۱ مهر ۱۳۹۸، ۹:۳۳
کد خبر: 83485181
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ثروت هست، پول نیست

۱ مهر ۱۳۹۸، ۹:۳۳
کد خبر: 83485181
عصمت برزجی
ثروت هست، پول نیست

بیرجند - ایرنا - خراسان جنوبی از جمله استان‌های دارای ثروت‌های طبیعی در بخش‌های معدنی، کشاورزی و غیره است اما از این ثروت‌ها درآمد ناچیزی سهم مردم می‌شود.

یکی از ثروت‌های خدادادی در خراسان جنوبی وجود معادن متعدد و متنوع در جای جای این استان است به طوری که از ۶۸ نوع ماده معدنی استخراج شده در ایران، خراسان جنوبی با تولید ۴۰ نوع آن جزو پنج استان معدن‌خیز کشور محسوب می‌شود.  

این درحالی است که علیرغم بزرگترین مرز مشترک با افغانستان و قرار گرفتن در شاهراه تجارت آسیای میانه غفلت تاریخی از این ظرفیت، سهم مردم استان را از ذخایر و ثروت‌های عظیم معدنی بسیار ناچیز کرده است.

در بخش کشاورزی نیز محصولات استراتژیک با ارزشی در استان کشت می‌شود که منحصر به فرد و دارای رتبه‌های ملی و جهانی‌ است.  

 کشاورزان هر سال زراعی زحمات و استرس‌های زیادی را متحمل می‌شوند تا این محصولات از گزند تغییرات شدید آب و هوایی و مخاطراتی از قبیل سیل و توفان و تگرگ و ... محفوظ بماند و به ثمر بنشیند اما به دلیل نبود واحدهای فرآوری سهم کشاورزان و روستاییان فقط رنج و زحمت و سهم دلالان سود و ثروت است.  

براساس آمارهای موجود ۱۹ هزار تن زرشک در خراسان جنوبی، تولید شده اما ۳۷۰ تن معادل ۲ درصد زرشک تولید استان صادر می‌شود.

حوزه گردشگری یکی از مولفه‌های تولید ثروت در تمام نقاط دنیا محسوب می‌شود که خراسان جنوبی هنوز یک استان نوپا در این حوزه است و علیرغم وجود آثار بی‌شمار تاریخی و طبیعی که برخی ثبت ملی و حتی جهانی شده است اما هنوز نتوانسته به جایگاه واقعی خود برسد و جوامع محلی از گذر این حوزه توانمندی اقتصادی را کسب نکرده‌اند.  

  با وجود اینکه نرخ بیکاری استان ۸.۵ درصد اعلام شده اما مردم در بخش درآمدی مشکل دارند یعنی کار می‌کنند اما درآمدشان کافی نیست از همین رو با وجود اینکه نرخ بیکاری در استان از میانگین کشوری پایین‌تر است اما جزو کم درآمدترین استان‌های کشور هستیم.  

البته مدیریت کلان و تیم اقتصادی استان به دنبال راهکارهایی برای تولید ثروت و ارزش افزوده هستند تا درآمد مردم افزایش یابد و در این راستا تمرکز جدی بر فرآوری محصولات کشاورزی و معدنی قرار گرفته است.  

در این مسیر مهمترین اولویت شناسایی ظرفیت‌های جدید شغلی و سرمایه گذاری در روستاهای استان است تا معضل بزرگ خام فروشی در بخش‌های معدنی و کشاورزی برای همیشه حل شود.  

چند روز پیش استاندار خراسان جنوبی در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان اعلام کرد؛ حدود ۳۰ درصد جمعیت استان زیرپوشش نهادهای حمایتی هستند که از این لحاظ خراسان جنوبی در کشور رتبه‌های اول یا دوم است.

به گفته محمد صادق معتمدیان ۲۰ درصد جمعیت استان زیرپوشش کمیته امداد قرار دارند که این آمار قابل توجه به نظر می‌رسد.

 گرچه برنامه‌هایی که دولت با کمک نهادهای حاکمیتی در برخی مناطق استان شروع کرده است در اشتغالزایی و کاهش وابستگی روستاییان به نهادهای حمایتی می‌تواند تاثیرگذار باشد.

اما به باور جامعه شناسان لازمه توانمندسازی، در کنار ایجاد فرصت شغلی و آموزش مهارت این است که باید مردم را از لحاظ فکری نیز توانمند کرد.

آن زمان قطعا خود مردم با خلاقیت، نبوغ و باور به توانمندی به دنبال راهکارهایی برای خلق ثروت از داشته‌های خود خواهند بود که نتیجه آن افزایش درآمد و کاهش وابستگی به نهادهای حمایتی است.  

خبرنگار ایرنا 

۹۸۹۳*۶۰۵۴

اخبار مرتبط