تهران- ایرنا- کنکوری که قرار است پایان هفته جاری در مدت ۴۸ ساعت، سرنوشت بیش از یک میلیون داوطلب را رقم بزند در ۱۰ ماه گذشته گریبانگیر حاشیه‌هایی شد اما سرانجام از تیغ فراز و فرودها به سلامت عبور کرد.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا، شاید به جرأت بتوان کنکور سراسری ۹۸ را یکی از پر حاشیه ترین آزمون‌های سراسری در چند سال اخیر نامگذاری کرد اما با تدابیر سازمان سنجش آموزش، این آزمون از دریای پر تلاطم حاشیه‌ها گذشت و پنجشنبه و جمعه هفته جاری چهل و نهمین کنکور سراسری برگزار می‌شود.
هر چند این حاشیه‌ها در ظاهر بر آن بودند کنکور کیفیت بیشتری داشته باشد اما به نگرانی و اضطراب داوطلبان دامن می‌زد و امیدشان را ناامید تر می‌کرد.
در ادامه به مهمترین حاشیه‌های این چند ماه که از سال ۹۷ کلید خورد، اشاره می‌شود.


تاثیر قطعی معدل در پذیرش دانشجویان
یکی از مهمترین مصوباتی که برای کنکور سراسری سال ۹۸ در نظر گرفته شد، تاثیر مثبت سوابق تحصیلی در پذیرش داوطلبان بود. نگاهی به چند ماه قبل می‌اندازیم و اتفاقات مرتبط با این موضوع را مرور می‌کنیم.
مهرماه ۹۷ طرح تاثیر معدل در کنکور در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی بررسی شد. نمایندگان مجلس بر این باور بودند تا زمانی که امتحانات نهایی به صورت سراسری برگزار نشود تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور باید به صورت مثبت اعمال شود.
ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به اعمال تاثیر قطعی ۲۰ درصدی معدل در کنکور ۹۸ و اعتراض داوطلبان این نکته را یادآور شد که تا مشخص نشدن جایگزین مناسب برای کنکور این اعتراض‌ها ادامه دار خواهد بود.
به گفته رئیس سازمان سنجش آموزش کشور، اعتراض‌ها در برابر مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو در شرایطی اتفاق می‌افتد که تاثیر قطعی معدل کامل اجرا نمی‌شود و تنها ۲۰ درصد در نظر گرفته شده است.


واکنش‌های مجازی وزیر علوم
در این میان منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در روزهایی که مانند برخی دیگر از وزیران پاسخ‌های مورد نظرش را از طریق حساب کاربری خود در اینستاگرام ارائه می‌داد، بارها در مورد تاثیر قطعی یا مثبت سوابق تحصیلی در کنکور سخن به میان آورد و به داوطلبان این اطمینان را داد که تصمیم وزارتخانه به سمتی می‌رود که آنها متضرر کنکور نشوند.


زور داوطلبان چربید
از آنجا که داوطلبان کنکور سراسری سال ۹۸ از هر طریق ممکن خواهان اعمال تاثیر مثبت سوابق تحصیلی در کنکور امسال بودند، پیگیری‌های شان بالاخره نتیجه داد.
از این رو در ۱۴ آبان ماه سال ۹۷، چهاردهمین شورای سنجش و پذیرش دانشجو مصوب کرد که در آزمون سراسری سال ۹۸ میزان تاثیر سوابق تحصیلی، حداکثر ۳۰ درصد و با تاثیر مثبت اعمال شود.


نحوه اعمال مصوبه جدید
با این مصوبه، دارندگان دیپلم ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی که دیپلم خود را سال ۹۸ و در نظام آموزشی جدید (۳-۳-۶) دریافت کرده اند و امتحانات دروس پایه دوازدهم آن‌ها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی می‌شوند.
سوابق تحصیلی موجود دیپلم (پایه دوازدهم- سال سوم آموزش متوسطه نظام جدید ۳-۳-۶) به میزان حداکثر ۳۰ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب و به صورت تأثیر مثبت در نمره‌کل نهایی لحاظ خواهد شد.


مدل قبولی دیپلمه‌های نظام قدیم
دارندگان دیپلم ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی که دیپلم خود را از سال ۸۴ تا ۹۷ در نظام آموزشی قبلی دریافت کرده اند و امتحانات یک یا چند درس آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی هستند.
سوابق تحصیلی موجود دیپلم (پایه یازدهم، سال سوم آموزش متوسطه نظام قدیم) به میزان حداکثر ۲۵ درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب، با تاثیر مثبت اعمال می‌شود.


