ارومیه- ایرنا- کتاب «دولت و جامعه در دوره عثمانی» که توسط ۲۶ تاریخ پژوه مطرح ترکیه و در ۲ جلد نوشته شده است با حضور دانشگاهیان، اهالی اندیشه، نویسندگان و پژوهشگران آذربایجان غربی و با همت سمن «خانه دانش و فرهنگ زریاب» در دانشگاه پیام نور خوی نقد و بررسی شد.

فرید یاوری استاد ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور خوی روز چهارشنبه در جلسه معرفی و بررسی این اثر گفت: در جلد نخست این اثر پژوهشی، تاریخ عثمانی از تاسیس امارت عثمانی تا برقراری جمهوری مورد توجه قرار می‌گیرد و به موضوعاتی چون تاریخ سیاسی، ساختار دولت، تشکیلات اداری، سازمان نظامی و ساختارهای اجتماعی و اقتصادی عثمانی پرداخته می‌شود.

وی اضافه کرد: در جلد دوم به فرهنگ و تمدن عثمانی در چهار حوزه اصلی زبان و ادبیات ترکی، دین و اندیشه، آموزش و علم و هنر و معماری اشاره می‌شود.

وی در توضیح چرایی اهمیت تدوین چنین مجموعه‌ای جدا از اشاره به لزوم شناخت درست و چندجانبه تاریخ دیروز و تحولات تاریخی برای فهم مسائل، بحران‌ها و افق‌های پیش رو، گفت: برای ایرانیان این کتاب می‌تواند مهم باشد زیرا تاریخ روابط ایران و عثمانی از فراز و نشیب‌هایی فراوان و تأثیر و تأثری طولانی برخوردار بوده است.

وی اظهار کرد: کتاب دولت و جامعه در دوره عثمانی بخش‌های جدی و مهمی درباره نهادهای تجددی و مدرن دارد و این تجربه در ایران هم در حال تعقیب است و بوجود آمده و هم برایمان حرف‌های تازه‌ای دارد.

وی افزود: کسی که به حوزه‌های متعدد علاقه‌مند است، می‌تواند به صورت جداگانه از زبان، ادبیات، دین، اندیشه، علم، هنر، معماری و موسیقی آن استفاده کند و از مطالب در خصوص نهادهای اجتماعی، حقوقی، مدنی، نظامی، اقتصادی و مالی بهره ببرد.

استاد دانشگاه پیام نور خوی بیان کرد: کتاب حاوی بخش‌های مختلفی است به طوریکه کسی که به حوزه‌های متعدد علاقه‌مند است می‌تواند به صورت جداگانه از زبان، ادبیات، دین، اندیشه، علم، هنر، معماری و موسیقی آن استفاده کند و از مطالب در خصوص نهادهای اجتماعی، حقوقی، مدنی، نظامی، اقتصادی و مالی بهره ببرد.

یاوری به ویژگی‌های کتاب هم اشاره کرد و افزود: برای این کتاب نمایه خوبی تنظیم شده و گاهنامه و کتاب‌شناسی مناسبی دارد؛ همچنین نمودارها و جداول کمک‌کننده‌ای دارد که در کنار تصاویری که در متن ترکی نبوده و از متن‌های انگلیسی به دست آمده، اطلاعات جامعی را ارائه می‎کند.

وی افزود: حالت دانشنامه ای اثر، قلمرو موضوعات کتاب، اشرافیت تمام موضوعات مرتبط با عثمانی، استفاده از متخصصان و پژوهشگران و عثمانی شناسان برجسته ترکیه، بهره‌گیری از اسناد بایگانی های مختلف ترکیه از برجستگی‌های این اثر است.

وی ادامه داد: مبالغه نکردن در مورد شخصیت‌ها، تحقیر نکردن دشمنان، بی‌طرف بودن مولفان، بهره‌گیری از مینیاتورها و ضمائم متعدد و کتاب‌شناسی‌ها برای بیان افزون‌تر پژوهش از دیگر ویژگی‌های مهم این اثر است.

کتاب دوجلدی «دولت و جامعه در دوره عثمانی» در ترکیه با سرویراستاری «اکمل‌الدین احسان‌اوغلو» توسط مرکز تحقیقات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی (ایرسیکا) وابسته به سازمان همکاری اسلامی به چاپ رسید، با نظارت غلامعلی حداد عادل و با ترجمه علی کاتبی و توفیق هاشم‌پور سبحانی و به همت نشر کتاب مرجع و با حمایت مرکز تحقیقات تاریخ، هنر و فرهنگ اسلامی و بنیاد دائرةالمعارف اسلامی به دست خوانندگان فارسی‌زبان رسید.

خانه دانش و فرهنگ زریاب خویی سازمان مردم نهادی فعال در حوزه کتاب و فرهنگ این شهرستان است که تاکنون به نقد و معرفی و بررسی آثار متعدد نویسندگان محلی، ملی و بین المللی پرداخته است؛ شصت و یکمین نشست نقد و بررسی این سازمان مردم نهاد در خصوص کتاب دولت و جامعه در دوره عثمانی برگزار شد.

۸۱۳۵/‏۳۰۷۲