عبدالله یوسفی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به جذب کامل اعتبارات ۶۰۰ میلیارد ریالی تخصیص یافته به این حوزه، اظهار داشت: تا پیش از سفر سال ۹۴ دولت تدبیر به استان، عملکرد آبیاری در اراضی مجهز به سامانههای آبیاری نوین تنها ۴۰ درصد بود که با جذب اعتبارات جدید و اجرای طرحهای مصوب، اکنون این عملکرد به ۷۵ درصد رسیده است.
وی سطح اجرای طرحهای آبیاری نوین در کشتزارهای این استان در پایان سال ۹۴ را ۲۳ هزار و ۲۰۰ هکتار عنوان کرد و افزود: این رقم اکنون به ۳۳ هزار هکتار از عرصههای کشاورزی منطقه توسعه یافته است.
وی با بیان اینکه در گزارش اولیه مطالعاتی استان، ۵۰ هزار هکتار از اراضی آبی مستعد اجرای سامانههای نوین آبیاری شناخته شده بود، گفت: در مطالعات و بررسیهای جدید این سازمان، ۹۵ هزار هکتار از کشتزارهای آبی استان برای اجرای سامانههای نوین آبیاری مستعد شناخته شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تاکید کرد: اعتبارات خوبی برای توسعه سامانههای نوین آبیاری در زمینهای کشاورزی دیده شده و انتظار میرود کشاورزان از این فرصت نهایت استفاده را بکنند.
یوسفی اظهار داشت: تاکنون ۳۳ هزار هکتار از اراضی این استان مجهز به انواع سامانههای آبیاری نوین از جمله بارانی و قطرهای شده است که عملکرد آبیاری در این اراضی هم اکنون به طور متوسط به ۷۵ درصد رسیده است.
وی افزود: تا ۸۰ درصد از هزینههای اجرای سامانههای نوین آبیاری توسط دولت تأمین و مابقی هزینهها به صورت اعتبار تسهیلاتی به وسیله متقاضی پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه ۴۴ درصد از منابع آبهای زیرزمینی استان در بخش کشاورزی استفاده میشود، گفت: کشاورزانی که از روشهای نوین در انتقال و مصرف آب استفاده کرده و نسبت به افزایش عملکرد آبیاری اقدام کردهاند، هم به ذخایر آب و هم به استفاده بهینه از مصرف آب کمک میکنند.
یوسفی با بیان اینکه هم اکنون در سامانههای سنتی آبیاری میانگین عملکرد انتقال آب حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد است، اظهار داشت: در روشهایی که منجر به استقرار سامانههای آبیاری بارانی میشود، راندمان آبیاری از ۴۲ درصد به ۷۰ درصد افزایش پیدا میکند که در سامانههای قطرهای این رقم تا ۹۰ درصد هم میرسد.
وی گفت: بدین ترتیب در سامانه آبیاری قطرهای عملکرد انتقال آب ۲ برابر ارتقا پیدا میکند و در هر هکتاری که این طرح اجرا شود به طور متوسط ۴۴۰۰ مترمکعب آب صرفه جویی میشود.
وی افزود: به ازای هر هکتار آبیاری تحت فشار در سامانههای قطرهای ۷۰ میلیون ریال، سامانههای مکانیزه ماشینهای آبیاری ۶۰ میلیون ریال، سامانههای بارانی کلاسیک و متحرک ۵۰ میلیون ریال و سامانههای تحت فشار ۳۲ میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت شده است.
وی گفت: در شرایطی هم که حالت تجمیعی باشد (چاه عمیق، قنات) و تعداد مالکان زیاد باشند، مشروط بر اینکه تمام مالکان آمادگی اجرای طرح را داشته باشند ۸۵ درصد هزینه تمام شده توسط دولت پرداخت میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی پروژههای پیشنهادی برای مصوبات سفر آینده دولت تدبیر و امید به استان را شامل پروژههای انتقال آب با لوله، لایروبی و احیای قنوات، اجرای طرحهای آبخیزداری و آماده کردن زیرساختها برای اجرای طرحهای گلخانهای عنوان کرد.
وی از دیگر طرحهای پیشنهادی را ایجاد زنجیره تولید گیاهان دارویی، انگور، و نوغانداری دانست و اظهار داشت: سرمایه گذاری خارج از استان برای مشارکت در طرحهای مختلف نیز پیشنهاد داده میشود.
خراسان شمالی چندین سال است به علت کاهش بارندگیها با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند که سالهای پیش در شمار سه استان نخست درگیر و آسیب دیده از ناحیه خشکسالی کشور اعلام شده بود.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار کشتزار است و بیش از ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت میکنند.
۳۰۰۷/۵۱۳۲