اسلام آباد - ایرنا - پس از بالاگرفتن تنش های دیپلماتیك و نظامی میان پاكستان و هند، این روزها مناقشات آبی میان دو كشور و تصمیم هند برای متوقف كردن حقابه پاكستان، تنش های دو كشور را وارد مرحله جدیدی كرده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، افزایش مناقشات دریایی و مسائل حقابه پاكستان و هند به عنوان دو كشور همسایه و رقیب سنتی كه همواره درگیر اختلافات سیاسی و مرزی بوده اند، این روزها باعث شده تا بهبود روابط دو كشور هسته ای در منطقه بیشتر با مشكل مواجه شود.
بر اساس پیمان رودخانه سند (ایندوس) كه در سال 1960 (1339 شمسی) میان هند و پاكستان به امضا رسید، هند می تواند از آب رودخانه های شرقی ( روی، بیس و سوتلج) استفاده كند در حالی كه آب رودخانه های غربی (ایندوس، جهلم و چناب) به پاكستان می رسد.
در عین حال هند می تواند برای مصرف داخلی، كشاورزی و تولید برق از آب رودخانه های غربی نیز استفاده كند.
رسانه های پاكستانی امروز گزارش دادند، هند پس از ناكام ماندن در حمله هوایی اخیر به پاكستان، نه تنها به دنبال تنش زدایی میان دو كشور نیست بلكه تصمیم به متوقف كردن سهمیه آب پاكستان از رودخانه چناب گرفته است.
گزارش ها همچنین حاكی از لغو سفر برنامه ریزی شده هیات كمیسیون آبی هند به پاكستان است كه قرار بود ماه جاری میلادی انجام شود.
منابع خبری پاكستان می گویند، تنش های فعلی در روابط اسلام آباد و دهلی نو باعث شد تا سفر هیات هندی لغو شود درحالی كه هیات پاكستانی ماه ژانویه گذشته به هند سفر كرده بود.
در این گزارش آمده است، تهاجم هند به حقابه پاكستان موضوع جدیدی نیست و دهلی نو با افزایش تنش ها میان دو كشور، پاكستان را به متوقف كردن آب تهدید كرده است.
مسئولان كمیسیون آبی پاكستان اعلام كردند، هند براساس پیمان مشترك آبی (ایندوس) نمی تواند حقابه پاكستان را متوقف كند در غیر این صورت پاكستان علیه هند به سازمان های جهانی حل اختلاف شكایت می كند.
به گفته مسئولان پاكستانی، طرف هندی تاكنون به طور رسمی درخصوص تصمیم متوقف كردن سهمیه آب پاكستان اطلاع رسانی نكرده است.
آنان همچنین نسبت به تاخیر احتمالی در مذاكرات آبی میان دو كشور به بهانه انتخابات آتی در هند نیز ابراز نگرانی كردند.
'مهر علی شاه' رئیس كمیسیون آبی پاكستان اعلام كرد، هند حق بستن آب را ندارد در این صورت پاكستان به بانك جهانی مراجعه می كند و ما در این خصوص مقامات هندی را نیز از تصمیم خود آگاه كرده ایم.
روزنامه 'نوای وقت' پاكستان نوشت، بعد از حمله تروریستی در منطقه پولوامای هند و تهاجم نظامی این كشور به پاكستان، اكنون هند از اهرم آب علیه پاكستان استفاده می كند.
آخرین گفت وگوی مسئولان ارشد هند و پاكستان برای بررسی اختلافات درباره نحوه تقسیم منابع آبی دو كشور در چارچوب توافقنامه آب ایندوس سال گذشته میلادی برگزار شد.
دولت پاكستان خواهان توجه جدی دهلی نو به نگرانی های اسلام آباد نسبت به طرح ساخت سدهای مورد مناقشه بر رودخانه های بزرگ در كشمیر تحت كنترل هند بر اساس تواففق نامه 1960 (1339) آب های ایندوس می باشد.
هند و پاكستان در سال 2010 ( 1389) نیز با یكدیگر بر سر توافق ایندوس اختلاف پیدا كردند. در این زمان پاكستان شكایتی را در خصوص پروژه 330 مگاواتی برق هند در كیشن گنگا به سازمان های جهانی حل اختلاف ارسال كرد.
هند در سال 2011 (1390) مجبور به توقف این پروژه شد اما در سال 2013 ( 1392) تحت شرایط سخت، مجوز ادامه پروژه را دریافت كرد.
پیش تر كارشناسان هندی اعلام كرده بودند كه این كشور با استفاده بیشتر از آب رودخانه سند و یا لغو كمیته آب می تواند همسایه غربی خود را تحت فشار قرار دهد.
پاكستان در سال 2017 این اقدام هند را به منزله اعلام جنگ با این كشور دانست و به بانك جهانی در خصوص این تصمیم هند شكایت كرد.
به نظر می رسد اسلام آباد و دهلی نو نه تنها تمایلی برای ازسرگیری گفت و گوی مستقیم برای حل اختلافات ندارند، بلكه بروز اختلافات تازه یا نمودار شدن مسائل قدیمی نظیر مناقشات دریایی و حقابه، این اختلافات را دوچندان می كند.
اسلام آباد معتقد است كه طرف هندی از حقابه به عنوان اهرمی برای فشارهای سیاسی علیه پاكستان استفاده می كند و هر آنچه اسلام آباد تاكید بر مذاكرات دوجانبه برای حل اختلافات دارد، همان اندازه دهلی نو هیچ واكنشی به درخواست های مكرر همسایه خود برای برگزاری مذاكرات نشان نمی دهد.
آساق*274**1663**