اراك - ایرنا - سرما و سیل در فروردین ماه امسال بسیاری از نقاط مختلف كشور را تحت تاثیر قرار داد كه استان مركزی نیز با خسارت هایی همراه شد.

به گزارش ایرنا، استان مركزی با وجود ماهیت صنعتی در زمره 10 استان نخست كشور در حوزه كشاورزی است كه 90هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در این بخش فعال هستند.
670 هزار هكتار اراضی باغی و كشاورزی در استان مركزی وجود دارد كه یك و 2 دهم درصد تولیدات مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استان مركزی با تولید حدود 54 هزار تن گوشت سفید، 53 هزار تن تولید گوشت قرمز، 320 هزار تن شیر، حدود 41 هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در بخش كشاورزی و دامداری كشور برخوردار است.
سرمای بهاره امسال به ویژه در هفته های گذشته دسترنج بسیاری از كشاورزان را از بین برد و بنا بر آخرین آمار موجود خسارت ها در برخی از شهرستان های استان از جمله خنداب، كمیجان، ساوه و تفرش در حجم وسیع تری است.

*** محصولات باغی بین 20 تا 90 درصد خسارت دیده اند
رئیس اداره مدیریت بحران و كاهش مخاطرات بخش كشاورزی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی گفت: با كاهش دما در این مدت، سرمازدگی بین 20 تا 90 درصد به محصولات باغی و 40 تا 90 درصد به محصولات زراعی شهرستان های استان مركزی خسارت وارد كرده است.
سید «رضا آل طاها» افزود: كاهش دما در روز های چهارم، پنجم و ششم اردیبهشت ماه سال جاری سه هزار و 318 میلیارد ریال به محصولات باغی و 54 میلیارد ریال به محصولات زراعی استان مركزی خسارت وارد كرد.
وی ادامه داد: 30 هزار و 645 هكتار از سطح زیر كشت محصولات باغی و یك هزار و 200 هكتار سطح زیر كشت محصولات زراعی استان مركزی با كاهش دمای هوا به زیر صفر، دچار خسارت جدی شدند.
آل طاها گفت: سرمازدگی سه هزار و 372 میلیارد ریال به محصولات باغی و زراعی این استان خسارت وارد كرد.
رئیس اداره مدیریت بحران و كاهش مخاطرات بخش كشاورزی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی گفت: 69 هزار هكتار از اراضی كشاورزی این استان اكنون زیر كشت محصولات باغی و 323 هزار هكتار زیر كشت محصولات زراعی قرار دارد.
آل طاها خاطر نشان كرد: اكنون خسارت وارد شده به سطح باغ ها و اراضی زراعی استان توسط گروه های كارشناسی سازمان جهاد كشاورزی در حال جمع آوری بوده و پیش بینی می شود با جمع بندی نهایی، سرمازدگی تا هفت هزار میلیارد ریال به محصولات كشاورزی استان مركزی خسارت وارد كرده باشد.
وی، بیشترین خسارت وارد شده به سطح زراعی استان مركزی را مربوط به محصولات كلزا دانست و افزود: با توجه به اینكه محصول كلزا در این استان در مرحله اولیه رویش قرار داشته بیشترین خسارت سرمازدگی مربوط به این محصول بوده و به سایر محصولات از جمله گندم آبی و دیم و جو آبی و دیم خسارت كمتری وارد شده است.
رئیس اداره مدیریت بحران و كاهش مخاطرات بخش كشاورزی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی عدم توجه كشاورزان به بیمه محصولات كشاورزی را از جمله مهمترین مشكلات این استان دانست و افزود: اكنون كمتر از 10 درصد از محصولات باغی و زراعی استان تحت پوشش بیمه قرار دارند كه این مهم مشكلاتی را در هنگام حوادث طبیعی برای كشاورزان به همراه دارد.

