چرا سرطان‌های گوارشی در خراسان‌شمالی افزایش یافت؟

بجنورد- ایرنا- خراسان‌شمالی جزو استان هایی است که میزان ابتلا به سرطان های گوارشی در آن نگران کننده است و کارشناسان سلامت شیوه ناصحیح زندگی و عادت های غذایی نادرست در سال های اخیر را دلیل اصلی شیوع این نوع سرطان در استان می دانند.

به گزارش ایرنا، «سرطان» برای بسیاری از مردم هنوز واژه ای ترسناک است؛ درست مثل حس ترس از تاریکی و یا چاله ای که اگر انسان به عمقش فرو رود دیگر خبری از نجات نیست.

این بیماری انواع گوناگونی دارد و نوع گوارشی آن بر پیشانی استان یک میلیون نفری خراسان شمالی خورده است به گونه ای که براساس برخی از آمارها روزانه به طور میانگین پنج فرد درگیر با سرطان در این خطه شناسایی می شوند که بیشتر مبتلا به نوع گوارشی آن هستند.

استانی که از زیرساخت های درمانی مجهز بهره‌مند نیست و همدستی ناآگاهانه مردمانش با سرطان گوارش موجب شده این بیماری در این خطه جولان دهد.

اما چرا باید خراسان شمالی در سرطان گوراش پیشتاز باشد؟ آیا راهکاری برای مهار این بیماری مهلک نیست؟

چرا سرطان‌های گوارشی در خراسان‌شمالی افزایش یافت؟

نگاه آبنباتی به آنتی بیوتیک ها، عادت های غذایی نادرست و به طور خلاصه شیوه ناصحیح زندگی شواهدی از همدستی مردمان این خطه با سرطان گوارش است که موجب شده این بیماری در استان یکه تازی کند.

گرچه دولت با تجهیز بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد به دستگاه پیشرفته آندوسونوگرافی برای مهار این بیمار در استان پیشقدم شد اما مردم نیز باید انصافی به خرج دهند و کم کم عادات غذایی نامناسب را ترک کنند.

همه ما می دانیم که خراسان شمالی همچنان از کمبود متخصص رنج می برد بنابراین نیاز است شهروندان با شیوه صحیح زندگی و عادات غذایی مناسب، مشکلات گوارشی را وارد زندگی خود نکنند تا تمرکز نیروهای متخصص و تجهیزات برای درمان بیمارهای موجود استفاده شود.

در ادامه بدنیست از دلایل ابتلا به سرطان در خراسان شمالی و نسخه آنی دولت برای کاهش ابتلا به آن در استان آگاه شویم.

چرا سرطان‌های گوارشی در خراسان‌شمالی افزایش یافت؟

دلایل ابتلا به سرطان گوارش

نگاه آبنباتی به آنتی‌بیوتیک‌ها

سرطان معده و روده بیشترین درصد ابتلا در خراسان شمالی را دارد؛ واقعیتی که شاید در نگاه اول، تعجب‌برانگیز باشد و همه علامت‌های سووال را به خودش جلب کند که چرا خراسان شمالی به چنین جایگاهی رسیده است؟

مصرف بی رویه آنتی بیوتیک‌ها یکی از دلایل در خراسان شمالی است؛ موضوعی که تبدیل به رفتاری مرسوم شده است و باعث می‌شود سلول‌ها استعداد بیشتری برای سرطان زایی داشته باشند.

سرپرست معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در خصوص مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها می گوید: مصرف غیر منطقی آنتی‌بیوتیک از عمده مشکلات در فصل سرما است.

مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها ممکن است عوارض جانبی خطرناک همانند سرطان داشته باشد

دکتر امیر امانی می افزاید: باور عمومی ‌بر این است که وقتی سرماخورده می شویم باید آنتی‌ بیوتیک مصرف کنیم.

وی ادامه می دهد: عامل اکثر سرماخوردگی‌ها ویروسی هستند و آنتی‌ بیوتیک‌ هایی که به صورت وسیع استفاده می‌شود، تاثیری بر روند بیماری‌های ویروسی نخواهند گذاشت.

امانی خاطرنشان می کند: مصرف آنتی بیوتیک در بیماری ویروسی نه عفونت را درمان می کند و نه مانع از سرایت بیماری می شود و ممکن است عوارض جانبی خطرناک همانند سرطان داشته باشد.

چرا سرطان‌های گوارشی در خراسان‌شمالی افزایش یافت؟

عادت‌های غذایی نامناسب

رسیدن به عدد صفر برای بیماری‌های سرطانی به ویژه سرطان گوارش وجود ندارد؛ اما آنچه که می‌تواند به عنوان پیشگیری در این‌باره تاثیرگذار باشد، سبک زندگی سالم است که شاید بتوان بخشی از احتمال خطر را کم کند.

مسوول بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می گوید: گرچه میزان مبتلایان به سرطان خون و سرطان سینه در بین بانوان استان نیز افزایش پیدا کرده است اما شایع ترین نوع آن در خراسان شمالی سرطان گوارش شامل معده، مری، روده بزرگ و پانکراس است.

دکتر فلوریا انفرادی با اشاره به نقش تغذیه نادرست در ابتلا به سرطان گوارش می افزاید: مصرف میوه و سبزی در خراسان شمالی بسیار پایین است در حالی که وجود میوه و سبزی در سبد غذایی هر فرد نقشی موثر در پیشگیری از سرطان دارد.

