تهران-ايرنا- نوسان دولتمردان آمريكا در ميان طيفي از موضعگيري ها كه يك سر آن رويارويي نظامي و فشار حداكثري و در سوي ديگر درخواست حداقلي مبتني بر گفتگو است، به روشني مي تواند حاكي از نوعي سردرگمي و استيصال آنان باشد.

به گزارش گروه نشريات خبري؛ رئيس جمهوري آمريكا در چند هفته گذشته كوشيده با پيگيري يك سياست ضد و نقيض و تنگ‌تر كردن حلقه فشار عليه ايران، آن را به پذيرفتن خواسته‌هاي خود ناچار كند. چنانكه ترامپ ضمن تكرار تهديدهاي خود عليه ايران بر تمايل خود براي مذاكره هم تأكيد است.اين در حالي است كه دموكرات‌ها نسبت به ارزيابي‌هاي دولت امريكا ترديد دارند و با توجه به پيشينه امريكا در برافروختن جنگ‌هايي بر پايه استنادات غيرواقعي از وزير خارجه و وزير دفاع امريكا و همچنين رئيس ستاد مشترك ارتش خواستند در جلسه‌اي حاضر شوند و درباره تحولات جاري ميان ايران و امريكا توضيح دهند.
قانع نشدن قانونگذاران كنگره آمريكا از توضيحات مايك پمپئو، وزير خارجه و پاتريك شاناهان، وزير موقت دفاع امريكا درباره ماجراجويي‌هاي اين كشور در قبال ايران و تاكيد آنها بر اين كه برخلاف اطلاعات جنگ طالبان كاخ سفيد، ايران بيش از گذشته براي امريكا تهديد نيست تازه ترين رويدادي است كه توجه ناظران سياسي و تحليلگران رسانه اي را در خصوص تنش ميان ايران و آمريكا به خود جلب كرده است.
بر همين اعتبار و بر اساس تحليل اغلب رسانه هاي كشور (اعم از اصلاح طلب و اصولگرا) به رغم تداوم سياست هاي فشار حداكثري، گزينه رويارويي نظامي در شرايط فعلي منتفي است. هر چند كه به اعتقاد برخي از تحليلگران 'ترامپ در گفتمان فعلي خود و ژست عدم تمايل به جنگ نيز قابل اعتماد نيست و لازم است در اين شرايط ايران به دنبال پادزهري و يا كليدي باشد تا با تكيه بر راهبرد صبر استراتژيك كه در تاكتيك مي‌تواند صورت‌هاي مختلفي به خود بگيرد، نسبت به تغيير محاسبات استراتژيك كاخ سفيد گام بردارد.'
رسانه هاي اصلاح طلب
................................
رسانه هاي اصلاح طلب در خصوص تنش هاي ميان ايران و آمريكا به طرح محورهاي زير پرداختند: 'گزينه رويارويي نظامي ميان ايران و آمريكا'، 'اختلافات ميان كاخ سفيد و كنگره آمريكا بر سر ايران'، 'ميانجي گري برخي كشورها براي تنش ميان ايران و آمريكا'، 'تاثيرات تحريم هاي نفتي آمريكا'، 'مواضع طرف هاي اروپايي برجام' و 'اقدامات برجامي ايران'

** گزينه رويارويي نظامي ميان ايران و آمريكا
به نوشته روزنامه آرمان طي روزهاي گذشته پس از فروكش كردن سطح تنش ميان تهران-واشنگتن از حالت تهديد به جنگ، شاهد تشويق به مذاكره توسط دونالد ترامپ بوده‌ايم. در اين بين درخصوص تناقض‌گويي‌هاي متعارض و بعضا متضاد مقامات كاخ‌سفيد از ديدگاه كارشناسان دو ديدگاه وجود دارد؛ اول اينكه اين مواضع متضاد نشان دهنده وجود اختلاف نظر در ميان مقامات كاخ سفيد است. اما دسته دوم بر اين نظرند كه بالعكس اين استراتژي مشخص كاخ سفيد براي به اشتباه انداختن تهران و غير قابل پيش‌بيني نشان دادن سناريوي كاخ سفيد بوده كه در اين بين دستگاه‌هاي تبليغاتي غرب بر اين مساله دامن مي‌زنند.

رحمان قهرمانپور، كارشناس روابط بين‌الملل به روزنامه آرمان گفت: به نظر مي‌رسد استراتژي مشخصي كه در ايالات متحده نسبت به تهران اتفاق نظر دارند آن است كه فعلا تا جاي ممكن فشار را بر ايران حفظ و حتي روند آن را تشديد كنند. بر ادامه چنين استراتژي مشخصي كاخ سفيد، كنگره، پنتاگون و وزارت خارجه اتفاق نظر دارند، اما فراتر از اين مساله اين سوال مهم مطرح است كه اين فشارها به چه نتيجه‌اي منجر خواهد شد؟ در اين نقطه است كه گروه‌ها و جريانات مختلف در ساختار قدرت در آمريكا با يكديگر اختلاف نظر دارند.

