تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۸

شيراز-ايرنا- نشست بازشناسي كتاب 'اين كيمياي هستي' اثر استاد محمدرضا شفيعي‌ كدكني، به همت مركز حافظ ‌شناسي و كرسي پژوهشي حافظ با حضور جمعي از دانشگاهيان و فرهنگ دوستان در شيراز برگزار شد.

به گزارش ايرنا مدير مركز حافظ ‌شناسي، يكشنبه در اين نشست با ياد كرد از رونمايي از كتاب 'اين كيمياي هستي' كه در
بيستم مهرماه 97 و در ياد روز حافظ انجام شد، گفت: به دليل ماهيت اين كتاب كه برخي مطالب آن پيش از اين به گونه‌اي پراكنده در آثار ديگر شفيعي‌كدكني آمده است، مباحث گاهي به ‌ناگزير تكرار شده و نويسنده در مقدمات، از اين ناگزيري تكرار چندين بار سخن گفته‌ است.
كاووس حسنلي اظهار داشت: از آغاز جلد نخست كه شفيعي‌ كدكني از بيماري 'انشانويسي در تحقيقات ادبي' سخن مي‌گويد تا بحث پاياني جلد سوم كه بحث 'مستور و مست' و پيوند آن با انديشه‌هاي صوفيانه و اشعري‌گري است و بحث آدم و نيز اراده‌ معطوف به آزادي، از ديد شفيعي‌كدكني هيچ يك از سخن ‌سرايان ايراني به پاي حافظ نمي‌رسند.
در ادامه اين نشست، نصرالله امامي، استاد بازنشسته‌ زبان و ادبيات فارسي دانشگاه شهيد چمران اهواز، سخنان خود را با محور گستره‌ پژوهشي آثار محمدرضا شفيعي‌كدكني آغاز و بيان كرد: حوزه‌ پژوهش‌هاي شفيعي‌كدكني شامل گستره‌‌اي چشمگير است كه پژوهش‌هاي مستقلي در حوزه‌ نقد و تصحيح متون كهن و معاصر، تاريخ‌ نگاري ادبي و سبك‌شناسي، عرفان ‌پژوهي و چند شاخه‌ ديگر را در برمي‌گيرد.
وي، با اشاره به چاپ‌هاي پيشين كتاب 'اين كيمياي هستي'، گفت: چاپ اول اين كتاب در يك جلد، به همت ولي‌الله دروديان، در سال 1378از سوي‌ انتشارات آيدين تبريز منتشر شد اما با وجود شهرت خود به اعتبار نام و جايگاه شفيعي‌كدكني، بازتاب درخور و چشمگيري نيافت و علت اين موضوع، سليقه و شيوه‌ تدوين اين اثر بود كه بر اساس پسند گردآورنده و نه عامليت و نظر نگارنده انجام شده بود.
امامي ادامه داد: چند سال بعد، شفيعي‌كدكني زير نظر خود، چاپ جديدي از اين اثر به دست داده كه به ‌كلي با چاپ پيشين آن متفاوت است، انتشارات سخن، چاپ اخير را يك‌ بار در سال 1396و بار ديگر در سال 1397در سه جلد منتشر كرد.
وي، كتاب سه ‌جلدي اين كيمياي هستي را يكي از آثار بسيار مهم و موثر در حوزه حافظ‌ شناسي خواند و مطالعه‌ بردبارانه‌ آن را به همه‌ دانشجويان و علاقه ‌مندان شعر حافظ توصيه كرد.
دانشيار زبان و ادبيات فارسي دانشگاه علوم پزشكي شيراز نيز در اين نشست با استناد به كتاب اين كيمياي هستي گفت: محمدرضا شفيعي‌كدكني بر اين باور است كه در بوطيقاي حافظ معاني بر بيان مقدم است.
بوطيقا، در اصطلاح به اثري اطلاق مي‌شود كه در باره‌ شعر و اصول آن، وزن، قافيه يا نقد شعر نگاشته شده باشد.
منيژه عبداللهي افزود: به نظر مي‌رسد اين مفهوم و اين عبارت در باب سه جلد كتاب اين كيمياي هستي كه حاصل تقريرات او در سلسله درس‌ گفتارهاي حافظ‌ شناسي است، نيز صادق است، به ديگر سخن، كتاب اين كيمياي هستي فارغ از رسم و رسوم رايج در تاليف كتاب‌هاي تحقيقي و پژوهشي، تنها به معنا، مفهوم و محتوا نظر دارد و در پرداخت معاني حافظانه هيچ آدابي و ترتيبي نمي‌جويد.
عبداللهي بيان كرد: كساني كه در جست‌ و جوي متني منسجم و تحقيقي در مورد شعر حافظ هستند، نمي‌توانند خواسته و مطلوب خود را در اين كتاب بيابند.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: اما كتاب اين كيمياي هستي، كام و مراد حافظ‌ دوستاني را كه مي‌خواهند چندي با مضامين، واژه‌ها، تركيب‌ها و انديشه‌هاي حافظ، بي‌واسطه، سركنند و خاطر خوش دارند، برآورده مي‌كند و ذوق ادب‌ دوستاني را برمي‌انگيزد كه مي‌خواهند چندي بي‌مزاحمت سخت‌گيري‌هاي نوشته‌هاي رسمي، در فضاي شعر حافظ نفسي تازه كنند و يا پرواز و فراز و فرودي حافظ ‌وار را تجربه كنند.
اين نشست با همكاري اداره‌ كل فرهنگ و ارشاد اسلامي فارس و مركز پژوهش‌هاي زبان و ادبيات فارسي دانشگاه شيراز
برگزار شد.
محمدرضا شفيعي كدكني در نوزدهم مهر سال 1318خورشيدي در كدكن نيشابور از توابع استان خراسان رضوي متولد شد. وي نويسنده، پژوهشگر و شاعر با تخلص م. سرشك است.
آثار او در زمينه نظري و انتقادي در باب گرايش هاي فرماليستي، تاريخ گرايي در ادبيات، ريشه هاي شعر معاصر به چاپ رسيده است. وي همچنين در حوزه تصحيح متون و نيز بازشناسي ادبيات كلاسيك دستي دارد.
7375 /6118