تهران- ایرنا- مدیرکل اداره نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت گفت: نسل چهارم اعتباربخشی بیمارستانی بر چشم پوشی نکردن از خطاها تاکید دارد. در نتیجه عدم ارسال گزارشات وقایع ناخواسته حیات ظرف مدت ۶ ساعت از رخداد خطا منجر به واکنش جدی ستاد وزارت بهداشت در حوزه اعتباربخشی می‌شود.

به گزارش وزارت بهداشت، علی رضا عسگری روز چهارشنبه در همایش دوره ملی توانمندسازی روسای بیمارستان‌های دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور افزود: در مراکز درمانی باید گفتمان رایج شناخت خطا و گزارش خطای درمانی صورت گرفته و به جای تنبیه فرد گزارش دهنده، بر علت یابی بروز خطا تاکید شود. تضمین کیفیت خدمات سلامت از طریق مدیریت پیشگیری از وقوع خطاهای پزشکی و حفظ ایمنی بیمار، مهمترین رسالت دفتر نظارت و اعتباربخشی محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: وقایع ناخواسته تهدید کننده حیات، مطابق با کمیته جهانی ثبت خطای درمانی در ۲۸ مورد تببین شده‌اند. این وقایع نیازمند واکنش سریع و تحلیل ریشه‌ای وقایع است که چند اصل مهم از جمله گزارش دهی سریع و به موقع، ریشه یابی و تحقیق در زمینه علت رخداد حادثه به منظور جلوگیری از وقوع مجدد را شامل می‌شود.

مدیرکل اداره نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت گفت: این اولین بار است که نظام جمع آوری خطا سازماندهی شده و با گذشت یک و نیم سال از ابلاغ بخشنامه وقایع ناخواسته حیات، موارد زیادی گزارش ثبت شده است و پرسنل درمانی تمامی مراکز ملزم به آشنایی و تسلط کامل بر این موارد هستند تا در صورت بروز سریعاً آن را گزارش دهند. بنابراین طبق آیین نامه، در صورت بروز خطا ظرف مدت ۶ ساعت باید گزارش‌ها ارسال شود. بعد از آن، مرکز ملزم به انجام ریشه یابی علت بروز خطا است. تحلیل ریشه‌ای این خطاها نیز با هدف شناسایی نواقص سازمانی و فرایندی و رفع ایرادات با هدف ارائه خدمات ایمن است.

عسگری افزود: تمامی بندهای ۲۸ گانه ابلاغی مربوط به این موارد، فرآیندی و مدیریتی است و بستگی مالی در آن وجود ندارد و نمی‌توان کمبود منابع مالی را با آن گره زد.

وی بیان کرد: از طریق پورتال ثبت خطا، تعداد، خطاهای گزارش شده دانشگاه‌ها و وضعیت مراکز تحت نظر آنها با جزییات قابل رصد است و می‌توان گزارش مختلفی از این داشبورد دریافت کرد.

عسگری اظهار داشت: دانشگاه‌های علوم پزشکی خراسان رضوی، ارومیه، شیراز، کردستان، اهواز، گیلان، تبریز و کرج در زمینه ثبت خطا، عملکرد بهتری داشته‌اند. در سه ماه آینده، کارگاه‌های آموزشی تحلیل ریشه‌ای خطا در قطب‌های کشوری برای تمام فوکال پوینت‌های بیمارستانی و جراحی محدود دولتی و خصوصی برگزار می‌شود.