يك تحليلگر مسائل بين‌الملل نيز در يادداشتي در روزنامه آرمان مي نويسد: آنچه كه در اظهار نظر‌هاي مختلف برمي‌آيد درگيري نظامي احتمالي سه شاخصه عمده مي‌توانست داشته باشد. نخست اينكه هزينه اين جنگ بي‌نهايت گزاف خواهد بود، دوم هرگونه جنگ احتمالي ميان آمريكا و ايران آينده‌اي غير قابل پيش‌بيني براي منطقه خواهد داشت و بحران‌هاي سوريه و يمن را پيچيده‌تر خواهد كرد. همين نگراني‌ها و البته راهبرد صلح‌طلبانه و مواضع منطقي و حقوقي ايران در برابر تهديد‌هاي آمريكا مديريت تنش‌ها را ممكن ساخت و باعث كم شدن خطر اقدامات لجام‌گسيخته ترامپ شد.
از سوي ديگر نبايد به واقعيت‌هاي موجود منطقه بي‌توجه و بي‌تفاوت بود، اكنون درجه‌اي از احتياط و عقلانيت را در ميان برخي از كشورهاي عربي در عدم تمايل نسبت به هرگونه رويارويي نظامي ايران و آمريكا شاهد هستيم... طبيعي است كه در آمريكا هم عقلا و صاحبان انديشه و تفكر متوجه وضعيت پيچيده امنيتي در خاورميانه و جايگاه و وزن تاثيرگذاري ايران هستند. دموكرات‌ها در كنگره آمريكا سرآمد اين تفكر بوده و همواره به ترامپ و ياران تندرواش براي هرگونه ماجراجويي نظامي هشدار داده‌اند.

ابتكار در سرمقاله خود نوشت: به نظر مي‌رسد اكنون دونالد ترامپ تلاش مي‌كند كه طبق نظريه بازي‌ها، خود را در قبال جنگ اقتصادي و جنگ نظامي در نقطه «نش» قرار دهد. يعني نقطه‌اي كه در مقابل ساير بازيگران به او اين امكان را مي‌دهد كه قادر باشد در عمل و گفتمان ميان جنگ اقتصادي و جنگ نظامي، قدرت انتخاب براي كسب سود يك‏جانبه داشته باشد. به همين دليل مي‌توان گفت ترامپ در گفتمان فعلي خود و ژست عدم تمايل به جنگ نيز قابل اعتماد نيست و لازم است در اين شرايط ايران به دنبال پادزهري و يا كليدي باشد تا با تكيه بر راهبرد صبر استراتژيك كه در تاكتيك مي‌تواند صورت‌هاي مختلفي به خود بگيرد، نسبت به تغيير محاسبات استراتژيك كاخ سفيد گام بردارد.

به گزارش شرق سيدحسين موسويان، ديپلمات پيشين كشورمان در گفت‌وگو با شبكه تلويزيوني دموكراسي آمريكا تأكيد كرد: همه مي‌فهمند كه همان سناريوي عراق روي ميز بولتون است. معتقدم كه شخص ترامپ جنگ نمي‌خواهد. او حتي به دنبال تغيير رژيم نيست، اما تيم B به تدريج او را به سمت جنگ مي‌كشاند.

همدلي در مطلبي به نقل از تارنماي خبر-تحليلي لوب‌لاگ نوشت: ايران در صدر فهرست همه مناطقي قرار دارد كه بولتون دوست دارد در آنها درگير جنگ شود. تنها 2 ماه بعد از شروع به كار مشاور امنيت ملي، ترامپ اعلام كرد كه ايالات متحده را از توافق هسته‌اي با ايران خارج مي كند. از آن زمان به بعد بولتون بخشي از تيمي بوده نه تنها ايران، بلكه هر كشوري كه به تعامل اقتصادي با آن بپردازد را تحت فشار گذاشته است. بولتون حتي سال گذشته از پنتاگون خواسته بود تا يك فهرست از گزينه هاي نظامي براي حمله به ايران تهيه كند و با اين اقدام بسياري از مقامات دولت ترامپ را به وحشت انداخت.
در همين حال ترامپ روي متفاوتي به ايران نشان مي دهد. درست همانند تغيير حالت از سياست «آتش و خشم» در قبال كره شمالي به روابط دوستانه و نزديك با كيم جونگ اون رهبر اين كشور، در ارتباط با ايران هم ترامپ به خبرنگاران گفته كه تنها كاري كه دولت ايران بايد انجام دهد اين است كه با او تماس بگيرد و بگويد كه امكان توافقي عادلانه وجود دارد. او همچنين گفته كه به دنبال آسيب رساندن به ايران نيست و مي خواهد كه اين كشور قدرتمند باشد و اقتصاد خوبي داشته باشد. اما آنها بايد با ترامپ تماس بگيرند... شايد ايراني ها و بسياري ديگر باور كرده باشند كه بولتون دولت ترامپ را به سمت درگيري پيش مي برد و شخص رئيس جمهوري خواستار توافق است. براي ايران شايد بهتر باشد كه چندان روي اين تفكر حساب نكند.

