سران دو کشور در حاشیه نشست اوزاکا در ژاپن با یکدیگر دیدار کردند دیداری که پس از آن مقام های دو کشور درباره اش کمتر حرف زده اند و سکوتی سنگین بر آن سایه افکنده است توافق از این دست بود که مذاکرات از سرگرفته شود نشست های کاری آغاز شود و تعرفه های قبلی آمریکا علیه چین لغو نگردد اما تعرفه های تازه ای هم وضع نشود این بزرگترین دستاورد دیدار سران دو اقتصاد بزرگ جهان بود مضاعف بر اینکه ترامپ اعلام کرد محدودیتی برای فروش تجهیزات به شرکت مخابراتی هواوی چین وجود ندارد.
کارشناسان می گویند این بار نیز آتش بس دو کشور مانند آتش بس قبلی آنها در حاشیه اجلاس گروه بیست در آرژانتین در یک سال قبل، تردید برانگیز است و بسیاری بر این باورند که مناقشات دو کشور خیلی جدی تر از آن است که با این ملاقات کوتاه برطرف شود.
در واقع نفس موافقت برای یک آتش بس مقبول و مطلوب است و برای هر دو کشور یک خبر خوب محسوب می شود اما دیدار ۸۰ دقیقه ای سران دو کشور طبیعتاً نمی تواند به یکباره باعث کاهش مازاد تجاری چین در برابر آمریکا شود و از سوی دیگر بعید به نظر می رسد که تا پایان سال جاری میلادی دو کشور بتوانند توافق نهایی تجاری را حاصل کنند.
این پنجمین بار بود که سران آمریکا و چین با یکدیگر دیدار کردند اما هنوز هم به نظر می آید این ملاقات بیش از آنچه مضامین واقعی برای حل اختلافات داشته باشد، حرکتی نمادین از سوی دو طرف بوده است بخصوص آنکه آمریکا می داند به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ نزدیک است و به آرامش سیاسی نیاز دارد و طوفان جنگ تجاری با چین در این شرایط باید فروکش کند.
«جو فونگ» استاد دانشگاه «نن جینگ» چین می گوید: تعرفه های فزاینده ای که آمریکا روی کالاهای چینی اعمال کرده باعث تنش های بسیار جدی در روابط شده است.
او بر این باور است که همین تعرفه ها یک عامل بازدارنده از رسیدن به توافق است چین می گوید که این تعرفه ها باید قبل از رسیدن به یک توافق نهایی لغو شود.
این کارشناس تاکید کرد که خبر مربوط به هواوی البته بسیار خرسند کننده است همچنین این موضوع نشان می دهد طرفین همچنان در تلاش هستند تا منازعات بیش از این شدت نگیرد.
به هر صورت چین و آمریکا کماکان در تلاش هستند تا درک بهتری از شرایط داشته باشند مساله فقط تجارت نیست اختلافات تجاری می تواند بر روابط سیاسی، دیپلماتیک و نظامی آنها نیز سایه بیندازد.
دو کشور می دانند که در این شرایط لازمه رسیدن به توافق های بیشتر این است که آرامش خود را حفظ کنند و انعطاف پذیری نشان دهند برای همین چین به گفته ترامپ موافقت کرده است خریدهای سنگینی از آمریکا انجام دهد ضمن آنکه این بار هم برای آتش بس خود مانند بار گذشته مهلتی در نظر نگرفته اند.
«جو» می گوید که زمان برای رهبران دو کشور کافی نبوده است که همه اختلافات را یک جا حل و فصل کنند برای همین سال جاری میلادی کماکان تنش ها برقرار خواهد بود.
آمریکا و چین همچنان درگیر اختلافات و بی اعتمادی های فزاینده هستند آنها دو اقتصاد رقابتی با یکدیگر به حساب می آیند و همین اختلافات شدید بود که باعث شد رهبرانشان با یکدیگر وارد گفت و گو شوند زیرا ثبات اقتصادی این کشورها به چنین ملاقات هایی گره خورده است.
«ماجینگ گانگ» از دیپلمات های سابق چین هم می گوید که مقام های پکن هنوز نسبت به عملکرد آمریکا و اظهارات ترامپ تردید دارند و نمی توانند چندان خوشبینی نشان دهند و برای همین با احتیاط در حال دنبال کردن تحولات هستند.
او می افزاید که ترامپ بارها از رییس جمهوری چین تمجید کرده اما از یک سال و اندی گذشته تاکنون همواره بر فشارهای اقتصادی بر چین افزوده است.
کارشناس موسسه مطالعات بین المللی چین تصریح کرد که به نظر می رسد آمریکا وارد دوره ای شده است که بر اساس آن باید از خیزهای بلند چین و جهش های اقتصادی و پیشرفت های این کشور جلوگیری کند.
او می افزاید که با نظرداشت سیاست های گذشته و گفت و گوهای به بن بست رسیده در ماه های قبل، نمی توان به آمریکا و پیشرفت در گفت و گوهای آتی تجاری این کشور با چین اعتماد کرد و امیدوار بود جای خوشبینی زیادی وجود ندارد.
شاید حتی دو کشور روزی موفق به امضای یک توافق نهایی تجاری شوند این امری بعید و غیرممکن نیست اما هرگز موفق به حل و فصل اختلافات ساختاری خود نخواهند شد و روابط پر تنش چین و آمریکا با کوچکترین موج هایی می تواند به مناقشات بزرگ تبدیل شود.