بغداد - ایرنا - منابع عراقی از بازداشت یک شهروند ایرانی به اتهام همراه داشتن تریاک در مرز مهران - زرباطیه خبر دادند.

سازمان گذرگاه‌های مرزی عراق روز پنجشنبه با صدور اطلاعیه‌ای از بازداشت یک شهروند ایرانی به جرم همراه داشتن سه کیلوگرم ماده مخدر از نوع تریاک خبر داد.

در اطلاعیه این سازمان آمده است که این فرد قصد داشت این مواد مخدر را وارد خاک عراق کند که توسط نیروی مبارزه با مواد مخدر عراق بازداشت و به مراجع قضائی تحویل شد.

هنوز اطلاعاتی درخصوص هویت این فرد و نیز فردی یا باندی بودن این اقدام منتشر نشده است با این حال یک منبع مطلع به خبرنگار ایرنا گفت که نامبرده "ع. ف" فرزند حسن و ساکن یکی از شهرهای شمال شرقی کشور است (مشخصات دقیق نامبرده نزد دفتر ایرنا محفوظ است).

ناظران و دست اندرکاران مبارزه با مواد مخدر در منطقه بر این باورند که کار قاچاق حرفه ای مواد مخدر میان کشورهای منطقه از سوی باندهای بین المللی انجام می شود که هر کدام دست کم از اتباع پنج کشور تشکیل شده اند و قاچاق مواد مخدر میان ایران و عراق نیز توسط همین باندها به شکل دو طرفه و با حضور اتباعی از ایران، عراق و دیگر کشورها انجام می‌شود.

به گفته آنها، با تغییر مسیر جهانی قاچاق مواد مخدر به سمت عراق و تهدیدی که این تغییر مسیر بر انتشار مواد مخدر در جمهوری اسلامی ایران دارد، دو کشور را در مبارزه با این پدیده شوم به هم نزدیک کرده است.

در همین ارتباط «رحیم ساکی» که اوایل اردیبهشت ماه جاری به همراه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران به عراق سفر کرده بود در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا، تهدید مواد مخدر بر دو کشور ایران و عراق را جدی خواند و برای نخستین بار ناگفته‌هایی را در این خصوص مطرح کرد.
وی ادامه داد که متأسفانه تصویر سازی تبلیغاتی که در اذهان همه ایجاد شده اینکه ایران معبر ترانزیت مواد مخدر از افغانستان به کشورهای اروپایی است که به «Balkan Road» (مسیر بالکان) شناخته می‌شود اما در واقع به دلیل مبارزات جدی که ایران در طول سنوات گذشته با قاچاق مواد مخدر داشته، این مسیر جهانی قاچاق، اکنون تغییر یافته است.
به گفته وی، مسیر زمینی از افغانستان به ایران به مسیر دریایی از طریق پاکستان و سپس آب‌های خلیج فارس و از آنجا به عراق تغییر یافته و از طریق عراق بعضاً بخشی از مواد مخدر به ایران رسیده است.
وی اضافه کرده است که جمهوری اسلامی ایران توانسته است که بخشی از این مواد مخدر را که از طریق عراق وارد ایران شده در استان خوزستان کشف و ضبط کند.
وی قاچاق مواد مخدر را یک معضل جهانی خواند و گفت که در همسایگی ایران، کشوری قرار دارد که پارسال شاهد تولید ۹ هزار تن انواع موارد مخدر شامل تریاک، هروئین، مورفین، آمفتامین (شیشه) بوده و در عین حال افغانستان بزرگترین تولید کننده حشیش نیز به شمار می‌رود.
وی درباره مسیر بین المللی قاچاق مواد مخدر در منطقه به سمت اروپا گفت که مسیر بالکان از افغانستان شروع شده و شامل ایران، عراق، ترکیه، بلغارستان، رومانی و سپس اروپا را در بر می‌گیرد.
ساکی با اشاره به گزارش‌های دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) افزود که به دلیل مبارزات صورت گرفته مسیر بالکان به سمت مسیر دریایی تغییر یافته و باعث شده است که عراق بیشتر در مسیر قاچاق مواد مخدر قرار گیرد.
به گفته وی، با توجه به شرایط عراق و مشکلاتی که داعش برای این کشور در طول سنوات گذشته ایجاد کرد، فرصت مناسبی برای قاچاقچی‌ها جهت استقرار در عراق فراهم کرده و جمهوری اسلامی ایران به نوبه خود این اطلاعات را در اختیار طرف عراقی قرار داده است.
وی تاکید کرد که وضعیت به نحوی شده است که باندهای قاچاق از خاک عراق سو استفاده می‌کنند و به طور مثال هم پیش سازهای مواد مخدرو هم داروهای روان گردان از کردستان عراق در حال حاضر وارد ایران می‌شوند.
به گفته وی، به همین خاطر یکسال است که رایزنی‌ها با طرف عراقی برای امضای یک یادداشت تفاهم جریان دارد زیرا دو کشور از این قضیه آسیب می‌بینند.

خاورم ***۳۸۰**