تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۵

تهران-ايرنا- رسانه هاي داخلي در مطالب خود به سخنان همتي در مورد تصميم گيري ها و تدابير اتخاذ شده از سوي بانك مركزي نسبت به تعيين نرخ ارز، كنترل و ثبات آن در بازار توجه نشان داده اند.

بازار ارز در سال گذشته با نوسانات قيمتي زيادي همراه بود و اين موضوع باعث گرديد تا رييس بانك مركزي در جديدترين اظهارنظر خود اعلام كند: بانك مركزي و دولت از تلاطم و نوسان در بازار ارز ممانعت مي‌كنند و سال 1398 سال تعيين كننده درعرصه اقتصادي است.
به گزارش گروه نشريات خبري؛ بررسي امروز حاكي از آن است كه برخي رسانه هاي نزديك به جريان اصلاح طلب نسبت به وضعيت آينده بازار ارز عنوان داشتند كه با ورود به سال 98 ميزان حساسيت‌ها نسبت به آينده بازار ارز افزايش پيدا كرده است و به نظر مي‌رسد كه بايد به دنبال راهكاري براي به ثبات رسيدن اقتصاد بود.
مهم ترين عبارت هاي كانوني به كار گرفته شده از سوي اين جريان رسانه اي عبارتند از: احتمال بي‌ثباتي در بازار ارز؛آرامش نسبي در نخستين روزهاي سال 98؛ افزايشي بودن قيمت‌ها در بازار ارز؛افزايش قيمت ارز به منظور كسري بودجه؛ كنترل و نظارت جدي بانك مركزي بر بازار ارز؛ بي اثر بودن نرخ ارز ترجيحي بر كاهش قيمت ها و آثار نامطلوب ورود پول‌هاي تازه به بورس.
رسانه هاي نزديك به جريان اصولگرا هم درباره چالش هاي پيش رونوشتند: به ‌نظر مي‌رسد با به‌كارگيري تجارب يك سال اخير، شناسايي و رفع چالش هاي اصلي بازار ارز اعم از بازار اسكناس و حواله، تأكيد بر تداوم ممنوعيت واردات كالاهاي وارداتي و همچنين رفع نواقص سياست پيمان‌سپاري ارزي مي‌توان به بهبود وضعيت بازار ارز و سكه در سال 98 اميدوار بود.

رسانه هاي اصلاح طلب
............................
**بي ثباتي در بازار ارز
روزنامه اعتماد با توجه به سخنان همتي رييس بانك مركزي در مورد وضعيت بازار ارز نوشت: با وجود اينكه همتي در نشست نوروزي خود از ادامه تلاش‌ها براي كنترل بازار سخن گفت اما محمد حسيني، عضو كميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگويي از احتمال بي‌ثباتي در بازار ارز به دلايلي از جمله عدم اجراي سياست‌هاي پولي و مالي در سال جديد خبر داد. حسيني معتقد است كه متاسفانه بسياري از كالاها با وجود عدم افزايش قيمت تمام شده آن، براي مصرف‌كننده گران شده‌اند كه اين موضوع مي‌تواند تاثير غير مستقيم بر قيمت دلار داشته باشد. بنابراين با توجه به اينكه سال‌ها براساس رويه عادي در كشور، افزايش حقوق‌ها باعث افزايش قيمت دلار نمي‌شود؛ علت اين است كه افزايش حقوق و دستمزد دقيقا براي كالاهاي مصرفي داخلي و صادراتي است نه در رابطه با واردات، يعني تاثير مستقيم بر بحث واردات ندارد كه باعث افزايش نرخ ارز و دلار به عنوان واحد شناخته شده شود.