*** خسارت 98 میلیارد ریالی باغات میوه محلات
سرپرست مدیریت جهاد كشاورزی محلات گفت: سرمازدگی 98 میلیارد ریال خسارت به باغات میوه و مزارع این شهرستان وارد كرد.
« احمد رضا جعفری» افزود: سطح خسارت دیده باغات این شهرستان 246 هكتار است كه امكان برداشت یك هزار و 297 تن محصول وجود داشت.
وی اظهارداشت: سرمای روزهای اخیر به 45 تا 100 درصد باغات هسته دار از جمله هلو، زرد آلو، آلبالو، گیلاس و باغات انگور، بادام و گردو این شهرستان خسارت وارد كرد.
سرپرست مدیریت جهاد كشاورزی محلات گفت: سرمازدگی و كاهش دمای هفته گذشته در محلات به پنج درجه زیر صفر، سبب خسارت چشمگیری به باغات این شهرستان شد.
جعفری ادامه داد: بیمه محصولات زراعی و باغی بهترین راهكار جبران خسارت های احتمالی به بخش كشاورزی است.
شهرستان محلات دارای یك هزار و 250 هكتار باغات مثمر است.

*** 4 هزار و 500 هكتار از اراضی كشاورزی ساوه خسارت دید
رئیس اداره جهاد كشاورزی ساوه گفت: سرمای شدید در هفته اخیر باعث از بین رفتن چهار هزار و 500 هكتار از باغات، مزارع طالبی و كلزای این شهرستان شد.
«حسن شریفی» افزود: بیشترین سطوح باغی سرمازده در بخش نوبران و بخشی هم در حوزه بخش مركزی شهرستان ساوه است.
به گفته این مسئول از نظر حجم تولید، 20 هزار تن محصول با سرمازدگی باغات و مزارع از بین رفته است.
شریفی گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، حجم خسارت های سرما به باغات و مزارع شهرستان ساوه افزون بر یك هزار و 840 میلیارد ریال است.
رئیس اداره جهاد كشاورزی شهرستان ساوه گفت: در سرمای اخیر یك هزار هكتار از باغات پسته، 800 هكتار بادام، 300 هكتار سیب درختی، 200 هكتار درختان گوجه سبز، 250 هكتار زردآلو، 500 هكتار باغ انگور و 450 هكتار درختان گردو نیز از بین رفتند.
وی افزود: در حوزه مزارع و صیفی جات نیز 2 هزار هكتار از مزراع طالبی كه به تازگی زیر كشت رفته بود و همچنین 110 هكتار از مزارع كلزا در سرمای شدید 2 شب گذشته از بین رفت.
شریفی گفت: دمای هوا در نوبران در ساعاتی به پنج درجه زیر صفر و در غرق آباد نیز به منفی 3.2 كاهش یافت ضمن اینكه دمای سطح خاك در غرق آباد منفی پنج و در دشت بیات نوبران هم منفی 6 درجه زیر صفر بود كه باعث تخریب سطح چشمگیری از باغات و مزارع شهرستان ساوه شد.

*** 100 درصد باغات هسته دار خنداب خسارت دید
فرماندار شهرستان خنداب گفت: سرمازدگی به 100 درصد باغات هسته دار از جمله هلو، زرد آلو، آلبالو و گیلاس این شهرستان خسارت وارد كرد.
« عبدالرضا حاجی علی بیگی » افزود: تمامی درختان میوه هسته دار از جمله هلو، شلیل، زردآلو، آلبالو و گیلاس در اثر سرمای بهاره دچار سرمازدگی شدند.
وی ادامه داد: درختان میوه دانه دار از جمله سیب، گلابی، تاكستان ها و باغات انگور نیز در اثر سرمای منفی پنج درجه دچار خسارت 70 درصدی شدند.
فرماندار شهرستان خنداب با یادآوری خسارت سرمازدگی به مزارع كلزا گفت: بر اساس برآوردهای اولیه انجام شده سرمازدگی به 80 درصد این مزارع خسارت وارد كرده است.
وی خاطر نشان كرد: پایه درآمدی 90 درصد مردم شهرستان خنداب كشاورزی، باغداری و دامپروری است و با توجه به خسارات وارده در اثر بارندگی ها و جاری شدن سیلاب و با وجود اطلاع رسانی ها ضریب نفوذ بیمه محصولات كشاورزی به علت عدم اطمینان مردم شهرستان به جبران خسارت توسط بیمه محصولات كشاورزی، بار سنگین سرمازدگی و سیل بر دوش كشاورزان و باغداران خسارت دیده خواهد بود.
حاجی علی بیگی در ادامه اعلام كرد: مردم شهرستان خنداب به خصوص باغداران هشدارهای هواشناسی را بسیار جدی گرفتند.
وی ادامه داد: با راه اندازی پویش های روشن كردن آتش و ایجاد دود و مه پاشی باغات سعی در مهار سرما داشتند كه به علت برودت شدید دما این زحمات موثر واقع نشد.
پدیده سرمازدگی باغات شهرستان خنداب در سال گذشته نیز در سطح محدود تری نسبت به سال 98 رخ داد كه در نهایت بند (خ) و امهال و استمهال تسهیلات كشاورزی تا سقف 16میلیون اعمال شد.

