چهارشنبه آخر سال در سنت ما ایرانیان روزی است كه خانواده ها شبی خوش را در كنار هم سپری می كنند، ولی متاسفانه این در كنار هم بودن در سال های اخیر جای خود را به ترقه و مواد خطرناك محترقه داده و صدمات جانی و مالی ناشی از بكارگیری مواد منفجره و آتش زا در آیین های چهارشنبه آخر سال به یكی از چالش های اجتماعی تبدیل شده است.
نگاهی به آمار حوادث جانی ناشی از انفجار مواد محترقه و آتش زا در چهارشنبه سوری سال های اخیر، نشانگر هزینه های بالای روحی، روانی و اجتماعی ناشی از انحراف در آیین های این روز است.
نیروهای انتظامی، فوریت های پزشكی و آتش نشانی در این روز به دور از جمع صمیمی خانواده هایشان برای ایجاد امنیت، سلامتی و آرامش روانی مردم در آماده باش كامل هستند تا اگر اتفاق ناخوشایندی رخ دهد در اسرع وقت وارد عمل شوند و نگذارند لحظات شادی ما به تلخ كامی بگذرد.
ایرنا مركز تبریز در میزگردی با حضور مسوولان نهادهای دخیل، به بررسی نقش این نهادها در تامین امنیت مردم در چهارشنبه آخر سال، توصیه های ایمنی آنها به شهروندان و راه های كاهش آسیب های احتمالی آتش بازی و استفاده از مواد محترقه پرداخت كه مشروح آن در زیر می آید:
**فرهنگسازی و آموزش نیاز اصلی برگزاری جشن چهارشنبه سوری
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی آذربایجان شرقی با اشاره به اینكه چهارشنبه آخر سال به یكی از دغدغه های اصلی شهروندان در سال های اخیر تبدیل شده است، گفت: جوانان و نوجوانان به دنبال هیجان، تفریح و شادی هستند ولی نباید این شادی با اقدامات نسنجیده به عزا و ناراحتی تبدیل شود.
سرهنگ هاشم شعفی افزود: پلیس با همگام سازی سازمان ها و استفاده از ظرفیت ادارات مختلف، اقدامات پیشگیرانه برای كاهش آسیب های ممكن در این روز انجام داده است.
وی ادامه داد: با هماهنگی اداره كل آموزش و پرورش، نیروهای پلیس در مدارس مختلف حضور یافته و توصیه ها و برنامه های مختلف آموزشی و پیشگیرانه به دانش آموزان ارائه كرده اند.
سرهنگ شعفی اضافه كرد: اقدامات دیگری نیز با مشاركت اورژانس و آتش نشانی در جهت آگاهسازی شهروندان انجام شده تا بتوانیم شاهد كاهش چشمگیر حوادث در چهارشنبه آخر سال باشیم.
وی از اصحاب رسانه درخواست كرد در ایام باقی مانده نسبت به آگاه سازی خانواده ها در خصوص خطرات و آسیب های مواد محترقه و آتش و باروت، نیروهای امدادی و انتظامی را یاری كنند.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی آذربایجان شرقی گفت: ضروری است خانواده ها بیش از روزهای گذشته در كنار فرزندان خود باشند و با فراهم كردن محیطی صمیمی این روز را با هم جشن بگیرند.
جانشین معاون عملیات سازمان آتش نشانی تبریز نیز گفت: چهارشنبه سوری در قدیم و در سال های نه چندان دور یك تفریح خانوادگی محسوب می شد كه خانواده ها با روشن كردن هیزم به تعداد كم و در بوته های كوچك به صورت خانوادگی در كنار آتش تفریح می كردند و نیازی به روشن كردن آتش در حجم، اندازه و شدت زیاد نبود.
