معاون موزه سازمان کتابخانه ها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در قالب برنامه سه شنبههای فرهنگی که از پارسال آغاز شده هر سه شنبه بخشی از آثار نفیس موزه آستان قدس رضوی با هدف اطلاع رسانی، احیا و کمک به پژوهشگران و علاقه مندان به مطالعه این آثار به نمایش در می آید.
مهدی قیصری نیک افزود: در مرکز نسخ خطی گنجینه رضوی به عنوان یکی از غنیترین و ارزشمندترین مراکز جهان اسلام دو هزار و ۳۰۰ قرآن و جزوه قرآنی مربوط به دوره تاریخی صدر اسلام تاکنون نگهداری میشود. در میان این قرآنها و جزوات آثار بسیار ارزشمندی از لحاظ انتساب به ائمه معصوم (ع)، خطاطان و خوشنویسان مشهور و صاحب سبک، قدمت و دیرینگی اثر، خط و شیوه کتابت، آرایه ها و تزئینات هنری، یادداشتها در ظهریه ها و حواشی و وقف نامهها وجود دارد. مصاحف این مجموعهها در قطع و ابعاد مختلف همانند بازوبندی، بغلی، حمایلی، جیبی، رقعی، خشتی، وزیری، رحلی و سلطانی است.
وی ادامه داد: هم اینک ۶۸ قرآن و جزوه قرآنی با قطع بازو بندی در گنجینه نسخ خطی آستان قدس رضوی وجود دارد که در نوع خود کم نظیر هستند. بازو بندی به نسخی گفته میشود که در ابعاد کوچک توسط نخی از پارچه یا چرم به بازوی اشخاص بسته می شوند، برخی از مردم به علت اعتقاد راسخ به ملازمت همیشگی با قرآن و تبرک، حفظ سلامتی و دفع چشم زخم، برخی برای افزایش رزق و روزی و همچنین پهلوانان برای پیروزی آن را به بازو میبستند. قطع بازو بندی و قطع سلطانی به ترتیب کوچکترین و بزرگترین اندازههای کتاب هستند.
معاون موزه سازمان کتابخانه ها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در مورد قرآنهای رونمایی شده نیز گفت: کوچکترین قرآن بازو بندی این کتابخانه مشتمل بر منتخبی از سوره حمد تا سوره ناس به خط نسخ خفی به ابعاد ۵ / ۲ در ۵ / ۳ سانتیمتر و در ۱۵۸ برگ و یکی دیگر از قرآنهای بازو بندی رو نمایی شده مشتمل بر سوره حمد تا سوره ناس به خط نسخ ممتاز محمد رحیم اصفهانی سال ۱۲۸۰ هجری قمری در ۳۱۲ برگ ۱۷ سطری و به ابعاد ۶ در چهار، یک نسخه دیگر مشتمل از سوره حمد تا سوره ناس به خط نسخ ممتاز محمد علی اصفهانی است که در سال ۱۲۸۸ هجری قمری در ۳۷۴ برگ و به ابعاد ۵ / ۳ در ۵ / ۵ سانتیمتر کتابت شده و دیگری قرآنی است که در سال ۱۳۹۱ توسط تولیت فقید آستان قدس رضوی آیت الله عباس واعظ طبسی اهدا شد. این قران نیز مشتمل بر سوره حمد تا سوره ناس به خط نسخ خوش علی خوانساری در سال ۱۳۱۹ هجری قمری کتابت شده و اندازه اوراق آن هفت در چهارو نیم سانتیمتر است،
رئیس سازمان کتابخانه ها، موزهها و اسناد آستان قدس رضوی نیز در این مراسم گفت: سیاست فرهنگی آستان قدس رضوی صیانت و احیای اسناد تاریخی و قرآنی است و برای اجرای این مهم تاکنون برنامههای بزرگ و مختلفی اجرایی شده که قرار گرفتن ۲۳ هزار سند روی سایت اینترنتی این سازمان از جمله آنها است. علاوه بر این ۱۲۰ هزار نسخه دیگر با انجام مراحل اجرایی بزودی بر روی سایت قرار خواهند گرفت.
حجت الاسلام سید جلال حسینی افزود: هم اینک هشت تا ۹ میلیون منبع دیجیتالی در آستان قدس رضوی وجود دارد که در صورت درخواست پژو هشگران آنها را بطور رایگان در اختیارشان قرار میگیرد. بنا داریم با آماده سازی زیرساختها تا پایان سال کتابخانه همراه را نیز راه اندازی کنیم تا از این طریق دستیابی به منابع دیجیتالی از طریق تلفن همراه امکان پذیر شود.
حجت الاسلام مؤمن زاده مدیر مرکز پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی نیز در این مراسم گفت: به همت این نهاد از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون ۳۷ جلد از کتاب مهم و مرجع المعجم توسط این مرکز منتشر شده و پیش بینی میشود که تا ۷۰ جلد نیز این انتشارات ادامه پیدا کند.
همچنین در این مراسم از "میرحسین زنوزی" استاد خوشنویسی که ۴۰ قطعه از آثار وی هم اکنون در نگارخانه آستان قدس رضوی در حال نمایش است و بخشی از آن وقف موزه آستان قدس شده قدردانی شد.
۶۰۷۰/۱۸۵۸