به گزارش این رسانه فرانسوی به نقل از ریاست جمهوری فرانسه، «امانوئل بن» مشاور دیپلماتیک و نماینده رئیس جمهوری فرانسه، به تهران میرود تا راهبرد کاهش تنشها را با اقدامهایی که لازم است فوری تا قبل از ۱۵ ژوئیه (۲۴ تیر ماه) به کار گرفته شود، اجرایی کند.
دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرده که هدف از سفر مشاور امانوئل مکرون به تهران آگاهی یابی از «اجزای کاهش دهنده تنش» از نظر مسؤولان ایرانی است.
به گزارش رادیو بین المللی فرانسه، به گفته دفتر ریاست جمهوری فرانسه، بن، در دیدارهای خود با مسؤولان ایرانی کوشش میکند به «اجزا کاهش دهنده تنش» از نظر آنان آگاهی یابد.
منابع آگاه در کاخ الیزه میگویند: گفت وگوهای مکرون با «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران و نیز با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا این باور را ایجاد کرده که او میتواند در این زمینه دست به ابتکار عمل بزند.
بن مشاور ارشد مکرون در امور دیپلماتیک و حوزه غرب آسیا و ایران، برای دومین بار است که در طول کمتر از یک ماه گذشته (سفر نخست در چهارم تیر ماه ۹۸ انجام شده است) به تهران سفر میکند.
«فرنس اینفو تی» نیز نوشت: مکرون مشاور خود امانوئل بن را برای کاستن از تنشها به تهران فرستاده است.
بن روزهای سه شنبه و چهارشنبه در تهران خواهد بود. این تصمیم بدنبال عملی کردن گام دوم تهران در افزایش درصد غنی سازی اورانیوم در پاسخ به خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای گرفته شده است.
این شبکه تلویزیونی فرانسه نوشت: مأموریت بن در تهران "آرام کردن بازی با هر هزینهای است."
الیزه اعلام کرد که بن در طول این دو روز با مقامات ایرانی دیدار میکند تا "عناصر کاستن از تنشها را با هم مرتبط کند."
کاخ ریاست جمهوری فرانسه گفته که "اقدامهای لازم تا قبل از ۱۵ ژوئیه باید صورت گیرد."
فرانس اینفو تی وی نوشت: این تصمیم بعد از اینکه تهران اعلام کرد درصد غنی سازی اورانیوم خود را به دستکم ۴.۵ درصد و فراتر از حد مجاز در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ رسانده، گرفته شده است.
شبکه تلویزیونی «بی.اف. ام تی وی» هم نوشت: فرانسه میگوید که به دلیل تمایل دو طرف (تهران و واشنگتن) برای افزایش تنشها، "در شرایط بسیار بحرانی قرار داریم.»
نکته مهم در این وضعیت بحرانی، پیدا کردن عناصر میانه ای است که میتواند از شدت تنشها در مذاکرات بکاهد.
مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی ایران به طرفهای حاضر در برجام روز یکشنبه به پایان رسید و اقدام تازه ایران در کاستن از تعهدات برجامی اعلام شد.
کاهش تعهدات برجامی ایران در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای ظالمانه از سوی این کشور علیه ایران و عدم انجام تعهدات از سوی دولتهای اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هستهای صورت میگیرد.
طبق توافق هستهای که بین ایران و ۶ کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ صورت گرفت، مقرر شد که ایران با رفع تحریمهای بین المللی از مزایایی اقتصادی برجام برخوردار شود، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریمهای خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش میکند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.
در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریمهای آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.
در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در توافق یرجام خبر داد.
براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هستهای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.
در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود.
ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هستهای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران هم سریعاً میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
ایران دو ماه قبل اعلام کرده بود که "به کشورهای باقیمانده در برجام شصت روز فرصت داده میشود تا تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را تأمین کنند؛ چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند درمرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد."