مشهد- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: نگرانی برای تامین آب مشهد همچنان ادامه دارد زیرا اتکا به منابع آب سطحی اشتباه است و منابع زیرزمینی باید حفظ شوند.

حسین اسماعیلیان روز یکشنبه در نشست خبری افزود: آب شرب مورد نیاز مشهد از ۴۵۰ حلقه چاه، ۲ رشته قنات، یک دهنه چشمه و سدهای طرق، کارده، ارداک و دوستی تامی ن می‌شود و در ۱۰ سال گذشته ۵۵ درصد آب شهر از طریق سدها و منابع آب سطحی تامی ن می‌شد اما با توجه به خشکسالی‌های اخیر، ذخیره آب سدها به شرایط حداقل رسیده است.

وی اظهار داشت: کمترین میزان برداشت از منابع آب‌های سطحی را در سال گذشته داشتیم و فقط ۱۹ درصد آب مشهد از سد دوستی تأمین شد در حالی که پیش از این بیش از ۶۰ درصد آب مورد نیاز از سد دوستی تامی ن می‌شد.

وی گفت: اگر شرایط سال زراعی گذشته در سال زراعی جاری نیز تکرار می‌شد امکان بهره برداری از آب سد دوستی و سایر سدها امکان پذیر نبود و با کمبود ۴۵ درصدی آب در این کلانشهر مواجه می‌شدیم.

اسماعیلیان افزود: برای عبور از شرایط اضطرار پروژه‌هایی تعریف شده بود که بهره برداری حداکثری از ۴۵۰ حلقه چاه از آن جمله بود، حفر و جابجایی ۸۳ حلقه چاه و افزایش ظرفیت تأمین آب جدید به میزان یکهزار و ۱۰۰ لیتر در ثانیه از دیگر پروژه‌هایی بود که عملیات اجرایی آن از سال گذشته آغاز شده است.

وی اظهار داشت: شناسایی چاه‌های شرب در اختیار سایر نهادها و اتصال آنها به شبکه آب شرب مشهد نیز در دست انجام است.

وی گفت: با بارندگی‌های امسال شرایط خوبی برای منابع آب‌های سطحی فراهم شد و ظرفیت سد دوستی از ۱۱ درصد به ۶۵ درصد افزایش یافت، ۷۶ درصد از مخزن سد طرق، ۹۹ درصد از ظرفیت سد اراداک و ۴۳ درصد از ظرفیت سد کارده آبگیری شد.

اسماعیلیان افزود: در نظر داریم شرایط حداقلی در پایداری آب این کلانشهر ایجاد کنیم که در این راستا پروژه‌های اضطراری تأمین آب مشهد با جدیت دنبال می‌شود.

وی اظهار داشت: سرانه مصرف آب در مشهد ۱۲۰ لیتر در شبانه روز است که نسبت به سایر کلانشهرها کمتر است ولی با توجه به شرایط اقلیمی باید این میزان نیز کاهش یابد.

وی با بیان اینکه هدررفت فیزیکی آب در مشهد حدود هشت درصد است گفت: در این کلانشهر سالانه باید ۴ درصد اصلاح شبکه صورت گیرد که این رقم در حال حاضر حداکثر ۲.۵ درصد است ولی در کیفیت اجرای شبکه توجه ویژه ای می‌شود.

اجرای ۷۳ درصد شبکه جمع آوری فاضلاب

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد افزود: هم اکنون سه هزار و ۴۵۰ کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب در این کلانشهر اجرا شده است.

وی اظهار داشت: در شرایط فعلی شبکه جمع آوری فاضلاب مشهد باید ۴ هزار ۳۰۰ کیلومتر باشد لذا برای تکمیل شبکه فاضلاب این کلانشهر باید ۸۵۰ کیلومتر شبکه دیگر ایجاد شود و در افق ۱۴۲۰ باید ۴ هزار و ۸۰۰ کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب اجرا شود.

وی گفت: برای تکمیل شبکه جمع آوری فاضلاب هشت هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است، همچنین در حال حاضر سه سایت با پنج تصفیه خانه فاضلاب در مشهد فعال است که ظرفیت اسمی این تصفیه خانه‌ها ۲۶۳ هزار متر مکعب و ظرفیت عملکرد آنها ۱۸۰ هزار متر مکعب در شبانه روز است.

اسماعیلیان افزود: برای تکمیل ظرفیت تصفیه خانه‌های موجود نیز ۲۵ هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است که تأمین آن از محل اعتبارات دولتی غیر ممکن است زیرا کل اعتبار دولتی بخش فاضلاب مشهد در سال جاری ۸۰ میلیارد ریال است.

وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و فروش پساب برای اجرای این پروژه‌ها، اظهار داشت: امروز در جلسه مدیریت پساب در استانداری خراسان رضوی طرح مدل مشترک سرمایه گذاری پساب شهر مشهد که با هدف تکمیل شبکه فاضلاب و تأمین آب این شهر با مشارکت شرکت‌های آبفای مشهد و آب منطقه‌ای خراسان رضوی در قالب مدل مالی تدوین شده بود، ارائه و تصویب شد که با تأیید وزارت نیرو وارد فاز اجرایی خواهد شد و از این طریق زمینه سرمایه گذاری بخش خصوصی از طریق فروش پساب برای تکمیل شبکه فاضلاب و تأمین آب مشهد فراهم می‌شود.

هم اکنون یک میلیون و ۳۵۰ هزار مشترک در بخش آب و ۹۵۰ هزار مشترک در بخش فاضلاب زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب مشهد هستند.

۷۵۰۵/‏‬ ۶۰۵۳