۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۷:۵۷
کد خبر: 83321798
T T
۰ نفر

مبارزه با آفات كشاورزي، تضميني براي امنيت غذايي

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۷:۵۷
کد خبر: 83321798
مبارزه با آفات كشاورزي، تضميني براي امنيت غذايي

شيراز- ايرنا- كشاورزي همواره با چالش هاي مختلفي مواجه است برخي از اين چالش ها حتي ساليان متوالي نيز به طول انجاميده و خساراتي نيز به كشاورزي وارد كرده است با اينحال همواره جنگ كشاورزان با آفت ها همچنان تداوم دارد و اين جنگ، مبارزه براي بقا و امنيت غذايي است.

سايه خشكسالي چند سالي بر سيماي كشاورزي استان فارس سايه افكنده بود و كشاورزان با آفت و كاهش فشار آب(دبي آب) مواجه بودند و توانستند با مديريت مصرف آب حتي ميزان توليد محصولات خود را اندكي افزايش دهند.
خشكسالي ، كاهش آب و شوري آن، باران هاي خارج از فصل و سيلابي شدن روان آب ها از جمله مشكلاتي است كه كشاورزان با آن مواجه شدند و توانستند بر اين مشكلات نيز فايق آيند.
طي سال زراعي جاري نيز مشكلات همچنان وجود دارد ليكن مشكلات جديدي نيز اضافه شده است و آن هم آفت هايي بوده كه در استان فارس و كشور مشاهده شده است از جمله اين آفات مي توان به ملخ صحرايي، آفت مينوز در مزارع صيفي و هليوتيس در مزارع گلرنگ اشاره كرد.
از بهمن ماه سال 97 كه ملخ هاي صحرايي در برخي از نقاط استان فارس مشاهده شد تدابير لازم براي مقابله با اين آفت ها در استان در نظر گرفته شد و تا پايان فروردين 98 همچنان ادامه داشت تا اينكه پوره هاي ملخ صحرايي(ملخ هاي كوچك و نابالغ) حركت خود را آغاز و به سمت نقاط مختلف حركت كردند.
خوزستان، هرمزگان ، بوشهر ، سيستان و بلوچستان ، فارس ، كرمان و كهگيلويه و بويراحمد استان هايي هستند كه در آنها مقابله با ملخ صحرايي در حال انجام است.
پيشتر مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي استان فارس به ايرنا گفته بود كه شهرستان هاي لارستان، گراش ، ممسني، قير و كارزين، خنج، داراب و زرين دشت شهرستان هايي هستند كه مقابله با پوره هاي ملخ صحرايي با آنها در حال انجام است.

** 4 هزار هكتار از اراضي فارس سمپاشي شد
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي استان فارس گفت: بيش از چهار هزار و 119 هكتار از اراضي استان فارس از بهمن 97 تاكنون براي مقابله با ملخ صحرايي سمپاشي شده است.
حميد دبيري با بيان اينكه مردم محلي بايد به نيروهاي جهاد كشاورزي در زمينه مقابله با پوره هاي ملخ صحرايي كمك كنند اضافه كرد: در آخرين مقابله با پوره هاي ملخ صحرايي بيش از 225 هكتار سمپاشي صورت گرفت.
وي بيان كرد: در لارستان با توجه به اينكه تراكم پوره هاي ملخ صحرايي بيشتر از ساير نقاط است علاوه بر وجود سمپاش هاي زميني، هواپيماي سمپاش نيز در منطقه حضور داشت و 30 ارديبهشت 98 سمپاشي در اين منطقه و مرز شهرستان هاي لارستان و گراش به صورت هوايي انجام شد.
دبيري عنوان كرد: بيش از 115 هكتار از اراضي شهرستان ممسني سمپاشي شده است اما سختي در عبور و مرور و وجود مسير هاي كوهستاني كار مبارزه با اين آفت كشاورزي را در اين شهرستان سخت كرده است.
او افزود: با هماهنگي هايي كه در شهرستان هاي گچساران و ياسوج صورت گرفته است مناطقي از استان فارس كه هم مرز با مناطق ياد شده اند به صورت هماهنگ سمپاشي خواهند شد.
دبيري گفت: به علت سختي در عبور و مرور در برخي از مناطق، مردم محلي نيز بايد با همكاري نيروهاي جهاد كشاورزي نسبت به مبارزه با پوره هاي ملخ صحرايي مبادرت ورزند تا شاهد هيچگونه خسارتي به مزارع استان نباشيم.

**15 هكتار از اراضي قير و كارزين سم پاشي شد
مدير جهاد كشاورزي شهرستان قيرو كارزين در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: در اين شهرستان ملخ ها در وسعتي نزديك به 250 هكتار ديده شده اند كه با تلاش هايي كه در شهرستان صورت گرفته است 15 هكتار از اراضي شهرستان قيرو كارزين سم پاشي شده است.
احمد همتي ، با اشاره به اينكه مشاهده ملخ ها در اين شهرستان به صورت لكه اي بوده است اضافه كرد: دو گروه براي مقابله با پوره هاي ملخ صحرايي در شهرستان قيرو كارزين در حال فعاليت هستند.
وي اضافه كرد: رصد و پايش مزارع و منابع طبيعي شهرستان همچنان ادامه دارد تا كمترين خسارت به باغ ها، مزارع و منابع طبيعي شهرستان وارد شود.

**مبارزه با افت در مزارع شهرستان مرودشت
كارشناس مركز جهاد كشاورزي شهرستان مرودشت گفت: آفت مينوز در مزارع كينوا در مرودشت ديده شده و اقدامات مبارزه اي با اين افت در حال انجام است.
مريم غني اضافه كرد: اين آفت يكي از مهمترين آفات در مزارع سبزي و صيفي است ؛ لاروهاي جوان اين آفت از بافت بين دو سطح برگ تغذيه مي كنند و مسيرهاي پيمايش و تغذيه آنها از برگ در قالب منحني هاي لكه اي و مارپيچ روي برگ ها ديده مي شوند.
وي گفت: در مجموع خسارت اين آفت موجب ريزش برگ ها، كاهش فتوسنتز و در نهايت افت عملكرد محصول مي شود.
غني افزود: استفاده از سموم سيستميك و مصرف گروه هاي مختلف حشره كش ها براي ايجاد تاخير در بروز مقاومت در كنترل اين آفت موثر است.
البته يكي ديگر از كارشناسان حفظ نباتات شهرستان مرودشت نيز از رهاسازي زنبور براكون عليه آفت هليوتيس در اراضي گلرنگ شهرستان مرودشت سخن گفت.
طاهره اميري با اشاره به برنامه هايي كه در سال جاري براي مبارزه بيولوژيك و غير شيميايي با اين آفت در دستور كار واحد حفظ نباتات اين شهرستان قرار دارد گفت : براي اولين بار در اين شهرستان تعداد هشت هزار زنبور براكون دربيش از يك هكتار عليه اين آفت در مزرعه گلرنگ واقع در روستاي زرگران توسط كارشناسان كلينيك گياه پزشكي نهال رهاسازي شد.
آفت هليوتيس يكي از آفات مهم محصولات زراعي مانند گوجه فرنگي، نخود، گلرنگ و... است.
ملخ‌هاي زرد رنگ صحرايي (دريايي)، گروهي از ملخ‌هاي پرنده هستند كه بزرگي آنها حدودا به 15سانتي‌متر مي رسد و در زمره مضرترين حشرات به شمار مي آيند.
ع.پ /1876