سوابق تحصیلی موثر در پذیرش پیش دانشگاهی‌ها
داوطلبان دارای مدرک پیش‌دانشگاهی ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی، علوم و معارف اسلامی و هنر که مدرک دوره پیش‌دانشگاهی خود را از سال تحصیلی ۹۱-۱۳۹۰ دریافت کرده و امتحانات یک یا چند درس آنها به صورت نهایی، سراسری و کشوری برگزار شده است، مشمول اعمال سوابق تحصیلی اند.
سوابق تحصیلی موجود دوره پیش‌دانشگاهی (پایه دوازدهم-سال آخر آموزش متوسطه نظام قدیم) به میزان حداکثر پنج درصد به نسبت سوابق تحصیلی موجود داوطلب و با تاثیر مثبت اعمال می‌شود.
در مجموع میزان تاثیر سوابق تحصیلی حداکثر ۳۰ درصد است و به صورت تأثیر مثبت در نمره‌کل نهایی آنان لحاظ خواهد شد.
سایر دیپلمه‌ها (غیر از بندهای الف و ب) مشمول اعمال سوابق تحصیلی نیستند.


خواب و خیال سیل برای کنکوری‌ها
تا اسفندماه ۹۷ کنکوری‌ها بدون حاشیه و نگرانی خاص دیگری در حال مطالعه، آماده شدن برای آزمون و البته ثبت نام در سازمان سنجش آموزش کشور بودند. اما با شروع سال جدید، اتفاقات دیگری برای کنکور رقم خورد.
به وقوع پیوستن سیل ۹۸ تنور حاشیه‌های کنکور ۹۸ را داغ‌تر کرد. مسئله‌ای که با خود سیلی از اضطراب و حاشیه برای کنکوری‌ها به ارمغان آورد.
از آنجا که این سیل استان‌های خوزستان، گلستان و لرستان را درگیر کرده بود نمایندگان مجلس و داوطلبان کنکور در این مناطق خواهان تغییر زمان برگزاری کنکور سراسری ۹۸ بودند. آزمونی که سازمان سنجش آموزش کشور برنامه برگزاری آن را از یکسال قبل اعلام کرده بود و امکان تغییر در زمان شروع این آزمون وجود نداشت چرا که تمام حساب و کتاب‌های سازمان به هم می‌ریخت و سال تحصیلی هم با تاخیر شروع می‌شد.
برخی نمایندگان و داوطلبان از این خواسته خود دست نکشیدند و این مسئله بارها در کمیسیون آموزش مجلس به بحث گذاشته شد. حتی در اقدامی دیگر نمایندگان به دنبال جمع آوری امضا برای طرح تعویق این آزمون و ارائه آن به رئیس جمهور بودند که این خواسته شان محقق نشد.
ابراهیم خدایی با شرکت در یکی از جلسات کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، نمایندگان را راضی کرد کنکور نباید با تاخیر برگزار شود چرا که عملاً مشکلاتی در برگزاری به موقع سال تحصیلی رخ می‌دهد و تقویم آموزشی را با مسائلی روبرو می‌سازد.
دفاعیات تمام قد خدایی از زمان برگزاری کنکور سراسری، فراز و فرود حاشیه‌های این آزمون را به شیب ملایم‌تر هدایت کرد و کنکور روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری برگزار می‌شود.


ماهیگیری سودجویان از گل آلودگی حاشیه‌ها
البته عده‌ای هم در فضای مجازی از این نگرانی داوطلبان سوءاستفاده کرده و بارها خبر از تاخیر در برگزاری کنکور می‌دادند اما اینستاگرام وزیر علوم آب پاکی را روی دست داوطلبان ریخت و نوشت: به داوطلبان آزمون ورودی دانشگاه‌ها توصیه می‌کنم مراقب باشید عده‌ای با طرح موضوع تعویق زمان کنکور شما را خام و سرگرم نکنند تا در روند برنامه مطالعه شما سستی و خلل وارد نشود.
در ادامه پیام وزیر علوم به داوطلبان کنکور سراسری آمده بود: این کار آنها به طور حتم به ضرر شما و به نفع رقیب‌های شماست. از زمان وقوع سیل تا کنکور سراسری بیش از دو ماه فاصله وجود دارد، در حالی که آزمون کارشناسی ارشد در ابتدای اردیبهشت بود. پس قابل مقایسه نیستند.
غلامی در ادامه نوشت: بررسی‌های ما نشان می‌دهد برخی افراد که این موضوع را مطرح می‌کنند، اصلاً داوطلب کنکور نیستند. البته در حال پیگیری هستیم تا مشخص شود هویت اصلی آنها چیست و به چه دلیل و منظوری دارند موجب نگرانی داوطلبان عزیز می‌شوند. مسئله از طریق دستگاه‌های مسئول در حال پیگیری است.


