بیروت - ایرنا - نگاهی به حصارهای سیمانی رژیم صهیونیستی در اطراف سرزمینهای اشغالی نشان می دهد، دیوار کشی به بخشی از سیاست های این رژیم به ویژه در زمان "بینامین نتانیاهو" تبدیل شده است.

در حالی که خبرهای رسیده از سرزمین‌های فلسطین اشغالی حاکی از اعتراف مقامات صهیونیستی به ترس و نگرانی از جنگ در غزه و پیامدهای حاصل از آن است و یا اینکه برخی اخبار دیگر از احتمال فرار شماری از شهرک نشینان ساکن مناطق مرزی با نوار غزه به دلایل شرایط امنیتی حکایت دارد، باید پرسید هدف این رژیم از صرف هزینه‌های کلان برای ساخت دیوارهای سیمانی به بهانه تأمین امنیت شهرک نشینان چیست.


** دیوار کشی اسرائیل در مرزهای فلسطین اشغالی، اردن، مصر و لبنان


کابینه‌های مختلف رژیم صهیونیستی از زمان "آریل شارون" تا نتانیاهو بخشی از سیاست امنیتی را بر ساخت دیوارهای حائل در اطراف سرزمینهای اشغالی متمرکز کرده‌اند، از همین رو شاهد دیوارهای حائل رژیم صهیونیستی در مرز فلسطین اشغالی با مصر، اردن و لبنان بوده‌ایم.


به نظر می‌رسد تازه‌ترین اقدام اسرائیل در چارچوب سیاست دیوار کشی، پافشاری بر ساخت دیوار حائل در طول خط موسوم به "خط آبی" در جنوب لبنان است تا جایی که این سیاست اسرائیل بار دیگر در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است.


اسرائیل در داخل فلسطین اشغالی نیز با ساخت دیوارهای بتنی در مناطق مختلف از جمله غزه و بیت لحم به تغییر چهره جغرافیایی و بافت جمعیتی این مناطق اقدام کرده است؛ به عنوان نمونه گاهی این دیوارها یک روستا و یا شهر کوچک را به دو بخش تقسیم و از هم جدا کرده است.


** دیوار حائل اسرائیل در طول خط آبی


تازه‌ترین اقدام اسرائیل در دیوار سازی، دیوار حائلی است که ساخت آن را در طول "خط آبی" با لبنان آغاز کرده و در برخی نقاط از این خط گذشته و به حریم لبنان تجاوز کرده است.


خط آبی خط فاصلی است که سازمان ملل در ژوئن ۲۰۰۰ پس از عقب نشینی اسرائیل از جنوب لبنان بین این کشور و فلسطین اشغالی ترسیم کرد و خط عقب نشینی نیز نامیده می‌شود و هدف از ترسیم این خط اطمینان یافتن از خروج اسرائیل از سرزمینهای لبنان بود.


با آغاز مرحله نخست دیوار بتنی در غرب مرزها و به عبارت بهتر در نزدیکی "رأس الناقوره" این سوال مطرح است: آیا اعلام ساخت این دیوار نشانه بلعیدن زمین‌های جدید لبنان از سوی رژیم صهیونیستی است.


اسرائیل هدف از ساخت این دیوار در جنوب لبنان را حمایت از مجتمع‌های مسکونی در برابر تیراندازی تک تیراندازها اعلام کرده و به این ترتیب با برداشتن سیم‌های خاردار در خط آبی عملیات ساخت دیوار را به جای آن کلید زده است.


در مقابل ارتش لبنان از آماده باش کامل یگان‌های مستقر خود در جنوب این کشور خبر داد و مسئولان لبنانی از این اقدام اسرائیل به نیروهای "یونیفل" (نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان) شکایت کرده و آنان در پاسخ اعلام کردند، تا زمانی که این عملیات در داخل فلسطین اشغالی باشد، نمی‌توانند مانع ساخت آن از سوی اسرائیل شوند.


"ایمن سلامه" استاد قانون بین الملل و کارشناس مسائل صلح بین المللی در این باره به شبکه "اسپوتنیک عربی" گفت: خط آبی مرز بین المللی نیست و از نظر سازمان ملل نزدیک ترین نقطه به خط مرزهای بین المللی است و تا زمان تعیین نهایی مرزها بین لبنان و فلسطین اشغالی و نیز لبنان و سوریه یک خط موقت به شمار می‌آید.


