میزان شدت حمله ملخ ها به مناطق همجوار استان های بوشهر و هرمزگان در استان فارس به حدی است که مسئولان جهاد کشاورزی دست یاری به سوی تشکل های کشاورزی و خانه کشاورز استان دراز کرده اند تا این موج حمله نیز مهار شود.
در این شرایط، مسئولیت مهمی نیز فراروی کشاورزان است که با رصد مزارع و باغات خود کمک قابل توجه ای به مقابله با ملخ صحرایی کنند.
به گزارش ایرنا، ملخ های صحرایی از جمله آفات بخش کشاورزی به حساب می آیند که در طول زندگی خود ۵۰۰ گرم از انواع محصولات کشاورزی را مصرف می کنند اما بیشتر علاقه مند به مصرف گونه های زراعی و باغی هستند، از این رو با ورود این آفت به استان خطری جدی محصولات کشاورزی استان را تهدید می کند.
بنا به گفته مسئولان جهاد کشاورزی فارس، از بهمن سال ۹۷ که نخستین دسته های ملخ ها و پوره های ملخ صحرایی وارد این استان شده اند، تاکنون هیچ خسارتی به مزارع و باغ های استان فارس پس از وارد نشده است اما با این وجود، رصد و پایش مزارع استان همچنان ادامه دارد.
** کشاورزان برای حفظ مزارع باید کمک کنند
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: رصد و پایش مراتع و منابع طبیعی همچنان ادامه دارد اما کشاورزان برای حفظ مزارع و باغات باید با همکاری نیروهای جهاد کشاورزی باغ ها و مزارع خود را روزانه رصد و پایش کنند.
حمید دبیری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص اخرین اقدامات انجام شده در استان برای مقابله با ملخ صحرایی اضافه کرد: ملخ های صحرایی هنوز وارد مزارع و باغهای استان نشده است اما در صورت بی توجهی به موضوع مقابله و سمپاشی این افت توسط افراد و بهره برداران بخش کشاورزی شاهد دیده شدن ملخ در مزارع و باغات نیز خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه شهرستان های جنوبی استان هدف حجم انبوه ملخ صحرایی که از استان هرمزگان وارد شده قرار گرفته اند عنوان کرد: پوره های ملخ صحرایی ساکن استان هستند که در حال مبارزه با آنها هستیم اما حشرات بالدار مهاجری نیز از سمت استان هرمزگان وارد فارس شده است که مقابله با این آفت همچنان ادامه دارد.
دبیری تاکید کرد: در جهت مقابله با این افت کشاورزی در استان فارس افزون بر هفت هزار هکتار از اراضی استان فارس سم پاشی شده است و همچنان رصد و پایش اراضی منابع طبیعی در استان فارس توسط نیرو های جهاد کشاورزی ادامه دارد.
مدیر حفط نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه سمپاشی هوایی طی چند روز اخیر صورت نگرفته است اظهارداشت: در استان فارس طی چند روز اخیر سمپاشی هوایی صورت نگرفت اما در استان بوشهر و نقاط هم مرز با استان فارس قرار است که سمپاشی هوایی صورت بگیرد.
** اعزام نیروهای جهاد کشاورزی زرین دشت به گراش
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زرین دشت نیز به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: از ابتدای خردادماه نیروهای جهاد کشاورزی این شهرستان برای امداد رسانی بیشتر به شهرستان گراش اعزام شده اند.
علیرضا بصیری افزود: پایش مراتع و اراضی منابع طبیعی شهرستان زرین دشت در مقابل خطر ملخ صحرایی نیز از صبح شنبه چهارم خرداد ماه جاری آغاز شده است.
وی در خصوص خسارت های وارد شده نیز بیان کرد: به مزارع و باغ های این شهرستان پس از هجوم ملخ های صحرایی خسارتی وارد نشده اما هنوز تلاش ها ادامه دارد تا مراتع و مزارع شهرستان زرین دشت کمترین آسیب را از این آفت کشاورزی ببینند.
** خشکی مراتع گراش، خسارت ملخ را کاهش داد
مسئول آموزش و ترویج مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گراش نیز گفت: افزون بر ۱۱۱۰ هکتار از اراضی این شهرستان در جهت مقابله با ملخ های صحرایی سم پاشی صورت گرفته و سم پاشی، رصد و پایش اراضی منابع طبیعی این شهرستان همچنان ادامه دارد.
علی راجی افزود: مزارع پس از مواجهه با ملخ های صحرایی خسارت ندیده اند و مبارزه با ملخ های صحرایی در مراتع و اراضی منابع طبیعی همچنان ادامه داشته است.