روزنامه ايران مي نويسد: در حالي كه بازار ارز برخلاف سال گذشته، نخستين روزهاي سال 98 را با آرامش نسبي آغاز كرده است، رئيس كل بانك مركزي از تلاش دشمنان و برخي از كشورهاي منطقه براي بر هم زدن بازار ارز ايران خبر مي‌دهد. بازار ارز پس از گذشت چندين روز از سال جديد روز گذشته با نوسان مواجه شد كه به اعتقاد مسئولان اين نوسان قيمتي رواني بوده و واقعي نيست. ديروز در حالي كه دلار در نيمه روز به 13 هزار و 600 تومان نزديك شد، پس از ساعت 15 دوباره به عقب بازگشت و روي 13 هزار و 400 تومان ماند كه 210 تومان بيشتراز روز شنبه بود. يورو نيز با 98 تومان رشد به 15 هزار و 291 تومان، پوند با 261 تومان رشد به 17 هزار و 474 تومان و درهم با 55 تومان افزايش به 3 هزار و 649 تومان رسيد. به دنبال رشد قيمت‌ها در بازار ارز بازار طلا و سكه نيز با افزايش قيمت مواجه شد به‌طوري كه در اين روز سكه تمام طرح جديد 80 هزار تومان بالا رفت و به 4 ميليون و 840 هزار تومان رسيد. همچنين نيم سكه و ربع سكه هم به ترتيب 2 ميليون و 633 هزار تومان و يك ميليون و 703 هزارتومان قيمت خورد كه 50 و 40 هزار تومان رشد نشان مي‌دهد. اين در حالي است كه عبدالناصر همتي رئيس كل بانك مركزي اعتقاد دارد كه قيمت‌هاي فعلي در بازار ارز واقعي نيست و به عقب بازمي گردد.

**جبران كسري بودجه
با توجه به پيش بيني ها نسبت به نرخ ارز در روزهاي آينده روزنامه مردم سالاري عنوان داشت: نشانه‌ها حاكي از اين است كه قيمت‌ها در بازار ارز، افزايشي خواهد بود. كسري بودجه دولت، طبق آخرين گزارش‌هاي بانك مركزي، هشداردهنده بوده است و معمولاً در ايران، كسري بودجه شديد به محركي براي افزايش بدهي دولت به بانك مركزي و افزايش قيمت ارز تبديل مي‌شود. احتمالاً در سال جاري، كسري بودجه دولت بيشتر نيز خواهد شد و خسارت‌هاي سيل اخير نيز هزينه‌هاي دولت را افزايش داده است. تحريم باعث شده تا درآمدهاي دولت كاهش يابد و ممكن است همه اين موارد در سال جاري، به افزايش قيمت ارز منجر شود.علي‌رغم پيش‌بيني افزايش قيمت ارز در سال جاري، بايد خاطرنشان كنيم كه بعيد است اين افزايش از طريق جهش‌هاي شديد صورت گيرد. هفت ماه ابتدايي سال 97، ماه جهش‌هاي شديد قيمت ارز بود و اين جهش‌ها، پيش‌خور شدن بخشي از افزايش قيمت ارز را در پي داشت. در پنج ماه پاياني سال گذشته، ما شاهد جهش شديد قيمت ارز نبوديم و احتمالا در سال جاري نيز افزايش قيمت ارز به صورت تدريجي صورت گيرد. شايد در ماه‌هاي آتي به تدريج قيمت ارز به كانال 15 يا حتي 16 هزار تومان هم برسد و در صورتي كه دو لايحه باقي‌مانده از لوايح اف‌اي‌تي‌اف تصويب نشوند، اين افزايش قيمت شايد بيشتر هم شود.

** به دنبال راهكار براي ثبات نرخ ارز
روزنامه ابتكار مي نويسد: بازار ارز از جمله مباحثي است كه از گذشته تاكنون مورد توجه همگان قرار مي‌گرفت. اما اگر بخواهيم نگاهي دقيق‌تر به اين بازار داشته باشيم خواهيم ديد كه از سال گذشته و هم‌زمان با در پيش گرفتن روند صعودي قيمت ارز حواشي آن به اوج خود رسيد. كارشناسان نظرات متفاوت خود را درخصوص نوسانات اين بازار مطرح كرده و وضعيت بازار را پيش‌بيني مي‌كردند. اين در حالي‌ است كه با ورود به سال 98 ميزان حساسيت‌ها نسبت به آينده اين بازار افزايش پيدا كرده است و به نظر مي‌رسد كه بايد به دنبال راهكاري براي به ثبات رسيدن اقتصاد بود.

