سمنان- ايرنا- مسجد امام (ره) يا مسجد سلطاني يكي از بناهاي تاريخي و باشكوه شهر سمنان محسوب مي شود كه معماري منحصر به فرد آن با توجه به امكانات موجود در 200 سال پيش عشق به معبود بي همتا را در كالبد هنر به هر گردشگر اهل ذوق و هنر القا مي كند.

به گزارش ايرنا، مسجد امام (ره) سمنان كه به نام مسجد سلطاني نيز شهرت دارد در مركز اين شهر در خيابان امام خميني(ره) واقع شده و يكي از مهمترين و زيباترين بناهاي تاريخي به جامامانده از دوره قاجار در استان سمنان به شمار مي‌آيد.
مسجد امام(ره) شهر سمنان از چهار جهت شمال، جنوب، شرق و شمال غربي ورودي دارد كه سردرهاي شمالي و شرقي آن با مقرنس‌هاي زيبا تزيين شده كه هر بيننده اهل ذوق را به وجد مي آورد و اين تازه اولين گام براي ورود به بنايي است كه نماد عشق و هنر است.
ورود به اين بناي تاريخي از در شمال غربي كه همجوار با تكيه پِهنه‌ است با قدم زدن در يك دالان دراز و از درهاي شمال، جنوب و شرق با عبور از دالان هاي هشتي شروع مي شود.
اين شاهكار معماري به جامانده از دوران قاجار چهار ايوان دارد، كه گذشتن از دالان هاي ورودي مسجد، نظر هر مخاطب را به خود جلب مي كند.
بلندترين ايوان اين مسجد، ايوان غربي با ارتفاع 19.5 متر است كه داراي كاشي‌كاري و كتيبه‌هايي است كه با خط ثلث در زمينه لاجوردي نقش بسته و در برگيرنده آياتي از كلام‌الله مجيد است.
در پشت اين ايوان مقصوره زيبايي به ارتفاع 21 متر بنا شده و در بالاي اين مقصوره گلدسته‌اي وجود دارد كه شامل گنبد كوچكي با پوشش كاشي فيروزه‌اي و ساقه هشت ضلعي است، در 2 طرف اين ايوان دو منار بنا شده كه تا نزديك بالاي ايوان رسيده ولي ناتمام مانده است.
ايوان شرقي نيز با 18.5 متر ارتفاع، شكوه مثال زدني دارد و بر بالاي اين ايوان، گلدسته‌اي زيبا به صورت طرح شش ضلعي و با پوشش هرمي شكل با نرده هاي مشبك و چوبين قرار دارد كه نظر هر بيننده را به خود جلب مي كند.
بعد از آنكه چشم هاي دوخته شده به ايوان هاي مسجد امام (ره) آرام گرفت، صحن مربعي شكل مسجد به مساحت 62 قدم خودنمايي مي كند كه در چهار گوشه آن، چهار مهتابي بزرگ با اتاق‌ها و حجره‌هايي چند در و در زير آن شبستان هايي با پنجره‌هاي مشبك آجري لعابدار وجود دارد.
مسجد امام (ره) در سال 1342 هجري قمري در زمان فتحعلي شاه قاجار به همت استاد صفرعلي معمار و حاج سيد حسن حسني از علماي مشهور شهر سمنان كه مؤلف كتاب منهاج‌العارفين است ساخته شده است؛ در منابع ذكر شده كه وي هزينه ساخت مسجد را با مصادره اموال ذوالفقارخان، حاكم جبار وقت سمنان كه از بيت‌المال تصرف كرده بود، تامين كرده است.
در پيشاني در شمالي، كتيبه‌اي از كاشي لاجوردي وجود دارد كه بر روي آن نوشته شده است، «اين بناي رفيع به دست حسين ايلياد اصفهاني كاشي‌ساز و استاد فرج‌الله معمار سمناني و به سعي آقاي معصومي در رمضان سال 1368 تعمير و مرمت شده است. »
در پايين اين كتيبه و زير مقرنس‌كاري‌هاي سردر مسجد قطعه سنگي مرمري است كه در آن نصف قصيده محمد حسن‌خان كاشاني متخلص به عندليب كه در تاريخ بناي مسجد و مدح فتحعلي‌شاه سروده شده به خط نستعليق حجاري شده است.
به گزارش ايرنا ، مسجد امام يا مسجد سلطاني سمنان در سال 1315 توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره 257 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
خبرگزاري جمهوري اسلامي(ايرنا) مركز سمنان در موضوع هاي مختلف فرهنگي، اجتماعي و گردشگري، پرونده هاي خبري ويژه با برنامه مشخص را در دستور كار خود دارد.
با هدف معرفي ظرفيت هاي بي نظير و جذاب گردشگري و مسافرپذير استان و همچنين توسعه فرهنگ و صنعت گردشگري در اين منطقه و آشنايي مردمان ايران اسلامي با اماكن و بناهاي تاريخي، گردشگري و جاذبه هاي طبيعي و ديدني استان سمنان، ايرنا پرونده معرفي جاذبه هاي گردشگري استان را گشوده است.
معرفي شهداي استان، پرونده سلامت و معرفي كتاب، از ديگر پرونده هاي خبري خبرگزاري ايرنا مركز سمنان است.
7342/6103