تهران- ایرنا- اهمیت حضور مردم در پای صندوق های رای در انتخابات های پیش رو و تحرکات انتخاباتی یک جریان سیاسی با نقد جناح رقیب، مورد توجه و بررسی رسانه های داخلی قرار گرفته است.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز سه شنبه (۱۱ تیر ماه) رسانه‌های داخلی کشور نشان می‌دهد که مقوله انتخابات در رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب، نسبت به رسانه‌های منسوب به جریان اصولگرا، بیشتر مورد توجه قرارگرفته است.

رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب، موضوع اهمیت مشارکت مردم در انتخابات را مورد توجه قرار داده و به برخی از دلایل ناراحتی های مردم و راهکارهایی جهت افزایش مشارکت مردم در انتخابات پرداخته اند اما رسانه‌های منتسب به جریان اصولگرا تنها به نقد عملکرد انتخاباتی اصلاح طلبان و دولتمردان اشاره کرده اند. رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب در خصوص دلایل اهمیت حضور مردم در انتخابات آورده اند: هر رأی مردم می‌تواند در پایداری و مقاومت میهن عزیز در برابر توطئه‌های استکبار جهانی نقش تعیین‌کننده‌ای را ایفا کرده و قدرت چانه‌زنی نظام را در عرصه‌های بین‌المللی افزایش دهد. همچنین این رسانه‌ها معتقدند که "هر گونه کوتاهی در انتخابات به ضرر کشور و جامعه تمام می‌شود. "

این رسانه‌ها برخی از موارد موثر در کمرنگ شدن حضور مردم در انتخابات را شامل "مشکلات اقتصادی و معیشتی"؛ "خسته شدن مردم از منازعات حزبی و گروهی"؛ " تحریم‌ها و بحران‌های بین المللی" و "فشارهای گسترده و سیستماتیک خارجی"؛ عنوان کرده اند.

همچنین این رسانه‌ها به راهکارهایی برای افزایش شور و اشتیاق مردم جهت شرکت در انتخابات اشاره کرده اند که شامل "نقش آفرینی جریانات سیاسی در گسترش حضور مردم در انتخابات"؛ "تلاش بیشتر جهت کمتر شدن مشکلات"؛ " قرار گرفتن حرکت جریان‌های سیاسی بر محوریت مطالبات مردم"؛ "تجدید نظر در بعضی از سیاست‌ها" و "ایجاد گفت‌وگوی ملی در سطح حاکمیت در راستای ایجاد نشاط سیاسی و اجتماعی برای برون رفت از همه مشکلات و ورود به انتخابات" است.

بر اساس گزارش این طیف از رسانه ها، افرادی باید وارد مجلس شوند که اهل دعوا، نزاع و درگیری نباشند و روحیه همکاری و معاضدت در آنها باشد، اهل مچ‌گیری و مقصریابی نباشند، دلسوز باشند و روحیه خدمت داشته باشند.

همراهی اصلاحات با دولت؛ لزوم جوان گرایی؛ فشار تندروها به برگزاری زودهنگام ریاست جمهوری؛ استانی شدن انتخابات؛ ورود حزب ندا به انتخابات مجلس؛ عدم نزدیکی کارگزاران به لاریجانی؛ تأثیر کارگزاران بر ورود روحانی به انتخابات؛ عملکرد شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان برای انتخابات؛ از دیگر محورهای مورد بررسی در این رسانه‌ها است.

