گچساران- ایرنا - خوراکی ها و غذاها در کنار طبیعت زیبا و آب و هوای مفرح از ظرفیت های گردشگری در کشورمان است که توجه به آن می تواند افزون بر معرفی فرهنگ ایرانی هزاران شغل ایجاد می کند.

به گزارش ایرنا، وجود ۲ هزار و ۵۰۰ نوع غذای سنتی و صدها خوراکی از پتانسیل‌های صنعت غذا در کشورمان است اما ایران در رکینگ جهانی ۱۰ کشور مطرح در زمینه غذای حلال حضور ندارد.

محققان می‌گویند سهم غذا در صنعت گردشگری حدود ۱۵ درصد است و هر گردشگر نزدیک به ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار صرف خرید غذا می‌کند.

ایران در زمینه طبیعت گردی رتبه پنجم جهان را بر اساس گزارشات سازمان‌های بین‌المللی دارد و هم‌اکنون ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم جهان در کشور ایران است.

با وجود این ظرفیت‌ها اما بررسی‌ها نشان می‌دهد به جای توجه به غذاهای محلی روز به روز بر تعداد مراکز تولیدی غذاهای خارجی و فست فودی اضافه می‌شود و آن طور که باید غذاهای محلی نتواسته در ایجاد شغل و درآمد نقش چشمگیری درکشورمان داشته باشد.

همه می‌دانیم غذاهای خارجی و فست فودی در کشورهای دیگر هم یافت می‌شود و جهانگردان به دنبال تجربه‌های خاص کشور مقصد هستند که برای موفقیت در جذب جهانگردان توجه به این مقوله ضروری است.

یک گردشگر با اشاره به هشدار کارشناسان درباره مصرف غذاهای فست فودی گفت: ارگانیک بودن، استفاده از مواد اولیه تازه و توجه به سلامت از ویژگی‌های غذاهای محلی در ایران است.

مجتبی حسینی افزود: افزون بر حفظ سلامت و درآمدزایی غذاهای محلی می‌تواند تجربه‌های تازه ای برای گردشگران ایجاد کند.

در این میان استان کهگیلویه و بویراحمد در کنار تنوع آب و هوایی برای گردشگری در چهار فصل، وجود ۲۸۰ جاذبه طبیعی با داشتن ده‌ها غذای محلی می‌تواند می‌تواند بسترهای منحصربه فردی جهت ایرانگردان و جهانگردان ایجاد کند.

آش دوغ، شله ماشکی، شله بادامی، آش کارده، شله لیزک، آبگوشت، دنگو، نان بلوط و نان برکو از مهمترین غذاهای سنتی در کهگیلویه و بویراحمد است.

سبزی‌های معطر، برنج و روغن محلی، لبنیات، حبوبات، گوشت گوساله و مرغ محلی از مواد تشکیل دهنده غذاهای محلی در این استان است.

آجیل محلی، کشک، عسل، قره قورت، روغن محلی و عسل از جمله خوراکی‌های سنتی در این استان است.

یک گردشگر که برای سیاحت در مناطق آب و هوای یاسوج تابستانی به کهگیلویه و بویراحمد سفر کرده است می‌گوید: طعم و بوی غذاهای استان از جذابیت‌های به یادماندنی این خطه است که خاطرات خوبی برای گردشگران به یادگار می‌گذارد.

رؤیا محمدی با اشاره به اینکه خاطره صرف یک غذای محلی با سبزی‌های معطر سال‌ها در خاطر خانواده او باقیمانده گفت: غذا از جمله فاکتورهایی است که می‌تواند باعث جذب گردشگر به یک منطقه شود.

یک پژوهشگر غذاهای سنتی در کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: این استان با وجود عشایر که اقدام به تولید لبنیات محلی می‌کنند و خوراکی‌های محلی جاذبه‌های فراوانی در سه وعده اصلی و میان وعده‌ها دارد.

عشرت عسکری افزود: کهگیلویه و بویراحمد با داشتن چندین نان محلی از جمله نان شل شلی، نان تیری، نان برکو، نان زیرچاله ظرفیت‌های خوبی برای پذیرایی از گردشگران در میان وعده‌ها و صبحانه دارد.

وی افزود: آجیل‌های محلی با ترکیبی از مویز، گندم برشته، کلخنگ، کنجد نیازمند بسته بندی‌های زیبا و تبلیغات برای معرفی به گردشگران است.

عشرت عسکری تصریح کرد: دمپخت گوشتی، آبگوشت، آش ماست از دیگر غذاهای محلی کهگیلویه وبویراحمد است که برای وعده‌های اصلی سرو می‌شود.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: آش ماست محلی با نام لبنی، غذای گبنه، آجیل سنتی،، کلگ و گوشت و دم پخت گوشتی از جمله غذاهای محلی استان است که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

مسعود شفیعی تاکید کرد: ثبت ملی این تعداد غذا و خوراکی محلی در کهگیلویه و بویراحمد نشان دهنده ظرفیت‌های استان در صنعت غذاست.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: استفاده از فضای مجازی رویکرد این سازمان برای بهره وری بهتر از ظرفیت غذاهای محلی در رونق گردشگری است.
محمود باقری اظهار داشت: فضای مجازی ارزان‌ترین و سریع‌ترین راهکار در بخش گردشگری است که می‌تواند انتظارات مسافران برای رفاه و مردم جهت ایجاد شغل را تحقق بخشد.
وی تصریح کرد: ۱۲ استارتاپ در حوزه گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده است و یکی از این استارتاپ ها بحث غذا و فودلاین ها است.

استان چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد با داشتن چشمه‌ها و تفرجگاه‌های بکر، آبشارهای زیبا، رودخانه‌های خروشان همراه با مناظر بدیع گردشگری از مقاصد گردشگری مهم در جنوب کشور است.
دریاچه‌های طبیعی، پوشش جنگلی درختان سرسبز بلوط و رایحه خوش بوته‌های کوهساران، جلوه‌هایی از طبیعت سحرانگیز این استان است.
استان ۷۲۰ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران سالانه پذیرای افزون بر سه میلیون گردشگر است که صدها جهانگرد هم در میان آنها به چشم می‌خورد.

۸۱۴۳/‏۳۲۳۹