مشاهدات خبرنگار ایرنا و پیش بینی سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران نشان میدهد که امسال سطح زیر کشت دوم برنج به هر دو روش" نشاء مجدد "و " دونوچ " (رتون) به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی و وجود آب فراوان بیشتر میشود.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران، امسال ۲۱۴ هزار و ۳۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی استان زیر کشت برنج رفته است و تا دو هفته آینده برداشت شالی در حوزه آبریز هراز آغاز میشود.
شالیکاران شهرستانهای فریدونکنار، آمل، بابل، بابلسر و محمودآباد در حوزه آبریز هراز هر ساله حدود ۴۵ روز زودتر از مناطق شرقی استان کشت و کار برنج را آغاز میکنند و هم اکنون شالی این زمینها در مرحله سفت شدن دانه قرار دارد.
رئیس اداره برنج سازمان جهاد کشاورزی مازندران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا پیش بینی کرد که امسال حدود نیمی از زمینهای شالیزاری استان زیر کشت دوم برنج به روش نشاء مجدد و دونوج قرار بگیرد.
ابراهیم قربان نژاد با اشاره به رویکرد جهاد کشاورزی مبنی بر حمایت همه جانبه از تولید، افزود: امسال محدودیتی برای کشت دوم برنج در استان وجود ندارد و کارشناسان زراعت این محصول استراتژیک برای همکاری و مشورت با کشاورزان در ۶۴ مرکز خدمات کشاورزی استان آماده هستند.
وی گفت: وضعیت روان آب رودخانه هراز و تلار نیز در حوزه آبریز هراز نسبت به سالهای گذشته مناسب است و شمار زیاد از کشاورزان خزانهگیری مجدد برای نشاکاری را آغاز کردند.
طبق آمار هواشناسی مازندران میانگین بارش باران طی ۹ ماهه سال زراعی جاری (مهر ۹۷ تا ۳۱ خرداد ۹۸) ۷۲۳ میلیمتر بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵۰ درصد بیشتر است. همچنین میانگین بارش باران سال زراعی جاری در استان نسبت به دوره آماری بلندمدت هم حدود ۳۴ درصد بیشتر شد.
بارشهای سیلآسا اواخر سال گذشته و بارندگیهای بهاری امسال سبب شد تا همه ۸۰۰ قطعه آببندان و هشت سد بزرگ و کوچک استان با ظرفیت کامل آبگیری شوند و بارش برف نیز در ارتفاعات البرز سبب شد تا روان آبهای رودخانههای استان بویژه رودخانه هراز با دبی بیشتر همواره در جریان باشد.
رییس اداره برنج جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه شرکت آب منطقهای مسئول توزیع و تامین آب کشاورزی است، گفت: از آنجایی که ۹۵ درصد کشت دوباره برنج در حوزه آبریز هراز انجام میشود که هنوز سدی بر روی رودخانه ساخته نشده است و روان آب هم به هدر میرود، از نظر کارشناسی محدودیتی برای بهره گیری وجود ندارد.
وی افزود: با توجه به اینکه اراضی شرق مازندران حدود ۵۰ روز دیرتر از منطقه مرکزی و حوزه آبریز هراز نشاء را انجام دادند، کشت دوباره در این منطقه توصیه نمیشود چرا که با سرمای احتمالی فصل پائیز مواجه میشوند.
قربان نژاد گفت: البته بیشتر زمینهای شرق مازندران زیر کشت ارقام پرمحصول برنج رفته است و گرفتن محصول دونوچ از این اراضی نیز منتفی است چرا که دونوچ فقط در ارقام طارم محلی مقرون به صرفه است.
مازندران سالانه با تولید بیش از یک میلیون تن برنج سفید، ۴۲ درصد نیاز کشور به این محصول را میکند.
۶۹۹۰/۱۶۵۴