رسانه‌های منتسب به جریان اصولگرا در مطالب خود به محورهایی همچون عملکرد اصلاح طلبان؛ نگاه اصلاح طلبان به نظارت استصوابی؛ عملکرد روحانی و اقدامات فراکسیون امید انتقاد کرده و مدعی فرار از مسؤولیت اصلاح طلبان با عبور از روحانی شده اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

اهمیت شرکت مردم در انتخابات

- در ستون سرمقاله روزنامه آرمان یادداشتی با عنوان "مشکلات نباید موجب کاهش مشارکت گردد" به قلم "نجفقلی حبیبی" فعال سیاسی اصلاح‌طلب، منتشر شده است که رد بخشی از آن می خوانیم: انتخابات مجلس در ماه‌های آتی یکی از مهم‌ترین فرایندهایی است که کشور با آن مواجه است و در این راستا دولت باید تلاش کند تا با کاهش مشکلات اقتصادی در جامعه؛ مردم با شور و اشتیاق بیشتری به پای صندوق‌های رأی بیایند. مردم باید باور کنند که با مشارکت بالا در انتخابات و انتخاب نمایندگان خوب در مجلس می‌توانند کار خود را پیش ببرند …نه اینکه فکر کنند چون جامعه درگیر مشکلات اقتصادی و معیشتی است پس انتخاب را رها کنند. اگر مردم می‌خواهند که شرایط بهتر شود این راهش نیست که به مجلس و انتخابات بی‌اعتنایی کنند بلکه راهش این است که بازهم با جست‌وجو و تلاش بیشتر بهترین افراد را برای انتخاب برگزینند. به هر صورت تنها راه بهتر شدن شرایط کشور تقویت نهادهای انتخابی و انتخابات است و به عبارت دیگر همه چیز از صندوق رأی می‌گذرد. لذا با اینکه مردم گرفتار مشکلات معیشتی خود هستند، اما این گرفتاری‌ها و مشکلات نباید موجب شود که در انتخاب مسئولان کشوری کوتاهی کنند. چرا که هر گونه کوتاهی در این مورد به ضرر کشور و جامعه تمام می‌شود. از طرف دیگر جریانات سیاسی نیز به نوبه خود می‌توانند در گسترش حضور مردم در انتخابات تأثیرگذار باشند. آنهایی که بعضاً دست‌اندرکار هستند باید تلاش خود را بیشتر کنند تا مشکلات کمتر شود، اما در عین حال هیچ‌کس حق ندارد که مساله انتخابات را کم و بی‌ارزش جلوه دهد. باید همچنان همه کوشش کنند و در صدد اقناع مردم برای حضور بیشتر در انتخابات برایند. جریانات سیاسی باید تلاش خود را بیشتر کرده، اشکالات خود را رفع کنند و حرکت خود را بر محوریت مطالبات مردم قرار دهند تا شرایط برای برگزاری انتخاباتی هرچه بهتر آماده و مهیا گردد. از سوی دیگر برخی مطرح می‌کنند که نظارت قبل از انتخابات تأثیر زیادی در مشارکت مردم و به‌خصوص جریان‌های سیاسی در انتخابات می‌گذارد.

- آرمان در بخشی از یادداشت خود آورده است: اکنون مسائل کشور ما با یکسری معادلات سیاسی بین‌المللی گره خورده و در این زمینه اصلاح‌طلبان باید نگاه جهانی داشته باشند. مردم هم طالب چنین دیدگاه‌هایی هستند که بتوانند بحران‌های بین‌المللی ما را حل کنند و طرح‌هایی ارائه دهند که این فشار و تحریم‌ها و بحران‌هایی که برای ما ایجاد شده، گشوده و حل شود. به نظر می‌رسد اگر چنین چهره‌هایی به صحنه بیایند و حرف‌های تازه و شعارهای نویی مطرح کنند و به حل مشکلات امید دهند مردم در صحنه هستند و پای صندوق‌ها هم حاضر می‌شوند. از طرفی باید افرادی وارد مجلس شوند که اهل دعوا، نزاع و درگیری نباشند. روحیه همکاری و معاضدت در آنها باشد. اهل مچ‌گیری و مقصریابی نباشند. واقعیت این است که مردم دیگر از این منازعات حزبی و گروهی خسته شده‌اند. افرادی وارد کار شوند که دلسوز باشند و واقعاً روحیه خدمت داشته باشند. اگر با این ویژگی‌ها و شاخصه‌ها افرادی به صحنه بیایند، مردم پای صندوق‌ها حاضر خواهند شد و مشارکت حداکثری تحقق پیدا خواهد کرد.