مردمسالاري به نقل از شبكه خبري فاكس نيوز گزارش داد ، درحالي كه «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا تهديد به استفاده از قوه قهريه عليه ايران كرده است، «هيلاري كلينتون» نامزد دموكرات انتخابات رياست جمهوري سال 2016 پيشنهاد مذاكره با ايران را داد. اين شبكه خبري درگزارش خود نوشت: «هيلاري كلينتون» اشاره كرد كه ايالات متحده بايد بيشتر از رويكرد ديپلماسي در مقابل ايران استفاده كند.

علاالدين بروجردي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در گفتگو با ايلنا، درباره اين‌كه گفته مي‌شود ايران و آمريكا به طور مستقيم وارد جنگ نمي‌شوند اما احتمال درگيري در جنگ‌هاي نيابتي در منطقه وجود دارد، گفت: سياست ما در منطقه جنگ‌افروزي نيست ما به دنبال اقدامات صلح‌طلبانه و دفاعي هستيم.
وي با تاكيد بر اين كه حتما در مقابل هرگونه تعرض به منافع ما در منطقه پاسخ دندان‌شكني خواهيم داد، در درباره اين‌كه دشمنان ايران تلاش كردند بروز حادثه براي كشتي‌هاي نفتكش خليج فارس را به ايران نسبت دهند، گفت: بيان كردن چنين صحبت‌هايي يك دروغ بزرگ است،‌ اين‌ها با شبكه‌هاي عظيم ماهواره‌اي مدعي هستند كه حركات يك مورچه را رصد مي‌كنند مگر مي‌شود در اين باره چيزي ندانند.
بروجردي تاكيد كرد: اين حركات يك توطئه طراحي شده شيطاني با هدف فرافكني و تحت تاثير قرار دادن افكار عمومي منطقه يعني عربستان و ساير كشورهايي كه درگير جنگ‌اند، عليه ايران مطرح شده است و مي‌خواهند آنها را عليه ايران بشورانند. قصدشان فضاسازي براي فريب است.(اين سخنان از سوي تارنماي خبرآنلاين بازنشر شده است.)

** اختلافات ميان كاخ سفيد و كنگره آمريكا بر سر ايران
روزنامه ايران با اشاره به حضور وزراي خارجه و دفاع آمريكا در كنگره درباره ايران، خبر داد: آن طور كه رسانه‌هاي امريكايي گزارش داده‌اند اين نشست كه پشت درهاي بسته انجام شده در ابهام‌زدايي و نمايان كردن تصويري شفاف از اهداف امريكا در افزايش تنش با ايران به كنگره موفق نبوده است. چه حاضران اين نشست پيرامون اين گزاره كه آيا واقعاً ايران تهديدي فوري براي منافع امريكا است يا دولت ترامپ بيش از حد بزرگنمايي مي‌كند، دچار دودستگي شده‌اند.
نمايندگان و سناتورهاي دموكرات حاضر در اين نشست با بيان اينكه هيچ كدام از اطلاعات ارائه‌ شده از سوي پمپئو و شاناهان نشان نمي‌دهد كه ايران اكنون بيش از گذشته براي امريكا تهديد به حساب مي‌آيد، تأكيد كردند كه دولت امريكا براي اجراي هرگونه اقدامي نظامي، محدود يا جنگ تمام عيار عليه ايران ملزم به دريافت مجوز و تأييديه كنگره ايالات متحده است. اين در حالي بود كه كميته اعتبارات مجلس نمايندگان امريكا با افزودن متممي به لايحه بودجه دفاعي اين كشور كه خواستار لغو مجوز اعلام جنگ از سوي رئيس‌جمهوري امريكا بدون مجوز كنگره است، موافقت كرد.
به رغم اعتراض دموكرات‌هاي امريكا به سياست تقابل جويانه كاخ سفيد، مقامات مرتبط با سياست خارجي اين كشور همچنان اتهامات خود عليه ايران را تكرار مي‌كنند.

اعتماد در گزارشي با تيتر 'جاعلان تهديد' نوشت: تنش‌ها در كنگره امريكا ميان نمايندگان كنگره و مقام‌هاي دولت دونالد ترامپ در مورد ايران افزايش يافته است و به نظر مي‌رسد، آتش جديدي كه رژيم امريكا خواهان روشن كردن آن در خاورميانه است به جاي خليج فارس در دو سوي راهروهاي ساختمان كپيتول‌هيل در واشنگتن شعله‌ور شده است. نمايندگان دموكرات كنگره از احتمال سوءاستفاده دولت از مجوز سال 2001 كنگره براي استفاده از نيروي نظامي اظهار نگراني مي‌كنند و معتقدند كه دولت ترامپ بايد روشن كند كه قصد ندارد بدون مشورت كنگره اقدامي نظامي عليه ايران انجام دهد.

