به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، حسین سالار آملی امروز سه شنبه در كنفرانس خبری در زمینه همكارهای علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مباحثی را مطرح كرد.
وی افزود: در سال 2019 حدود 29 دانشگاه كشور در رتبه بندی بهترین دانشگاه های دنیا قرار گرفته اند كه از این نظر میان كشورهای اسلامی رتبه بالاتری داریم.
سهم 2 درصدی ایران در تولید علم دنیا
قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به سیاست های كلان وزارت علوم، گفت: ارتقای سطح علمی دانشگاه ها و بین المللی سازی این مراكز یكی از اولویت های این وزارتخانه محسوب می شود.
سالار آملی تصریح كرد كه دو درصد تولید علم دنیا توسط ایران صورت می گیرد و از نظر رشد هم در طول سال های اخیر جایگاه اول را در دنیا داشتیم اما 98 درصد علم دنیا توسط دیگران تولید می شود و باید در یك بده بستان علمی از این 98 درصد استفاده كنیم.
وی با اشاره به روند فعالیت های علمی بین المللی وزارت علوم، اظهار كرد: انجام پروژه های تحقیقاتی مشترك، تبادل استاد و دانشجو، برگزاری دوره های آموزشی به صورت مشترك، حضور استادان و دانشمندان خارجی در كشور و سمینارهای داخلی، این محورها را تشكیل می دهد.
*رفت و آمدهای هیأت های خارجی به ایران
رئیس مركز همكاری های علمی بین المللی وزارت علوم در بخش دیگری از این نشست خبری كه در محل وزارت علوم برگزار شد در مورد ارتباطات ایران با هیأت های علمی خارج از كشور، خاطرنشان كرد: در سال جاری به طور متوسط در هر هفته حدود 10 هیأت خارجی وارد دانشگاه ها شدند كه در سمینارها و دوره های آموزشی حضور داشتند.
سالارآملی اعلام كرد كه حدود 2 هزار و 100 دانشمند و عضو هیأت علمی دنیا به ایران آمدند و در مقابل یك هزار و سه نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه های ایران برای حضور در سمینارهای بین المللی به خارج از كشور اعزام شدند.
به گفته این مقام مسئول، در عرض چند ماه اخیر حدود 400 نفر برای ارتباطات بین المللی و بهره گیری از آزمایشگاه های خارجی به دیگر كشورها سفر كردند و در این رفت و آمدهای علمی بین المللی هزاران دانش فنی وارد كشور شده است.
*كشورهای هدف ایران
سالارآملی در ادامه به كشورهای هدف ایران برای ارتباطات بین المللی اشاره كرد و گفت: كشورهای سری اول شامل عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و یمن می شود كه بسیاری از اعضای هیأت علمی دانشگاه های این كشورها به ایران می آیند و تحصیل می كنند.
به گفته قائم مقام وزیر علوم در امور بین الملل، محور اساسی همكاری های ایران در منطقه با این كشورها است البته با كشورهایی برای تبادل علم و دانش هم ارتباط داریم كه كشورهای هدف گروه دوم را مثل آلمان، اتریش، فرانسه، روسیه چین، ژاپن و كره جنوبی شامل می شود.
*ایران اثرگذارترین كشور در منطقه
رئیس مركز همكاری های علمی بین المللی ایران را اثرگذارترین كشور در رابطه با مسائل علم و فناوری در منطقه معرفی كرد و افزود: در سال 2019 حدود 29 دانشگاه كشور در رتبه بندی بهترین دانشگاه های دنیا قرار گرفته اند كه از این نظر میان كشورهای اسلامی رتبه بالاتری داریم.
وی افزود: بعد از ایران، تركیه با 23 دانشگاه در تراز بین المللی است البته باید رتبه بین المللی را از این سطح بالاتر ببریم.
*200دانشمند ایرانی جزء یك درصد جهان
سالارآملی گفت: بیش از 200 دانشمند ایرانی در لیست یك درصد دانشمندان دنیا قرار گرفته اند. در مذاكرات و مكاتبات بین المللی هیچ موقع صرفاً تقاضای علم نمی كنیم و دستمان برای انتقال دانش به كشورهای منطقه پر است حتی آمادگی كسب دانش جهانی برای حضور در ترازهای بین المللی داریم.
*ایران در برنامه های كلان افق 202
رئیس مركز همكاری های علمی بین المللی وزارت علوم در مورد دو برنامه افق 2020 و اراسموس پلاس، توضیح داد: اتحادیه اروپا دو برنامه كلان 'افق 2020' و 'اراسموس پلاس' دارد كه از شش سال پیش آغاز شده و سال 2020 به اتمام می رسد.
به گفته وی، اتحادیه اروپا حدود 80 میلیارد یورو برای این برنامه ها اعتبار گذاشته است و این برنامه ها در سطح دنیا فعال است. ایران هم با توجه به توانمندی استادان و پتانسیل داخل كشور طی 4 سال اخیر به منظور ورود علم و دانش به كشور در برخی از این برنامه ها دخیل شده است.
قائم مقام وزیر علوم در امور بین المللی به چند دانشگاه حاضر در برنامه های اتحادیه اروپا اشاره كرد و افزود: دانشگاه های علامه طباطبایی، تهران، بیرجند، یزد، تربیت مدرس و خوارزمی در برنامه های اتحادیه اروپا حضور دارند.
*محدودیت امنیتی برای تردد استادان خارجی وجود ندارد
سالارآملی در مورد مطلبی كه گفته می شد استادان خارجی و داخلی برای حضور در داخل و خارج از كشور با مشكلات امنیتی مواجه هستند، اظهار كرد: در حال حاضر، ارتباط ما با نهادهای نظارتی معقول و خوب است. تقریباً می توان گفت در آمد و رفت استادان خارجی به كشور، محدودیتی نداریم و استادان ایرانی هم برای خروج از كشور چنین مشكلی ندارند.
*باید 75 هزار دانشجوی خارجی جذب كنیم
وی با اشاره به اینكه ایران تا سال 1400 باید 75 هزار دانشجوی خارجی داشته باشد، گفت: دو درصد جمعیت دانشجویان ایران را باید دانشجویان خارجی تشكیل دهند كه معادل 75 هزار نفر می شود.
سالارآملی در مورد تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاه های ایران، خاطرنشان كرد: در حال حاضر، 27 هزار دانشجو در دانشگاه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سه هزار دانشجو در دانشگاه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و هشت هزار دانشجوی خارجی هم در دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به تحصیل هستند.
به گفته سالارآملی، در این فراز و نشیب هستیم كه آیا دانشجویان جامعه المصطفی هم در این لیست قرار می گیرند یا خیر.
وی همچنین در مورد تفاهم نامه هایی كه دانشگاه های داخلی و خارجی به امضاء رسانده اند، توضیح داد: یك هزار و 183 تفاهم نامه تاكنون میان دانشگاه های داخلی و خارجی به امضا رسیده است كه سیر صعودی 64 درصدی را نشان می دهد.
9492** 1200
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۷
تهران – ایرنا – قائم مقام وزیر علوم،تحقیقات و فناوری در امور بین الملل، ایران را اثرگذارترین كشور در رابطه با مسائل علم و فناوری در منطقه معرفی كرد.