چین و آمریکا سال ها است که در زمینه های تجاری، اقتصادی، مسایل سیاسی، تایوان، کره شمالی، موضوعات خاورمیانه، نرخ ارز، دریای جنوبی، دریای شرقی و بسیاری از بخش های دیگر علمی و فنی با یکدیگر درگیر مناقشات فزاینده هستند و رویارویی امروز آنها ریشه در منازعات تاریخی دارد.
اما برای آمریکا موضوع دیگر فقط مسایل سیاسی چون تایوان و یا کره شمالی نیست بلکه آمریکایی ها در شرایط فعلی چین را یک رقیب خطرناک در عرصه های اقتصادی، علمی و فنی می دانند شاید هیچ کشوری در چند دهه گذشته تا این اندازه نتوانسته است آمریکا را به چالش بکشد و برایش نگرانی های امنیتی ایجاد کند.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در تازه ترین مورد اعلام کرد «چین چالش نخست و مهم ترین مساله سیاست خارجی آمریکا است» موضوعی که بیانگر قدرت نمایی چین در برابر آمریکا در عرصه های مختلف است.
سال ها بود که آمریکا بر اریکه قدرت فنآوری دنیا تکیه زده بود اما امروز سد بزرگی چون چین را پیش روی خود می بیند که عبور از آن نه تنها برایش ممکن نیست بلکه مبهوت و مقهور پیشرفت های آن شده است و برای مقابله با این سد آهنین به رویکردهای تند و محافظه کارانه و تحریم ها و تعرفه ها روی آورده است.
شاید صحبت های «جان راد» معاون وزیر دفاع آمریکا در همایش امنیتی آسیا بهترین نشانه برای ادعاهای فوق باشد که گفته بود: چین امروز بزرگترین کشوری است که توان تغییر روش های زندگی آمریکا را دارد و قادر به تغییر نظم جهان است چه این نظم خوب و چه بد باشد.
«تونی توماس» از مسئولان نظامی و ژنرال بازنشسته آمریکایی در بخش دیگری به این اشاره می کند که چین بزرگترین چالش فنآوری برای آمریکا محسوب می شود این عرصه ای است که ما در آن کمتر چالشی داشتیم ولی حالا چین روبروی ما ایستاده است.
این اظهارات در شرایطی است که به گفته مقام های پنتاگون نفوذ چین حتی در ارتش آمریکا هم به حدی بوده که موفق شده است فنآوری نسل پنجم اینترنت را وارد سامانه های آمریکا کند همان نگرانی امنیتی که باعث شد دونالد ترامپ رییس جمهوری این کشور برای شرکت ارتباطی هواوی چین ممنوعیت های ویژه در نظر گرفته و نامش را در فهرست سیاه امنیتی قرار دهد.
کارشناسان معتقدند جاه طلبی های نظامی چین در دریای جنوبی چین یکی از دیگر سردردهای آمریکا است مقامات آمریکایی در واکنش به این موضوع می گویند باید به دنبال راه هایی برای برخورد با جاه طلبی های ارضی چین باشیم که از یک سو دریای جنوبی چین را در بر می گیرد و از طرف دیگر شامل منازعات ارضی چین و هند می شود اینها چالش هایی است که آمریکا نمی تواند نسبت به آنها غافل باشد.
درحالی که مقام های آمریکا و چین نسبت به جاه طلبی های نظامی و سیاسی به یکدیگر می تازند، وزارتخانه های خارجه هر دو کشور هم با انتشار بیانیه هایی یکدیگر را به سلطه جویی، باج خواهی و زورگویی متهم کرده اند.
چینی ها می گویند که آمریکا در زمینه تجاری باج خواهی می کند و در عرصه نظامی به تایوان سلاح می فروشد و حق حاکمیت چین را نادیده می گیرد آمریکایی ها هم از چین خواسته اند به قلدری و باج خواهی خود در برابر کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند ویتنام در دریای جنوبی پایان دهد.
کسانی مانند «شیانگ لو» کارشناس مسایل چین و آمریکا در پکن حتی موضوع را فراتر از این می بیند و می گوید اگر آمریکا در آینده سرمایه گذاری های خود را روی فنآوری های پیشرفته افزایش ندهد در این عرصه مقهور چین می شود و بازنده بزرگ این عرصه خواهد بود.
«جان مک لاگلین» معاون سابق سازمان سیا می گوید: ما احتمالاً با یک رقیب و یا چالشگر بزرگ روبرو هستیم باید مراقب تحرکاتش باشیم و معلوم نیست البته این کشور بتواند سلطه آمریکا را در جهان خاتمه دهد باید در برخورد با چین هشیار بود.
او البته اعتراف می کند که روابط بین دو کشور آمریکا و چین بسیار پیچیده است ما می خواهیم برتری خود را حفظ کنیم اما واقعاً خواستار رویارویی نظامی با چین نیستیم.
رئیس جمهوری آمریکا هم روز گذشته در این خصوص نوشت: چین نرخ بهره خود را باز هم پایین آورده و پول به سیستم مالی خود تزریق میکند آن ها راه را برای تولیدکنندگان خود باز کرده تا به آسانی بتوانند محصولات خود را بفروشند.
برای آمریکا حالا طبق اعتراف مقام های ارشد نظامی، دفاعی و سیاسی سابق و فعلی دولت آمریکا، چین بزرگترین چالش نه فقط در عرصه تجارت و اقتصاد بلکه در زمینه های نظامی، ارضی و سیاسی بخصوص بخش های فنی و علمی است و رهیافت نوآورانه چین و پیشرفت هایش در زمینه های مختلف علمی از خودروسازی گرفته تا صنایع و فنآوری های هوشمند خواب از سر مقام های واشنگتن برده است.