استانها- ایرنا- استاندار خراسان جنوبی می‌گوید که با افزایش سهمیه فروش سوخت در مناطق مرزی این استان، آن دسته از کسانی که به دلیل مشکل معیشت روستاها را ترک کرده بودند، خواهان بازگشت به زادگاه خود هستند.

«محمدصادق معتمدیان» که از آذرماه ۹۷ مسئولیت استانداری خراسان جنوبی را بر عهده گرفت، در جریان بازدید از ایرنا به بیان مشکلات، کاستی ها و ظرفیت های این استان مرزی پرداخت که از نظر وسعت سومین استان پهناور کشور است اما از نظر جمعیت در رتبه بیست و هشتم قرار دارد.
وی می گوید هرچند پایین بودن جمعیت در استان سبب شده تا در تخصیص اعتبارات دولتی و بودجه که بر اساس سرانه جمعیت توزیع می شود، خراسان جنوبی سهم اندکی داشته باشد اما در ماههای اخیر تلاش شده تا بخشی از منابع لازم از طریق هم افزایی با نهادهای عمومی غیردولتی و شرکت‌های دولتی تامین شود.
استاندار خراسان جنوبی یکی از مشکلات استان را خالی شدن روستاها از سکنه بویژه در نوار مرزی عنوان کرد و اظهار داشت:‌ برای رفع مشکل معیشت مرزنشینان اسفند ماه سال گذشته در تعامل با وزارت نفت سهمیه فروش سوخت مرزنشینان این استان ۱۵ برابر افزایش یافت که در نتیجه آن مرزنشینان ظرف یک ماه معادل هفت سال از محل فروش سوخت یعنی برابر هفت میلیارد تومان درآمد کسب کردند.
وی افزود: تداوم این رویه در ماههای ابتدایی امسال سبب مهاجرت معکوس در این روستاهای مرزی شده است.

فاقد سند جامع آب هستیم
استاندار خراسان جنوبی با اعلام اینکه ۹۸ درصد زرشک کشور و ۹۶ درصد عناب در این استان تولید می‌شود، اظهار داشت:  این خطه از نظر تولید این دو محصول رتبه جهانی دارد و رتبه نخست تولید زرشک و رتبه چهارم جهانی تولید عناب مختص به این استان است اما از آنجا که صنعت فراوری محصولات کشاورزی در این استان توسعه نداشته، عواید آن از منظر اشتغال و تولید ثروت نیز نصیب استان نمی شود.
معتمدیان با برشمردن شرایط آب و هوایی و جغرافیایی استان اظهار داشت: با وجود بالا بودن دما و  تبخیر آب در خراسان جنوبی، در چهار دهه گذشته سند جامع مدیریت منابع آب در استان تهیه نشده است.
وی تاکید کرد: بررسی ها نشان می دهد که ۹۱ درصد منابع آبی استان در بحث کشاورزی مصرف می شود و بر این اساس در حالی که باید در بحث کشت گلخانه ای این استان رتبه نخست کشوری را داشته باشد، از تغییر الگوی کشت، بهبود آبیاری و کشت گلخانه ای کمتر بهره مند شده است.
استاندار خراسان جنوبی میانگین تبخیر آب در این استان را چهار برابر متوسط جهانی ذکر کرد و گفت: در سال های اخیر با اجرای عملیات آبخیزداری و ایجاد بندهای خاکی توانسته ایم بالغ بر ۲۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره سازی کنیم.
وی  اظهار داشت: با وجود استمرار خشکسالی در ۲۲ سال گذشته شاهد افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و حتی توسعه کشت محصولات آب بر نظیر پنبه و چغندر در استان بودیم که سبب شد تبعات ناشی از آن نظیر فرونشست زمین در برخی مناطق پدید آید.
معتمدیان تغییر الگوی کشت را از اولویت های استان خراسان جنوبی ذکر کرد و اظهار داشت: یکی از اقدام‌ها در این زمینه، استفاده از آبیاری پرفشار در مناطق کشاورزی است که تا ۹۰ درصد بهره وری را افزایش می دهد.
استاندار خراسان جنوبی با یادآوری اینکه کم آبی سبب شده تا ۱۷۰۰ روستا در نوار شرقی استان خالی از سکنه شود، اظهار داشت: با این وجود هنوز ۴۱ درصد از جمعیت ۷۶۸ هزار نفری استان را روستاییان تشکیل می دهند.
وی در عین حال با اعلام اینکه روستاهای خراسان جنوبی در بحث زیرساختی مشکلات زیادی ندارد، گفت: ایجاد اشتغال خواسته اصلی مردم است تا معیشت آنها سامان یابد و در روستاها بمانند.
معتمدیان اظهار داشت: از آنجا که با توجه به شرایط منطقه جذب سرمایه گذار خصوصی در استان زمانبر و مشکل است، بر استفاده از ظرفیت شرکت های دولتی، خصولتی ها و نهادهای عمومی غیردولتی متمرکز شده ایم.
وی افزود: البته دستگاههایی چون آستان قدس رضوی، قرارگاههای سازندگی و بنیاد برکت در زمینه محرومیت زدایی در استان فعالند اما چون جزیره ای عمل می شود و اولویت های استان مشخص نیست، نیازمند برنامه ریزی واحد در این خصوص هستیم.

