به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، چند روزی است که «دونالد ترامپ» در توئیتر پیامهایی را منتشر کرد که بسیاری از ناظران آن را حملاتی نژادپرستانه به چهار نماینده دموکرات کنگره تعبیر میکنند. برخلاف ادعاهای ترامپ و نزدیکانش، رویکردهای تبعیض آمیز و نژاد پرستانه رئیس جمهوری ایالات متحده امر کتمان شدنی نیست. وی پیش از این هم در مورد ورود اتباع کشورهای خارجی به ویژه آفریقایی تبارها به ایالات متحده یا اظهار نظر در مورد همسایگان سرخپوست و مهاجران به آمریکا سخنان مشابهی را گفته بود.
چهار نماینده زن رنگین پوستی که هدف حملات جدید ترامپ قرار گرفتند اصالتی فلسطینی، لاتین، سومالیایی و سیاه پوست دارند. نکته اینجاست سه تن از این افراد یعنی «رشیده طالیب»، «آیانا پریسلی» و «الکساندرا اوکازیو کورتز» متولد ایالات متحده هستند و تنها «ایلهان عمر» متولد کشور سومالی است که از ۱۰ سالگی به ایالات متحده مهاجرت کرد.
وی این افراد را تنها به این دلیل دوست القاعده نامید که پیش از این در مقابل ترامپ موضع گرفتند و خواستار محدودکردن اختیارات رئیس جمهوری و مقاومت در برابر وی و حتی استیضاح ترامپ شده بودند.
رئیس جمهوری آمریکا در مجموعه پیامهایی خطاب به این چهار نماینده مجلس عنوان داشت که بهتر است به کشورهای خود بازگردند و مشکلات آنجا را حل کنند زیرا در آن کشورها دولتهایی فاسد و ناکارآمد باعث ایجاد اوضاع فاجعه باری شده اند.
ناراحتی رئیس جمهوری آمریکا از آنجا مشخص میشود که وی سپس اعلام کرد آنها به آمریکا آمده اند و به دولت بگویند که چه کاری را برای اداره آمریکا انجام دهند.
ترامپ «نانسی پلوسی» رئیس دموکرات مجلس را هم بی نصیب نگذاشت و با طعنه به وی عنوان داشت که پلوسی حتماً از دادن امتیاز سفر مجانی به این نمایندگان خوشحال میشود.
بیگانه هراسی برای سرپوش گذاشتن به مسائل داخلی
از این سخنان ترامپ به خاطر نژادپرستی و بیگانه هراسی به شدت انتقاد شده است. درحالی که رسانهها در آمریکا وی را به نژادپرستی و بیگانه هراسی متهم میکند، ترامپ در پاسخ به واکنش افکار عمومی، نژادپرست بودن خود را رد کرد و در دفاع از خود گفت: آنها تنها کاری را که انجام میدهند شکایت کردن است. اینها کسانی هستند که از کشور ما نفرت دارند. به نظر من، آنها به شدت نفرت دارند.
ترامپ در نهایت به این افراد توصیه کرد: اگر در آمریکا خوشحال نیستید، میتوانید بروید. این انتخاب شماست. فقط انتخاب شما.
این چهار نماینده زن که به موضعگیری در مقابل ترامپ معروف شده اند گروهی ترقی خواه و پیشرو در حزب دموکرات را هم تشکیل داده اند. آنها میگویند رئیس جمهوری ایالات متحده با این حرفها در پی انحراف افکار عمومی است. از این رو به جای اظهارات باید به رفتارها و سیاستها توجه شود. بهتر است رئیس جمهوری آمریکا به مسائلی مورد توجه مردم آمریکا همچون بهداشت عمومی، خشونت و دسترسی به سلاح و موضوع مهاجران بپردازد.
سخنان آقای ترامپ نه تنها با انتقاد تند دموکراتها روبرو شد بلکه برخی متحدان ترامپ و چهرههای جمهوریخواه نیز به انتقاد از این اظهارات پرداختند. نانسی پلوسی، ضمن محکوم کردن اظهارات ترامپ از تهیه پیش نویس قطعنامهای سخن گفت. وی بیگانه ستیزی رئیس جمهوری امریکا را تهوع آور توصیف کرد.
چهرههای جمهوریخواه نیز این اقدامات ترامپ را مورد نکوهش قرار دادند. سناتور «میت رامنی» توصیه به خروج شهروندان از آمریکا را نوعی تندروی از سوی رئیس جمهوری دانست. «سوزان کالینز» دیگر سناتور این حزب نیز با انتقاد از حملات ترامپ به زنان عنوان داشت که ترامپ در پیامهای خود از مرزهای پذیرفت شده تخطی کرده است و باید پیامها را پاک کند. «لیندزی گراهام» نیز از ترامپ خواست حملات به اشخاص را متوقف کند و در مقابل بر روی حزب دموکرات و اقدامات آن تمرکز داشته باشد.
