رسانه های خارجی روز پنجشنبه از مبدا لندن به نقل از سخنگوی نخست وزیر مستعفی انگلیس گزارش دادند که لندن خواستار کاهش تنش ها با ایران است.
این سخنگو که به نام او اشاره ای نشده؛ افزود: " انگلیس نگران اقدام ایران جهت توقف نفتکش انگلیسی است و به گفت و گو با مقامات ایران جهت کاستن از تنش ها دراین منطقه ادامه می دهیم. "
ادعای این مقام انگلیسی درخصوص اقدام ایران جهت توقف نفتکش انگلیسی در آبهای خلیج فارس درحالی مطرح می شود که روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه امروز پنجشنبه با انتشار اطلاعیه ای؛ ادعای منابع آمریکایی مبنی بر تلاش شناورهای نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس را تکذیب کرد.
در اطلاعیه سپاه پاسداران آمده است: گشتهای شناورهای نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق روشهای جاری و ماموریتهای ابلاغی برقرار و با هوشمندی، دقت و صلابت در حال انجام است و طی ۲۴ ساعت اخیر نیز هیچ مواجههای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است.
در این اطلاعیه تاکید شده است: در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی مأموریت خود قادر است بدون درنگ با قاطعیت و به سرعت نسبت به انجام آن اقدام کند.
سخنگوی نخست وزیر مستعفی انگلیس همچنین با نادیده گرفتن اقدام کشورش در توقیف یک نفتکش ایرانی و ایجاد تنش در مناسبات دوکشور مدعی شد که لندن به قوانین بین المللی و ازادی دریانوردی بنابر قوانین بین المللی پایبند است.
پیش از این محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در حساب کاربری خود در توییتر در واکنش به این اقدام انگلیس نوشت که توقیف غیرقانونی نفتکش حامل نفت ایران از سوی بریتانیا به نیابت از «تیم ب»، دزدی دریایی است.این یک بدعت خطرناک است که باید همین الان پایان یابد.»
رسانه های غربی ۱۳ تیرماه جاری خبر توقیف نفتکش گریس ۱ حامل نفت ایران را منتشر کرده و مدعی شدند این کشتی به علت نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شده است.
این در حالی است که روزنامه «جبلالطارق کرانیکل» با انتشار یک رشته توئیت از قول «مایکل لاماس» دادستان کل جبل الطارق اعلام کرد دیوان عالی این منطقه توقیف این نفتکش را تا ۱۹ ژوئیه (۲۸ تیر) تمدید کرده است.
این نفتکش حامل نفت ایران بود یک سوپرتانکر است با دو میلیون بشکه ظرفیت و به خاطر ظرفیت بالا امکان عبورش از کانال سوئز نبوده و لذا از جبل الطارق به مقصد خود عازم شده است.
به گفته عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران برخلاف ادعای انگلیس مقصد آن سوریه نبوده، کما اینکه بندری که از سوریه نام بردند اصولاً ظرفیت پذیرش چنین سوپرتانکری را ندارد، هدف جای دیگری بوده و از آبراه بینالمللی در جبل الطارق عبور میکرده و هیچ قانونی به دولت انگلیس این اجازه را نمیدهد که این نفتکش را متوقف کند و از نظر ما این راهزنی دریایی است.
در این راستا «رابرت مک ایر» سفیر انگلیس در تهران چندبار در طول یک هفته گذشته در وزارت امور خارجه حضور یافت تا درباره آخرین وضعیت نفتکش حامل نفت ایران که از سوی نیروی دریایی ارتش انگلیس به صورت غیرقانونی توقیف شده بود، توضیحاتی ارائه کند.
۲**