- به گزارش روزنامه آرمان، مرتضی مبلغ عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در پاسخ به این سوال که اصلاح‌طلبان چگونه می‌توانند به بزرگترین سرمایه خود که مردم هستند امید ببخشند، اظهارکرد: شرایط به‌وجود آمده ناشی از مشکلاتی است که طی چند دهه انباشت شده و اخیراً هم فشارهای گسترده و سیستماتیک خارجی بعد از خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریم‌های مخرب تشدید شده است. برای جبران این شرایط، باید در بعضی از سیاست‌ها تجدیدنظر کرد. یکسری روش‌ها و رفتارهای موازی وجود دارد که باید در این‌ها تجدیدنظر شود. این اتفاق باید رخ دهد و اهمیت آن خیلی فراتر از بحث انتخابات است و هرچه زودتر هم باید شکل بگیرد و گفت‌وگوی ملی در سطح حاکمیت هرچه سریع‌تر ایجاد شود تا فضای با نشاط سیاسی و اجتماعی برای برون رفت از همه مشکلات و ورود به انتخابات به وجود بیاید. وی اظهار داشت: اصلاح‌طلبان در این میان مهم‌ترین مساله‌شان مردم است که بتوانند گشایشی در مشکلات آنها به وجود بیاورند. اصلاح‌طلبان در حدی که توان دارند همواره سعی کرده‌اند که این گشایش‌ها را ایجاد کنند. اصلاح‌طلبان حضور عمده‌ای در قدرت ندارند اما با گفت‌وگو سعی می‌کنند مردم را آگاه کنند.

- به گزارش ایسنا، انوشیروان محسنی‌بندپی، استاندار تهران در جلسه ستاد امنیت انتخابات استان تهران که روز گذشته برگزار شد، خاطرنشان کرد: «امریکا و مستکبرین جهانی، سرنگونی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را دنبال می‌کنند و در برابر اقدامات خصمانه، باید به انتخابات به عنوان وجه مشروعیت نظام، اهتمام داشته باشیم. هر رأی مردم می‌تواند در پایداری و مقاومت میهن عزیز در برابر توطئه‌های استکبار جهانی نقش تعیین‌کننده‌ای را ایفا کرده و قدرت چانه‌زنی نظام را در عرصه‌های بین‌المللی افزایش دهد.»

- به گزارش روزنامه همدلی، آذر منصوری عضو برجسته حزب اتحاد ملت با گفتن اینکه «اگر الان به مردم بگوییم این کاندیدای ما مثل لیست ۹۶ است، می‌گویند خب نتیجه لیست ۹۶ شما چی شد؟ آیا مجلس توانست از عهده مطالبات مردم بربیاید؟ آیا توانست تندورها را مهار کند؟ شما به ما گفتید بیایید و در انتخابات شرکت کنید، اما دوباره آقای ذوالنور، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شد و اتفاقاتی از این دست. یا مثلاً این مجلس FATF را تصویب می‌کند CFT را تصویب می‌کند، ولی در مجمع تشخیص مصلحت رفت و برگشت می‌کند و قرار است در آنجا تصمیم بگیرند! اگر آنجا قرار است تصمیم بگیرند، پس مجلس چه‌کاره است؟ اینها همه مسئله است.»

به نظر من در این انتخابات بهترین فرصت است که حرف‌های جدی‌تر زده شود. با توجه به تجربه‌ای که ما در انتخابات ۹۴ در مواجه با مجلس داشتیم، چون ۱۴۰۰ انتخابات ریاست‌جمهوری است. هرچیزی راجع‌به دولت است را باید در ۱۴۰۰ بزنیم. الان ما راجع‌به مجلس می‌خواهیم صحبت کنیم. ما می‌دانیم که مشارکت زیر ۵۰ درصد باشد، اصلاح‌طلبان شانسی برای پیروزی در انتخابات ندارند و این مشارکت بالای ۵۰ درصد علی‌القاعده باید تحقق پیدا کند.