*** 6 هزار هكتار باغات هسته در خنداب از بین رفت
رئیس جهاد كشاورزی خنداب گفت: سرمازدگی در پیش بینی های اولیه به بیش از 80 درصد محصولات هسته دار و مزارع كلزا این شهرستان خسارت وارد كرده است.
«رضا حسین اسماعیلی » افزود: 6 هزار هكتار باغات میوه هسته دار از جمله هلو، سیب و زردآلود و 200 هكتار مزرعه كلزا در شهرستان خنداب وجود دارد كه كاهش دما در مدت 2 روز گذشته بر اساس پیش بینی های اولیه، خسارت های فراوانی به این اراضی وارد كرده است.
وی ادامه داد: 6 هزار و 500 هكتار باغ انگور در شهرستان خنداب وجود دارد كه سرمازدگی بر اساس پیش بینی های اولیه انجام شده توسط كارشناسان جهاد كشاورزی به 30 تا 40 درصد این باغ ها خسارت وارد كرده است.
رئیس جهاد كشاورزی خنداب خاطر نشان كرد: 6 هزار هكتار گندم دیم، سه هزار هكتار گندم آبی و سه هزار هكتار جو آبی در این شهرستان وجود دارد كه پیش بینی می شود سرمازدگی خسارت هایی در این اراضی ایجاد كرده باشد.
اسماعیلی گفت: با توجه به كاهش دمای هوای شهرستان خنداب به زیر صفر و انجماد محصولات كشاورزی، اكنون امكان تعیین خسارت قطعی سرمازدگی به باغ ها و اراضی كشاورزی در این شهرستان امكان پذیر نبوده و با افزایش دما در 2 تا سه روز آینده و ذوب شدن یخ زدگی، رقم قطعی خسارت ها اعلام می شود.

*** 37 هزار و 835 هكتار از اراضی كشاورزی استان مركزی زیر چتر بیمه قرار دارند
مدیر شعب بانك كشاورزی در استان مركزی نیز گفت: 37 هزار و 835 هكتار از اراضی زراعی این استان در سال زراعی 97-98 در قالب 2 هزار و 660 فقره بیمه نامه تحت پوشش صندوق بیمه محصولات كشاورزی قرار گرفته است تا در صورت بروز خسارت از مزایای بیمه محصولات كشاورزی بهره مند شوند.
«مسعود رضایی» افزود: هفت هزار و 656 هكتار از باغات كشاورزی استان مركزی نیز در این مدت در قالب چهار هزار و 418 فقره بیمه نامه تحت پوشش بیمه محصولات كشاورزی قرار دارند.
وی ادامه داد: یك هزار و 800 فقره بیمه نامه محصولات كشاورزی در سال زراعی 97-98 برای پوشش بیمه ای 39 هزار و 715 راس دام سبك و سنگین در استان مركزی صادر شده است.
مدیر شعب بانك كشاورزی در استان مركزی خاطر نشان كرد: 16 میلیون قطعه طیور استان نیز در این مدت در 800 واحد مرغداری و مراكز پرورش طیور تحت پوشش بیمه قرار دارند.
گزارش از: مهدی عظیمی
1955/3075