اراک - ایرنا - استاندار مرکزی گفت: رودخانه های این استان در پی بارش های بهاره و سیلابی شدن مسیل ها با افزایش رسوبات مواجه شده که لایروبی بستر آن ها ضروری است.

به گزارش ایرنا، سید «علی آقازاده» روز پنجشنبه در نشست شورای معادن استان مرکزی افزود: بر اساس قانون برداشت شن و ماسه از رودخانه ها ممنوع است و برداشت از بستر رودخانه ها با هدف ساماندهی شرایط عبور آب انجام می شود.


وی ادامه داد: سیلاب های اخیر حجم زیادی از شن و ماسه را در کف رودخانه ها انباشته کرده و به صورت موردی و برای ساماندهی و ایمن کردن مسیر آب با نظارت اصولی می توان از این مصالح به عنوان خوراک برای واحدهای تولیدی استفاده کردد.


استاندار مرکزی خاطرنشان کرد: برخی کارگاه های تولیدی شن و ماسه که از گذشته مجوز برداشت دارند می توانند در نقاطی که مورد تایید سازمان آب منطقه ای استان است اقدام به برداشت محدود و در حد و ساماندهی رودخانه ها استان کنند.


آقازاده گفت: سازمان آب منطقه ای استان مرکزی باید ظرف مدت ۱۰ روز آینده نقاط و میزان برداشت مصالح از رودخانه ها را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اعلام کند تا کارگاه هایی که از گذشته مجوز برداشت کسب کرده اند نسبت به برداشت از این نقاط اقدام کنند.


وی ادامه داد: پیش بینی شده که حجم سن و ماسه انباشته شده در بستر رودهای استان پس از سیلاب ۵۰۰ هزار تا یک میلیون تن باشد که باید در راستای لایروبی و ایمن سازی از مسیر عبور آب خارج شود.


معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی نیز در این نشست گفت: نیاز است در ارایه مجوز برداشت شن و ماسه از رودخانه های این استان، شهرداری ها و برخی پیمانکاران بزرگ راه سازی که اجرای طرح های ملی در استان را برعهده دارند در اولویت قرار گیرند.


«مهدی زندیه وکیلی» افزود: نقاط و میزان برداشت مصالح از رودخانه ها باید توسط سازمان آب منطقه ای مشخص شود تا از بروز مشکلات در رودخانه های استان جلوگیری شود.


مدیرعامل آب منطقه ای استان مرکزی نیز در این نشست گفت: مجوز کارگاه های برداشت شن و ماسه از دهه ۸۰ تا کنون به دلیل افزایش این کارگاه ها در استان صادر نشده و کارگاه های فعال در این حوزه نیز به معادن کوهی منتقل شده اند.


«عزت الله آمره ای» افزود: بر اساس قانون برداشت شن و ماسه از رودخانه ها ممنوع است و نمی توان رودخانه ها را به عنوان معدن به سازمان صنعت، معدن و تجارت معرفی کرد.


وی ادامه داد: سیلاب های اخیر مصالحی را در رودخانه های استان مرکزی به همراه داشته است که می توان این مصالح در قالب کارگاه و با هدف لایروبی رودخانه ها در اختیار بهره برداران قرار داد.


مدیرعامل آب منطقه ای استان مرکزی گفت: طرح شناسایی نقاط نیازمند لایروبی در سطح رودخانه های استان برای خروج حجم غیرمنطقی شن و ماسه در دست انجام است.


رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی نیز در این نشست گفت: ۶ نشست شورای معادن از سال گذشته تا کنون در استان برگزار شده که برگزاری این نشست ها ۴۶ مصوبه تعلیق، ابطال و اکتشاف به همراه داشته است.


«محمدرضا حاجی پور» افزود: ۱۰۰ درصد این مصوبات تا کنون اجرایی شده است و استان مرکزی در زمینه پیگیری رفع مشکلات معادن درزمره استان های برتر کشور بوده است.


وی ادامه داد: بر اساس بخشنامه ای برداشت شن و ماسه از رودخانه ها ممنون است که با توجه به سیلاب های اخیر امکان برداشت در برخی نقاط فراهم شده است.


رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی گفت: با تصمیم شورای معادن استان امکان برداشت این مصالح به عنوان خوراک کارگاه های شن و ماسه فراهم می شود.


استان مرکزی به سبب قرار گرفتن در حدفاصل ۲ منطقه زمین شناسی مهم کشور (منطقه های دگرگونی سنندج سیرجان و ایران مرکزی) به لحاظ شرایط زمین شناسی، خاستگاه مواد معدنی مختلف و متنوعی شامل کانی های دگرگونی، آذرین و رسوبی از قبیل مواد معدنی غیرفلزی، فلزی، مصالح ساختمانی و سنگ های تزئینی است.


این استان با ۳۸۰ معدن و استخراج سالانه ۱۴ میلیون تن ماده معدنی، رتبه هفتم معدنی کشور را بخود اختصاص داده است و تاکنون از ۵۷ نوع ماده معدنی موجود در کشور ۴۲ نوع آن در استان مرکزی شناسایی شده و از حدود ۳۵ نوع ماده معدنی بهره برداری می شود.


تراورتن، سولفات سدیم، سرب، روی، سنگ آهن، سنگ گچ، پوزولان، کائولن، باریت و خاک های صنعتی از مهمترین ذخایر غنی معدنی قابل بهره برداری در این استان هستند.


بیش از ۴۲ نوع ماده معدنی در استان مرکزی شناسایی شده و امکانات برای استخراج تنگستن، قلع و مولیبدن، طلا، مس، آندالوزیت، مرمریت های سیاه، گرانیت، کانی های قیمتی و زینتی شامل فیروزه، کریزوکولا، جاسیر، آزوریت و مالاکیت، عقیق، بلور کوارتز، ارپیمان (سولفور آرسنیک)، بنتونیت و کلسیت در منطقه وجود دارد. برخی مواد استخراج شده در معادن استان مرکزی در واحدها و کارخانه های گچ، آهک، سیمان سفید، رنگ، پوکه، کاشی، لاستیک و شیشه سازی مورد استفاده قرار می گیرد.


۱۹۵۵/‏۶۰۱۳/‏