** افزايش نرخ ارز
به گزارش خبرگزاري ايسنا، نوسانات بازار ارز از سال گذشته عاملي شد تا قيمت بسياري از اجناس در اكثر بازارهاي اقتصادي دستخوش تغيير شود. به طوري كه با آغاز نوسانات نرخ ارز، دولتمردان سياست‌هاي مختلفي را در دستور كار خود قرار دادند كه برخي از اين سياست‌ها، عمر مفيد كوتاهي داشت و از افزايش بي‌رويه قيمت دلار جلوگيري نكرد و حتي در ميانه سال گذشته قيمت ارز براي چند روزي در محدوده 20 هزار تومان قرار گرفت. در نتيجه سال 1397 با شرايط پرنوسان بازار ارز به پايان رسيد و در اين سال اظهارنظرهاي مختلفي از سوي مسئولان به ويژه رئيس كل بانك مركزي مطرح شد كه يكي از آن‌ها كنترل و نظارت جدي بانك مركزي بر بازار ارز بوده است. با اين وجود، عبدالناصر همتي - رئيس كل بانك مركزي - در جديدترين اظهارنظر خود اعلام كرده بانك مركزي و دولت از تلاطم و نوسان در بازار ارز ممانعت مي‌كنند و سال 1398 سال تعيين كننده در عرصه اقتصادي است. از اين‌رو از مديران عامل بانك‌ها درخواست مي‌شود كه با اعطاي هدفمند تسهيلات به رونق توليد و همچنين جبران خسارت سيل كمك كند.

**بي اثر بودن نرخ ارز ترجيحي
به گزارش خبرگزاري ايلنا، دولت در راستاي حمايت از مصرف كنندگان تصميم به استفاده از نرخ ارز ترجيحي با 4200 تومان براي كالاهاي اساسي گرفت تا افزايش نرخ دلار و نوسانات بازار ارز كمترين تاثير سوء در زندگي آحاد جامعه داشته باشد. اما با گذشت زمان و نزديك شدن به اواخر سال 97 برخي از كارشناسان اين سياست را كم اثر دانستند.
ايلنا افزود: در عين حال بايد توجه داشت كه سياست تخصيص ارز حمايتي، يك روش كوتاه‌مدت به منظور جلوگيري از افزايش قيمت كالاهاي اساسي در زمان بروز شوك منفي عرضه ناشي از تحريم و حمايت از گروه‌هاي كم درآمد و اقشار آسيب پذير جامعه است و انتظار مي‌رود در ميان‌مدت به منظور جلوگيري از ايجاد رانت و اختلال در مكانيزم قيمت‌ها و همچنين جلوگيري از آسيب به ساختارهاي تجاري و توليدي كشور، علاوه بر تقويت اثربخش‌تر كردن سياست‌هاي نظارتي، به تدريج ساير سياست‌هاي حمايتي، جايگزين سياست تبعيض قيمتي در عرضه كالاها گردد.

