اردبیل- ایرنا- تولید ژله رویال و تکثیر ملکه زنبور عسل در استان اردبیل در حال توسعه است و زنبورداران این استان به تولید محصولات جانبی و اقتصادی تر فعالیت زنبورداری روی آورده اند.

در سال‌های اخیر تولید محصولات جانبی فعالیت زنبورداری از جمله ژله رویال، زهر زنبور عسل، بره موم، موم و گرده گل در استان اردبیل گسترش یافته و تقاضای داخلی و خارجی برای این محصولات نیز بیشتر شده است.

بهزاد حیدری و طاهر مظفری ۲ زنبوردار فعال در شهرستان مشگین شهر که در امر تولید ملکه و محصولات جانبی عسل فعالیت دارند، با اشاره به تولید روزانه ۷۰ گرم ژل رویال در زنبورستان خود اعلام کردند که ۶۰ کندو را برای تولید ژله رویال و ۵۰ کندو را برای تولید ملکه زنبور عسل اختصاص داده‌اند.

این ۲ جوان زنبوردار تحصیل کرده، به طور میانگین ماهانه ۱.۵ کیلوگرم ژله رویال در شهرستان مشگین شهر تولید می‌کنند و علاوه بر این، با یکصد کندوی معمولی، امر تولید عسل را در دامنه شمالی کوه سبلان و در ییلاقات اطراف مشگین شهر ادامه می‌دهند.

این ۲ زنبوردار که تنها تولید کنندگان ژله رویال و ملکه زنبور عسل در شهرستان مشگین شهر هستند، تاکنون ۵۰۰ ملکه را تولید کرده و در اختیار زنبورداران منطقه قرار داده و خدمات فنی برای تولید بیش از هزار ملکه زنبور عسل به زنبورداران منطقه ارائه کرده‌اند.

حیدری که به مدت سه سال هم زنبوردار نمونه انتخاب شده، با اشاره به طی ۱۵ دوره تخصصی زنبورداری گفت: صنعت زنبورداری نیازمند آموزش فعالان این عرصه بوده و علاوه بر این لازم است که زنبورداران در همایش‌های علمی و تخصصی دور هم جمع شده و تجربیات خود را مبادله کنند.

به گزارش ایرنا، هر گرم ژله رویال به قیمت تقریبی ۱۳۰ هزار ریال به فروش می‌رسد که عموماً مصرف دارویی دارد.

ژله رویال در درمان بسیاری از ناتوانی‌ها و امراض کاربرد دارد و مصرف خوراکی آن از جمله برای کاهش چربی خون، تنظیم هورمون‌ها، کمک به باروری و تسریع در بهبودی ناتوانی جنسی، کمک به رشد استخوان، افزایش اشتها، رفع سختی رگ‌ها، بهبودی روماتیسم مفصلی، درمان افسردگی، افزایش مقاومت بدن در مقابله با عفونت‌ها و جلوگیری از پیری زودرس توصیه شده است.

تولید ژله رویال که ظرافت بیشتری را می‌طلبد، به علت صرفه اقتصادی بیشتر نسبت به عسل، در سال‌های اخیر در استان اردبیل در حال گسترش است و بر همین اساس، سالانه ۲۲۰ کیلوگرم ژله رویال در شهرستان‌های اردبیل، مشگین شهر و خلخال استان اردبیل تولید می‌شود.

تولید ژله رویال و نیز عسل کیفی و بیشتر در هر کلنی زنبورعسل نیازمند فعالیت یک ملکه باور در هر کندو است و به همین علت تولید، تکثیر و پرورش ملکه زنبور عسل به عنوان پایه کار زنبورداری از اهمیت فوق العاده ای در این حوزه برخوردار است.

در هر کندوی زنبور عسل در هر ۲۰ روز می‌توان چندین ملکه زنبور عسل تکثیر و تولید کرد و بر این اساس، با توجه به عمر محدود ۲ ساله هر ملکه، ملکه‌های تکثیر شده جایگزین ملکه‌های موجود در زنبورستان های پرورش دهندگان می‌شود.

سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل چند محصولی کردن فعالیت زنبورداری را از جمله برنامه‌های کاری خود در حوزه پرورش زنبور عسل اعلام کرده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت: در سال‌های گذشته امکانات و زیر ساخت‌های لازم برای خروج زنبورداران استان از شرایط تک محصولی فراهم شده و علاوه بر این، آموزش‌های تخصصی و خدمات فنی به زنبورداران استان برای تولید محصولات جانبی زنبورداری ارائه شده است.

خلیل نیکشاد بیان کرد: تولید ژله رویال، زهر زنبور عسل، بره موم، موم و گرده گل از جمله محصولات جانبی زنبورداری است که ارزش افزوده بیشتری نسبت به عسل دارد و تولید این محصولات با استقبال زنبورداران منطقه مواجه شده است.

وی اعلام کرد: استان اردبیل ۳۶۶ هزار کندوی زنبور عسل دارد و سالانه حدود ۶ هزار تن محصول عسل در استان اردبیل تولید می‌شود.

نیکشاد میانگین عسل تولیدی در هر کلنی زنبورستان های استان اردبیل را حدود ۱۹ کیلوگرم ذکر کرد و ادامه داد: عسل تولید شده در این به علت کوچ زنبورداران به مناطق و ییلاقات پرگل کشور و نیز تهیه عسل در مراتع غنی کوهستان‌های استان از مرغوبیت بالایی برخوردار است.

وی از صدور سالانه حدود ۱۰۰ تن عسل از استان اردبیل به مقصد کشورهای عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس، مالزی و نیز استان‌های دیگر کشور خبر داد و گفت: حدود هزار تن از محصول عسل تولید شده در استان اردبیل نیز در خود استان به فروش رفته و یا مصرف می‌شود.

دهقان باقری، کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز از برگزاری دوره‌های آموزش پیشرفته و ارائه تسهیلات برای زنبورداران استان خبر داد و گفت: هم اکنون ۱۵ نفر از زنبورداران استان در زمینه تولید ژله رویال فعال هستند.

وی بیان کرد: در کنار تولید ژله رویال، تکثیر و تولید ملکه زنبور عسل نیز در استان رواج دارد و اغلب زنبورداران حرفه‌ای استان ملکه زنبورستان های خود را تکثیر و تأمین می‌کنند ولی عده‌ای از زنبورداران هم به صورت تخصصی در امر تکثیر و تولید ملکه زنبور عسل فعالیت دارند.

باقری با اشاره به وجود یک ملکه باور در هر کلنی و کندوی زنبور عسل، زادآوری زنبورهای کارگر را به عنوان عوامل تولید عسل از جمله وظایف ملکه ذکر کرد و گفت: هدف از تکثیر و تولید ملکه زنبور عسل، تکثیر نژاد و تولید زنبور عسل کیفی با هدف ارتقای کیفیت و کمیت تولید محصول عسل است.

او بیان کرد: عمر اقتصادی هر ملکه زنبور عسل ۲ سال است و زنبورداران برای افزایش میزان باوری و زادآوری آنها، هر ۲ سال یکبار ملکه کلنی ها و کندوهای خود را جایگزین می‌کنند و با این کار عمل بهگزینی و تولید محصول کیفی و بیشتر محقق می‌شود.

کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل از تحویل هزار و ۳۰۰ تن شکر به زنبورداران استان و ارائه تسهیلات حمایتی و ترویجی به بیش از ۲۰۰ زنبوردار استان در سال جاری خبر دارد.

وی گفت: هم اکنون چهار تعاونی و یک اتحادیه زنبورداری در استان اردبیل فعال بوده و انجمن ملی زنبورداران و تولید کنندگان زنبور عسل ایران نیز در راستای حمایت از فعالان این عرصه در استان اردبیل مستقر شده است.

عسل از مهم‌ترین سوغاتی‌های اردبیل محسوب می‌شود و هر کیلوگرم آن بسته به کیفیت محصول، از ۲۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار ریال قیمت دارد.

عسل تولید شده در استان اردبیل که به عسل سبلان معروف است، شهرت جهانی دارد.

۱۹۰۵/‏۶۰۱۶