وی معتقد است که به علت خشک بودن مراتع در این شهرستان ملخ های صحرایی نتوانسته اند خسارت زیادی به منابع طبیعی این شهرستان وارد کنند.
مسئول آموزش و ترویج مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گراش در خصوص گروه های مقابله با ملخ های صحرایی نیز گفت: بیش از ۱۰ گروه مقابله با ملخ های صحرایی در این شهرستان فعال بوده و اقدامات لازم توسط این گروه ها برای مقابله با ملخ های صحرایی صورت گرفته است.
او به اهالی این شهرستان اطمینان داد که سم به اندازه کافی در شهرستان وجود دارد و عنوان کرد: بهره برداران بخش کشاورزی اگر با دسته های جدید ملخ صحرایی مواجه شدند در کوتاه ترین زمان به ادارات جاهد کشاورزی این شهرستان اطلاع داده یا اگر امکان سمپاشی دارند نیز با دریافت سم رایگان نسبت به سمپاشی مزارع اقدام کنند.
**فعالیت ۱۰ گروه مقابله با ملخ صحرایی در کازرون
شهرستان کازرون نیز از جمله شهرستان هایی است که در حمله اخیر ملخ های بالدار به این شهرستان، خبرساز شده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کازرون گفت: افزون بر ۱۰ گروه مقابله و پایش با ملخ صحرایی در این شهرستان فعال شده و افزون بر ۴۰۰ هکتار از اراضی شهرستان کارزون سمپاشی شده است.
حمید رشیدی گفت: از ۶ بخش این شهرستان طبق تقسیمات کشوری، در پنج بخش ملخ صحرایی دیده شده است و تنها در بخش جره و بالاده ملخ صحرایی رویت نشده است.
وی در خصوص خسارت های وارده نیز عنوان کرد: مبارزه با ملخ های صحرایی در مراتع و اراضی منابع طبیعی ادامه دارد و هجوم ملخ های صحرایی به این شهرستان تاکنون خسارتی به محصولات زراعی و باغی وارد نکرده است.
بخشدار خشت هم در این باره گفته است: به دلیل اینکه این بخش، کانون ورود ملخ صحرایی به شهرستان کازرون است، پس از اطلاع از ورود این آفت به بخش خشت با همکاری جهاد کشاورزی، دهیاران و نیروهای مردمی، مبارزه با آن شروع شد.
صادق فلاحی ادامه داد: با توجه به اینکه مکانهای هجوم ملخها در نقاط کوهستانی قرار دارد، برای مبارزه سریع با آن، دارندگان ۲۰ دستگاه موتورسیکلت کراس اعلام آمادگی کردهاند که پس از مجهز شدن به سمپاش های کولهای به این مناطق اعزام شوند.
ملخ صحرایی گونه ای زرد رنگی از این آفت کشاورزی است که طول این ملخ در زمان بلوغ به بیش از ۱۵ سانتی متر می رسد.
پیش از این، روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس جمعه سوم خردادماه جاری در اطلاعیه ای با اشاره به اوج گرفتن حمله ملخ به مناطقی از استان، تشکل ها، نظام صنفی کشاورزی و خانه کشاورز استان را به مشارکت در مقابله جدی با این آفت فراخواند.
در این اطلاعیه آمده است: در چند روز اخیر ملخ بالدار با "جمعیت فوق العاده زیاد" به استان هجوم آورده و در مناطق صعب العبور و در حجم انبوه به ویژه در شهرستانهای ممسنی، گراش و کازرون استقرار یافته است.
این اطلاعیه میافزاید: محدودیت منابع و امکانات دولتی سبب شده که مبارزه صرفاً با تکیه بر امکانات و منابع دولتی، نتیجه دلخواه کنترل کامل ملخ در مناطق آلوده و کانون کوبی به منظور جلوگیری از استقرار آفت در استان و کشور و در زمان مناسب حاصل نشود.
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس افزوده است: ممکن است آفت ملخ به مزارع و باغهای استان آسیب وارد نماید، بنابراین از تشکلها، نظام صنفی کشاورزی و خانه کشاورز استان انتظار است که در شرایط حاضر که اوج طغیان آفت میباشد از تمام توان خود در تهیه امکانات مورد نیاز ازجمله تهیه سمپاش، تراکتور، تانکر سمپاش و نیروی کارگر جهت مبارزه با آفت، این سازمان را یاری کنند.
ع. پ/ ۲۰۲۷