 


خراسان جنوبی مرکز پرورش شتر می‌شود
استاندار خراسان جنوبی در ادامه از برنامه ریزی برای تعریف ۱۰ رسته شغلی مرتبط با صنعت کشاورزی نظیر باغداری، کشاورزی، دامپروری، صنایع دستی و نیز معادن در این استان خبر داد و گفت: بنا داریم در هر منطقه به فراخور استعدادها و توان منطقه رسته های شغلی پیگیری و با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام (ره) کارها را دنبال کنیم.
وی در این زمینه به برنامه تبدیل خراسان جنوبی به مرکز منطقه ای پرورش شتر اشاره کرد و گفت: بر اساس این برنامه قرار است تا پایان دولت دوازدهم ۳۰ هزار نفر شتر در استان پرورش یابد.
وی اظهار داشت: برای اجرایی شدن این طرح از شترها و گوسفندهای مولد و اصلاح نژاد شده که بهره وری بیشتری دارند، استفاده می کنیم به شکلی که دام های مولد به صورت امانی در اختیار روستاییان قرار می گیرد.
معتمدیان پیش بینی کرد که با پیگیری و اجرای این برنامه ۱۰ هزار شغل در استان ایجاد شود.
به گفته وی، سرمایه گذار این طرح ستاد اجرایی فرمان امان است و به زودی تفاهم نامه آن به امضا می رسد.
استاندار خراسان جنوبی یادآور شد: برای تامین علوفه مورد نیاز پرورش دام نیز ۸۰ هزار هکتار در استان لکه گذاری شده است که در اختیار ستاد اجرایی فرمان امام قرار می گیرد و با استفاده از بذری که دولت در اختیار آنها قرار می دهد، هم بحث بیابان زدایی و هم تولید علوفه همزمان پیگیری می شود.

معادن استان فعال می شود
استاندار خراسان جنوبی با اعلام اینکه این استان چهارمین استان از نظر برخورداری از منابع و ذخایر معدنی است، اظهار داشت: ۴۹ ماده معدنی در استان شناخته شده در حالی که بیشترین برداشت از معدن زغالسنگ طبس انجام می شود و معادن دیگر به صورت خام استخراج و برای فرآوری به استان های دیگر ارسال می شود و به همین سبب در ایجاد ثروت و اشتغال در استان موثر نبوده است.
معتمدیان یادآور شد: نبود برخی زیرساخت ها نظیر راه و راه آهن، سبب شده که جذب سرمایه گذار در استان به سختی انجام شود و به همین دلیل به دنبال استفاده از ظرفیت بخش های خصولتی و شرکت های دولتی هستیم.
وی اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد که حدود ۲۰ درصد معادن استان در روستاها واقع شده اما برنامه ای برای مشارکت کردن روستاییان در بهره برداری از معادن در دستور کار نبوده است.

ظرفیت های گردشگری استان ناشناخته است
استاندار خراسان جنوبی گفت: با وجود برخورداری این استان از چهار اثر جهانی شامل باغ اکبریه بیرجند، قنات بلده فردوس، بیابان لوت و توبافی روستای خراشاد هنوز ظرفیت های گردشگری آن برای گردشگران داخلی ناشناخته است.
معتمدیان اظهار داشت: با این وجود نوروز امسال با ارایه بسته خدمات نوروزی، شاهد حضور سه میلیون گردشگر در استان بودیم و میزان اقامت نسبت به سال گذشته از ۶ ساعت به ۴۸ ساعت افزایش داشت که رشد خوبی را در این عرصه نوید می دهد.
2025