'جنگ‌طلبان زير ذره‌بين كنگره' تيتر گزارش شرق است كه در بخشي از آن آمده است: بخش قابل‌توجهي از قانون‌گذاران آمريكايي كه در ميان آنها برخي از چهره‌هاي جمهوري‌خواه نيز مشاهده مي‌شوند، نسبت به انتشار اطلاعات دست‌كاري‌شده و مخدوش در مورد ايران هشدار داده و تأكيد دارند كه تنها از مجراي برخي از نمايندگان نزديك به كاخ سفيد در جريان اطلاعات مربوط به ايران قرار مي‌گيرند.
برخي از مقامات كاخ سفيد، از جمله مايك پمپئو، وزير خارجه و جان بولتون، مشاور امنيت ملي آمريكا، در روزهاي گذشته ضمن تشديد جنگ رواني عليه ايران، مدعي شده بودند كه تهران در حال تدارك براي اقداماتي به منظور ضربه‌زدن به منافع آمريكا در منطقه خاورميانه است. اين امر زماني قابل‌توجه به نظر مي‌رسد كه در طول يك هفته گذشته چند اتفاق مشكوك نظير حمله به چهار كشتي نفت‌كش در نزديكي‌هاي بندر فجيره امارات و نيز حمله راكتي به نزديكي‌هاي سفارت آمريكا در منطقه سبز بغداد بهانه‌هاي لازم براي مقامات كاخ سفيد براي تشديد اين جنگ رواني را فراهم كرده است.

** ميانجي گري برخي كشورها براي تنش ميان ايران و آمريكا
در يادداشتي از روزنامه آرمان مي خوانيم: به نظر مي‌رسد استفاده از مكانيسم ميانجي‌گري حداقل به منظور كاهش سطح تنش در روابط بين ايران و آمريكا تاثيرگذار بوده است. اين نكته را بايد در نظر داشت كه چه بسا ايران و آمريكا خيلي بدشان هم نيايد كه كشوري مجددا نقش ميانجي را بين تهران-واشنگتن بازي كند تاسطح تنش كاهش يابد. تلاش‌هايي كه مايك پمپئو در سفر غير منتظره‌اش به عراق و همچنين مكالمه تلفني با سلطان قابوس پادشاه عمان و ملاقاتي كه با پوتين داشت در همين چارچوب قابل تحليل است. به نظر مي‌رسدكه ايالات متحده نيز تمايلي به تشديد و افزايش تنش‌ها كه ممكن است خطر يك درگيري نظامي ميان ايران و آمريكا را به‌وجود آورد، ندارد. بنابراين تلاش‌هايي كه توسط عراق و عمان صورت گرفته است به‌ويژه پس از سفر وزير خارجه عمان به ايران و توسط كشورهايي كه نزديك‌تر به آمريكا هستند از جمله ژاپن، مجموعه شرايط به سمت ايفاي نقش ميانجي براي كاهش تنش در روابط ايران و آمريكا را نشان مي‌دهد.
نگارنده در ادامه يادآور مي شود: اما تنها نكته‌اي كه وجود دارد اين است كه با توجه به شخصيت دونالد ترامپ به نظر نمي‌رسد خيلي دنبال تماس‌هاي مخفيانه و محرمانه و مذاكره از طريق واسطه و يا ميانجي باشد. آنچه كه ترامپ دنبال مي‌كند اين است كه بتواند يك مذاكره مستقيم و در معرض ديد رسانه‌ها و افكار عمومي داخلي و خارجي آمريكا انجام دهد و بيشتر دنبال اين سبك از مذاكره است. دقيقا مثل همان مدلي كه با كره شمالي پيش آمد و ما شاهد دو دور مذاكرات مستقيم ميان رهبر كره‌شمالي و ترامپ بوديم اما در مورد ايران چنين روشي جواب نمي دهد زيرا تهران از اساس با ترامپ مذاكره نخواهدكرد. ممكن است خود ترامپ نيز به همان گزينه ميانجي تن دهد.

فراو در اين باره نوشت: با اوج‌گيري تنش‌ها ميان ايران و آمريكا، چندين كشور براي تنش‌زدايي ميان دو طرف پا در مياني كرده‌اند. اما اين رفت‌وآمدها، كه غالبا با هدف جلوگيري از تشديد تنش‌هاي نظامي ميان تهران و واشنگتن صورت گرفته است، تاكنون بنا به دلايل متعدد به گشودن باب مذاكرات ميان دو طرف منجر نشده است. در تلاش‌هاي ميانجيگري قابل توجه است، سوء تفاهمي كه بعضي ميانجيگران دارند. اكثر كشور‌هايي كه براي وساطت ميان تهران و واشنگتن به تكاپو افتاده‌اند، خصوصا عراق، گمان مي‌كنند كه آمريكا و ايران بزودي وارد جنگ خواهند شد. اين در حالي است كه در حال حاضر هيچكدام از دو طرف تمايلي به جنگ ندارند. از اين رو، كشور‌هاي واسطه در واقع براي دفع چيزي وساطت مي‌كنند كه اساسا در برنامه‌هاي دو طرف نزاع وجود ندارد.

** مواضع طرف هاي اروپايي برجام
به گزارش ايسنا به نقل از روزنامه آمريكايي سيمور تريبون، دفتر نخست‌وزيري آلمان روز سه‌شنبه اعلام كرد كه آنگلا مركل، صدراعظم آلمان و امانوئل مكرون، رئيس‌جمهور فرانسه در تماسي تلفني با ولاديمير پوتين، رئيس‌جمهور روسيه بر ضرورت قانع‌كردن ايران براي ماندن در توافق هسته‌اي تأكيد كردند و اين سه كشور بر سر حفظ آن توافق كردند. درهمين‌حال وزارت امور خارجه روسيه در بيانيه‌اي اعلام كرد ضرورت دارد كميسيون مشترك برجام تشكيل شود تا كشورهاي عضو برجام بتوانند درباره راهكارهايي كه حفظ برجام را تضمين مي‌كنند، تصميم بگيرند. وزارت امور خارجه روسيه در بيانيه‌اي تأكيد كرد: ما اميدواريم كه امكان جلوگيري از گسترش بيشتر تنش‌ها فراهم باشد. اين تا حد زيادي به شركاي اروپايي ما و توانايي آنها براي پاسخ مناسب به نگراني‌هاي ايران بستگي دارد تا شرايطي براي حفظ روابط تجاري با ايران براي شركت‌هايي كه [به تجارت با ايران] علاقه‌مند هستند، به وجود بياورند.

آرمان: شواهد و قرائن در نظام بين‌الملل نشان از اين امر دارد كه اروپايي‌ها درصددند به هر نحوي كه شده برجام را حفظ كنند و به‌نظر مي‌رسد در اين راستا براي اثبات پايبندي خود به برجام و متقاعد ساختن ايران براي عدم خروج از توافق هسته‌اي اقدامات عملي خود را آغاز كنند... از طرف ديگر اروپايي‌ها در حالي كه معتقد به پايبندي به برجام و حمايت از ايران هستند، اما نمي‌توانند ايالات متحده و تاثيراتش را نيز ناديده بگيرند. از اين جهت است كه بسياري از تحليلگران شرايط فعلي اروپا را به نحوي «بين‌المحذورين» مي‌خوانند بدين جهت كه از سويي نمي‌خواهند ايران و برجام را از دست دهند و از سوي ديگر ملاحظاتي در خصوص آمريكا و شراكت اقتصادي با اين كشور دارند. به‌نظر مي‌رسد در اين شرايط اروپايي‌ها بايد ميان ايران و آمريكا دست به انتخاب بزنند. يا در برجام بمانند و به تعهدات خود در قبال ايران عمل كنند يا اينكه از برجام خارج شده و دوباره شرايط پيشابرجام با مولفه‌هاي خاص خود را بپذيرند. گرچه آنطور كه از تحركات اروپايي‌ها برمي‌آيد آنها بيشتر متمايل به ماندن در برجام هستند.

** اقدامات برجامي ايران
آرمان: ايران با متوقف ساختن اقدامات خود در بندهاي 26 و 36 برجام، نهيب بزرگي به كشورهاي اروپايي حاضر در برجام زد تا به نوعي از خواب خرگوشي بيدار شوند و بفهمند كه اگر نخواهند به وظايف و تعهدات خود ذيل برجام عمل كنند آن زمان ايران نيز قيد اجراي يكجانبه برجام را خواهد زد و رويكرد ديگري در پيش خواهد گرفت. از همين رو بود كه درست در روز 18 ارديبهشت و پس از انتشار بيانيه شوراي عالي امنيت ملي بسياري از مقامات و سران اروپايي به اين تصميم ايران واكنش نشان دادند و از حفظ برجام و عمل به تعهدات خود سخن گفتند. طي روزهاي گذشته نيز اخباري مبني بر مذاكرات اروپايي‌ها در قالب اتحاديه اروپا در راستاي حفظ و حمايت از برجام به انجام رسيده است كه مي‌توان شاه‌بيت آن را اذعان اروپايي‌ها در عمل به وظايف و تعهدات خود دانست. اين معنا را مي‌توان در تك‌تك اظهار نظر‌هاي سران اروپايي به اضافه فدريكا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا مشاهده كرد.
** تاثيرات تحريم هاي نفتي آمريكا
همدلي: ترامپ اين روزها سياستي را دنبال مي‌كند كه در چهل سال گذشته يكي از چالش‌ها و دغدغه‌هاي اصلي دولت‌هاي مختلف در كشورمان بوده است، حذف نفت از اقتصاد ايران اگرچه با هدف به زانو در آوردن و تسليم جمهوري اسلامي توسط ‌‌ترامپ دنبال‌‌‌‌‌ مي‌شود، اما به نوعي يكي از رويكرد‌ها و چشم‌اندازهاي اصلي مسئولان در تدوين برنامه‌هاي توسعه بوده است... تهديدات‌‌ ترامپ و تلاش او براي به صفر رساندن درآمدهاي نفتي ايران، بهترين فرصت براي جمهوري اسلامي ايران مهياست تا ضمن گشودن ساير دريچه‌هاي اقتصادي، استراتژي نفتي كشور نيز بازبيني و اصلاح شود. راهكارهايي همچون حفظ ذخاير نفتي، جلوگيري از خام‌فروشي و تبديل نفت به فراورده‌هاي داراي ارزش، سرمايه‌گذاري از محل فروش نفت در ساير حوزه‌ها و راهكارهايي از اين دست مي‌تواند تهديد‌‌ ترامپ را به فرصتي براي برون‌رفت از بحران نفت تبديل كند.
رسانه هاي اصولگرا
...........................
'انتقاد از مذاكره ايران و آمريكا' عمده ترين محوري است كه امروز از سوي اين رسانه ها پيگيري شده است. به طوري كه روزنامه كيهان با گشودن پرونده اي با انبوهي از مطالب در قالب گزارش تحليلي، يادداشت و گفتگو سعي در برجسته سازي آن داشته است.
'احتمال رويارويي نظامي ميان ايران و آمريكا'، 'اقدام هاي برجامي ايران' و 'تاثير تحريم هاي نفتي آمريكا' ديگر موضوع هاي مطرح شده است.

** انتقاد از مذاكره ايران و آمريكا
كيهان با طرح پرسشي مبني بر اين كه «چرا در وضعيت فعلي هم برخي آدرس مذاكره مي‌دهند؟» نظر برخي از نماينده هاي مجلس را جويا شده است.
محمدحسين فرهنگي: كساني كه مذاكره را مطرح مي‌كنند بايد صريح بگويند كه با چه تفكري دم از مذاكره مي‌زنند. چرا كه وقتي مقصود آمريكا از مذاكره گرفتن فاكتورهاي قدرت زاي ايران است و اين جماعت هم به مذاكره ترقيب مي‌كنند يعني اينها دوست دارند ايران فاكتورهاي قدرت‌زاي خود را از دست بدهد. بايد بگويند چرا اين را مي‌خواهند؟!
حسينعلي حاجي دليگاني: اين جماعت مدعي شناخت ديپلماسي هستند و در تبليغات خود طيف رقيب را به مخالفت با مذاكره متهم مي‌كنند. اين عده چنان در ساده‌لوحي خود غرق هستند كه مذاكره را نه از باب نتايج حاصله از آن بلكه از اين منظر به آن مي‌نگرند كه گفت‌وگويي صورت بگيرد و چيزي مابين طرفين به امضا برسد.
اميرحسين قاضي زاده: اين جماعت كه پس از همه كارشكني‌ها و بدعهدي‌ها هنوز بر طبل مذاكره مي‌كوبند را بايد تبارشناسي كرد. اينها ادامه آخوندزاده‌ها و تقي‌زاده‌ها هستند.
ابوالفضل ابوترابي نيز طرفداران مذاكره را به سه گروه 'خائنين و نفوذي‌ها'، 'آدم‌هايي كه مورد غفلت قرار گرفته اند' و 'آدم‌هاي واداده و ترسو' تقسيم بندي كرد.

سعدالله زارعي، تحليلگر اصولگرا نيز در گفتگو با كيهان اظهار داشت: بر مبناي آنچه كه ما در عمل از آمريكايي‌‌ها ديديم، صحبت اين نيست كه حل موضوعاتي كه بين ما و آنها مورد علاقه است، به بحث گذاشته شود يا يك مشكلي كه از جانب ما بين ايران و آمريكا در جريان است، ما بياييم مطابق عرف بين‌الملل مورد بحث و بررسي قرار دهيم؛ نه هيچ كدام از اينها نيست ما بايد در مذاكره با آمريكا راه مشخصي را براي تعديل قدرت ايران در منطقه برويم. اعم از قدرت ايران در زمينه مسائل نظامي كه همين تسليحات ما و برد تسليحات باشد، اعم از مسائل سياسي يعني ارتباطات ما با كشورها و نهضت‌ها و مردم در منطقه و چه از جنبه‌هاي فرهنگي مانند ارتباطات علماي ما با شيعيان و اهل سنت. آنها در واقع مي‌خواهند اين موضوعات را مورد مذاكره مبتني بر رفع نگراني‌هاي آمريكا قرار دهيم.
تحليلگر مسائل سياسي بر همين اساس، تصريح دارد: به خاطر همين در اينجا آنچه مسلم هست، اين است كه ايران بايد در موضع واگذار‌كننده و آمريكايي‌ها در موضع دريافت‌كننده چيزهايي باشند. بر همين مبنا است كه مذاكره ايران با آمريكا، اگر براي آمريكا و هواداران آن يك ابر استراتژي است، براي جمهوري اسلامي سم قاتل است. دقيقا به همين دليل است كه در اينجا ما بايد امتيازاتمان را به مذاكره‌اي بگذاريم مبتني بر حذف اين امتيازات. بدون اينكه مابه‌ازايي به ايران داده شود، كما اينكه در اجراي برجام اين مسئله را شاهد بوديم.
وي افزود: مذاكره ايران با آمريكا من روي اين كلمه تأكيد مي‌كنم كه «مذاكره ايران با آمريكا» نه «مذاكره ايران و آمريكا» چون اصلا مذاكره ايران و آمريكا شكل نمي‌گيرد، اگر شكل بگيرد، مذاكره ايران با آمريكا است يعني ما هستيم كه مي‌رويم طرف آنها و تحميل‌هاي آنها را مي‌پذيريم. اگر اين شكل بگيرد، ما خسارت‌هاي بسيار سنگين و غير قابل جبراني متحمل خواهيم شد.

در يادداشتي از كيهان مي خوانيم: اين روزها و پس از تجربه خسارت بار برجام و اثبات غير قابل اعتماد بودن آمريكا در مذاكره متأسفانه باز هم عده‌اي به دوگانه‌انگاري و دوگانه‌سازي جنگ – مذاكره روي آورده‌اند. طراحان اين دوگانه درصددند بار ديگر به جامعه القا كنند كه اگر گزينه مذاكره مجدد با آمريكا را نپذيريم، گزينه بعدي جنگ است؛ يا بايد مذاكره را با همين شرايط بپذيريم و هرچه دشمن گفت قبول كنيم، يا لباس رزم بپوشيم وبراي جنگ آماده شويم!اين در حالي است كه بعد از روي كارآمدن «دونالد ترامپ» در كاخ‌ سفيد، و اعلام خروج از توافق هسته‌اي ، اساسا تاكتيك اصلي كه تيم امنيتي و سياست‌ خارجي وي دنبال كرد ايجاد همين فضاسازي دوقطبي رسانه‌اي و رواني به نام مذاكره يا جنگ بوده است.

در بخشي از يادداشت روزنامه جوان آمده است: برخي عناصر سياسي زمزمه‌هايي مبني بر توجه به اين خواسته ترامپ و انجام مذاكره با امريكا مي‌كنند كه با مفروض گرفتن رفع خطر جنگ و يا كاهش فشار‌هاي اقتصادي به عنوان پيامد‌هاي مذاكره در اين شرايط، دنبال مي‌شود. حال آنكه هرگونه مذاكره و يا اعلام آمادگي براي آن در شرايط فعلي اگر از سر سپردگي به كاخ سفيد و خيانت نباشد، با عقلانيت سياسي و سياست‌ورزي عقلاني فرسنگ‌ها فاصله دارد.

** احتمال رويارويي نظامي ميان ايران و آمريكا
«آندره كوريبكو» كه كيهان وي را 'كارشناس مشهور روسي' مي نامد، به اين روزنامه مي گويد:
آمريكاي تحت حكومت «دونالد ترامپ» تبديل به كشوري كاملا غير‌قابل پيش‌بيني شده و واقعا مشكل است كه بدانيم در آينده چه اتفاقي قرار است بيفتد. با اين وجود، خيلي بعيد به نظر مي‌رسد كه او جنگ جديدي را در خاورميانه آغاز كند‌، مخصوصا اينكه انتخابات 2020 هم پيش روي آمريكاست و وي با اين كار، شانس خود را براي پيروزي كم مي‌كند. ترامپ با تمام ابزارهايي كه دارد بايد كاري كند تا شانس خود را براي پيروزي مجدد در انتخابات از دست ندهد. آغاز يك جنگ جديد از محبوبيت وي كم مي‌كند. البته اين نكته را هم نبايد فراموش كرد كه وي كنترل كامل دولت خود را در دست ندارد. عناصري «متخاصم» در دولت ترامپ وجود دارند كه در حوزه‌هاي مختلفي همانند نظامي‌، اطلاعاتي و ديپلماسي فعاليت مي‌كنند و «دولت عميق» را شكل مي‌دهند. احتمال اين وجود دارد كه افراد تندرو كابينه با دادن سرنخ ‌اشتباه به ترامپ، او را وادار به دخالت نظامي در منطقه بكنند.

وطن امروز با اشاره به نشست كنگره آمريكا با وزير خارجه و سرپرست وزارت دفاع آمريكا ، نوشت: حالا كه بولتون و نتانياهو در به راه انداختن معركه نظامي در خليج‌فارس ناكام مانده‌اند و ترامپ رسما اعلام كرده است كه مرد جنگ با ايران نيست، پاتريك شاناهان، وزير موقت دفاع آمريكا هم به دنبال سر هم كردن داستان ديگري در كنگره افتاده است.
اين روزنامه در ادامه با اشاره به مصاحبه اخير ظريف با سي‌ان‌ان، سخنان وي در خصوص تحركات آمريكا در خليج فارس و منطقه را تامل برانگيز و بزرگنمايي خواند و افزود: بيان برخي اخبار تكذيب شده درباره تحركات نظامي آمريكا در منطقه و خليج‌فارس توسط ظريف آن هم در مصاحبه با يك رسانه آمريكايي بيش از هر چيز بازي در پازل دموكرات‌‌هاي آمريكا و به نفع اين حزب آمريكايي تعريف مي‌شود، چرا كه در حال حاضر فقط اين طيف سياسي در آمريكا به دروغ بر موضوع حمله نظامي دولت ترامپ به ايران دامن مي‌زند و در مقابل هم دولت آمريكا و هم مقامات ارشد ايران اين موضوع را تكذيب كرده‌‌‌اند. لازم به ذكر است خبر دروغ اعزام 120 هزار نيروي جديد آمريكايي به منطقه براي مقابله با ايران را نيز نشريه حامي دموكرات‌‌هاي نيويورك‌تايمز منتشر كرده بود كه با تكذيب سريع ترامپ مواجه شد.

