دكتر حافظ فاخري روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از سندروم روده تحريك پذير و ريفلاكس معده به عنوان 2 بيماري گوارشي شايع كنوني در جامعه نام برد و افزود: در هر يك از اين بيماري ها 20 درصد افراد جامعه به آن مبتلا هستند.
وي ادامه داد: در حالي بخشي از افراد جامعه به اين 2 بيماري شايع مبتلا هستند كه اصلي ترين زمينه ابتلا به آنها ناشي از استرس و فشارهاي روحي است.
اين فوق تخصص گوارش تغيير شيوه زندگي كه با استرس و فشار روحي بيشتر همراه شده است را به عنوان اصلي ترين عامل در بروز سندروم روده تحريك پذير ذكر كرد.
وي در تشريح وضعيت بيماري سندروم روده تحريك پذيرگفت: جسم روده در اين بيماران سالم است اما تحت تاثير استرس و فشارهاي روحي، دل پيچه، نفخ، اسهال و دفع بيش از حد گاز از روده را براي اين بيماران ايجاد مي كند.
وي گفت كه استرس، مساله اي جدا ناپذير از زندگي امروز است و تنها بايد چگونگي غلبه و كنترل آن را ياد گرفت تا درگير و گرفتار اين بيماري ها گوارشي نشويم.
دكتر فاخري سبك زندگي و تغذيه گذشتگانمان را الگوي مناسب عنوان كرد و ادامه داد: ابتلا به بيماري برگشت اسيد از معده به سمت مري از تبعات همين سبك غلط زندگي امروزي است.
وي گفت كه گذشتگانمان خواب روزانه را قبل از نهار خوردن در برنامه هاي زندگيشان داشتند چرا كه علم پزشكي امروز اثبات كرده است كه خوردن غذا و بعد آن خوابيدن باعث برگشت اسيدمعده به سمت مري شده و موجب ريفلاكس مي شود.
اين متخصص گوارش توضيح داد: عضلات دريچه انتهاي مري بعد از ورود غذا به درون معده بسته مي شود اما در برخي افراد اين عضله شل و هنگام دراز كشيدن باعث برگشت اسيد معده به سمت مري مي شود.
دكتر فاخري توصيه كرد كه 2 تا سه ساعت بعد از غذا خوردن نخوابيد و با پرهيز از خوردن غذاهاي چرب، شيرين، پياز، گوجه ، ادويه ، الكل و مصرف سيگار سلامت گوارشي خود را تضمين كنيد.
** پايش بيماري هاي گوارشي
رئيس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه مازندران از اجراي طرح پايش بيماري هاي گوارشي (سلياك و التهاب روده ) در استان خبر داد و گفت: همسو با طرح ملي دانشگاه علوم پزشكي ايران اين طرح از سه سال قبل آغاز شده است كه با شناسايي و انجام كارهاي درماني بموقع مي توان از ابتلا به سرطان جلوگيري كرد.
وي افزود: با هماهنگي صورت گرفته پزشكان مازندران، افرادي كه مبتلا به اين بيماري ها هستند به سيستم ثبت بيماري هاي گوارشي مستقر در مركز تحقيقات بيماري هاي كبد و گوارش علوم پزشكي مازندران معرفي مي شوند.
دكتر فاخري افزود: در بيماري سلياك تحليل و از بين رفتن پُرزهاي روده باريك باعث مي شود تا فرد دچار نفخ،دردهاي پراكنده شكمي ، اسهال، اختلال در جذب ان و يا عدم جذب ويتامين D شود.
وي اضافه كرد: با انجام آزمايش 'آنتي تي جي ' بر روي نمونه خون فرد و انجام اندوسكوپي و نمونه برداري بافتي از دوازدهه تشخيص اين بيماري امكانپذير است.
