به گزارش ايرنا، اين روزها غذاهاي محلي با طعم هاي متفاوت زينت بخش سفره هاي افطاري روزه داران است.
روزه داران سخاوتمندي كه با سنت زيباي كاسه بهره نه تنها خود بلكه همسايگان و اقوام نيازمند را مهمان خوان ساده خود مي كنند.
در شرايطي كه غذاهاي فست فودي و خارجي قوت قالب مردم در بسياري از مناطق كشور شده است اما غذاهاي محلي در كهگيلويه و بويراحمد طرفداران زيادي دارد.
شايد بتوان گفت غذاهاي محلي و سنت كاسه بهره (هديه بخشي از غذا به ديگران) مهمترين بازمانده آئين هاي سنتي رمضان در كهگيلويه و بويراحمد از روزگاران كهن است.
لبني، آبگوشت كلگي،گبنه و دم پخت گوشتي از جمله غذاهاي محلي مردم كهگيلويه و بويراحمد است كه در فهرست آثار ملي نيز ثبت شده است.
عشرت عسكري كه درباره غذاهاي سنتي كهگيلويه و بويراحمد پزوهش مي كند مي گويد: غذاهاي محلي اين ديار به دليل ارگانيك بودن و طعم بسيار خوشمزه در ماه رمضان با استقبال مردم مواجه هستند.
وي لبني را از غذاهايي دانست كه همواره زينت بخش سفره هاي افطار است.
او توضيح داد: اين غذاي سنتي از ماست و برنج تهيه مي شود و با روغن حيواني و آويشن كوهي تزئين مي شود.
عسكري تصريح كرد: گبنه دومين غذاي مورد توجه مردم در سفره هاي افطاري است كه اين غذا از گندم و گوجه فرنگي تهيه مي شود.
اين بانوي پژوهشگر ادامه داد: براي پخت گبنه ابتدا گندم را با آسياب هاي دستي نيم خورد مي كنند.
وي ابراز داشت: غذاي كلگ و گوشت ديگر غذاي محلي پرطرفدار در سفره هاي افطاري مردم كهگيلويه و بويراحمد است كه از حبوباتي مانند نخودچي و گوشت به صورت آبگوشت تهيه مي شود.
وي ابراز داشت: در اين خوراك به جاي نان گندم از نان كلگي كه از بلوط تهيه شده استفاده مي شود.
او اضافه كرد: دم پخت گوشتي نيز يكي ديگر از غذاهاي سنتي اين ديار است كه از حبوباتي مانند عدس و گوشت به صورت سوپ تهيه مي شود.
وي گفت: شله ليزك از ديگر غذاهاي سنتي مورد توجه مردم است كه در سحرگاهان بيشتر استفاده مي شود.
وي توضيح داد:براي تهيه اين غذا ليزك كه نوعي گياه كوهي است را به صورت سبزي پلو تهيه و با قارچ سرخ شده آن را تزيين مي كنند.
او معتقد است غذاهاي محلي به عنوان يكي از جاذبه هاي گردشگري استان در كنار طبيعت زيبا نيازمند راه يابي به منوي رستوران هاست تا براي مردم درآمدزا هم شود.
چاوشي خواني براي بيدار كردن در سحرگاهان از ديگر سنت هاي زيباي مردم كهگيلويه و بويراحمد در ماه رمضان بوده كه با پيشرفت تكنولوژي ساعت و گوشي هاي موبايل و ساير وسايل رنگ باخته است.
دورهم نشيني هاي معنوي براي تلاوت كلام نوراني وحي و ادعيه از سنت هاي متداول كنوني در ماه رمضان است.
كهگيلويه و بويراحمد با بيش از 15 هزار كيلومتر مترمربع وسعت و جمعيتي افزون بر 720 هزار نفر بين استانهاي فارس، بوشهر، چهارمحال و بختياري، اصفهان و خوزستان واقع شده است.
8143/1662
تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۶
گچساران - ايرنا- نزديكي هاي غروب كه مي شود در كوچه ها و معابر مناطق مختلف به ويژه در روستاهاي كهگيلويه و بويراحمد عطر خوش غذاهاي محلي و سنتي ، زنده كننده خاطرات خوش دورهمي هاي سال هاي نه چندان دور است.