تهران- ایرنا- سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: زنان با اختصاص ۴.۵ درصد از اهدای خون در کشور سهم اندکی از اهدای خون را بر عهده دارند؛ این در حالی است که ۲۰ میلیون زن ایرانی واجد شرایط اهدای خون هستند.

بشیر حاجی بیگی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آمارها نشان می‌دهد که تمایل زنان برای اهدای خون بسیار کم است؛ سهم اهدای خون بانوان در همه استان‌های کشور، کمتر از ۱۰ درصد است، در حالی که مردان چهار بار و زنان سه بار در سال می توانند بدون هیچ مشکلی خون اهدا کنند.
وی اعلام کرد: بر اساس آمار، اهدای خون بانوان در کشور ما در سال ۱۳۸۲ از ۷۵ .۱۲ به ۳۸. ۴ در سال ۱۳۹۴ رسیده است که کاهش چشمگیری را طی ۱۲ سال نشان می‌دهد.
حاجی بیگی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در حوزه طب انتقال خون نگاه ویژه‌ای به اهدای خون بانوان دارند، اظهار داشت: به عنوان مثال در فرانسه آمار اهدای خون بانوان مانند اهدای خون آقایان ۵۰ درصد است، این در حالی است که در سال ۱۳۹۴ در ایران از ۲ میلیون و ۸۳ هزار و ۹۱۴ واحد خون اهدایی، فقط ۹۱ هزار و ۳۱۹ واحد سهم بانوان بود که نشان می‌دهد فقط ۳۸. ۴ درصد از سهم اهدای خون در کشور مربوط به بانوان است.
سخنگوی سازمان انتقال خون با اشاره اینکه نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می‌دهند، تاکید کرد: با این حال زنان درصد کمی از اهداکنندگان خون در کل کشور را به خود اختصاص می‌دهند.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین عوامل کاهش مشارکت بانوان در اهدای خون در ایران، ترس از کم خونی و ترس از سوزن کیسه‌های اهدای خون، است، گفت: ترس از ابتلا به بیماری‌های عفونی مثل ایدز و هپاتیت و ضعف قوای جسمی، ممانعت شوهران از اهدای خون همسران خود، داشتن ذهنیت منفی نسبت به اهدای خون در زنان از عوامل دیگر میزان پایین اهدای خون بانوان است.
حاجی بیگی اظهار داشت: به نظر می‌رسد دانستن برخی نکات می‌تواند سبب کاهش دغدغه‌های بانوان و اطمینان از این شود که اهدای خون مشکلی را برای آنها ایجاد نمی‌کند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر انجام تست هموگلوبین برای بررسی کم خونی و غلظت خون در اهداکنندگان پیش از اهدای خون و در اختیار قرار دادن مکمل‌های حاوی آهن برای اصلاح کم خونی به صورت رایگان به مراجعان برای اهدای خون، در تمام مراکز انتقال خون انجام می‌شود.
سخنگوی سازمان انتقال خون تاکید کرد: هر واحد خون اهدایی حدود ۴۵۰ میلی لیتر و معادل فقط ۱۰ درصد حجم کل خون بدن است، پلاسما و گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها، ظرف مدت چند روز به طور طبیعی توسط سیستم خون ساز بدن جایگزین می‌شوند و بدن با افزایش جذب آهن از دستگاه گوارش، آهن از دست رفته را به مرور و طی حدود یک ماه جایگزین خواهد کرد، بنابراین گلبول‌های قرمز خون حداکثر در سه تا چهار هفته در بدن بازسازی می‌شوند.

حاجی بیگی ادامه داد: زنان حامیان و پشتوانه های سلامت جامعه هستند و دختران امروز مادران فردا و زنان آینده سازی هستند که سلامت آنان سلامت جامعه را تضمین می کند؛ از این رو، زنان و دختران را دعوت می کنیم که با هوشمندی و مسئولیت پذیری و صداقتی که ویژه دختران پویا و مشارکت جوی این سرزمین است، حمایت از بیماران نیازمند به خون را برعهده بگیرند و در این عرصه نیز پویایی، شجاعت و پیشتازی خود را به منصه ظهور رسانند.
سخنگوی سازمان انتقال خون ایران تصریح کرد: مطالعات گسترده در ایران و سایر کشورهای جهان نشان می‌دهد به دلیل گرایش کمتر بانوان به رفتارهای پرخطر و توجه بیشتر به داشتن زندگی سالم، خون اهدایی بانوان از سالم‌ترین منابع خونی است.
وی گفت: همچنین بانوان به عنوان رکن اصلی خانواده می‌توانند با مشارکت در اهدای خون، علاوه بر ترویج رفتارهای انسان دوستانه، در آموزش فرزندان و شرکت در عرصه فعالیت‌های خداپسندانه گام مهمی در افزایش مشارکت خانواده ها در اهدای خون داشته باشند.‌

حاجی بیگی گفت: متاسفانه اهدای خون از عرصه هایی است که بانوان آن را فراموش کرده اند و گرچه زنان و دختران کشور ما در عرصه حمایت از محیط زیست، کودکان کار و بیماران خاص فعال هستند اما در عرصه اهدای خون روز به روز سهم کمتری برعهده می گیرند. ‏

وی ادامه داد: امیدورایم شاهد افزایش مشارکت بانوان به خصوص دختران سالم و بانشاط جامعه در این عرصه باشیم. سلامت جامعه در گرو سلامت و خودمراقبتی دختران امروز است.