اختفای یک نژادپرستی نهادینه
به اعتقاد برخی از تحلیلگران تبعیض علیه غیرسفیدپوستان از گذشته تابه امروز به امری نهادینه اما مخفی در آمریکا تبدیل شده است و دونالد ترامپ هم سابقه طولانی در این رویکرد دارد. چند روز قبل نشریه «آتلانتیک» در گزارشی عنوان داشت که نژادپرستی ترامپ همیشه وجود داشت و مشهود بود نکته اینجاست که وی به تازگی استفاده از آن را شروع کرده است.
گفته میشود شرکتهای تجاری که ترامپ مالکیت آنها را بر عهده داشته است از استخدام کارمند سیاه پوست سرباز میزنند و تلاش کرده اند همه کارکنان خود را از سفید پوستان انتخاب کنند. اتهام نژاد پرستی حتی در سال ۱۹۷۳ علیه خانواده ترامپ مطرح شده بود که دونالد ترامپ در اظهارنظری که روزنامه «نیویورک تایمز» آن را منتشر کرد تبعیض و نژاد پرستی در بنگاههای تجاری خانوادگی خود را اتهامی خنده دار توصیف کرد.
طبق این گزارش با وجود انکار این اتهام در طول این سالیان اما ترامپ سابقه طولانی از تبعیض را در مورد مکزیکی تبارها، لاتینوها، مسلمانان، یهودیان، مهاجران، زنها یا افرادی که ناتوانیهایی دارند و حتی مالکان اصلی قاره آمریکا از خود بروز داده است. در واقع رفتار وی با تکذیبهای او کاملاً متفاوت بوده است.
وی در همان سالها به صورت عمومی و آشکار از اعدام ۵ سیاهپوست و لاتینویی حمایت کرد که بعدها مشخص شد کاملاً بیگناه بودند یا زمانی وقتی ترامپ و همسرش وارد یک کازینو شدند همه غیرسفیدپوستان را مجبور کردند از آن مکان بیرون بروند. این موارد نکاتی هستند که برخی از کارکنان زیر مجموعه ترامپ به آن اعتراف کرده اند. وی حتی وقتی به قدرت سیاسی رسید علیه «باراک اوباما» نخستین رئیس جمهوری سیاه پوست آمریکا هم که در این کشور به دنیا آمده بود سخنانی را گفته بود. وی در دوره رقابتهای انتخاباتی با صراحت علیه مهاجرت به آمریکا موضع گرفت و پس از رسیدن به کاخ سفید از ورود مسلمانان چند کشور به آمریکا جلوگیری کرد. ترامپ در سال ۲۰۱۶ در گفت وگو با روزنامه «واشنگتن پست» خود را فردی با ویژگیهای نژادپرستانه اندک توصیف کرد.
براساس تحقیقاتی که آتلانتیک انجام داد، دادگستری آمریکا در سال ۱۹۷۳ دریافت که خانواده ترامپ در ۳۹ شرکت و دارایی خود در نیویورک درخواست شغل آمریکاییهای آفریقایی تبار را بررسی نمیکرد یا اینکه به این افراد آپارتمانهای خود را اجاره نمیداد.
این نشریه افزود: ترامپ در سالهای اخیر از ورود شهروندان چند کشور به آمریکا جلوگیری کرد یا ۳۵ روز دولت آمریکا را به حالت نیمه تعطیل درآورد تا پول لازم برای ساخت دیوار مرزی را تأمین کند. وی در اظهار نظری جنجالی افرادی را که از کشورهای آفریقایی به آمریکا آمده بودند را به فاضلاب تشبیه کرد یا اینکه در قبال طوفانهایی که شهرهای هوستون یا پورتوریکو (در آنجا دو نژاد متفاوت اکثریت را دارند) را در نوردید رویکرد امداد رسانی کاملاً متفاوتی را در پیش گرفت.
به اعتقاد بسیاری از افردای که ترامپ را میشناسند ترامپ به راحتی دروغ میگوید به ویژه هنگامی که موضوع نژاد مطرح میشود. با اینحال وی به نحو بسیار ظریفی تلاش میکند تا به صورت مستقیم این امر را بروز ندهد. به نوشته آتلانتیک، بسیاری در آمریکا انتظار روزی را دارند که ثابت شود ترامپ رویکردهای نژادپرستانه دارد.
تارنمای خبری تحلیلی «VOX» هم بر این باور است اگرچه نژادپرستی در حملات ترامپ غیرقابل انکار است اما برخی رسانهها و افراد در تلاش هستند تا این موضوع برای افکارعمومی آشکار و شفاف نشود. این گزارش افزود اگرچه ترامپ نام هیچ فردی را در پیامهای خود عنوان نکرده اما مشخص است که این چهار نماینده به خاطر انتقادات شدید از رئیس جمهوری و تشکیل یک گروه علیه وی مورد حمله قرار گرفته اند.
به اعتقاد تحلیلگران این توئیت ها ممکن است باعث تغییر فرایند مقابله با رئیس جمهوری و تمرکز بر سابقه یا رویکردهای نژادپرستانه وی شد. درهرصورت رسانهها دیدگاههای متفاوتی به این اظهارات دارند و برخی آن را نژادپرستانه نمیبینند. این امر به دلیل نگاههای متفاوت در آمریکا و بی علاقگی ایالات متحده در به رسمیت شناختن نژادپرستی یک رئیس جمهوری این کشور ارزیابی میشود.