دکتر آزیتا فراشی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: گاه منافع انسانها با حفاظت از حیات وحش در یک راستا قرار نمیگیرد و در نتیجه انسانها سعی میکنند مظاهر حیات وحش را از زیستگاهشان خارج کنند یا آنها را از بین ببرند.
وی ادامه داد: بر همین اساس در کشورهای توسعه یافته بخش مهمی از مطالعاتی که درباره حیات وحش انجام میشود برای شناسایی مغایرتهای موجود بین انسانها و حیات وحش و نحوه مدیریت آنهاست.
عضو هیأت علمی گروه محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد گفت: اکوسیستم ایران در گذشته جولانگاه گونههای با ارزشی چون شیر ایرانی و ببر مازندران بوده است ولی به دلیل کشتار و تخریب زیستگاه این حیوانات، نسل آنها دچار انقراض شده است و متأسفانه هنوز این نگاه به زیستگاه حیات وحش ادامه دارد.
فراشی افزود: خرس قهوهای در ایران جز معدود گونههای پستانداران درشت جثه است که در وضعیت قابل قبولی از نظر حفاظتی به سر میبرد و شاید بتوان علت آن را رژیم غذایی همه چیز خواری، زندگی در تیپهای زیستگاهی متنوع و همچنین مناطق دور از دسترس و صعبالعبور دانست که باعث شده خرس قهوهای در حال حاضر با ورطه انقراض رو به رو نباشد.
وی ادامه داد: ایران یکی از زیستگاههای بسیار مناسب این گونه جانوری است و خرس قهوهای از شمال شرق تا شمال غرب و نقاطی از غرب کشور و حتی بخشهایی از استان فارس نیز در حضور دارد.
عضو هیأت علمی گروه محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به مطالعات ژنتیکی که در سال ۱۳۹۵ بر روی خرس قهوهای انجام شد گفت: این گونه جانوری در وضعیت مناسبی از نظر تنوع ژنتیکی به سر میبرد که میتواند بیانگر وضعیت حفاظتی مناسب این گونه در گذشته باشد.
فراشی افزود: آنچه که در مورد خرس قهوهای جای نگرانی دارد مغایرت بین نیازهای زیستی و بوم شناسی این گونه جانوری با منافع انسانی است به طوری که تحقیقی که در سال ۱۳۹۵ انجام شد نشان داد که در منطقه زاگرس در یک بازه زمانی ۹ ساله ۱۵ خرس توسط مردم محلی کشته شده است که این آمار بسیار نگران کننده است.
او با انتقاد از نقش سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یگانه سازمان حافظ گونههای حیات وحش در کشورمان ادامه داد: فرهنگ سازی در زمینه برخورد مناسب با گونههای حیات وحش و نظارت و پایش بر زیستگاههای حیات وحش از وظایف این مجموعه است که در این زمینه تاکنون غفلت بسیاری شده است.
عضو هیأت علمی گروه محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد گفت: موضوع مغایرت زیست انسان و حیات وحش در ساختار سازمان حفاظت محیط زیست جایگاهی ندارد در حالی که امروزه در دنیا یکی از مهمترین موضوعات در امر مدیریت حیات وحش، پرداختن به مغایرتهای بین انسان و حیات وحش در زیستگاههای مشترک آنها و ارائه راهکار برای کاهش تنش و بحرانهای بین آنهاست.
فراشی افزود: وقتی یک بخش بسیار مهم در حفاظت از محیط زیست را نادیده بگیریم باید منتظر عواقب آن نیز باشیم.
شنبه ۲۵ خرداد یک توله خرس در سوادکوه استان مازندران توسط روستاییان با ضربات متعدد سنگ و چوب به شدت زخمی شد.
هرچند کوهنوردان عابر این موضوع را به محیط بانها اطلاع دادند و آنها به کمک توله خرس شتافتند اما این حیوان به علت شدت جراحات کشته شد.
انتشار فیلم حمله روستاییان به این توله خرس بی پناه بازتابی بسیار منفی در محافل رسانهای کشور داشت.
۲۰۳۰/۱۹۲۲