به گزارش واحد اطلاع رسانی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه، سید علی اصغر رفاهی روز دوشنبه در جلسه شورای بررسی های راهبردی پیشگیرانه اتاق فکر گفت: این معاونت برای کاهش نرخ ورودی های پرونده تصمیم گرفت که از ظرفیت مشارکت های مردمی استفاده کند. بدین منظور در اداره کل پیشگیری های مردمی و مشارکت های مدنی معاونت اجتماعی سامانه سجام با هدف کنترل و نظارت بر تخلفات با استفاده از دیده بانان مردمی طراحی شد.
وی افزود: نظارت دولتی و حاکمیتی برای پیشگیری از تخلفات و مفاسد به تنهایی کافی نبوده که ما هنوز در کشور شاهد تخلفات، اختلاس و مفاسد هستیم.
رفاهی اضافه کرد: سامانه سجام در واقع نظارت مردم بر مردم و نظارت مردم بر مسئولان با استفاده از گزارش دیده بانان مردمی است.
شکاف های قانونی برای نفوذ برخی آقازاده ها بسته شود
اخوان عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر گفت: آقازاده بودن جرم نیست، باید جلوی شکاف و روزنه هایی که در قانون وجود دارد و باعث فساد و جرم می شود را بست تا اجازه رخنه و نفوذ به هیچکس داده نشود که مرتکب جرم و فساد شود.
این استاد دانشگاه، پیشگیری را امر فراقوه ای دانست و به ایجاد دفاتر پیشگیری در همه دستگاه ها در حاکمیت تاکید کرد و گفت: این وظیفه فقط مختص قوه قضایه نیست بلکه همه سازمان ها و نهادها باید پیشگیری را در دستور کار خود داشته باشند و باید از همه ظرفیت ها در راستای پیشگیری استفاده کرد.
وی افزود: جنس سجام باید مردمی باشد نه دولتی، تا مردم رویکرد مناسبتر و مشارکت بیشتری با سجام داشته باشند و از طرف دیگر موضوع امنیت دیده بانان مطرح است که این افراد بعد از ارائه گزارش یک تخلف، باید در امنیت کامل باشند.
طراحی چهار کمیته برای مشارکت های مردمی
فرزاد جلیلیان سرپرست مرکز مطالعات اجتماعی معاونت اجتماعی قوه قضاییه گفت: اقدامات عملی و اثربخش در ارتقاء مشارکت های مردمی در پیشبرد برنامه های پیشگیری از جرم به ارتقاء سطح سلامت و تعالی اجتماعی کشور منجر خواهد شد.
وی افزود: مرکز مطالعات اجتماعی و جرم شناسی تصمیم گرفت با هدف اجرای طرح ها و برنامه های پیشگیری از وقوع جرم، تشویق نوآوری های ملی، تقویت و ارتقاء مشارکت های مردمی کارگروه های تخصصی ذیل شورای بررسی های راهبردی پیشگیرانه اتاق فکر راه اندازی کند.
جلیلیان اضافه کرد: بر اساس اهمیت مباحث مشارکت های مردمی اقدام به طراحی کمیته های چهارگانه یعنی کمیته تخصصی پیشگیری ازجرائم، دعاوی و اختلافات، کمیته تخصصی پیشگیری از آسیب های فضای مجازی، کمیته تخصصی پیشگیری از جرائم اقتصادی و مفاسد مالی و کمیته تخصصی پیشگیری از آسیب های اجتماعی کردیم.
مردم را به سمت حریم عمومی سوق دهیم
بهرام بهرامی عضوهیئت علمی دانشگاه به نوع نظارت مشارکت مردمی در ایران و سایر کشورهای جهان اشاره کرد و گفت: در کشورهای دیگر دنیا حریم عمومی را هدف می گیرند و مشارکت می کنند در حالی که در کشور ما بیشتر به حریم خصوصی ورود می شود. محدوده مشارکت را باید شفاف و روشن کرد و مردم را به سمت حریم عمومی سوق داد.