همراهی اصلاحات با دولت

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم "ناصر فکوهی" آورده است: اصلاح‌طلب و اصول‌گرا نام‌هایی بوده است که خود این جریان‌های سیاسی بر خود گذاشته‌اند و به هر طریق خود خواسته‌اند که دو جریان اصلی و تقریباً انحصاری در فضای سیاسی ایران باشند. از این‌رو به نظر من ابداً نباید گله کرد که چرا انتقاد از دولت روحانی متوجه اصلاح‌طلبان می‌شود. دلیل آن، این است که در زمان انتخابات، اصلاح‌طلبان به طور کامل و بی‌قید و شرط از ایشان حمایت کردند و برنامه ایشان را در برابر برنامه رقیب‌شان در جناح اصول‌گرا گذاشتند. حال اگر امروز خواسته باشیم یک فرد یعنی آقای «روحانی» یا یک دولت یعنی «دولت روحانی» را از مجموع جریان اصلاح‌طلب جدا کنیم، سوالی که مطرح می‌شود، این است که در چنین صورتی آقای روحانی و دولتش نماینده کدام یک از دو جناح همیشه موجود که کل فضای سیاسی را در دست دارند، هستند؟ پاسخ روشن است که این نمایندگی با توجه به کل گفتمان‌ها و بحث‌هایی که در شش سال گذشته شاهدش بوده‌ایم، نمی‌تواند جزئی از اصلاح‌طلبان باشد. اینکه حال اصلاح‌طلبان بگویند که زیر فشار بوده‌اند و سیاست‌های اجرا شده سیاست‌هایی نبوده که آن‌ها می‌خواسته‌اند یا از این هم پیش‌تر رفته و خود را از دولت آقای روحانی جدا کنند، به نظرم چندان اخلاقی نیست و مردم نیز این امر را نمی‌پذیرند.

لزوم جوان گرایی

در بخشی از یادداشت منتشر شده در روزنامه آرمان می‌خوانیم: مردم الان بیشتر دنبال چهره‌هایی هستند که اهل خطرکردن باشند. یعنی بتوانند شجاعانه به میدان آمده و حرف‌های نو و تازه‌ای مطرح کنند و به طور شفاف آرمان‌ها و اهداف خودشان را برای مردم بیان کنند. طرح‌های عینی و در صحنه داشته باشند و صرفاً حرف زدن نباشد بلکه دارای طرح و اندیشه نو باشند. اینها قطعاً اگر به صحنه بیایند، می‌توانند پیروز انتخابات باشند. نکته دیگر جوان‌گرایی است. مردم سال‌هاست که حضور یکسری چهره‌های سیاسی با سنین بالا را تجربه کرده‌اند ولی چندان کار عملی و عینی از آنها ندیده‌اند. الان یک موج جوان‌گرایی در حال شکل‌گیری است که البته موج خوبی است. چهره‌های جوان باید به میدان بیایند و نماینده شوند. اهل کار و فعالیت باشند و بتوانند بدوند و واقعاً برای مردم کار کنند. اصلاح‌طلبان باید چهره‌های جوان با دانش و علم بالا را به مردم معرفی کنند. ضمن اینکه چهره‌ها باید نگاه دیپلماسی قوی و نگاه جهانی نیز داشته باشند.

