به گزارش روزنامه تعادل، در وال استریت شاهد آن بودیم که روز قبل شاخص S&P500 5 درصد رشد منفی را تجربه کرد، نزدک نیز کاهش ۲۶ درصدی را تجربه کرد،. شاخص داوجونز، تنها شاخصی بود که در جریان معاملات بورسهای امریکایی توانست ۸.۵ درصد رشد را از آن خود کند. به گزارش بلومبرگ، در اروپا نیز وضعیت بهتر نبود. شاخص یورو استاک، ریزش ۹ درصدی داشت. نماگر FSTE100 نیز ۶.۵ درصد ریزش را تجربه کرد.
همچنین در گزارشی که در رویترز منتشر شده است، مشاهده میشود که معاملات روز سه شنبه بورسهای آسیایی نیز به مانند روزهای گذشته تحت تأثیر تحولات خاورمیانه قرار داشت و تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی به نگرانی معامله گران دامن زد. تقابل بین واشنگتن و تهران دیشب با اعمال تحریمهای جدید امریکا بر ضد برخی مسؤولان عالیرتبه ایرانی به برافروخته شدن آتش اختلافات بین این دو دشمن قدیمی منجر شد. اکنون چشم معامله گران به دیدار رؤسای جمهور چین و امریکا در حاشیه اجلاس سران گروه بیست در ژاپن دوخته شده است.
خبرگزاری دولتی چین گزارش داده است که یک هیأت چینی با همتای امریکایی خود در خصوص مقدمات نشست بین رؤسای جمهور دو کشور دیدار کرده است. آلفونسو اسپرزا، تحلیلگر ارشد بازار در مؤسسه «اواندا» گفت: دیدار بین سران چین و امریکا اواسط هفته برگزار خواهد شد اما بازارها به حدس زدن ادامه میدهند. امیدواریها نسبت به کاهش تنشها بالا است اما باید منتظر جزئیات بیشتری بود تا مشخص شود طرفین چقدر برای توافق آماده هستند.
دیروز شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ کنگ با ۰.۷ درصد ریزش در سطح ۲۸ هزار و ۳۰۵.۳۱ واحد بسته شد و شاخص شانگهای «کامپوزیت» با ریزش مشابه تا سطح ۲۹۸۶.۴۷ واحد عقب نشست. پس از آنکه ترامپ گفت کشورهای مثل ژاپن که وابستگی زیادی برای تأمین نفت خود از خلیج فارس دارند باید هزینه بیشتری برای امنیت این مسیر بپردازند، شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو با ۰.۲ درصد کاهش به ۲۱ هزار و ۲۴۱.۲۸ واحد رسید. در بازار نفت اکنون معامله گران منتظر دیدار اعضای گروه اوپک با یکدیگر هستند. هر بشکه نفت «وست تگزاس اینتر مدیت» با ۱۲ سنت کاهش به ۵۷.۷۸ دلار و نفت برنت با ۸ سنت کاهش به ۶۴.۷۸ دلار در هر بشکه رسیدند.
آینده کالاهای اساسی
در این بحبوحه اثرگذاری اخبار سیاسی بر بورسها، روند قیمتی فلزات اساسی نیز به دلیل نوساناتی که داشته، میاندار میدان است. در وهله اول باید توجه داشت که رکود فصلی ساخت و ساز و کاهش تقاضا به دلیل پیش بینی افت قیمت بیشتر موجب رکود بازارهای منطقه شده است. بیلت ایران در ۴۳۰ دلار هر تن سی اف آر اندونزی شنیده شده که جزو قیمتهای مورد بررسی متال بولتن در تعیین میانگین قیمت نبوده است و محصول روسیه ۴۵۸ تا ۴۶۰ دلار هر تن سی اف آر شنیده شده ولی خریداران در فیلیپین و اندونزی به دنبال ۴۵۰ تا ۴۵۵ دلار هر تن سی اف آر هستند.
همچنین در بازار ورق گرم، شاهد آن هستیم که آخرین قیمت پیشنهادی حدود ۴۸۵ تا ۴۹۰ دلار هر تن فوب ثبت شده است. ظاهراً رونق بازارهای آتی به بهبود قیمتهای صادراتی کمک کرد. اکنون فضای بازار مثبت شده و فعالان بازار معتقدند رشد قیمت فعلی در مقایسه با میزان بهبود بازارهای آتی ناچیز است از این رو همه منتظر تداوم رشد قیمت هستند. از طرفی شنیده شده برخی از عرضه کنندگان ورق سرد چین به دلیل کاهش فروش خودرو به فکر کاهش تولیدند. کاهش تولید ورق سرد بر قیمت آن اثر مثبت میگذارد و همین امر بر بازار ورق گرم نیز اثر خواهد گذاشت.
احتمال افزایش شفافیت در بورس لندن
رصد معاملات بازار فلزات لندن حاکی از آن است که قیمت آلومینیوم در این بازار با رشد ۰.۳ درصدی به هر تن یک هزار و ۷۷۲ دلار رسید و قیمت مس با کاهش ۰.۴ درصدی هر تن پنج هزار و ۹۷ دلار معامله شد. در روز گذشته، قیمت سرب در این بازار با افت ۰.۳ درصدی به هر تن یک هزار و ۹۰۰ دلار رسید و قیمت نیکل نیز با کاهش ۰.۰۶ درصدی هر تن ۱۲ هزار و ۱۰۵ دلار مبادله شد.
قیمت قلع در این بازار با افت ۰.۰۹ درصدی هر تن ۱۸ هزار و ۹۶۵ دلار دست به دست شد و قیمت روی نیز با افزایش ۱.۲ درصدی به هر تن دو هزار و ۴۶۳ دلار رسید. توجه به قیمتهای معاملاتی بورس لندن، در حالی حائز اهمیت است که قرار است ریسک سیستماتیک نوینی به این بورس اضافه شود. هرچند تلاشهای نهاد ناظر بازار در اتحادیه اروپا برای افزایش شفافیت در بورس فلزات لندن با مخالفت برخی معاملهگران روبهرو شده است اما مقامات این بورس خود را ملزم به پیروی از آن میدانند و برای کاهش نگرانیها، قصد دارند یک سیستم جدید معاملاتی ارائه کنند.
هدف از دستورالعمل جدید، افزایش شفافیت و کاهش معاملات سوداگرانه است. البته برای شرکتهایی که کامودیتی ها را به عنوان بخشی از فعالیت تجاری عادیشان تولید یا مصرف میکنند، استثناهایی وجود دارد. در این میان، برخی مشتریان نگران این هستند که با اجرای این قانون، شرکتهای کارگزاری حق الزحمه معاملات را افزایش دهند. گفته میشود، در پلتفرم جدید LME خریداران و فروشندگان ملزم هستند تا دستورهای «قبل از معامله» را در سیستمی که برای همه کارگزاران قابل مشاهده است، وارد کنند.
با وجود همه مخالفتها و اعلام LME مبنی بر پیروی از دستورالعمل اتحادیه اروپا، برخی کارشناسان معتقدند، شاید در ابتدا پایبندی به قوانین شفافیت کمی دشوار به نظر برسد، اما بدون شک در آینده بازار تأثیر مثبتی خواهد داشت.