آتش پاد دوم اصغر لطفی وند تاكید كرد: استفاده از مواد آتش بازی و مواد محترقه و همچنین روشن كردن آتش جهت سرگرمی و تفریح در هر سطحی به هیچ عنوان ایمن نیست و یك حادثه كوچك می تواند به حادثه ای بزرگ تبدیل شود.
وی ادامه داد: آگاه سازی و آموزش شهروندان در خصوص مخاطرات مواد محترقه و آتش زا بسیار مهم است و سازمان آتش نشانی نیز اقدامات پیشگیرانه و آموزشی در سطوح مختلف انجام داده است.
آتش پاد دوم لطفی وند همچنین با تاكید بر اینكه ساخت و تولید وسایل آتش بازی نیازمند اطلاعات علمی و تخصصی بالایی است، اضافه كرد: نباید به خاطر جنبه های مالی و اقتصادی، بدون داشتن دانش لازم اقدام به تولید آن كرد.
وی با بیان اینكه والدین در این ایام فرزندان خود را بیشتر تحت نظر داشته باشند، افزود: از نگهداری و حمل مواد محترقه حتی به مقدار كم در جیب و كیف خودداری شود.
مسئول روابط عمومی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی آذربایجان شرقی نیز گفت: از اواسط بهمن ماه امسال كارشناسان این مركز در سطح مدارس به خصوص مدارس پسرانه حضور یافته و آموزش های مختلف در راستای كاهش حوادث ارائه كردند.
وحید شادی نیا افزود: توصیه اصلی ما به شهروندان به خصوص نوجوانان و جوانان این است كه با مراعات حال سالمندان، خردسالان، بیماران قلبی و زنان باردار چهارشنبه سوری آرام و به دور از هرگونه آسیب برگزار كنند.
وی ادامه داد: همه ساله قربانیان اصلی چهارشنبه سوری عابرین هستند كه مورد اصابت تركش های مواد محترقه قرار می گیرند.
شادی نیا اظهار داشت: با توجه به اقدامات آموزشی كه توسط این سازمان در مدارس مختلف انجام گرفته، دانش آموزان یكی از مدارس پسرانه در شهر تبریز هزینه خرید مواد محترقه خود را جمع آوری و به یكی از موسسات خیریه پرداخت كردند.
وی گفت: در بحث حوادث چهارشنبه سوری همه ساله پویش های آگاهی بخش با عناوین مختلف از سوی دانشگاه علوم پزشكی تبریز ایجاد می شود و امسال پویش «چهارشنبه سوری و سلامت» برگزار می شود.
**آماده باش كامل نیروهای انتظامی و امدادی
معاون اجتماعی فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان شرقی با تاكید بر اینكه پلیس مخالف شادی مردم نیست و از شادی سالم حمایت می كند، گفت: هدف پلیس برقرای نظم و امنیت، رعایت حقوق شهروندان و رعایت حال افراد كهنسال و بیماران است و با مخلان نظم و امنیت در این روز به جد برخورد می شود.
سرهنگ هاشم شعفی با بیان اینكه مردم آزاری و ترساندن شهروندان شادی نیست، از شهروندان در خواست كرد در چهارشنه آخر سال از ترددهای بی مورد خودداری كنند و این شادی را در كنار خانواده های خود با پاسداشت سنت های قدیمی در شادی و سلامتی بگذرانند.
وی اظهار داشت: پلیس آذربایجان شرقی با شماره تماس 110 در كنار مردم قرار دارد، تمام نیروهای عملیاتی پای كار هستند و ستاد نیز در قالب سازمان دوم در میادن و تمام نقاط حضور دارد.
سرهنگ شعفی افزود: پلیس استان برای شب چهارشنبه آخر سال و روزهای قبل آن تمهیدات لازم را اندیشیده است و با سازندگان و فروشندگان مواد محترقه برخورد می كند.
وی ادامه داد: افرادی كه اقدام به پرتاب مواد محترقه كنند و موجب ایجاد رعب و وحشت در جامعه شوند دستگیر و به دستگاه قضایی معرفی خواهند شد.
