تهران – ایرنا – یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه ایران و تاجیکستان عزم جدی برای توسعه روابط دوجانبه دارند، گفت:سفر وزیر خارجه تاجیکستان به ایران نشان می دهد که فضای مثبت و مناسبی برای توسعه روابط ایجاد شده است.

«بهرام امیراحمدیان» روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به سفر وزیر امور خارجه تاجیکستان به تهران و دیدار وی با مقامات کشورمان گفت: سفر وزیر امور خارجه تاجیکستان به تهران را می توان گام بسیار مثبتی در بهبود مناسبات ایران و تاجیکستان ارزیابی کرد.


وی با بیان اینکه این سفر در پاسخ به سفر سال گذشته محمدجواد ظریف به  این کشور انجام شده است، ادامه داد: این سفر نشان می دهد فضایی مثبت و مناسب تری برای توسعه روابط میان تهران و دوشنبه ایجاد شده و به همین خاطر، دو کشور باید از فرصت ایجاد شده برای بهبود روابط و گسترش مناسبات دوجانبه استفاده کنند.


این کارشناس مسائل آسیای مرکزی با  اشاره به این که تاجیکستان در ایران چندان مورد توجه و باور قرار نمی گیرد گفت: شاید اختلافاتی میان حاکمیت این کشور و برخی از گروه های داخلی آن وجود داشته باشد ولی ما نباید وارد این مقوله شده و کاری انجام دهیم که شائبه دخالت در تاجیکستان را ایجاد کند.
امیراحمدیان با اشاره به پیوندهای دینی، نژادی، تاریخی، فرهنگی و زبانی و... میان دو کشور تصریح کرد: تاجیکستان قطعا در سال های گذشته در روابطش با ایران زیاده روی هایی داشته ولی ما نباید بگذاریم این کشور که از دوستان قدیمی و کشورهای همراه با ایران بوده، از ما دور شود. به همین خاطر باید سفر وزیر امور خارجه تاجیکستان باید مثبت تلقی کرده و حداکثر بهره برداری را از آن کرد.


کارشناس مسائل اسیای مرکزی با اشاره به نقش آفرینی اقتصادی ایران در تاجیکستان و حضور در پروژه های اقتصادی این کشور طی سال های گذشته خاطرنشان کرد:به طور مثال، ایران در تاجیکستان نیروگاه برق آبی عظیمی ساخت که باعث افتخار مهندسان جوان ایرانی است. ایران در این پروژه، برای نشان دادن حسن نیت خود نشان داد  یک گام بلند برداشت و مهندسان جوان تاجیکی را استخدام کرد و نحوه بهره برداری از این نیروگاه را به آن ها آموزش داد.


این استاد دانشگاه در عین حال برخی از کمبودها را هم یادآور شد و گفت: جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان تونل استقلال را احداث کرد که شمال شرق این کشور را که در میان دو کشور دیگر قرار دارد به مرکز تاجیکستان وصل می کند.
 وی با بیان این که در فصل زمستان و بارش شدید برف و باران، این دو منطقه عملا از یکدیگر منفصل می شوند، اظهارداشت: این تونل در دولت نهم و دهم بدون اینکه تکمیل شود با عجله افتتاح شد اما چینی ها تونلی را با صرف زمانی مناسب و بدون تعجیل ساختند. وقتی تاجیک ها این تونل را با تونل استقلال مقایسه می کنند، مدعی کم کاری ایران می شوند.


امیراحمدیان افزود: مسئله بازداشت بابک زنجانی و سرمایه گذاری های هنگفت او در تاجیکستان هم البته در یخ شدن روابط دو کشور موثر بود.


کارشناس مسائل آسیای مرکزی با بیان اینکه هم ایران و هم تاجیکستان باید به فکر توسعه روابط جدید مبتنی بر دوستی و همکاری با یکدیگر باشند، عنوان کرد: انتخاب و اعزام سفیر ایران به دوشنبه که معاون وزیر امور خارجه بود و اقدام متقابل تاجیک ها که سفیرشان هم قبلا مقام بلندپایه ای بوده است، آن هم پس از یک دوره فترت و خلاء، گام مثبت و رو به جلویی بود که نشان داد که دو کشور برای ترمیم روابط و بهبود مناسبات با یکدیگر عزم جدی دارند.


این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به این که فرصت دادن به دیپلماسی و انجام گفت وگو و مذاکره بهترین راه برای بهبود مناسبات ایران و تاجیکستان است، خاطرنشان کرد: مردم دو کشور علاقه زیادی به یکدیگر دارند و پیوندهای نژادی، تاریخی، فرهنگی و زبانی می توانند عوامل موثری برای بهبود مناسبات و عبور از سوء تفاهمات باشند.
سیام**م. ا. ت**۲۰۲۱**