وی مصرف بیش از حد چربی‌های اشباع، قندهای ساده و غذاهای فرآوری شده از دیگر عوامل خطر برای ابتلا به سرطان‌های گوارشی عنوان می کند.

مصرف میوه و سبزی در خراسان شمالی بسیار پایین است در حالی که وجود آن در سبد غذایی نقشی موثر در پیشگیری از سرطان دارد

مسوول بیماری های غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی خاطرنشان می کند: براساس پژوهش هایی که یکی از پژوهشگران در استان های شمالی ایران همچون گلستان و خراسان شمالی انجام داده است، مصرف تریاک و خوردن چایی داغ از عوامل اصلی شیوع سرطان گوارش در این مناطق است.

انفرادی ادامه می دهد: طبق نمونه برداری هایی که انجام شده است، سلول های سرطان در بافت روده بسیاری از افرادی که مصرف تریاک دارند، مشاهده شده است.

چرا سرطان‌های گوارشی در خراسان‌شمالی افزایش یافت؟

راهکارهایی برای پیشگیری

دکترای تخصصی علوم تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی می گوید: آمار سرطان‌های گوارشی در این استان بالاتر از میانگین کشوری است و تحقیقات علمی نشان می‌دهد که تغذیه مناسب به ویژه رژیم غذایی غنی از فیبر می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از این نوع سرطان‌ها داشته باشد.

دکتر امید توپچیان می افزاید: مصرف غلات کامل مانند نان سبوس‌دار، جو دوسر و برنج قهوه‌ای می‌تواند به کاهش ابتلا به این نوع سرطان‌ها کمک کند زیرا این مواد غذایی حاوی فیبر فراوان هستند و به بهبود عملکرد گوارشی و دفع مواد مضر از بدن کمک می‌کنند.

وی با تاکید بر افزایش مصرف سبزیجات و میوه‌های تازه، می گوید: این مواد غذایی سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند.

مصرف الکل و سیگار از عوامل تاثیرگذار در ایجاد خطر ابتلا به سرطان گوارشی است

توپچیان مصرف الکل و سیگار را از عوامل تاثیر گذار در ایجاد خطر ابتلا به سرطان گوارشی اعلام و عنوان می کند: تحقیقات نشان داده است که مصرف الکل به‌ویژه در مقادیر زیاد، خطر ابتلا به سرطان معده و روده را افزایش می‌دهد.

وی با اشاره به اهمیت غربالگری و تشخیص زودهنگام، می گوید: جدای از تغذیه سالم، انجام معاینات غربالگری به موقع و تشخیص زودهنگام نیز نقش مهمی در پیشگیری از پیشرفت سرطان‌های گوارشی دارد.

چرا سرطان‌های گوارشی در خراسان‌شمالی افزایش یافت؟

نسخه آنی دولت در خراسان‌شمالی

بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد با حمایت‌های دولت اخیرا به دستگاه پیشرفته آندوسونوگرافی ویژه بیماران گوارشی مجهز و به عنوان دومین مرکز شرق کشور در بهره‌مندی از این فناوری نوین درمان تبدیل شد.

دستگاهی که با ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار تامین و پایانی برای سرگردانی بیماران گوارشی خراسان شمالی در کلانشهرها شد تا جایی که دیگر نیازی نیست برای اقدامات درمانی راهی مشهد و پایتخت شوند.

سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این باره می گوید: بهره برداری از این دستگاه گامی مهم در تحول خدمات پزشکی خراسان شمالی است و امید تازه‌ای در بین بیماران مبتلا به بیماری‌های گوارشی ایجاد خواهد کرد.

دکتر محمدرضا صفدری می افزاید: این دستگاه برای نخستین بار در استان راه‌اندازی شد و بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد را به دومین مرکز شرق کشور در بهره‌مندی از این فناوری نوین تبدیل کرده است.

تجهیز این بیمارستان به دستگاه پیشرفته آندوسونوگرافی، امکان تشخیص زودهنگام بدخیمی‌های دستگاه گوارش را فراهم می‌کند

وی ادامه می دهد: تجهیز این بیمارستان به دستگاه پیشرفته آندوسونوگرافی،امکان تشخیص زودهنگام بدخیمی‌های دستگاه گوارش را فراهم می‌کند

صفدری، خاطرنشان می کند: تجهیز این بیمارستان به دستگاه پیشرفته آندوسونوگرافی، امکان تشخیص زودهنگام بدخیمی‌های دستگاه گوارش را فراهم می‌کند.

وی کاهش نیاز بیماران برای سفر به استان‌های دیگر و افزایش سطح دسترسی به خدمات تخصصی در محل زندگی خود را از مزایا این فناوری نوین می داند.

سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بیان می کند: اکنون بیماران گوارشی می‌توانند با آرامش خاطر به بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد مراجعه کنند.

خراسان شمالی روی کمربند سرطان قرار دارد که از شمال ایران و از استان هایی همچون گلستان آغاز شده و تا شمال چین ادامه دارد و به همین دلیل آمار برخی از سرطان ها از جمله سرطان دستگاه گوارش در آن از میانگین کشور بیشتر است و روند افزایشی دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha