به گزارش ایرنا، صادق زیبا کلام در این نشست که در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد گفت: پدیده آمریکا ستیزی که از واپسین روزهای انقلاب آغاز شد بیشترین تاثیر را بر جامعه ایران گذاشته است که اهمیت پرداختن به این موضوع را نشان می دهد.
وی افزود: فهم بسیاری از تحولات بعد از انقلاب در گرو شناخت پدیده آمریکا ستیزی است. جنگ تحمیلی با عراق، سرازیر شدن هزینه ها به مباحث هستهای و نظامی گری ایران در منطقه طی این سالها نیز از جمله تاثیرات سیاست آمریکا ستیزی است.
*پژوهشی بر روی استکبار ستیزی صورت نگرفته است
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اظهار داشت: به رغم اهمیت آمریکا ستیزی کمتر روی این پدیده یا رد و پذیرش آن کار پژوهشی و مطالعاتی از سوی جامعه دانشگاهی صورت گرفته است و مجامع دانشگاهی آمریکا ستیزی را به عنوان یک پدیده طبیعی و اجتناب ناپذیر پذیرفته اند.
وی به مشکلات جاری کشور از جمله تهدید نظامی از سوی آمریکا اشاره کرد و گفت: تهدیدهای کنونی شاید این سوال را مطرح کند که آمریکا ستیزی و دلایل بروز این گفتمان در کشور چیست؟
زیبا کلام افزود: در گفت و گو با اصولگرایان بارها گفته ام که یک نفع از آمریکا ستیزی برای منافع ملی کشور بیان کنید و من در عوض دهها دلیل برای صدماتی که به خاطر آمریکا ستیزی به منافع ملی ما وارد شده بیان کرده ام. آمریکا ستیزی مانند یک نفرین بعد از انقلاب اسلامی مصیبت بعد از مصیبت برای منافع ملی کشور ایجاد کرده است.
* قدمت استکبار ستیزی بیش از ۴۰ سال است
یک پژوهشگر و مستند ساز نیز در این نشست گفت: قدمت آمریکا ستیزی بیش از ۴۰ سال است و سابقه آن به ترور کارمندان سفارت آمریکا و تمسخر فرهنگ آمریکایی نه فقط توسط مذهبی ها بلکه به وسیله ملیون و مبارزان چپگرا در دوران پهلوی باز می گردد.
حسین دهباشی در پاسخ به این سوال زیبا کلام که "چرا آمریکا ستیزی؟ " گفت: عدم ستیز و برخورد نرم و آرام با آمریکا در سابقه تاریخی کشور چه تاثیری بر ایران داشته است. برای پاسخ به این پرسش باید از مصدق، امینی و محمد رضا شاه پهلوی که همه سیاست آرام، غیر آمریکا ستیزانه و حتی دوستانه و بر پایه منافع مشترک در پیش گرفته بودند، سیاست آمریکا در قبال آنان را جویا شویم.
وی ادامه داد: دکتر مصدق خواهد گفت نگاه من به آمریکایی ها در برابر وضعیتی که انگلیس برای نفت ایجاد کرده بود نگاه مثبتی بود که آمریکا را به عنوان جایگزین انگلیس قرار می داد اما قطعا فکر نمی کردم رفتار آمریکایی ها در کودتای ۲۸ مرداد اینگونه ناجوانمردانه و غیر دموکراتیک باشد.
وی افزود: پاسخ امینی از ملیون دوره پهلوی دوم نیز این خواهد بود که محمد رضا شاه پهلوی به عنوان شریک آمریکا مطرح بود چنانچه یک سال قبل از رفتن شاه جیمی کارتر رئیس جمهوری آمریکا در ضیافتی به صراحت گفته بود به دلیل رهبری بزرگ شاه، ایران جزیره ثبات در یکی از بی ثبات ترین نقاط جهان شده است و ارتباط آمریکا با ایران بهترین و با احترام ترین نوع روابط در میان کشورهای جهان است.
این پژوهشگر حوزه تاریخ معاصر اظهار داشت: یک سال بعد این ضیافت در تهران در ۱۳ دی ۵۷ کارتر در اجلاس گوادلوپ سخن از رفتن شاه ایران به میان می آورد و پشت شاه را خالی می کند در حالی که در آن زمان هیچ سندی دال بر آزردن آمریکایی ها توسط شاه وجود نداشت.
وی در تشریح رفتار دوگانه آمریکا با شاه افزود: آمریکا حتی پس از انقلاب نیز محمد رضا شاه را به عنوان بیمار نپذیرفت و این در حالی است که در همان زمان دولت آمریکا در حال معامله با دولت انقلابی ایران بود.
* دروغ بزرگ استکبار ستیزی
زیبا کلام، گفتمان آمریکا ستیزی در کشور را ساخته و پرداخته مسئولان نظام طی ۴۰ سال گذشته عنوان کرد و در تشریح دلایل و توجیه مسئولان نیز گفت: استکبار ستیزی و به چالش کشاندن نظام سلطه بخشی از ذات انقلاب اسلامی است و مستنداتی نیز از سخنان امام خمینی (ره) و دیگر مسئولان نظام نقل می کنند که اصولا یکی از اهداف انقلاب اسلامی بوده است.
وی افزود: دسته دوم دلایل طرفداران گفتمان استکبار ستیزی بر خلاف دلایل نخست ربطی به آرمانهای انقلاب اسلامی ندارد بلکه وقوع انقلاب اسلامی را در تضاد با منافع آمریکا و عامل ایجاد تنشها و بروز دیدگاه استکبار ستیزی در جامعه می داند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اظهار داشت: این دسته از افراد مدعی هستند آمریکا پس از انقلاب حاضر نشد از منافع خود در ایران چشم پوشی کند لذا از فردای ۲۲ بهمن شروع به توطئه علیه ایران کرد و حمله نظامی طبس، تحریک صدام به حمله به ایران و حمایت از وی، تهاجم فرهنگی و تحریم اقتصادی کشور را نیز به عنوان مصادیق این دشمنی مطرح می کنند.
وی گفت: اینکه استکبار ستیزی از اهداف انقلاب بوده یک دروغ بزرگ است، همچنین صدور انقلاب و نابودی رژیم صهیونیستی نیز مانند این موضوع پس از انقلاب به عنوان اهداف انقلاب مطرح شده است.
این مبارز سیاسی دوران پیش از انقلاب افزود: انتخابات آزاد، آزادی زندانیان سیاسی و فعالیت آزاد احزاب و تشکلها اهداف اصلی انقلاب اسلامی بود و دلیل عمده آن هم انعکاس این خواسته ها در مطبوعات سال ۵۷ است، مطبوعاتی که در پایان عمر حکومت پهلوی از آزادی های بیشتر برخوردار شدند.
وی ادامه داد: امام خمینی (ره) درنوفل لوشاتو پاریس طی ماه های آخر حضور خود این منطقه در صدر اخبار جهان قرار گرفت و بیش از ۱۲۰ مصاحبه با خبرنگاران انجام داد که منتشر نیز شده است، ببینید کجا امام راحل مشکل اصلی را آمریکا عنوان کرده است؟ تنها گلایه امام از آمریکا این بود که "مگر آقای رئیس جمهوری آمریکا مشکلاتی که شاه برای مردم ما ایجاد کرده است را نمی بییند؟"
* ستیز با آمریکا مختص ایران نیست
دهباشی نیز گفت: اینکه ما با آمریکا مشکل داریم فقط مختص ایران نیست و مردم کشورهای اطراف ایران و بسیاری از کشورهای دیگر مانند عراق، ترکیه و افغانستان از آمریکا نفرت و ستیز دارند. البته شکل ستیز در دیگر کشورها مثل ویتنام و چین به صورت اقتصادی درآمده است.
وی با تایید این موضوع که شعار آمریکا ستیزی در مطبوعات سال ۵۷ کم بود افزود: اما شعارهای بسیار در زمان انقلاب وجود داشت که پس از گذشت سالها دچار تغییر شد، چنانچه شعار توزیع ثروت بین مستضعفان و گرفتن پول از سرمایه داران در ابتدای انقلاب اسلامی امروز هیچ طرفداری ندارد و از طرف دیگر مساله حقوق زنان و اقلیت های مذهبی که در ابتدای انقلاب صحبتی از آنها نبود امروز به مطالبات جامعه تبدیل شده است.
این مستند ساز، تغییر اهداف در جامعه را طبیعی و نشان از رشد و اعتلای اجتماعی دانست و اظهار داشت: در آن سالها جامعه برخوردهای قهر آمیز با سران رژیم گذشته را می طلبید چنانچه عباس امیر انتظام در جریان محاکمه نخست وزیر رژیم شاهنشاهی معتقد بود نباید برای امثال هویدا برای قضاوت و داوری وقت بگذاریم.
