لندن – ایرنا –درحالیکه نتیجه انتخابات پارلمان اروپا از شکاف عمیق جامعه انگلیس بر سر خروج این کشور از اتحادیه اروپا حکایت دارد، نخست‌وزیر آتی انگلیس فقط چهار ماه فرصت دارد تا برای ترمیم تشدید اختلافات داخلی چاره ای بیندیشد.

با پایان شمارش آرای انتخابات پارلمان اروپا مشخص شد که در انگلیس حزب تازه تأسیس برگزیت وابسته به نایجل فاراژ، از حامیان خروج از اتحادیه اروپا، بیشترین کرسی‌ها را کسب کرده است. پس‌ازآن حزب لیبرال دموکرات که صراحتاً طرفدار ماندن در اتحادیه اروپا و برگزاری همه‌پرسی برگزیت در ردیف دوم قرار دارد. اما دو حزب اصلی کارگر و محافظه‌کار به دلیل ابهام در سیاست‌هایشان شکست سنگینی را متحمل شدند.


درواقع حزب محافظه‌کار با از دست دادن ۱۵ کرسی در پارلمان اروپا، اکنون تنها ۴ کرسی دارد که بدترین عملکرد این حزب در نزدیک به ۲۰۰ سال گذشته است. حزب کارگر هم با از دست دادن ۱۰ کرسی، اینک ۱۰ کرسی برایش باقی‌مانده است. در عوض حزب برگزیت بدون هیچ برنامه و مانیفستی توانست ۲۹ کرسی و حزب لیبرال دموکرات ۱۶ کرسی در پارلمان اروپا کسب کند.


گزارش‌ها حاکی است که نارضایتی مردم انگلیس از روند برگزیت سبب شد تا در انتخابات هفته گذشته، بخشی از آرای دو حزب محافظه‌کار و کارگر به سبد احزاب برگزیت و لیبرال دموکرات ریخته شود. در همین رابطه امروز مشخص شد «الیستر کمپبل» مدیر روابط عمومی دفتر نخست‌وزیری به حزب لیبرال دموکرات رأی داده و به این دلیل به شکل نامناسبی از حزب کارگر اخراج شد.


این وضعیت به طور جدی احزاب سنتی انگلیس را نگران و به چاره جویی واداشته است. جرمی کوربین که تاکنون سیاست یک بام و دوهوا درقبال خروج از اتحادیه اروپا در پیش گرفته بود، علناً از برگزاری همه پرسی دوم برگزیت و انتخابات سراسری سخن گفته و نامزدهای مطرح برای جانشینی ترزا می هم از ضرورت ایجاد وحدت در داخل کشور سخن می‌گویند.


«جرمی هانت» وزیر امور خارجه انگلیس یکی از نامزدهای مطرح برای تصاحب کرسی نخست وزیری امروز طی سخنانی، خروج بی توافق از اتحادیه اروپا را خودکشی و پایان حاکمیت حزب محافظه‌کار بر دولت خوانده است. او معتقد است که این روش به برگزاری انتخابات سراسری و نابودی محافظه‌کاران منجر خواهد شد.


نخست‌وزیر آتی انگلیس غیر از خروج این کشور از بن بست برگزیت، میراث دار بحرانی کم‌سابقه در اوضاع سیاسی است که نه راه پس دارد و نه راه پیش


استر مکوی وزیر اسبق کار و امور بازنشستگی و از دیگر نامزدهای این انتخابات معتقد است که تعلل در خروج از اتحادیه اروپا باعث نابودی حزب محافظه‌کار خواهد بود. مکوی که در اعتراض به طرح دولت «می» درباره چگونگی خروج از اتحادیه اروپا استعفا داد دو هفته پیش کارزار تبلیغاتی خود را برای تصاحب کرسی نخست‌وزیری آغاز کرد و شعار خود را به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تا پیش از مهلت ۳۱ اکتبر (۹ آبان) اختصاص داده است. مکوی وعده داده که این مهلت حتی به قیمت خروج بی توافق از اتحادیه اروپا، تمدید نخواهد شد.


مایکل گوو وزیر محیط‌زیست هم از در دوستی با اتباع اروپایی ساکن انگلیس وارد میدان رقابت شده و وعده داده که اگر نخست‌وزیر شود، به آنها تابعیت انگلیسی اعطا خواهد کرد. همچنین ساجد جاوید وزیر کشور قصد دارد تا در گام نخست، اعتماد ازدست‌رفته مردم را به سیاست بازگرداند و سپس برگزیت را محقق سازد.