فشار تندروها به برگزاری زودهنگام ریاست جمهوری

"رئیس‌جمهور به پشتیبانی ملت قاطعانه اقدام کند" عنوان یادداشتی است که در روزنامه آرمان به قلم " محس غرویان" فعال سیاسی اصلاح‌طلب، منتشر شده است. در بخشی از این یادداشت می‌خوانیم: اخیراً این صحبت در محافل مختلف شنیده می‌شود که تندروها خواستار برگزاری زودهنگام ریاست جمهوری هستند درحالی که آقای روحانی اهل استعفا دادن و پا پس کشیدن و کنار رفتن نیستند. رئیس‌جمهور قرص و محکم در صحنه حضو دارند و مقام معظم رهبری هم همیشه از رؤسای جمهور تا آخرین فرصت قانونی‌شان حمایت کرده‌اند و می‌کنند. بنابراین احتمال استعفای رئیس‌جمهور خیلی ضعیف است و تندروها هم زمینه اجتماعی آنچنان ندارند که واقعاً فشارشان در حدی باشد که رئیس‌جمهور را وادار به استعفا کند. رأی دهندگان و حامیان دکتر روحانی نیز در صحنه هستند و حمایت می‌کنند. با همه مشکلاتی که وجود دارد ولی مصالح کشور اقتضا می‌کند که رئیس‌جمهور تا آخرین روز قانونی خود، همچنان این وظیفه و مسئولیت را عهده‌دار باشند. دکتر روحانی از سوی کانون‌های موازی قدرت دولت تحت فشار قرار می‌گیرند و یکسری کارشکنی‌ها صورت می‌گیرد که مانع رشد و پیشرفت کشور می‌شود. رئیس‌جمهور معتقد است که قانون اساسی این فرصت را ایجاد کرده که در بعضی تصمیم‌گیری‌های کلان به رفراندوم و رأی عمومی ملت مراجعه کنیم. منظور از اینکه اختیارات لازم را ندارند، همین است که در بعضی تصمیم‌گیری‌ها اختلاف نظر شدید است. مثلاً الان مجمع تشخیص مصلحت نظام بحث‌های FATF، پالرمو و CFT را به تأخیر می‌اندازد که در زمینه مبادلات مالی و اقتصادی در سطح بین‌المللی موانعی به‌وجود آمده است. دکتر روحانی هم با اشاره به همین موضوع بیان کردند که بعداً نگویید دولت کارآیی ندارد.

استانی شدن انتخابات

به گزارش روزنامه آرمان، استانی شدن انتخابات منتفی است. اصغر سلیمی سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها تاکید کرد: با توجه به ایرادات شورای نگهبان به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس دیگر امکان برگزاری انتخابات به طور استانی وجود ندارد.

ورود حزب ندا به انتخابات مجلس

آرمان: ۵۰ تا ۶۰ درصد از شرکت کنندگان نظرسنجی حزب ندای ایرانیان موافق ورود این حزب به انتخابات مجلس با پرچم حزبی و مستقل از جریان‌های سیاسی (ائتلاف‌های سیاسی) هستند. حزب ندای ایرانیان، سه نظرسنجی با انتخاباتی در میان اعضای خود برگزار کرده است.

عدم نزدیکی کارگزاران به لاریجانی

شرق نوشت: نزدیکی کارگزاران به لاریجانی از اساس باطل است. محمد عطریانفر فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در پاسخ به این پرسش که آیا کارگزاران با فاصله‌گرفتن از جریان اصلاح‌طلبی می‌خواهد به افراد محافظه‌کاری مانند علی لاریجانی نزدیک شود، گفت: «این گزاره از صدر تا ذیل باطل است. حزب کارگزاران به یمن اعتدال در رفتار، واقع‌گرایی در عمل سیاسی و پذیرش مسئولیت در حوزه‌ای که مأموریتی را عهده‌دار می‌شود و همچنین متکی بر شرایط عمومی نظام سیاسی ایران، با چشم باز و معطوف به منافع ملی سیاست‌ورزی می‌کند».