وی گفت: آیا امروز باید ناراحت باشیم که رویکرد قضایی ابتدای انقلاب تغییر کرده و حتی یک مجرم نیز باید حق دسترسی قضایی داشته باشد؟
* زخم ناسور آمریکا ستیزی
دهباشی افزود: آمریکا ستیزی یک زخم ناسور است که وقایعی همچون کودتای ۲۸ مرداد و دیگر وقایع تاریخ معاصر ما آن را عمیق کرده است، هرچند باید توجه داشت این تضاد و ستیز بین ایران و آمریکا دوسویه بوده و ما در حالی که طی سالهای ۱۹۹۱ برای آزادی گروگان های آمریکایی اقدام می کردیم با بدعهدی آمریکایی ها روبر شدیم.
وی اظهار داشت: در زمان آقای خاتمی و جریان سقوط طالبان، آسمان ایران بر روی پروازهای آمریکایی برای بمباران افغانستان گشوده شد و خاتمی نیز از هیچ همکاری فروگذر نشد اما ۱۰ روز پس از این ماجراها آمریکا سه کشور از جمله ایران را محور شرارت نامید و اینگونه پاسخ رفتار دوستانه ایران را داد.
وی همچنین به تمایل احمدی نژاد برای مذاکره با آمریکا و عدم پاسخ مناسب این کشور اشاره کرد و گفت: آقای روحانی در ابتدا مگر با موضع احترام و تعامل با آمریکا برخورد نکرد اما آنها در دولت اوباما تنها هشت روز بعد از تصویب برجام طرح ضد ایرانی را به تصویب رساندند که افرادی که به ایران سفر می کنند باید برای ورود به آمریکا دوباره روادید دریافت نموده و با محدودیت مواجه شوند.
دهباشی افزود: این اقدامات خصمانه آمریکا در زمانی رخ داد که طرفداران آمریکا ستیزی در جامعه به حاشیه رانده شده بودند لذا باید منصف باشیم که ما و آمریکایی ها هر دو در مقوله بروز آمریکا ستیزی سهم داشته ایم.
* رفتار آمریکایی ها در جمهوری اسلامی تحریف شده
زیبا کلام گفت: بخش عمده آنچه در۴۰ سال گذشته از رفتار آمریکایی ها عنوان شده تحریف شده و ناقص است، این تحریف برای توجیه آمریکا ستیزی بوده است، به عنوان مثال ترامپ اخیرا جمهوری اسلامی را تروریست می خواند اما مسئولان و از جمله وزیر امور خارجه در واکنش به تروریست خواندن ملت ایران واکنش نشان می دهند.
وی افزود: در تاریخ معاصر ایران، گروه های چپ و ملی گراها پرچمدار مبارزات ضد دیکتاتوری و علیه شاه بودند، آمار زندانیان سیاسی در زندانهای شاه موید این واقعیت است، از طرفی مبارزه با امپریالیسم از شاه بیت های جریان چپ بود، جریانی که گفتمان دست بالا را در اختیار داشت و حتی مذهبیون فعال نیز در این عرصه این گفتمان مبارزاتی را در اختیار گرفتند و در ادبیات مسلمانان نیز نفوذ کرد.
وی اظهار داشت: با وجود این رقابت، پس از انقلاب مارکسیستها ابهاماتی را علیه انقلاب راه انداخته بودند که از آن جمله اینکه مذهبیون از جمله بهشتی، موسوی اردبیلی و بازرگان در موضوع سفارت با آمریکایی ها سازش کرده اند که این رقابتها به تسخیر سفارت آمریکا منجر شد و در بیانیه تسخیر لانه جاسوسی دانشجویان بارها از کلمه "امپریالیسم" آمریکا استفاده کرده اند.
زیباکلام گفت: آمریکا ستیزی منافع بسیار برای نظام داشت و پس از حوادث یاد شده رهبر معظم انقلاب در برابر آن موضع نگرفت و به حمایت از مواضع آمریکا ستیزانه پرداخت و این موضع از انقلاب جدا نشد.
* تحریف حقایق توسط مخالفان استکبار ستیزی
دهباشی با تایید برخی بزرگ نمایی ها در خصوص دشمنی آمریکا گفت: آیا با برشمردن و تعمیم چند مورد می توان به اثبات سخنان خود بپردازیم و بقیه را قانع کنیم؟ آیا هر چیزی که در صدا و سیما و خبرگزاری ها گفته می شود دروغ و ساختگی است؟ نمی توان یک مثال را به همه چیز تعمیم داد و نتیجه گیری کرد.
وی افزود: ترامپ در آخرین توئیت های خود به صراحت اعلام کرده است ملت ایران تروریست است اما ما خودمان چیز دیگری می گوییم.
