نشست مشترک اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج و اتاق بازرگانی سلیمانیه شامگاه شنبه در سنندج برگزار شد.
نایب رئیس اتاق سنندج در این نشست با اشاره به ضرورت رفع نواقص و معایب قانونی و تکنولوژیکی مرزهای مشترک گفت: نگاه به وضعیت موجود بیانگر وجود نواقص و موانع متعددی بوده که مشکلات گوناگونی برای تجار و فعالان اقتصادی ایرانی ایجاد کرده است.
محمد هلاکو افزود: تأخیر در ترخیص و حمل بارهای شکستنی و فسادپذیر در مناطق مرزی اقلیم کردستان سبب بروز خسارات به بازرگانان ایرانی شده و مدت هاست این فعالان اقتصادی خواستار رسیدگی سریع به این مسائل هستند که اگر به زودی حل نشود ناچارند مسیر خود را به سمت مرزهای جنوبی تغییر دهند.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلات موجود نبود مرکز داوری برای رفع اختلافات و دعاوی تجار دو طرف است که ما آمادگی خود برای همکاری در زمینه تشکیل این مرکز اعلام میکنیم.
نایب رئیس اتاق سنندج گفت: از مدیران و تشکلهای اقلیم کردستان خواستاریم تا در این راستا با سرعت عمل بیشتری اقدام کنند زیرا بسیاری از تجار ایرانی به علت نبود این تشکل با مشکلات و زیانهای کلان روبرو شدند.
هلاکو تفاوت نرخ گمرگ مناطق مرزی اقلیم کردستان با سایر مناطق عراق را تهدیدی برای روند گسترش مبادلات مرزی با این منطقه عنوان کرد و اظهار داشت: نرخ عوارض گمرکی در این منطقه چند برابر مناطق جنوبی عراق بوده و اگر چنین ادامه یابد تجار کردستانی ناچارند تا این مناطق را جایگزین مرز ایران با اقلیم کنند.
این فعال اقتصادی افزود: مبلغی از بازرگانان ایرانی به عنوان بیمه از سوی طرف عراقی اخذ میشود که در عمل برای آنها هیچ کارایی ندارد و باعث هدر رفت پول و کاهش سود، تجار ایرانی میشود.
ایجاد منطقه تجاری صنعتی جزو اختیارات اقلیم کردستان و دولت ایران است
مدیر پایانههای مرزی باشماق اقلیم کردستان در پاسخ به انتقادات و درخواستهای بازرگانان ایرانی گفت: قانون فعالیت ارگانهای مرزی اقلیم ۲۴ ساعته بوده و تنها در زمان صرف نهار و اقامه نماز اجازه تعطیلی کار را دارند اگر بازرگانان ایرانی مواردی غیر از این را مشاهده کردند به اطلاع ما برسانند در اسرع وقت با آن برخورد میکنیم.
مریوان کمال افزود: ایجاد منطقه تجاری صنعتی جزو اختیارات حکومت اقلیم کردستان و دولت مرکزی ایران بوده و بر اساس اطلاعاتی که داریم این طرح در مراحل نهایی مطالعات قرار داشته و در آینده نزدیک وارد فاز اجرا میشود.
وی در ارتباط با تأخیر در رسمی کردن مناطق مرزی کردستان ایران با اقلیم گفت: ما ۴ منطقه مرزی با ایران داریم که نحوه اداره و افزایش این مناطق جزو اختیارات دولت مرکزی بوده که دکتر برهم رئیس جمهور عراق پیگیر رفع موانع گسترش فعالیت این مناطق است.
رئیس پایانه باشماق استان کردستان در پاسخ به طرح موضوع انتقادی طرف عراقی از حضور افراد خودسر و باندهای سازمان یافته گفت: این اولین بار است که این موضوع را میشنویم و تقاضا د اریم تا در صورت مشاهده تخلف فوری به ما خبر دهید تا با این موارد برخورد کنیم.