معاون اجتماعی فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان شرقی گفت: توصیه ما به والدین در چهارشنبه آخر سال این است كه به هیچ عنوان كودكان خود را تنها نگذارند و از خرید مواد محترقه به فرزندانشان خودداری كنند.
جانشین معاون عملیات سازمان آتش نشانی تبریز نیز گفت: از 15 اسفند ماه جاری تمامی پرسنل آتش نشانی در آماده باش كامل هستند و این امر تا 15 فروردین ماه سال 1398 ادامه خواهد داشت.
آتش پاد دوم اصغر لطفی وند ادامه داد: در این ایام تمامی نیروی عملیاتی در آماده باش كامل هستند و در 20 منطقه پرتردد كلان شهر تبریز خودروهای اطفای حریق و در برخی مناطق پرترافیك گشت موتوری سازمان مستقر هستند.
وی با اشاره به اینكه امیدواریم چهارشنبه سوری امسال توام با سلامتی و شادی باشد، گفت: آتش نشانان همیشه در خدمت مردم هستند و از شهروندان درخواست می كنیم موارد ایمنی را بیش از پیش رعایت كنند.
مسئول روابط عمومی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی آذربایجان شرقی نیز گفت: تمامی پرسنل این مركز در آماده باش كامل هستند و تمام مرخصی های پرسنل لغو شده است.
وحید شادی نیا ادامه داد: نیروهای اورژانس در چهارشنبه آخر سال در 12 میدان اصلی تبریز حضور دارند و در مناطق پر ترافیك تبریز با دو آمبولانس مستقر هستند تا در صورت نیاز بلافاصله بر بالین بیمار برسند.
وی خاطرنشان كرد: تمامی اورژانس های بیمارستانی و پیش بیمارستانی استان در آمادگی كامل قرار دارند تا در صورت نیاز ارائه خدمت دهند.
شادی نیا از شهروندان درخواست كرد كیف كمك های اولیه با حداقل وسایل پانسمانی همانند سرم شستشو و باند در دسترس داشته باشند.
وی همچنین از جوانان و نوجوانان خواست حواس شان به بیماران قلبی، مغزی، زنان باردار، كودكان و سالمندانی كه در خانه حضور دارند، باشد.
**توصیه های ایمنی در چهارشنبه آخر سال جدی گرفته شود
جانشین معاون عملیات سازمان آتش نشانی تبریز تاكید كرد: روشن كردن آتش چهارشنبه آخر سال در پاركینگ، معابر كم عرض، كوچه های باریك، كنار خودرو ها و در زیر درختان ممكن است نسبت به گسترش حریق منجر شده و آتش سوزی بزرگی را ببار آورد.
آتش پاد دوم اصغر لطفی وند افزود: شهروندان در صورت روشن كردن آتش قبل از هر كاری نسبت به تهیه 2 دستگاه كپسول خاموش كننده و چند سطل آب در محل مذكور اقدام كنند.
وی ادامه داد: محل روشن كردن آتش بایستی صاف و حتی المقدور خاكی و یا بتنی باشد و از روشن كردن آتش برروی آسفالت خیابان خودداری شود.
آتش پاد دوم لطفی وند اظهار داشت: جهت روشن كردن آتش هرگز از مایعات سریع الاشتعال مانند بنزین، الكل، نفت، گازوییل و تینر استفاده نشود و مردم مراقب باشند مایعات مذكور در نزدیكی محل آتش بازی نباشد.
وی افزود: شهروندان از تجمع زیاد در كنار بوته های آتش خودداری كنند و از افرادی كه مراتب ایمنی را رعایت نمی كنند و اقدام به پرتاب مواد محترقه و فشفشه به داخل محل تجمع می نمایند دوری شود.