بهرامی با تاکید بر اینکه، یکی از راههای مشارکت، آموزش به مردم است ادامه داد: ما به جای اینکه جرم را هدف بگیریم باید به کاهش دعاوی اختلافات بپردازیم که زمینه های ارتکاب جرم را فراهم می کند و از طرفی برای اینکه جرم اتفاق نیفتد باید مقابله با تبعیض صورت بگیرد.
حکمرانان و مشارکت مردمی
حسن نجفی سولاری رییس کمیته تخصصی پیشگیری از جرائم فضای مجازی گفت: مشارکت مردمی به یکسری عناصر درون حکمرانی مربوط می شود که اگر آن ایجاد نشود مشارکت مردمی معنا ندارد. اولین عنصر، عنصر بینشی در حکمران است. آیا در حکمران ها این عنصر بینشی ایجاد شده که از تصمیم گیری مردمی و مشارکت مردمی بهره برداری کنند؟
وی افزود: زمانی مردم حاضر به مشارکتند که به یک اقناع اجتماعی و وفاداری رسیده باشند که این امر با بکارگیری از ظرفیت رسانه ها می تواند صورت می گیرد.
نجفی سولاری تصریح کرد: اگر این عنصر بینشی در حکمران ها بود آیا عنصر توانشی هم در حکمران ها هست؟ آیا این توان و ظرفیت در حکمرانی پذیرفته شده که توان مردم را برانگیزد؟ ما باید توان همکاری و مشارکت را در مردم بالا ببریم.
رییس کمیته تخصصی پیشگیری از جرائم فضای مجازی سومین عنصر را انگیزشی دانست و گفت: آیا قضات انگیزه ای برای استفاده از این مشارکت دارند؟ اینکه اگر فردی فسادی را کشف کرد این اطمینان به او داده شود که در مصونیت کامل است و مشکلی برایش پیش نمی آید. برای جلب مشارکت مردمی باید درصدد راههای ایجاد انگیزه در آنها بود.
حجت الاسلام شریف زاد، رییس شعبه ۱۱۶۱ دادگاه کیفری ۲ تهران بر مراقبت پیشگیری از فساد دیده بانان تاکید کرد و گفت: باید مراقب بود که همان دیده بانی که اختلاس و فسادی را گزارش می کند، خود درگیر واسطه بازی و فساد نشود.
موسویان استاد دانشگاه نیز با اشاره به مطالب فنی در رابطه با سامانه سجام گفت: دسترسی به سامانه را راحت تر کنید که مردم بتوانند به راحتی با سجام ارتباط برقرار کنند.
گزارش کردن تخلفات آدم فروشی نیست
این استاد دانشگاه با تاکید به بحث فرهنگی گفت: باید اصلاح فرهنگی صورت گیرد، اینکه اگر فردی بر حسب احساس مسئولیت اجتماعی اش گزارشی از تخلفات و مفاسد ارائه کرد آدم فروش نیست و نه تنها کار نکوهیده ای انجام نداده بلکه با ارائه گزارش به نفع خود و جامعه گام برداشته است. باید در این زمینه فرهنگ سازی و آموزش های لازم داده شودکه همگان در این همکاری اجتماعی شرکت کنند.
توجه به ظرفیت سازمان بازرسی کل کشور
محمود صفری، معاون سازمان قضایی نیروهای مسلح گفت: قوه قضاییه باید از همه ظرفیت های کشور استفاده کند علی الخصوص از ظرفیت سازمان بازرسی کشور. ظرفیت بسیار خوبی در سازمان بازرسی وجود دارد. با توجه به نوع کار شما و آنها که هر دو نظارتی است، می توان از تجربیات آنها برای بهبود کار استفاده کرد.
شورای بررسی های راهبردی پیشگیرانه اتاق فکر با موضوع بررسی و هم افزایی مشارکت های مردمی و نحوه تقویت حس مشارکت مردمی در تعاملات اثربخش در حوزه پیشگیری در سالن شهید بهشتی معاونت اجتماعی قوه قضاییه برگزار شد.