افشین شعبانی افزود: از شما درخواست داریم تا برنامه عبور دادن خودروهای خالی ازایکس ری را پایان داده شود زیرا هزینه سنگینی بر تجار تحمیل میکند.
وی اضافه کرد: اخذ ۳۵ هزار دینار از هر ماشین ایرانی توسط دولت اقلیم به بهانه پرداخت به پلیس راه اقلیم هیچ توجیه قانونی ندارد.
نایب رئیس اتحادیه صادر و وارد کنندگان مریوان با انتقاد از وضعیت جادههای اقلیم کردستان گفت: جادههای کم عرض از مشکلات اصلی بازرگانان ایرانی در اقلیم کردستان است زیرا سبب بروز تأخیر در انتقال کالا، ایجاد خطرات جانی برای رانندگان و افزایش استهلاک وسایط نقلیه میشود.
ابراهیم دژکام افزود: افرادی که در طرف عراقی باشماق بارها را خالی میکنند ۱۵ هزار دینار از تجار ایرانی میگیرند که مبلغی بسیار بالاست و زمانی که اعتراض میکنیم فوری با جریمه سنگین مواجه خواهیم شد.
عضو هیئت نمایندگی اتاق سنندج نیز عدم فعالیت نظام بانکی در اقلیم کردستان را از عوامل اصلی اخلال در مناسبات اقتصادی بین ایران و اقلیم عنوان کرد و گفت: به علت نبود امکان صدور (ال سی و ضمانت نامه بانکی) تجار ایرانی فعال در اقلیم تضمینات را از طریق صرافیها اخذ میکنند که این برای آنها به صرفه نیست و همواره با مشکلاتی مواجه میشوند.
خالد فرجیان افزود: ما از دولت اقلیم و اتاقهای بازرگانی درخواست میکنیم تا نسبت به ایجاد مرکزی برای ضمانت معاملات و سرمایه گذاری خارجی در اقلیم اقدام کنند.
عضو اتاق بازرگانی سلیمانیه هم در این نشست با اشاره به خدمات طرف ایرانی به شکل گیری نهادهای صنفی در اقلیم کردستان گفت: ما هیچگاه این واقعیت را از یاد نمی بریم که در ابتدای شروع به فعالیت اتاق سنندج با ارائه تجارب خویش ما را در تکمیل راه یاری داده و سبب ایجاد ارتباط تجار اقلیم با بازرگانان عراقی شد.
آزاد عبدالقادر افزود: ما حاضریم تا در زمینه رفع موانع و مشکلات در بین ۲ طرف و ایجاد نهادهای مشترک مثل کمیته حکمیت یا همان مرکز داوری گامهای سریع برداریم تا روند تعامل دو طرف وارد فاز جدیدی از شکوفایی شود.
وی اضافه کرد: هرکس کارت عضویت اتاق سنندج را داشته باشد از نظر ما عضو اتاق بازرگانی بوده و سود و زیانش را سود و زیان خود میدانیم.
هیأت اقتصادی اقلیم کردستان عراق عصر روز پنجشنبه ۱۳ تیر با استقبال معاون استاندار کردستان از طریق مرز باشماق مریوان وارد ایران شدند.
مدیران کل کشاورزی، دامپزشکی، کنترل کیفیت، گمرک، ارشاد و جوانان، برق و معاون اتاق بازرگانی از جمله مدیران اجرایی استان سلیمانیه اقلیم کردستان عراق هستند که به کردستان سفر کردهاند.
هدف از سفر این هیأت اقتصادی به کردستان تقویت روابط تجاری و اقتصادی میان ما با استان سلیمانیه، بازدید از واحدهای تولیدی صادرات محور استان، کلنگ زنی ساخت بازار سنه سنتر توسط سرمایه گذار عراقی در سنندج، مروری بر تفاهم نامههای گذشته ۲ طرف است.
استاندار سلیمانیه نیز از سه روز پیش و به منظور شرکت در کنگره مشاهیر کُرد در سنندج حضور دارد.
۹۹۳۶ / ۳۰۳۴