جانشین معاون عملیات سازمان آتش نشانی تبریز با تاكید بر اینكه باید به جد از انداختن كپسول های اسپری و بطری به داخل بوته های آتش خودداری شود، گفت: انداختن انواع اسپری به داخل آتش موجب انفجار و در نتیجه پخش شدن آتش می شود كه بسیار خطرناك است.
وی اضافه كرد: روشن كردن آتش باید با نظارت بزرگان انجام شود تا آتش كوچك و مقطعی به آتش بزرگ و غیرقابل كنترل تبدیل نشود و شهروندان در صورت داشتن لباس گشاد و پلاستیكی از پریدن روی آتش خودداری كنند.
آتش پاد دوم لطفی وند تاكید كرد: مردم از رها كردن بالن های آتش زا خودداری كنند چه بسا ممكن است شادی چند لحظه ای باعث حادثه ای ناگوار شود و مكانی را به آتش بكشد.
وی از شهروندان درخواست كرد در روزهای منتهی به چهارشنبه آخر سال از باز گذاشتن پنجره های واحدهای آپارتمانی و مسكونی خودداری كنند، زیرا ممكن است فشفشه ای هنگام پرتاب از پنجره وارد خانه شده و منزل مسكونی را به آتش بكشد.
جانشین معاون عملیات سازمان آتش نشانی تبریز با بیان اینكه مواد محترقه ایمن وجود ندارد، تاكید كرد: 250 گرم از یك ماده محترقه می تواند آپارتمانی را تخریب كرده و خسرات جبران ناپذیری را ببار آورد.
مسئول روابط عمومی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی آذربایجان شرقی نیز گفت: اكثر سوختگی ها در چهاشنبه آخر سال در نواحی صورت، چشم ها و دست ها بوده و نوجوانان بیشتر از سایر افراد آسیب می بینند.
وحید شادی نیا با تاكید بر اینكه از روشن كردن آتش با حجم بالا باید خودداری شود، اظهار كرد: در موارد سوختگی باید بلافاصله محل سوختگی را به مدت 10 تا 15 دقیقه زیر آب سرد نگه داشت و از مالیدن مواد غیربهداشتی مانند خمیردندان و سیب زمینی به محل سوختگی خودداری كرد.
وی ادامه داد: از ریختن بتادین بر روی محل سوختگی نیز باید اكیدا خودداری شود، زیرا موجب تشدید سوختگی می شود و همچنین گذاشتن كمپرس یخ نیز موجب افزایش عمق سوختگی می شود.
شادی نیا اضافه كرد: پس از گرفتن محل سوختگی زیر آب سرد با گذاشتن گاز استریل و یا پارچه تمیز و خشك بروری محل فرد را به مركز درمانی برسانند.
وی خاطرنشان كرد: اگر سوختگی در ناحیه گردن، دست و یا پا باشد بیرون آوردن گردنبند، انگشتر، ساعت، كفش و جوراب از بدن فرد از اولویت هاست.
مسئول روابط عمومی مركز مدیریت حوادث و فوریت های پزشكی آذربایجان شرقی افزود: اگر بخشی از لباس مصدوم به محل سوختگی چسبیده باشد، از كندن آن خودداری شود.
وی با بیان اینكه نیروهای این مركز از آمادگی كامل برای امداد رسانی به شهروندان برخوردار هستند گفت: علاوه بر پایگاه های اصلی آمبولانس های 115 در میادین اصلی شهرها مستقر هستند.
هماهنگی و تنظیم: مینا بازگشا
6120/518
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۲
تبریز- ایرنا- چهارشنبه سوری از جمله جشنهای تاریخی ایرانیان است كه در غروب آخرین سهشنبه سال برای وداع با سال كهنه و استقبال از سال نو برگزار میشود، اما این جشن شادی آور در سال های اخیر به دلیل بدعت ناروای استفاده از مواد محترقه به روزی زجرآور برای خانواده ها به دلیل سوختگی ها و آسیب های جانی و مالی ناشی از انفجار مواد محترقه تبدیل شده است.