به گزارش وزارت بهداشت، محمد مهدی گویا روز سه شنبه درباره بیماری تب کریمه کنگو افزود: اکثر موارد بیماری تب کریمه کنگو تاکنون ودر تمام طول سال هایی که این بیماری شناسایی شده مربوط به استان های مرزی کشور و به خصوص سیستان و بلوچستان بوده و امسال هم از ۵۴ مورد یاد شده، ۱۴ مورد مربوط به استان سیستان و بلوچستان و ۳ مورد از ۵ مورد فوت شده نیز مربوط به این استان است.
وی ادامه داد: در استان گیلان هم در سال های گذشته موارد معدودی از این بیماری دیده شده بود. استان گیلان در سال جاری تاکنون ۱۴ مورد ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو داشته که یک مورد منجر به فوت شده است. در راستای کنترل و درمان بیماری در هر دو استان سیستان و بلوچستان و گیلان تلاش های جدی صورت گرفته، اما لازم است اقدامات کنترلی تشدید شود. اگر این نکات بهداشتی کاملارعایت نشود، شانس ابتلای به بیماری افزایش پیدا می کند، زیرا ظاهر دام به هیچ عنوان نمی تواند نشان دهنده وجود بیماری در حیوان باشد.
شیوه انتقال بیماری تب کریمه کنگو
گویا بیان کرد: تب کریمه کنگو یک عفونت ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است و این بیماری از طریق گزش کنه به حیوانات منتقل می شود و آنها را بیمار می کند، اما علائمی در حیوان ایجاد نمی کند که باعث تشخیص شود و ظاهر حیوان کاملاً طبیعی است.
وی ادامه داد: بیماری تب کریمه کنگو می تواند به صورت مستقیم از دام به انسان یا از طریق گزش انسان توسط کنه آلوده منتقل شود. اکثر موارد این بیماری در افرادی دیده می شود که با دام سروکار داشته اند. زیرا بیماری تب کریمه کنگو از طریق گزش دام توسط کنه آلوده ایجاد می شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت افزود: راه دوم انتقال بیماری از طریق تماس با ترشحات بدن حیوان آلوده است. این بیماری از طریق تماس با خون حیوانات، ترشحات بدنی هنگام ذبح در کشتارگاه ها یا در فرآیندهای بعد از ذبح حیوان، حتی در قصابی ها ممکن است فرد را مبتلا کند. اگر از گوشت های مورد تایید سازمان دامپزشکی استفاده نشود، احتمال انتقال بیماری زیاد است. موارد این بیماری هرچند در کشور کم است، اما موضوع مهم خطرناک بودن بیماری است. بیماری تب کریمه کنگو جان فرد مبتلا را به شدت در معرض تهدید جدی قرار می دهد و اگر به موقع اقدامات مراقبتی و درمانی صورت نگیرد تا حدود ۳۰ درصد موارد مبتلا می تواند منجر به مرگ شود.
نگهداری گوشت دام در فضای سرد به مدت ۲۴ ساعت
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت اظهار داشت: یکی از اقدامات بسیار مهم در کشتارگاه ها این است که وقتی دام به کشتارگاه سپرده شد تا ذبح شود، حداقل ۲۴ ساعت در یک فضای مخصوص نگهداری شود که به آن فضای پیش سرد گفته می شود، زیرا این اقدام باعث می شود که ویروس در بدن دام از بین رود و بعد از آن به بازار عرضه می شود. اگر ذبح دام در کنار خیابان ها و جاده ها باشد و توسط مردم عادی انجام شود، چنین امکانی برای نگهداری وجود نداشته و جان کسی که با این دام سروکار دارد مورد تهدید قرار می گیرد.
گویا درباره سایر روش هایی که ممکن است بیماری تب کریمه کنگو را منتقل کند گفت: از دیگر راه های انتقال این بیماری، تماس با ترشحات بدنی فرد مبتلا به سایر افراد و کادر درمان به خصوص پزشکان و پرستاران است.
علائم بیماری در مراحل ابتدایی
وی درباره علائم بیماری بیان کرد: در بدو مراجعه بیمار به پزشک، علائم بیماری مشابه چند بیماری دیگر است و نمی توان در همان وهله اول، بیماری را به طور قطعی تشخیص داد و بعد از انجام آزمایش که حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول می کشد، تکلیف بیمار مشخص می شود،.در این مدت اگر رعایت نکات فردی بهداشتی رعایت نشود، ممکن است افراد دیگری نیز به این بیماری مبتلا شوند. این موارد در سال های گذشته چندین نوبت در کشور ما رخ داده است. به همین دلیل وزارت بهداشت برای این موضوع اهمیت ویژه ای قائل است و آموزش همکاران در بیمارستان ها و بخش های بهداشتی یکی از مهمترین اقداماتی است که توسط وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور دنبال می شود.
رئیس مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت گفت: تماس با دام راه انتقال این بیماری است. همچنین بعید است که فردی بر اثر خوردن گوشت، مبتلا به این بیماری شود. به خصوص اگر گوشت خوب پخته شده باشد. ضمن اینکه راه اصلی ابتلا به تب کریمه کنگو تماس با کنه آلوده و ترشحات بدنی حیوان بیمار است.