**آثار نامطلوب ورود پول‌هاي تازه به بورس
روزنامه دنياي اقتصاد نوشت: اگرچه ورود پول‌هاي تازه همواره ويژگي مثبتي براي بازار به شمار مي‌رود، اما در عين حال مي‌تواند آثار نامطلوبي در بازاري با عمق كم معاملات و محدوديت‌هاي فني به وجود آورد.
اين روزنامه افزود: مشاركت بالاي سهامداران حقيقي در معاملات بورسي نشان از استقبال سرمايه‌گذاران جديد از اين بازار است. وضعيت مناسب بازار جهاني در شرايط كنوني و همچنين حفظ سطوح فعلي نرخ دلار در بازار ارز از جمله دلايل بنيادي حمايت‌كننده از بورس است.
اين روزنامه در پايان نوشت: در سوي ديگر، جاماندگي سهام از رشد تورمي ساير بازار‌ها در سال گذشته پتانسيل پنهاني براي تداوم مسير صعودي خواهد بود. بنا بر شواهد موجود، نااطميناني‌هاي غيراقتصادي مي‌توانند مانعي براي رونق بورس باشند. به‌ طور كلي چهار مساله نرخ ارز، قيمت‌ها در بازار جهاني، سياست خارجي و سياست‌گذاري داخلي مهم‌ترين متغير‌هاي اثرگذار بر فضاي عمومي بورس محسوب مي‌شوند. اكنون نيز با ورود احتمالي پول‌هاي تازه، جريان نقدينگي به‌عنوان بازي‌ساز پنجم نقش تعيين‌كننده‌اي بر كارنامه سهام خواهد داشت. رشد شتابنده ارزش سهام بورس تهران طي معاملات روز گذشته در مقياس گسترده‌تر و با شدت بيشتري ادامه يافت. در اين روز كه خريداران با هيجان زايدالوصفي براي خريد طيف وسيعي از سهم‌ها صف كشيده بودند، ارزش معاملات خرد به بالاترين رقم از سي‌ام مهر سال گذشته رسيد. شاخص كل بازار نيز توانست ضمن يك رفت و برگشت، سرانجام رشد 8/ 0 درصدي را ثبت كند و فاصله‌اش را از كف خود در اواخر بهمن‌ماه به 5/ 20 درصد برساند و عملا وارد دوره رونق رسمي شود.

رسانه هاي اصولگرا
.........................
**سخنان رييس بانك مركزي و روحاني
روزنامه وطن امروز نوشت: در روزي كه حسن روحاني در جمع خبرنگاران در اظهارنظري عجيب قيمت دلار را 8000 تومان اعلام كرد و گفت اگر تحريم نبوديم قيمت 6000 تومان مي‌شد! رئيس‌كل بانك مركزي ضمن وعده ثبات بازار ارز و اهتمام هر چه بيشتر اين بانك براي اين مهم، خبر شروع به كار رسمي بازار متشكل ارزي تا پايان فروردين‌ماه را داد. بر اين اساس تاكنون قيمت دلار در سال 98 پرنوسان بوده و با وجود اينكه قيمت‌ها در اولين روز كاري بازار در كانال 13200 تومان قرار داشت، ديروز به 13700 تومان رسيد. با وجود اينكه همتي خبر از يك به 10 بودن نسبت خريداران به فروشندگان در بازار نقدي مي‌دهد اما حركت قيمتي ارز نشانگر رغبت كنشگران ارزي به خريد است. همين موضوع در رابطه با طلا هم صادق بود و سكه تمام بهار آزادي طي 2 روز گذشته 120 هزار تومان افزايش قيمت را به خود ديد.

**بررسي مشكلات براي تدوام سياست هاي ارزي
خبرگزاري تسنيم مي نويسد: بررسيها نشان مي‌دهد طي سال 98 در صورت تداوم سياست بانك مركزي در خصوص ممنوعيت واردات كالاهاي مصرفي مي‌توان به تثبيت قيمت ارز در كانالهاي فعلي اميدوار بود، اين درحالي است كه مقامات مسئول كشور از جمله شخص رئيس كل بانك مركزي اواخر سال 97 در خصوص برخي مسيرهاي واردات كالا از جمله، بازگشت سياست بدون انتقال ارز، ته‌لنجي،‌ مرزنشيني و حتي مجوز ورود كالاي گروه 4 به مناطق آزاد هشدار داده‌اند. از سوي ديگر اصلاح سياستهاي دولت در خصوص پيمان‌سپاري ارزي و برخورد با متخلفاني كه ارز حاصل از صادرات را به كشور بازنگردانده‌اند مي‌تواند به افزايش منابع قابل مديريت ارزي به دولت كمك كند. بر اين اساس به‌نظر مي‌رسد با به‌كارگيري تجارب يك سال اخير، شناسايي و رفع چالشهاي اصلي بازار ارز اعم از بازار اسكناس و حواله، تأكيد بر تداوم ممنوعيت واردات كالاهاي وارداتي و همچنين رفع نواقص سياست پيمان‌سپاري ارزي مي‌توان به بهبود وضعيت بازار ارز و سكه در سال 98 اميدوار بود.
پژوهشم**9351**1732