه با ایرنا ادامه داد: پس از پایان رقابت های المپیاد استعداد های برتر چندین نشست برای بررسی عملكرد تیم های فارس برگزار كردیم و بر این باوریم كه در این رده سنی حساس غفلت شده است.
وی با تاكید بر اینكه كارشناسان حوزه توسعه ورزش قهرمانی باید از نظر آشنایی با رشته های ورزشی، چند گام جلوتر از هیات ها باشند، افزود: این گونه افراد برای اینكه بتوانند هیات های ضعیف را به چالش بكشند باید سلسله مراتب را طی كنند و افرادی قوی باشند تا به نتیجه مطلوب برسیم.
سالاری بیان داشت: ضروری است كارشناسان ورزش نظارت بیشتری بر كار هیات های تحت امرشان داشته باشند و محوریت اداره كل ورزش و جوانان حفظ شود.
معاون توسعه ورزش با بیان اینكه ساختارسازی برای هیات ها بر اساس برنامه انجام شده است، اظهار داشت : به كمیته های مختلف در هیات ها كه باید قوی ترین افراد از نظر آشنا به رشته خود باشند، تكلیف شده است و آنها بایداز فرصتی كه در اختیارشان گذاشته نهایت استفاده را ببرند و همگام با سیاست های وزارت ورزش به نخبه پروری و قهرمان سازی بپردازند.
او گفت: 15 رشته ورزشی را كه می توانند در المپیك ها، رقابت های جهانی و آسیایی مدال كسب كنند نیز شناسایی كرده ایم و آنها را حمایت خواهیم كرد تا نخبگان در پایگاه قهرمانی با مدرنترین آموزش ها و دستگاه های بدنسازی كارشان را دنبال كنند و طی تمرین هم تیم هیات پزشكی ورزشی فارس هم از آنها مواظبت می كند.
سالاری ادامه داد: با اجرای این طرح، این امیدواری وجود دارد تا 12 ورزشكار از استان فارس در المپیك 2020 هم بتوانند سهمیه كسب كنند و هم بتوانند مدال بگیرند.
وی گفت: هیات هایی كه همسو با برنامه اداره كل ورزش و جوانان گام بردارند و قوی عمل كنند به آن 15 هیات اضافه خواهند شد و یا بر عكس اگر هیات های مورد نظر نتوانستند جوابگو باشند آنها جایشان را به هیات دیگری می دهند.
معاون توسعه ورزش اداره كل ورزش و جوانان فارس افزود: به استعداد یابی و قهرمان پروری باور داریم چرا كه خروجی كار ما داشتن ورزشكارانی است كه بتوانند سرود مقدس كشورمان را در میدان های خارجی طنین انداز كنند.

** ورزش بانوان فارس باید حمایت بیشتری شود
سالاری با اشاره به اینكه بانوان ورزشكار فارس سهم زیادی در موفقیت های ورزش این استان دارند، اظهار داشت : باید از آنها حمایت بیشتری كنیم چرا كه نقش زیادی در كسب مدال برای فارس دارند.
وی اضافه كرد: اشرف قریشی معاون پیشین ورزش بانوان فارس زحمات زیادی برای توسعه ورزش بانوان كشید و موفقیت های خوبی هم كسب كرد كه سپاسگزاریم و اینكه ورزش بانوان فارس باید حمایت بیشتری شود در آن شكی نداریم.
معاون توسعه ورزش اداره كل ورزش و جوانان فارس گفت: در سال 98 اولویت واگذاری امكانات و سالن های ورزشی فارس به هیات های دارای برنامه و قوی است.

** ساختار ورزش فارس جوان شود
سالاری با اشاره به اینكه هرگاه به جوان ها اعتماد كردیم جواب خوبی گرفتیم ،افزود: ورزش فارس هم باید به سمت جوانگرایی پیش برود و از تجربه پیشكسوتان برای توسعه ورزش استفاده شود.
وی بیان كرد: سهم ورزش فارس در مدیریت كلان كشور صفر است و باید در این زمینه كار كنیم تا از استان فارس كه شایستگی دارد چندین نفر ریاست فدراسیون های مختلف را بر عهده بگیرند.

** اساسنامه هیات های ورزشی باید تغییر كند
معاون توسعه ورزش اداره كل ورزش و جوانان فارس گفت: اینكه رئیس مجمع هر هیاتی در استان ها، رئیس فدراسیون باشد به هیچ عنوان درست نیست و این امر قرار است در هیات وزیران تغییر كند و مدیران كل كه به استانشان اشراف دارند رئیس مجمع شوند و رئیس فدراسیون هم در جایگاه خودش یك رای داشته باشد.
براساس این گزارش،كسب 21 طلا، 22 نقره و 35 برنز توسط دختران و پسران فارس در المپیاد ورزشی استعداد های برتر ایران از مجموع 2 هزار و 142 مدال توزیع شده نشان از عملكرد نامطلوب هیات های ورزشی فارس است كه سهمی سه و نیم در صدی در كسب مدال های توزیع شده دارند.
20 هزار نفر ورزشكار پسر و دختر از سراسر ایران در نخستین دوره این رقابت ها در دی 97 شركت داشتند كه سهم فارس در این بین 479 نفر بوده است.
7368 /1876
گزارش از حمید رضا خلیقی