سارال عنوان کتابی است که به قلم عباس کمندی نوشته و به همت انتشارات علمی کالج منتشر شده و دارای ۹ داستان کوتاه شامل سارال، افسانه بردشان، پهلوان پنبه و چهل دزدان، مرد شهر، دزد جوانمرد، سامورایی، جادوگر شهر، راهزن شرعی و عبدالله اورسوس است.
این کتاب در ۲ هزار نسخه و در ۱۷۰ صفحه به قیمت ۱۵۰ هزار ریال روانه بازار شده است و وریا دیوانی صفحه آرایی و اسرا مردوخی هم گرافیک آن را بر عهده داشته اند.
شخصیت ها و موضوع داستان مربوط به مناطق مختلف کردستان است و به زبان فارسی نوشته شده است.
یکی از داستان های کوتاه این کتاب مربوط به سرگذشت فردی به نام سارال است که عنوان کتاب هم از آن گرفته شده است،
به رسم و یاسای خوانین صفوی هر خان ولی نعمتی علاوه بر صدها سواره و تفنگچی تحت فرمان، یک نوکر و فرمانبردار خاصه دارد که علاوه بر رازداری و جان فشانی، از ذکاوت و زیرکی و تبحرات جنگی و اختصاصی باید برخوردار باشد و به هنگام نیاز از هیچ خطری نهراسد و جان بر کف در خدمت ارباب خود جان فشانی کند.
این نوع نوکران را که معمولا جوان و برنا بودند «شاطر» می نامیدند و اکثر خوانین بین یک تا دو نفر از این شاطرها را در رکاب داشتند و قدرت و اقتدار خود را با عملکرد آنها به رخ سایرین می کشیدند.
شاطرها محرم رازنهان و حارس و نگهبان جان و مایه سربلندی و افتخار ولی نعمت خود بودند و مرگ را به خیانت و ناپاکی در مقابل ارباب ترجیح می دادند، یکی از این شاطرها «سارال» نام داشت که در خدمت بوداق بیگ عملکردش زبانزد خاص و عام بود، سارال مثل آهو می دوید و مثل شیر می جنگید و مثل بره آرام و متین و سربه زیر بود و در جنگ با قلماسنگ تیرش ردخور نداشت و دهها سواره مسلح را با ضربات سنگ از پای می انداخت و نامش لرزه بر اندام دشمنان بوداق بیگ می انداخت.
او بارها و بارها توی برف و بوران، توی سرما و گرما جان بوداق بیگ را از مرگ نجات داده بود و بارها به امر بوداق بیگ از منطقه مکریان تا شهر اصفهان را دویده بود تا نامه ای از اسعد سلطان به دربار اصفهان برساند.
اتفاقاتی جذابی در این داستان برای سارال می افتد که خواننده را ترغیب به خواندن و ادامه آن می کند، علاوه براین دیگر داستان های ذکر شده در این کتاب هم به زبانی ساده و روان نوشته شده و مخاطبان را درگیر ماجراهای آن می کند.
عباس کمندی سال ۱۳۳۱ در سنندج دیده به جهان گشود و یکم خرداد سال ۹۳ در سن ۶۲ سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت، هر چند بیشتر مردم او را با صدای دلنشین و سرودهای تأثیرگذار و زیبایش میشناسند ولی علاوه بر موسیقی، خوانندگی و سرودن شعر در زمینههای نمایش نامه نویسی، فیلم نامه نویسی و نویسندگی هم فعالیتها و آثاری را از خود به یادگار گذاشته است.
سرودن اشعار بیش از ۱۵۰ ترانه، ساخت و اجرای بیش از ۶۰ آهنگ و ترانه، اجرا و ارائه مجموعه آهنگهای گلاویژ، پرشنگ، اورامان و کیژی کورد در ۳ شماره، گردآوری مظاهر فرهنگ فلکلوریک و گردآوری و تحقیق زندگی نامه شخصیتهای کُرد و از جمله حماسه سنجرخان، سید عطا کل، زندگی پهلوان حسین گلزار کرمانشاهی، غارت آثار زیویه و میر نوروزی از جمله آثار این هنرمند برجسته کُردستانی است.
فیلم نامههای زیادی نیز توسط این هنرمند نام آور کردستانی شامل اسب، یک سبد علف، پرواز در قفس، ارثیه مامه رحیم، عضو جدید اوپک، نبرد رمادیه، کوچه سرخ، کاروانسرا، وکیل اول، قلم و شیطان و پهلوان پنبه نگاشته شده است.
۶ عنوان کتاب این نویسنده برجسته کُرد شامل کوچه باغ گل یاس، زهر افعی، سارال، حماسه سنجرخان، پس کوچههای سنندج، هه وارگه ی هه وار ۳۰ روز پس از مرگش طی مراسمی در سنندج رونمایی شد.
۹۹۳۶/۹۱۰۲