** اقدام هاي برجامي ايران
«وطن‌امروز» در گزارشي با تيتر 'اميد به يار دشمن!' مدعي شد: همصدايي انگليس با سياست تهديد آمريكا عليه ايران نشان مي‌دهد مهلت داده شده به اروپا بدون نتيجه خواهد بود.
به نوشته اين روزنامه همصدايي صريح انگليس با لفاظي‌هاي آمريكا عليه ايران از يك طرف ضعف و سستي ايده تكيه به اروپا براي مقابله با تحريم‌هاي آمريكا را نشان داد و از سوي ديگر صحت هشدارهاي منتقدان پيرامون تقسيم كار آمريكا و اروپا در قضيه برجام را به اثبات رساند. چه اينكه در طول يك‌سال گذشته نيز كشورهاي اروپايي همواره درباره موضوعات موشكي يا حضور منطقه‌اي ايران، مواضعي بسيار نزديك به واشنگتن را ابراز مي‌كردند.

كيهان نيز به نقل از يك تحليلگر روسي مي نوسد: ايران نبايد اميدوار باشد كه اروپا بر خلاف ميل آمريكا رفتار كند. اگر اروپا همكاري خود را با ايران ادامه دهد و از دستورات آمريكا سرپيچي كند، متحمل «تحريم‌هاي ثانويه» خواهد شد. اقتصاد اروپا تا حدود زيادي بر اقتصاد آمريكا تكيه دارد و واشنگتن اگر اروپا را تحريم كند، به طريقي اقتصاد اين قاره را فلج مي‌كند. بنابراين خيلي بعيد به نظر مي‌رسد كه اروپا مسيري بر خلاف ميل آمريكا بپيمايد، چراكه در اين صورت، تحت شديدترين تحريم‌ها قرار خواهد گرفت و اقتصاد كشور‌هاي اروپايي در ورطه نابودي قرار مي‌گيرند. اروپا ظاهرا اصرار دارد كه به برجام پايبند است، اما در عمل به هيچ‌وجه اقدامي در مسير توافق انجام نمي‌دهد و ثابت كرده كه خلاف آن عمل مي‌كند. آمريكا و اروپا به خوبي نقش «پليس خوب و پليس بد» را بازي مي‌كنند تا ايران را به گونه‌اي گيج كنند.آمريكا «جنگ تركيبي» تمام عياري را عليه ايران آغاز كرده است.

مشرق نيوز با طرح اين پرسش كه آيا غوغاي رسانه‌اي واقعاً به معناي قرار گرفتن دو كشور در آستانه جنگ با يكديگر است؟ نوشت: آمريكايي‌ها ممكن است به كشورهايي مانند افغانستان و عراق حمله كنند، اما هرگز به سوي كشوري مانند روسيه يا چين حتي يك تير كُلت هم شليك نخواهند كرد، چون به خوبي مي‌دانند پايان چنين جنگي قابل‌پيش‌بيني نيست و تنها پيامد قابل‌پيش‌بيني آن، جداي از هزينه‌هاي هنگفت سياسي و اقتصادي، زير سؤال رفتن جايگاه ابرقدرتي نظامي و اقتصادي آمريكا و البته به خطر افتادن انحصار اين كشور در بازار سودمند جنگ‌افزار خواهد بود.

** تاثير تحريم هاي نفتي آمريكا
سيد مسعود ميركاظمي وزير اسبق نفت و بازرگاني در گفتگو با خبرگزاري تسنيم با اشاره به تحريم‌هاي نفتي، گفت: تحريم‌هاي نفتي عليه ملت ايران، توطئه جديدي نيست و ما تجربه لازم و كافي براي خنثي كردن آن را داشته و داريم منتهي بايد افرادي كه يقين به امكان دور زدن تحريم دارند، وارد عرصه شوند.
وي با بيان اينكه، ايران از قدرت لازم براي فروش نفت خود برخوردار است، تصريح كرد: كل فروش نفت ايران، حدود 2 درصد بازار جهاني است و اين مقداري نيست كه ما نتوانيم بفروشيم اما كساني كه با ناكارآمدي و بي‌تدبيري‌هاي روشن مديريتي، وضعيت اقتصاد كشور را نابسامان كرده‌اند بايد پاسخ بدهند كه براي فروش نفت ايران در شرايط تحريم چه تدابيري داشته‌اند.
وزير اسبق نفت گفت: به‌عنوان فردي كه مسئوليت وزارت نفت را به‌عهده داشته‌ام يقين دارم كه راهكارهاي زيادي براي دور زدن تحريم‌هاي نفتي وجود دارد و اين راهكارها زماني مي‌تواند محقق شود كه مسئولين باور و يقين داشته باشند كه تحريم‌ها قابل مديريت و دور زدن است.
پژوهشم**9026**1732