سهمیه‌ها و هزار و یک سودا
در این میان که بحث داغ تعویق زمان برگزاری کنکور سراسری امسال مطرح بود، تندباد دیگری سراغ کنکوری‌ها آمد. این نگرانی که ریشه آن در فضای مجازی و برخی کانال‌های تلگرامی همچنین تعدادی از رسانه‌ها دیده می‌شد، تاکید داشت که سهمیه مجزایی برای داوطلبان سیل‌زده همانند داوطلبان زلزله‌زده آذربایجان اختصاص می‌دهد و حال یک کنکور با این همه سهمیه، جایی برای داوطلبان عادی و فاقد هر گونه سهمیه خالی نمی‌گذارد.


مصوبه کنکوری‌های زلزله زده چه می‌گفت
شورای عالی انقلاب فرهنگی سال ۹۲ مصوبه‌ای برای داوطلبان مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی منتشر کرد که در ادامه به اصل این مصوبه اشاره می‌شود: ماده واحده اختصاص سهمیه به داوطلبان مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی (اهر، هریس، ورزقان و خاروانا) که در جلسه ۷۳۲ مورخ ۹۲.۰۱.۲۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی و بنا به پیشنهاد مورخ ۹۱.۰۱.۰۹ رئیس سازمان سنجش آموزش کشور به تصویب رسیده است، به‌شرح ذیل برای اجرا ابلاغ می‌شود:
ماده واحده- به داوطلبان آزمون سراسری دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور در مناطق زلزله‌زده استان آذربایجان شرقی (اهر، هریس ورزقان و خاروانا) برای مدت پنج سال سهمیه اختصاص می‌یابد.
تبصره- آیین نامه مربوط به تعیین میزان و تعداد سهمیه این ماده واحده توسط وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و تصویب خواهد شد.


واکنش پدر کنکوری‌ها به سیل
«حسین توکلی» پدر کنکوری‌ها و مشاور عالی سازمان سنجش آموزش کشور برای آنکه خیال آنان را بابت سهمیه مناطق سیل‌زده راحت کند به ایرنا اعلام کرد که اختصاص سهمیه به داوطلبان مناطق سیل زده تاثیری در روند برگزاری این کنکور ندارد و در مرحله انتخاب رشته بیشتر اهمیت پیدا می‌کند.
وی این نکته را هم یادآور شد که شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه می‌تواند مصوبه جدیدی اعلام کند و فعلاً بحث سهمیه‌ها مطرح نیست.
نگرانی داوطلبان بابت اختصاص سهمیه به سیل‌زدگان کنکوری فروکش نکرد تا اینکه خردادماه امسال تعدادی از کنکوری‌ها خود را مقابل درب سازمان سنجش آموزش کشور رساندند و نسبت به این مسئله اعتراض کردند.
آنها با در دست داشتن پلاکاردهایی مبنی بر تعویق کنکور و اختصاص نداشتن سهمیه تلاش داشتند نظر سازمان سنجش آموزش کشور را تغییر دهند.
این تجمع هم منجر به دستگیری دو نفر شد که البته هیچ ارتباطی با کنکور نداشتند و به گفته ابراهیم خدایی آنها برای اهداف خودشان پا به این تجمع گذاشته بودند.
با این حال داوطلبان بی خبر از آنکه سهمیه‌های مازاد تنها برای همان استان‌ها در نظر گرفته می‌شوند سعی بر تغییر نظر سازمان سنجش آموزش کشور داشتند.