"میشل عون" رئیس جمهوری لبنان نیز در واکنش به این اقدام رژیم صهیونیستی گفت: اسرائیل به دنبال ساخت دیوار حائل در دو سوی شرقی و غربی خط آبی (سازمان ملل) در مرز با لبنان است.


لبنان ضمن مخالفت با تجاوزات اسرائیل در امتداد خط آبی، آن را تجاوز به مرزهای بین المللی خود می‌داند.


** سیاست دیوار سازی اسرائیل


ساخت دیوارهای بتنی به عنوان بخشی از سیاست امنیتی کابینه‌های مختلف اسرائیل در زمان نتانیاهو بیش از پیش قوت گرفت تا جایی که از زمان به قدرت رسیدن او در سال ۲۰۰۹ شاهد افزایش چشمگیر احداث دیوارهای حائل در مرز با اردن و در جولان سوریه و غزه و نیز در مرز مصر در منطقه سیناء بودیم.


اسرائیل دلایل امنیتی را بر هر چیز دیگری در ساخت دیوارهای حائل مقدم می‌داند. در برخی موارد این دیوار برخی خانه‌ها را در یک روستا از بافت آن جدا می‌کند و یا حتی زمین‌های مسکونی و زراعی فلسطینی‌ها را می بلعد.


دیوار حائل اسرائیل با مصر یکی از همین دیوارهاست که طول آن ۲۳۰ کیلومتر است و در سال ۲۰۱۳ ساخته شد.


در همین ارتباط "محمد البحری" نویسنده و کارشناس امور اسرائیل در گفتگو با شبکه تلویزیون رسمی مصر گفت: اسرائیل عملیات ساخت آن را از سال ۲۰۱۰ آغاز و هدف از آن را جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی از صحرای سیناء به سرزمینهای اشغالی فلسطین عنوان کرد.


اما دیوار حائل سرزمینهای اشغالی فلسطین با اردن حدود ۳۴ کیلومتر است که اسرائیل هدف از ساخت آن را حمایت از فرودگاه غیر نظامی جدید "رامون" در منطقه "تمناع" اعلام کرده است. در غزه نیز اسرائیل دیوار حائلی را بنا کرده که گفته می‌شود دهها کیلومتر در عمق زمین است و هدف از آن مقابله با تونل‌های مقاومت اعلام شده است.


نکته قابل توجه اینکه طول دیوار حائل اسرائیل در "بیت لحم" که در سال ۲۰۰۳ ساخته شد، ۸۶ کیلومتر است که موجب تغییر چهره تاریخی این شهر شده است.


** دیوار حائل در کرانه باختری بلندتر از دیوار برلین


دیوار حائل در کرانه باختری در زمان شارون در سال ۲۰۰۲ در نزدیکی "خط سبز" کلید خورد. در سال ۲۰۰۴ دادگاه بین المللی ساخت آن را غیرقانونی اعلام کرد و اسرائیل را به تخریب دیوار و جبران خسارت فلسطینی‌ها فرا خواند و در همان سال ۱۵۰ کشور دنیا در مجمع عمومی سازمان ملل تصمیم دادگاه بین المللی را تأیید کردند.


طول این دیوار ۷۱۲ کیلومتر است که کرانه باختری را از همه سو احاطه کرده و ارتفاع آن بین هشت تا ۹ متر است که دو برابر ارتفاع دیوار برلین است.


به این ترتیب نگاهی به نقشه دیوارهای اسرائیل نشان می‌دهد این رژیم چگونه با اختصاص هزینه‌های بالا به دنبال حصار کشی در اطراف خود است و دلیل آن را تأمین امنیت عنوان می‌کند، اما همین سیاست اسرائیل موجب به تمسخر گرفتن آن شده است از جمله اینکه روی دیوار حائل در بیت لحم تصاویر مختلفی دیده می‌شود که هدف از آن به چالش کشیدن این اقدام اسرائیل و تمسخر آن است؛ از جمله نقاشی‌هایی که روی این دیوار نقش بسته است یک سرباز اسرائیلی را نشان می‌دهد که یک چهار پا را به منظور دریافت اوراق شناسایی روبروی دیوار متوقف کرده است.


خاورم **۱۱۱۰**۱۶۵۱