به گفته دكتر فاخري اين بيماري در فرد مستعد از نظر ژنتيكي با مصرف مواد غذايي از مشتقات گندم و جو كه حاوي گلوتن است بروز مي كند و اين پروتئين همچون ماده اي سمي عمل كرده و باعث تحليل پُرزهاي روده باريك مي شود.
وي با اشاره به اجراي سه ساله طرح غربالگري و شناسايي مبتلايان به بيماري سلياك در مازندران، اضافه كرد: در اين مدت 156 فرد مبتلا به اين بيماري در استان شناسايي شدند و زير پوشش خدمات درماني و حمايتي انجمن ملي بيماران سلياك قرار گرفته اند.
دكتر فاخري گفت: اين بيماران نبايد نان گندم و يا جو مصرف بكنند و انجمن سلياك بن هاي خريد مواد غذايي ماهانه به ارزش 40 هزار تومان را از طريق مركز تحقيقات گوارش مازندران در اختيار اين بيماران قرار مي دهد.
به گفته اين فوق تخصص گوارش بسياري از اين بيماران با پرهيز غذايي ويژه كه همان عدم مصرف غذاهاي داراي گلوتن است در مدت كوتاهي درمان مي شوند.
وي گفت: براساس نتايج پزشكي فردي مبتلا به سلياك باشد شانس ابتلاي همين بيماري در ساير افراد خانواده به 10 درصد افزايش مي يابد لذا بررسي و انجام آزمايش خون اعضاي خانواده اين نوع بيماران در دستور كار قرار دارد.
استاد دانشگاه علوم پزشكي مازندران با تاكيد بر اينكه بيماري سلياك بسيار مخفي و نهفته است، گفت: عدم تشخيص بموقع بيماري و عدم رعايت نكات بهداشتي ممكن است در سال هاي پاياني عمر اين افراد را مستعد سرطان هاي گوارش و غدد لنفاوي بكند.
وي از شناسايي بيماران التهابي روده ( بيماري كوليت اولسرو و كرون ) به عنوان ديگر برنامه در دستور كار مركز تحقيقات گوارش مازندران نام برد و گفت: هر چند اين دسته از بيماري ها گوارشي شيوع زيادي ندارند اما فقط 20 درصد بيماران در مدت 2 سال درمان مي شوند و مابقي تا آخر عمر درگير بيماري و مراقبت هاي مرتبط با كنترل بيماري هستند.
دكتر فاخري با اشاره به اينكه علت اين بيماري همچنان ناشناخته است، افزود: سيستم ايمني اين بيماران بيش فعال است و روده فرد را بيگانه تلقي كرده و به آن حمله مي كند و موجب التهاب و زخم در روده مي شود.
وي اضافه كرد: علائم اين دسته از بيماري ها به صورت دردهاي شكمي، اسهال و يا اسهال خوني و يا خونريزي روده اي است.
وي افزود: اين بيماران با درمان هاي مهاركننده سيستم ايمني بيش فعال مي توانند به زندگي عادي خود ادامه بدهند و اين روند درماني نياز به معالجه مستمر زير نظر پزشكان است .
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي مازندران عنوان كرد كه پيش بيني مي شود سه هزار نفر در اين استان به اين بيماري مبتلا باشند كه تاكنون يكهزار نفر از اين بيماران شناسايي و تحت درمان هاي مورد نياز قرار گرفته اند.
به گفته دكتر فاخري افراد مبتلا به بيماري هاي التهاب روده كه بيش از هشت الي 10 سال سابقه ابتلا داشته باشند بطور دوره اي مي بايست كلونوسكوپي براي پيشگيري از سرطان را انجام بدهند.
2096/1899
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۸
ساري – ايرنا – رئيس مركز تحقيقات كبد و گوارش دانشگاه علوم پزشكي مازندران بروز برخي بيماريهاي گوارشي ناشي از استرس را قابل كنترل دانست و گفت كه درحالي افراد بيشتري در جامعه به اين نوع بيماري ها مبتلا مي شوند كه با تعديل در برخي مسائل زندگي مي توانند بيمار نشوند.