شورای عالی انقلاب فرهنگی به داد کنکوری‌ها رسید
در نخستین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی که هفتم خردادماه امسال برگزار شد، اختصاص سهمیه به داوطلبان آزمون سراسری در مناطق زلزله‌زده کشور به تمام مناطق درگیر بلایای طبیعی تصویب شد و رئیس جمهوری هفته گذشته آن را به ابلاغ کرد.
بر اساس این ابلاغیه به داوطلبان آزمون سراسری ورود به دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور در شهرها یا بخش‌هایی که دچار بلایای طبیعی اعم از زلزله، سیل یا آتشفشان همراه با خسارت مستقیم جانی و مالی شده‌اند، ظرفیتی به میزان حداکثر پنج درصد مازاد بر ظرفیت دوره روزانه دانشگاه‌های واقع در آن مناطق و در صورت نبود رشته در آن مناطق در دانشگاه‌های استان‌های همجوار در رشته‌های مورد تقاضای استانداری‌ها به مدت حداکثر سه سال و با دریافت تعهد خدمت به میزان دو برابر تحصیل، اختصاص می‌یابد.
بر اساس تبصره یک این ماده واحده، شهرها یا بخش‌هایی که دچار بلایای طبیعی همراه با خسارت جانی و مالی شده‌اند توسط وزارتخانه‌های کشور، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین می‌شوند.
همچنین طبق تبصره دو آیین‌نامه اجرایی این ماده واحده به طور مشترک توسط وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ظرف مدت حداکثر ۲ ماه از تاریخ تصویب این مصوبه تهیه و به تصویب خواهد رسید.


دشمنی سودجویان سازمان سنجش
یکی از معضلاتی که سازمان سنجش آموزش کشور تقریباً هر ساله با آن مواجه است و به نوعی پای ثابت اطلاعیه‌های این سازمان شده است، جولان سودجویان در شبکه‌های مجازی از بی اطلاعی یا استرس داوطلبان است.
این بار شیطنت‌های عامدانه برخی افراد سودجو در کانال‌های تلگرامی، سازمان سنجش را به واکنش واداشت.
ماجرا از آنجا آغاز می‌شود که با نزدیک شدن به زمان برگزاری آزمون سراسری، افراد سودجو با ایجاد کانال‌های جعلی حتی با نام روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور در تلگرام و پیام رسان‌ها از طریق درج اطلاعیه‌های سازمان، انجام نظرسنجی و … اعتماد مخاطبان و داوطلبان را جلب و پس از آن برای تحصیل مال نامشروع با ادعای فروش ظرفیت کنکور، اعطای مدرک تحصیلی معتبر و فروش سوالات کنکور اقدام می‌کنند.
سازمان سنجش با صدور اطلاعیه‌ای و برای از بین بردن تمام ابهامات در این زمینه اعلام کرد که با توجه به حساسیت موضوع و تاثیر ادعاهای جعلی و فریبکارانه آنان بر داوطلبان، خانواده‌ها و جامعه، تاکید مؤکد می‌شود که سازمان سنجش آموزش کشور هیچ گونه کانال اطلاع رسانی در محیط تلگرام ندارد و فقط از طریق کانال‌های ارتباطی شبکه‌های اجتماعی داخلی نظیر سروش، گپ و آی گپ، بله و ایتا برای اطلاع رسانی به داوطبان آزمون‌های سازمان فعال است.
سازمان سنجش خطاب به داوطلبان، اعلام کرد که داوطلبان اطلاعات مورد نیازشان را صرفاً از طریق کانال‌های یادشده همچنین مراجعه به سایت سازمان سنجش آموزش کشور و هفته‌نامه پیک سنجش دریافت کرده و به محتوای کانال‌های جعلی اعتماد نکنند.
تنها سه روز به برگزاری آزمون پر سر و صدای سال ۹۸ باقی مانده است و سپر فولادین سازمان سنجش آموزش کشور اجازه نداد آب در دل داوطلبان تکان بخورد و کنکور طبق برنامه زمانبندی خود راس ساعت هشت صبح پنجشنبه ۱۳ تیرماه کلید می‌خورد و عصر جمعه ۱۴ تیرماه پرونده خود را در نخستین مرحله حساس می‌بندند.
کنکور سراسری سال ۹۸ دانشگاه‌های کشور با رقابت یک میلیون و ۱۱۹ هزار و ۱۵ نفر، ۴۹ ساله می‌شود. هر چند تا حذف کامل کنکور در آینده‌ای دور یا نزدیک حاشیه‌های دیگری در انتظار است اما مهم، دور ماندن کنکور امسال از گزند حاشیه‌ها بود./‏