وی اظهار داشت: دلایل کافی و تاریخی داریم که ۲۸ مرداد کودتا شده است و مسئولان آمریکایی ازجمله رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه آن این را پذیرفته و بابت آن عذرخواهی کرده اند.
دهباشی ادامه داد: در برجام صرفا در زمینه مسایل هسته ای صحبت شد و بحث مسائل موشکی نبود با این حال در ۱۱ اسفند سالی که برجام تصویب شد رژیم صهیونیستی دو پایگاه ما را در سوریه هدف قرار داد و تعدادی از هموطنان ما شهید شدند و ما در ۱۹ اسفند ماه با نوشتن یک شعار "مرگ بر اسرائیل" عبری روی موشک کار نمایشی انجام دادیم و به آنان هشدار دادیم، اما آنها با همین ترفند تحریف می خواهند طور دیگری مسائل را وانمود کنند.
وی به عدم راه اندازی گشایش های بانکی و تامین نکردن قطعات هواپیماهای مسافربری توسط آمریکا پس از برجام اشاره کرد و گفت: در حالی که نیمی از هواپیماهای ما زمین گیر شده است آنها از تعهدات برجامی خود طفره رفتند و به جز سه هواپیمای مسافربری مرجوعی و سه هواپیمای ای.تی.آر ملخی چیزی به ما ندادند.
دهباشی با بیان این مثالها از بدعهدی آمریکایی ها افزود: آنچه اصرار دارم این است که نباید در مورد تاریخ با بزرگ و کوچک کردن مسائل بحث را به سمت و سویی هدایت کنیم که مورد توقع خودمان است.
* رای دوباره به روحانی در شرایط مشابه ۹۶
زیبا کلام در بخش دیگری از سخنانش گفت: با توجه به سرخوردگی پیش آمده از آقای روحانی طی سال ۹۶ تاکنون بحث مفصلی پیش آمده است که چه کنیم و در انتخابات اسفند رای دهیم یا خیر؟ با وجود رای مردم به روحانی انگار نه انگار ۲۴ میلیون نفر مطالباتی نیز داشته اند.
وی افزود: اما امروز نیز می گویم اگر در سال ۹۶ رای نمی دادیم آقای رئیسی رئیس جمهوری می شد و کشور شرایط بسیار بدتری از اکنون داشت لذا اگر باز هم شرایطی مانند سال ۹۶ پیش آید باز هم در انتخابات به روحانی رای می دهم.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اظهار داشت: 6 سال آقای روحانی یا اعتدال و توسعه سر کار بودند اما موضوع سیاست خارجی ربطی به دولت پیدا نمی کند البته این موضوع در همه دولتها صدق می کند.
* سیاست خارجی در اختیار بخش انتصابی حکومت
وی گفت: سیاست خارجی، آمریکا ستیزی و رفتارهای منطقه ای ما در بخش انتصابی حاکمیت تصمیم گیری می شود و بخش انتخابی حکومت نقشی در آنها نداشته است. آیا حضور ما در سوریه بر کشور تاثیر داشته است؟ این حضور و دیگر مسایل مهم چند بار در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است؟ دولت روحانی در امور سیاست خارجی نه حق انتخاب و نه حق مانور دارد و صرفا باید تصمیم بخش انتصابی را اجرا کند.
دهباشی نیز در پاسخ گفت: اگر دولت در سیاست خارجی هیچکاره است پس اعتبار برجام و حس خوش آن چرا باید به دولت آقای روحانی می رسید؟ چرا در سال ۹۶ دستاورد برجام را برای روحانی خرج کردید؟ شما که معتقد هستید رئیس جمهوری به وعده های خودش پشت کرده است، اگر از نظر شما ایشان کاره ای نیست چطور این مطالبات را از روحانی دارید؟
* ترساندن جامعه با عکس جعلی هفته نامه صدا
این مستند ساز همچنین در ارتباط با اظهار نظر خود در تقبیح طرح روی جلد مجله صدا افزود: موافق بسته شدن صدا نیستیم، اما عکس روی جلد صدا را باید به عنوان یک اثر ژورنالیستی دید، عکسی که مونتاژ چهار عکس است و تجهیزات نظامی و قدرت آمریکا را نشان می داد که به صورت جعلی منتشر شد.
وی اظهار داشت: شما به عنوان روزنامه نگار باید شرایط شکننده جامعه را می دانستید لذا معتقدم ترساندن جامعه با یک عکس جعلی در منظر ملی و همچنین فراملی قابل قبول نیست.
۳۲۲۱ / 6053