سمنان- ایرنا- مشکلات متعدد تولیدکنندگان در شرایط اقتصادی کنونی به سمتی رفته است که برخی صادرکنندگان اعلام می کنند به فروش محصولات خود به صورت ریالی جلوی کارخانه تا صادرات آن تمایل بیشتری دارند.

به گزارش ایرنا، اگرچه صادرات غیرنفتی همواره در برنامه‌های توسعه اقتصادی و سند چشم انداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی ایران مورد توجه بوده، اما در عمل این بخش با مشکلات و دشواری‌هایی عدیده ای مواجه است.


به گفته فعالان عرصه تولید و تجارت در استان سمنان، مشکلات و ناهمواری‌های عمده در مسیر فعالیت اقتصادی وجود دارد که باعث شده تا فعالیت اقتصادی در روند تولید تا فروش رونق لازم را نداشته باشد.


فعالان اقتصادی می‌گویند: یک سری موانع و مشکلات صادرات کشوری است که از آن جمله می‌توان به بخشنامه‌های ناگهانی و خلق الساعه، تصمیم های نادرست ارزی و فقدان درک درست از امر صادرات اشاره کرد.


ایجاد موانع در مسیر صادرات کالا، اقتصاد کشور را متضرر کرده است و بازارهایی را که تا امروز با دشواری توسط بازرگانان ایرانی فتح شده به دست رقیبان می‌اندازد و از سویی بخشنامه‌های ناگهانی بر عملکرد و فعالیت صادرکنندگان تأثیر سوء دارد و تداوم رویکردهای ضدصادراتی چرخه توسعه کشور را با مشکل مواجه می‌کند.


صاحب‌نظران امر معتقدند مهم‌ترین رکن رونق اقتصادی در استان سمنان، عملیاتی شدن توازن صادرات و واردات در جهت حمایت از صادرکنندگان داخلی است و افزایش صادرات به رفع برخی از مشکل‌های واحدهای تولیدی از جمله حذف قوانین دست و پاگیر در تولید کالا و نیز برطرف کردن مشکل‌های گمرکی و صادراتی نیازمند است.


کالاهای صادراتی استان سمنان در سال ۹۸ به مقصد ۴۰ کشور جهان از جمله افغانستان، عراق، انگلیس، کرواسی، آذربایجان، افغانستان، امارات متحده عربی و ترکیه صادر شده است و ارزش ارزی صادرات کالا از گمرک سمنان به نقاط مختلف جهان در سال ۹۷ دست کم ۱۷۰ میلیون دلار بود.


به گزارش ایرنا، در استان بیش از ۷۰۰ هزار نفری سمنان ۲ هزار و ۱۰ واحد تولیدی و صنعتی فعالیت دار، ظرفیت اقتصادی استان سمنان برای صادرات کالا بسیار قابل توجه است و مسئولان امر با برنامه ریزی اصولی برای توسعه استان باید به آن توجه کنند.


** فروش محصولات مقابل کارخانه‌ها


عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان، با اشاره به ضرورت بازنگری و وضع قوانین به سود شعار سال ۹۸، گفت: در صورت وضع نشدن قوانین به نفع رونق تولید توسط دولتمردان نظام جمهوری اسلامی ایران، وضعیت به گونه‌ای پیش می‌رود که نسبت به سال‌های قبل صادرات کالاهای ایرانی کاهش می‌یابد.


مسعود اعوانی با بیان اینکه صادرکنندگان در شرایط کنونی با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می‌کنند، افزود: با توجه به مشکلات در بخش صادرات، صادرکنندگان تمایل دارند محصولات صادراتی را پشت در کارخانه به طرف‌های تجاری به ریال بفروشند.


وی تصریح کرد: وجود سامانه‌های متعدد ارزی و دستورالعمل‌های خلق الساعه یکی از مشکلات اساسی صادرکنندگان ایرانی است.


این عضو هیأت رئیسه اتاق استان سمنان یادآور شد: این مساله سبب تمرکز صادرکنندگان تنها به تولید و فروش محصولات تولیدی مقابل کارخانه‌ها شده است.


** وضع قوانین به سود رونق تولید


رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه شرایط کاری برای بازرگانان ایرانی با خروج ایالت متحده از توافقنامه برجام سخت شد، خاطرنشان کرد: اکثر فعالان اقتصادی، بعد از خروج آمریکا از برجام، برای تامین سرمایه در گردش واحد تولیدی باید چندین برابر قبل هزینه کنند.


علی اصغر جمعه‌ای افزود: مقررات جدیدی با رویکرد جنگ اقتصادی با توجه به شرایط تحریم با هدف کمک به بازرگانان باید وضع شود.


رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان تاکید کرد: وضع قوانین به سود رونق تولید و شعار سال، مدیریت درست اصول تجارت خارجی را برای صاحبان کسب و کار فراهم می‌کند و باعث می‌شود آنها در دایره فعالیت اقتصادی باقی بمانند.


** واردات کالا بدون انتقال ارز راه برون رفت از مشکلات


رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان، به افزایش هزینه کرد مبادلات تجاری اشاره کرد و گفت: هزینه‌های مبادلات تجاری نسبت به گذشته، بسیار بالا رفته و علاوه بر این نیز، صادرکننده باید به صراف‌ها پنج تا هشت درصد نرخ سود پرداخت کنند.


حمید علوی با بیان اینکه در گذشته قراردادهای تجاری لازم الاجرا بین طرف‌های تجاری حاکم بود، تصریح کرد: اکنون به خاطر وجود تحریم‌ها، کل مبلغ باید با شرایط بسیار سخت به طرف تجاری پرداخت شود که این مساله تجارت را برای بازرگانان دشوار کرده است.


رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سمنان یادآور شد: تنها راه برون رفت از این مشکل و رونق تولید، واردات کالا بدون انتقال ارز است.


۹۸۹۱/۶۱۰۳