تأثیر کارگزاران بر ورود روحانی به انتخابات

به گزارش روزنامه شرق، عطریانفر فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: «برخی دوستان در جبهه مشارکت سابق احساس می‌کنند سهمشان از دیگر گروه‌های سیاسی اصلاح‌طلب باید بیشتر باشد؛ درحالی‌که این‌طور نیست و هر گروهی باید بر اساس ظرفیت‌های خود سهم داشته باشد. در سال ۹۲، زمانی که آقای هاشمی به ناحق رد صلاحیت شد، جریان انتخابات چگونه تصمیم بر حمایت از آقای روحانی گرفت؟ این تصمیم نظریه جریان سازندگی بود که متکی بر اندیشه‌های آقای هاشمی‌رفسنجانی بود که نمی‌شود صحنه انتخابات را خالی کرد و باید در آن حضور پیدا کرد. حالا اگر نمی‌توانید به شخصیتی مستقل و متعلق به نیروهای خودی تکیه کنیم، یا موانعی بر سر راه حضور او است، می‌توانیم یک مرتبه پایین‌تر تنزل کنیم و کار را پیش ببریم. یا در بحث ریاست مجلس، برخی از دوستان خیرخواه متذکر می‌شدند در پارلمانی که اکثریت مطلقی وجود ندارد و ترکیب و آرایش گروه‌های سیاسی سه اقلیت است، هیچ اقلیتی نمی‌تواند مدعی همه پست‌ها و مناصب مجلس شود و لازم است هر اقلیتی برای پیروزی با گروه دیگر ائتلاف تشکیل دهد».

عملکرد شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان برای انتخابات

در بخشی از گزارش منتشر شده در روزنامه اعتماد با عنوان " تدوین منشور رسانه‌ای و تبیین عملکرد نمایندگان اصلاح‌طلب شورا و مجلس" می‌خوانیم: شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان هنوز و همچنان وارد ورطه انتخابات نشده و هنوز نه سازوکار انتخاباتی مشخص شده و نه برای فعالان سیاسی و بدنه اجتماعی این جریان فکری واضح است که مصلحان سیاست ایران قرار است برای دوم اسفند چه کنند و چه نکنند. آن طور که از اخبار شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان پیداست هنوز مشخص نیست که چپ سیاسی این بار با معتدلان اصولگرا یا اعتدال و توسعه‌ای‌ها پیمان سیاسی می‌بندند یا نه. در حالی که زمزمه‌هایی مبنی بر عدم ائتلاف از زبان برخی چهره‌های اصلاح‌طلب شنیده می‌شود به همان اندازه هم مخالفت با این ایده کم نیست. اما آن طور که فعالیت‌های شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان به عنوان عالی‌ترین مرجع اجرایی این جریان سیاسی در حوزه انتخابات نشان می‌دهد، فعالیت‌های ریشه‌ای‌تری از بحث انتخابات و مصادیق آغاز شده تا احتمالاً در چند ماه منتهی به برگزاری انتخابات، تصمیمات نهایی اتخاذ شود. یکی از همین فعالیت‌های ریشه‌ای در راستای حضور انتخاباتی دوم اسفند، جلسات کارگروه ارتباطات و رسانه‌ای این شوراست.

رسانه‌های اصولگرا

ادعای فرار از مسئولیت اصلاح طلبان با عبور از روحانی

مشرق نیوز گزارشی با استفاده از روتیتر "طرحی برای فرار از پذیرش مسئولیت ناکارآمدی" و تیتر " نارو زدن چپ‌ها به مردم؛ ما نه در مجلس هستیم نه در دولت! " منتشر کرده است. به گزارش این روزنامه، «داریوش قنبری»، فعال چپ و از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی طی یادداشتی در شماره دوشنبه گذشته روزنامه آرمان امروز درباره حضور اصلاح‌طلبان در مجلس دهم نوشته است: «اصلاح‌طلبان در بهترین حالت یک سوم کرسی‌های مجلس را در اختیار دارند، در حالی که منطق عملکرد مجلس منطق اکثریت است و نمی‌توان از یک اقلیت انتظار ایفای نقش اکثریت را داشت.»

