به گزارش ایرنا ، چین این روزها بیش از هر زمان دیگری در برابر آمریکا دست به اقدامات تلافی جویانه می زند و بارها گفته است که مرعوب تحرکات و قدرت نظامی آمریکا نخواهد شد و فروش های بزرگ تسلیحاتی آمریکا به تایوان را برنمی تابد.
در تازه ترین مورد «جایو لی جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین روز دوشنبه اعلام کرد که کشورش اعضای مجتمع نظامی-صنعتی ایالات متحده را که در فروش تسلیحات برنامه ریزی شده آمریکا به تایوان نقش دارند، تحریم خواهد کرد. شرکت هایی که وی آشکارا از آنها نام برد شامل بوئینگ، لاکهید مارتین و ریتون هستند. این یک تصمیم کاملاً قابل توجیه است که نشان می دهد چین از منافع ملی خود در برابر اقدامات تجاوزکارانه و تحریک آمیز آمریکا دفاع خواهد کرد.
«آندره کوریبکف» تحلیگر مسایل سیاسی آمریکا در مسکو بر این باور است که سیاست "دیپلماسی نظامی" ایالات متحده که اشاره به استفاده آمریکا از ابزارهای نظامی برای ارتقای منافع سیاسی در خارج از کشور می باشد، بی ثبات کننده در جهان است. این کشور می خواهد به منطقه ای اسلحه بفروشد که اکثریت قریب به اتفاق جامعه بین المللی، از جمله خود ایالات متحده آن را به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از چین به رسمیت می شناسند.
به نظر می رسد دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا، هرچند به اشتباه در حال انجام این محاسبه است که این حرکت باعث حمایت رای دهندگان از او می شود و همچنین راهبرد بزرگ آمریکا در تلاش برای "مهار" چین را عملی می کند.
بدون شک این حرکت برنامه ریزی شده نه به نفع ایالات متحده و نه بقیه کشورهای جهان است. باعث تعجب است که عناصر بروکراسی نظامی، اطلاعاتی و دیپلماتیک آمریکا برای حفظ و تامین منافع این کشور به دنبال چنین تحریکاتی علیه چین باشند. این مجموعه نظامی و صنعتی دست به اقداماتی برای افزایش نفوذ آمریکا در مناطق مختلف جهان می زند که باعث بیزاری دنیا و مردم کشورهای مختلف شده است.
تلویزیون مرکزی چین در این باره آورده است: چین با ایستادن در برابر این ساختار نظامی - صنعتی ایالات متحده، به جهان نشان می دهد که چنین اقدامات براندازی را تحمل نخواهد کرد. این می تواند به نوبه خود باعث تشویق سایر کشورها شود تا هر زمان که "دیپلماسی نظامی" آمریکا تهدیدی برای منافع آنها باشد، دست به اقدام متقابل بزنند. شرکتهایی که در این طرح های خصمانه شرکت می کنند شایسته تجارت با کشورهایی نیستند که آنها را مورد تهدید قرار داده اند.
کوریبکف بر این باور است که شرکت های یاد شده آمریکا بازیگران جهانی بسیار مهمی برای پیشبرد منافع آمریکا هستند و اگر ارتباطاتشان هم با دیگر کشورها قطع شود باز هم از چنین فروش های تسلیحاتی دست برنمی دارند. اما چین به آنها گوشزد کرد که جهان دیگر تک قطبی نیست و گزینه های فراوانی برای مقابله جویی وجود دارد و آنها بهای اقداماتشان را خواهند پرداخت و بهتر است سود و زیان کارهای خود را بدرستی محاسبه کنند.
آنچه مسلم است اینکه در حال حاضر همه بخش های اقتصادی در دنیا چند قطبی هستند، زیرا دستیابی به انحصار سخت است. فروشندگان تسلیحات آمریکا به کشورها و مناطق دیگر با فرض اینکه مشتریان شان به آنها احتیاج دارند، دست از فروش های نظامی برنمی دارند، اما در واقع این شرکت ها هستند که به آن مشتریان نیاز دارند. بوئینگ و دیگران شاید با دریافت خدمات از دولت ایالات متحده به بقای خود ادامه دهند اما با تحریم و فشار کشورهای دیگر رشد و سود جهانی آنها بسیار کمتر خواهد شد.
به همین دلیل، چین تاکید ورزیده است که این شرکت ها باید محاسبات سود و هزینه را بدرستی انجام دهند تا ببینند آیا واقعاً ارزش این را دارد که با "دیپلماسی نظامی" تحریک آمیز آمریکا علیه مشتریان بزرگ خود همراه شوند و یا به دلایل خاص خود دست به اقداماتی نظیر فروش های تسلیحاتی به تایوان بزنند.
اقدام پکن نشان داد که زمان آن فرا رسیده است آنها دریابند که نمی توانند از مجازات آسیب زدن به منافع ملی کشورهای دیگر مصون بمانند. بنابراین تحریم های قابل توجیه چین پیامی قدرتمند به آمریکا است که طبیعتا بتدریج کشورهای دیگر را نیز به دنبال خود به این مسیر خواهد کشاند و واشنگتن از موج خشم و نفرت کشورهای دیگر در امان نخواهد بود.
نظر شما