خانم تسای اینگ ون رهبر حکومت تایوان که قدرت را از حزب دمکراتیک ترقیخواه در اختیار دارد، یکی از معدود رهبرانی است که سعی کرده است از زمانی که قدرت را در سال ۲۰۱۶ میلادی در اختیار گرفت به آمریکا نزدیکتر شود.
در مقابل دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا هم بی تمایل برای گسترش روابط با تایوان نیست و از همان ابتدا با دستگاه جدید حاکمه در تایوان روابط قوی برقرار کرد.
در واقع دولتهای آمریکا در مقاطع مختلف روابط نزدیکی با تایوان داشتهاند و اعتراضات چین در هیچ دورهای تأثیر گذار نبوده است و آمریکا در چند دهه گذشته بزرگترین فروشنده تسلیحاتی به تایوان بوده است.
از زمانی که ترامپ و تسای به قدرت رسیدند و تلفنی با هم گفت و گو کردند، این مناسبات علنیتر شده است. در واقع ترامپ منافع آمریکا را در این می بیند که از هر زوایه ای به چین فشار وارد کند برای همین تایوان یکی از بهترین و کارامد ترین راهها است.
اما مساله تایوان به همان نسبت میتواند خطرناک باشد از دیدگاه چین این حساسترین مساله در روابط این کشور و آمریکا و روابط چین با همه کشورهای دنیاست و هر کسی بخواهد در مساله تایوان گامی اشتباه بردارد از خط قرمز پکن عبور کرده است.
چین میگوید که استقلال تایوان را برنمی تابد اگر این جزیره به طور علنی اعلام استقلال کند بی درنگ به آن حمله نظامی خواهد کرد.
با این حساب تا زمانی که تایوانیها و آمریکاییها به طور رسمی به سمت استقلال تایوان حرکت نکردهاند، چین هم محتاطانه با مسائل برخورد خواهد کرد.
چین میداند که آمریکا به تایوان اسلحه میفروشد اما آنقدر قدرت نظامی دارد که بتواند با این موضوع برخورد کند و همچنین میداند که محدودیتهای زیادی برای تایوان در نظر گرفته است که به این جزیره اجازه استقلال رسمی نمیدهد.
اگرچه آمریکا و تایوان در دوره ترامپ بیش از هر زمانی به یکدیگر نزدیک شدهاند و فروشهای تسلیحاتی برقرار است اما چین همچنان میگوید که اصل یک چین را اساس همه چیز میداند.
در واقع شاید آمریکاییها در سالهای اخیر با سو استفاده از مساله تایوان به دنبال گرفتن امتیاز از چین بودهاند، اما هرگز این اصل را نفی نکردهاند.
به نظر میرسد که آمریکا فقط یک کارت بازی در اختیار دارد از تایوان به عنوان اهرم فشار علیه چین استفاده میکند تنها تفاوت اینجاست که رویکردها در دوره جدید و از زمان روی کار آمدن رهبران جدید در آمریکا و تایوان آشکار تر شده است.
آمریکا علنیتر سلاح به تایپه میفروشد و به آسانی ناوهایش را از تنگه تایوان عبور میدهد و سعی کرده است تا سفارت موقت خود در تایوان را تقویت کند و ارتباطات با مقامهای تایوان را بیشتر کرده است.
اما هنوز هم میگوید به اصل یک چین پایبند است تایوان فقط دارای امتیازات تجاری، سیاسی و نظامی برای آمریکاست اما استقلال آن حتی برای آمریکا هم قابل قبول نیست.
«ایو این» از کارشناسان مسائل تایوان معتقد است در واقع اعلام استقلال رسمی تایوان بیشتر از آنکه به نفع آمریکا باشد به ضرر واشنگتن و راهبردهای فشار این کشور بر چین است.
او میگوید: اگر تایوان رسماً اعلام استقلال کند، چین به آسانی و به همین بهانه و در عرض شاید چند ساعت بتواند این جزیره را که در بخش جنوبی سرزمین مادری قرار دارد، تصرف کرده و به خود ملحق سازد.
با این حسال استقلال تایوان به معنای پایان سالهای سو استفاده آمریکا از این جزیره برای فشار بر چین است با همین حساب آمریکا فقط به فشارها ادامه میدهد و فروشهای تسلیحاتی را در دستور کار قرار میدهد و وضع موجود تنگه تایوان را حفظ میکند تا کماکان این برگ برنده برای فشار بر چین را در اختیار داشته باشد و هرگز با استقلال تایوان موافقت نخواهد کرد و این سیاست دوگانه فعلاً برای چین و تایوان هم قابل قبول است.