مشرق افزود: قبل از قنبری، بهزاد نبوی، دیگر فعال اصلاح‌طلب نیز در اظهاراتی از این گفت که اساساً در سال ۹۲ به روحانی هم رأی نداده است! ضمن اینکه دولت روحانی را یک دولت قدرتمند نمی‌داند. از جبهه اصلاحات همچنین این صداها نیز به گوش می‌رسد که ما ائتلافی با آقای روحانی نداشته‌ایم و در وضع موجود کشور و گرانی‌های فعلی نیز هیچ تقصیری نداریم! حقیقتاً این سطح از دودوزه بازی و تلوّن سیاسی نوبر است و بعید به نظر می‌رسد که در هیچ کشوری در دنیا و حتی در کشورهای عقب مانده شاهد چنین رخدادهایی باشیم…حکماً آقایان قنبری و نبوی تجاهل‌العارف می‌کنند نسبت به اینکه همین آقایان در جریان انتخابات مجلس دهم در اسفند ۹۴ و پس از پیروزی جبهه مشترک اصلاح‌طلبان و معتدلین از این گفتند که مردم در شهرستان‌ها به لحاظ سیاسی «عقب افتاده» هستند که بصورت لیستی به اصلاح‌طلبان رأی ندادند!

نقد عملکرد اصلاح طلبان

کیهان در بخشی از گزارش منتشر شده در ستون نگاهی به دیروزنامه های زنجیره‌ای خود زیر عنوان "اعتراف مدعیان اصلاحات به بحران فساد، ناکارآمدی و انفعال" نوشت: شایان ذکر است مدعیان اصلاحات که خودشان امروز به بحران فساد، ناکارآمدی و انفعال اعتراف می‌کنند حرفشان این نیست که از ملت عذرخواهی کنند و یا احترام به رقیب را در برنامه‌هایشان مدنظر قرار دهند. آنها همواره می‌خواهند با ادامه و تکرار سیاست‌های غلط گذشته‌شان در قدرت حضور داشته و به هر طریقی حتی اعتراف به فساد در جبهه اصلاحات- بی‌آنکه تغییری در رویکرد و عملکرد خود بدهند- بار دیگر افکار عمومی را به دست گرفته و تنها از لزوم «بازسازی» تشکیلاتی جبهه اصلاحات و نهاد «تأسیس» و «مدرسه اصلاحات» و «پارلمان اصلاحات» و… و. سخن بگویند.

انتقاد از نگاه اصلاح طلبان به نظارت استصوابی

"حمله به شورای نگهبان، ترفندی برای سرپوش گذاشتن بر کارنامه خالی" عنوان میان تیتری است که در ستون نگاهی به دیروزنامه های زنجیره‌ای روزنامه کیهان منتشر شده است. به گزارش این روزنامه، روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «ریشه مشکلات کشور یک جای دیگر است که به آن توجه نمی‌گردد… یکی از دلایل آن به قیف تنگ نظارت شورای نگهبان برمی‌گردد». کیهان افزود: مدعیان اصلاحات، هر چند وقت یک‌بار با حمله به نظارت استصوابی شورای نگهبان در پی سرپوش گذاشتن بر کارنامه خالی خود در نهادهای مختلف است. نکته قابل توجه اینجاست که در انتخابات شوراهای شهر، پروسه نظارت استصوابی شورای نگهبان وجود ندارد. بر همین اساس شورای شهر تهران با ۲۱ عضو اصلاح‌طلب در سال ۹۶ بر سر کار آمد. اما عملکرد بسیار ضعیف این شورا تا جایی پیش رفت که حتی صدای فعالین اصلاح‌طلب را نیز درآورد. ریشه اصلی مشکلات کشور، سوءمدیریت در دولت است، اما مدعیان اصلاحات برای سرپوش گذاشتن بر این مسئله مهم، نظارت شورای نگهبان را در بوق و کرنا می‌کنند.