همزمان گروه‌های استقلال‌طلب در اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی مدتی است که ساز جدایی از انگلیس را کوک کرده و دولت مرکزی را به کم‌توجهی و ناکارآمدی در اداره امور محلی متهم می‌کنند.


در تظاهراتی که ماه گذشته در شهر گلاسکو برگزار شد حدود ۹۰ هزار معترض در خیابان‌های شهر دست به تظاهرات زده شعارهایی را در حمایت از استقلال اسکاتلند سردادند. «نیکلا استرجن» سر وزیر اسکاتلند چندی پیش با اشاره به بحران برگزیت تصریح کرد که این مساله به گرایش بیشتر مردم اسکاتلند به جدایی از دولت لندن منجر شده است. او وعده داده است تا پیش از سال ۲۰۲۱ همه‌پرسی جدایی اسکاتلند از انگلیس را برگزار کند. استرجن و سایر حامیان برگزاری همه‌پرسی مجدد در مورد حق تعیین سرنوشت اسکاتلند معتقدند که رأی انگلیسی‌ها به خروج از اتحادیه اروپا، اوضاع را تغییر داده است.


حزب پلیدکیمر ولز هم با الهام گیری از تحولات اسکاتلند، خواستار جدایی این منطقه از انگلیس شده و ماه گذشته برای اولین بار هواداران خود را به خیابان کشید. در جریان این حرکت اعتراضی، هزاران نفر از اهالی کاردیف با حضور در خیابان‌های این شهر و در تجمعی که در تاریخ این منطقه بی‌سابقه بوده، «استقلال از انگلیس» را خواستار شدند.


«آدام پرایس» رهبر حزب ملی ولز پلید کیمرو در این زمینه گفته است: «دهه‌ها غفلت وست مینستر (مرکز حکومت انگلیس) موجب فقر و کمبود سرمایه‌گذاری شده است. یک‌سوم بچه‌های ما در فقر نسبی زندگی می‌کنند و فقط باید شاهد هرج‌ومرج درباره برگزیت باشید و ببینید که وست مینستر برای اداره کشور مناسب نیست یا وانمود می‌کند که نماینده ولز است.»


ایرلند شمالی هم به پاشنه آشیل خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تبدیل‌شده است. نمایندگان مجلس انگلیس تاکنون سه بار با توافق دولت و اتحادیه اروپا درباره چگونگی خروج لندن از بروکسل مخالفت کرده و نگرانند که این سند، حاکمیت انگلیس بر ایرلند شمالی را تضعیف کند. بااین‌حال گروهی که خود را ارتش جمهوری‌خواه ایرلند شمالی (بازوی نظامی شین فین) معرفی می‌کند، در چند ماه گذشته دست به حملات تروریستی زده و پالس جدایی از انگلیس ارسال می‌کند.



اتحادیه اروپا تا ۳۱ اکتبر (۹ آبان) به دولت انگلیس مهلت داده تا توافق برگزیت را در پارلمان به تصویب برساند، یا بدون توافق این اتحادیه را ترک کند.


«تونی بلر» نخست‌وزیر اسبق انگلیس امروز در مصاحبه با شبکه «اسکای نیوز» تصریح کرد که این کشور به سمت برگزاری یک همه‌پرسی دوم می‌رود و در صورت برگزاری همه‌پرسی به‌احتمال بسیار زیاد، مردم انگلیس به ادامه حضور در اتحادیه اروپا رأی خواهند داد.


وی ضمن تأکید بر اینکه نتایج انتخابات پارلمان اروپا از شکاف و دودستگی انگلیس حکایت داشت، پیش‌بینی کرد که انگلیس احتمالاً درنهایت از این اتحادیه خارج نمی‌شود.


درمجموع به نظر می‌رسد که نخست‌وزیر آتی انگلیس غیر از خروج این کشور از بن بست برگزیت، میراث دار بحرانی کم‌سابقه در اوضاع سیاسی است که نه راه پس دارد و نه راه پیش. او بایستی تلاش کند تا شکافی را که به لطف برگزاری همه‌پرسی خروج از اتحادیه اروپا نمایان و باگذشت سه سال عمیق‌تر شده است، ترمیم کند.


شبد**اروپام ** ه ن **۱۷۰۸