انتقاد از روحانی

صبح نودر مطلبی با استفاده از عنوان"انتقاد شدید صادق کرمیار نویسنده «نامیرا» از سیاست‌های دولت روحانی" و تیتر "بدترین رأی" نوشت: آقای صادق کرمیار، نویسنده و فیلمساز کشورمان، با اشاره به شرایط کشور، در صفحه شخصی خود به‌تندی از دکترروحانی، رئیس‌جمهوری کشورمان، انتقاد کرد و این‌طور نوشت: «من به ایشان رأی دادم و از رأی خود پشیمان نیستم، نه از روی خودخواهی و غرور؛ چون جایگزین‌های ایشان یا برنامه به‌دردبخوری نداشتند یا اگر داشتند نیروسازی نکرده بودند و مدیر و مشاور توانا نداشتند. در به‌قدرت‌رسیدن ایشان هم بیشتر مشاوران چندلایه تأثیر داشتند تا کاریزما، توانایی، صداقت، شجاعت، سلامت و حتی سخنوری ایشان که تصنع تام است». کرمیار در ادامه به خاطره‌ای اشاره می‌کند و می‌نویسد: «یک روزی با جمعی نویسنده و خبرنگار خارجی در جلسه‌ای با رئیس‌جمهور قبلی بودیم و یکی از خبرنگاران خارجی اصرار داشت با ایشان عکس دونفره بگیرد و گرفت. از او پرسیدم این همه اصرار برای عکس دونفره برای چه بود؟ گفت همه‌جا این عکس را نشان می‌دهم و می‌گویم من با جالب‌ترین ربیس‌جمهوری جهان عکس گرفتم. آن موقع هنوز ترامپ نیامده بود». کرمیار اشاره می‌کند: «حالا منم می‌توانم بگویم به بدترین {…} رأی دادم. فقط امیدوارم در دوره بعد هیچ کاندیدایی نتواند رکورد ایشان را بزند. این را عرض کردم برای کسانی که کاندیدسازی می‌کنند تا مراقب باشند که صرفاً با مشورت اطرافیان و دوستان خود، کسی را عَلَم نکنند و کمی هم به عیال‌الله بیندیشند. نیاید روزی که این مردم جز خدا هیچ پناهی نداشته باشند».

انتقاد از فراکسیون امید

تارنمای شرق در مطلبی با طرح سوالی مبنی بر "چرا لیست امید دلواپسِ اعاده اموال نامشروع مسئولان شده‌اند؟ " نوشت: مجلس دهم با همه فراز و فرودها و ضعف‌هایش، امّا چند نقطه درخشان هم در کارنامه دارد. تصویب طرح «اعاده اموال نامشروع مسئولان» در کنار تصویب طرح منع به‌کارگیری بازنشستگان را باید از جمله این نقاط دانست. طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان، پس از فراز و نشیب‌های فراوان نهایتاً به‌تصویب رسید، امّا در جریان بررسی جزئیات طرح، اتفاق قابل تأملی در صحن علنی مجلس رخ داد. سوال مهم این است که چرا حامیان مسکوت ماندن طرح اعاده اموال نامشروع مسئولان، عمدتاً از یک طیف سیاسی خاص هستند؟ فراکسیون امید مجلس که در مواجهه با ناکارآمدی‌های دولت و مشکلات اقتصادی، کارنامه قابل قبولی ندارد و نتوانسته پاسخگوی مطالبات مردم باشد، در سال آخر مجلس دهم، بسیاری از جایگاه‌های داخلی مجلس را نیز از دست داده است. حال، تلاش برخی از اعضای آن برای مسکوت ماندن طرحی که باعث افزایش اعتماد جامعه به مسئولان می‌شود، جایگاه اصلاح‌طلبان مجلس را بیش از پیش متزلزل می‌کند.