گردشگری سلامت در ایران عمر ۱۰ ساله دارد و ایجاد زیرساختها و ظرفیتهای متعدد آن در کشورمان از رونق روز افزون این حوزه در سالهای آینده حکایت دارد.
این حوزه مهم از جمله محورهای توسعه صنعت توریسم در کشورها محسوب میشود؛ با توجه به توانمندیهای پزشکی ایران در حوزههای گوناگون و در صورت گسترش گردشگری سلامت، میتوان از این ظرفیت به عنوان منبع جدید کسب درآمد و اشتغالزایی و ارتقای خدمات لازم استفاده کرد.
بنا به گفته رئیس اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با برنامه ریزی منسجم میتوان سهم ایران از صنعت گردشگری سلامت جهان را در یکسال آینده به پنج میلیارد دلار رساند که تحقق این مهم به واسطه ظرفیتهای کشورمان امکان پذیر است.
دکتر سعید هاشم زاده بهمن سال گذشته در زنجان به این اشاره داشت که سهم کنونی ایران از صنعت گردشگری سلامت جهان بسیار ناچیر بوده وبر اساس آمار سال گذشته میلادی " ۲۰۱۷" در آمد حاصل از این حوزه مهم در سطح جهان ۴۰۰ میلیارد دلار اعلام شد که از این میران سهم ایران یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.
هم اکنون استانهای تهران، خراسان رضوی، قم، خورستان، آذربایجان غربی و فارس از ظرفیت بسیار بالایی در توسعه صنعت گردشگری سلامت برخوردار هستند و بر این مبنا برنامه ریزی و اقدامات اثرگذار بیشتر لحاظ شده است.
بر این مبنا استان زنجان هم به لحاظ قرار گیری در موقعیت خاص جغرافیایی از ظرفیتهای مناسب بهداشتی و درمانی برای سرمایه گذاری در صعنت گردشگری سلامت برخوردار بوده و همکاری سازمانهای متولی بیانگر رشد این بخش است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان در این ارتباط معتقد است پس از پیروزی انقلاب اسلامی به موضوع گردشگری سلامت این مقوله مهم و زیر ساختهای لازم آن نیز توجه جدی شده بطوری که هم اکنون در بخش سلامت کشور و این استان خدمات ارائه شده از کیفیت خوبی برخوردار است.
دکتر پرویز قزلباش افزود: زمانی یک گردشگر خارجی برای درمان به کشورمان سفر میکند برنامههای دیگری برای برای بهره وری بیشتر از قبیل مسائل اقتصادی را نیز باید لحاظ کرد و این مسائل اهمیت ویژه ای دارد.
وی اظهار داشت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدامات بسیار خوبی از جمله فرآیند لازم برای برخوداری بیمارستانهای رسمی به عنوان پذیرنده گردشگری سلامت را تعریف کرده و توسعه انها میتواند به جذب یشتر گردشگران منتهی شود.
این مسئول با اشاره به اینکه استان نیز از سال ۹۶، اقداماتی از قبیل دریافت کد مربوطه برای فرآیند پذیرش بیماران خارجی در مرکز آموزش درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان را دریافت کرده و این مهم نیز برای بیمارستان الغدیر ابهر در حال پیگیری است.
قزلباش، توسعه روز افزون گردشگری سلامت را در گرو بهره گیری از ظرفیتهای بخش غیردولتی اعلام کرد و گفت: در زمان حاضر بخش دولتی خدمات قابل قبولی ارائه میکند و گسترش این مهم منوط به سرمایه گذاری ها و حضور همه جانیه در بخش غیر دولتی و خصوصی است.
وی اضافه کرد: در زمان حاضر در گردشگری سلامت بیمارانی از مناطق مختلف کشور مورد پذیرش و درمان قرار میگیرد اما موضوع مهم ساماندهی آگاهانه، هوشمندانه برای بهره برداری از این ظرفیت بی نظیر است.
قزلباش افزود: یکی از نکات اساسی در حوزه گردشگری سلامت، حفظ حقوق افرادی است که برای درمان به کشورمان و این استان سفر میکنند و بر این اساس باید شرایط لازم تحقق این امر نیز مهیا شود.
مؤلفههای لازم گردشگری سلامت در زنجان ایجاد شود
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان نیز در این ارتباط به خبرنگار گفت: گردشگری سلامت از زمان یونان و روم باستان به کشورهای اروپایی به منظور فراغت، آرامش روحی و روانی به وجود آمد.
علی اکبر شرفی افزود: در کنار دریا، آب در مانی در چشمههای آب گرم و چشمههای آب معدنی اقامتگاههایی در این محلها احداث شد و ارائه خدماتی به مراجعان انجام گرفت.
وی اضافه کرد: در شکل نوینی ارائه خدمات درمانی در فضایی خارج از محیط زندگی و کشور محل سکونت در حال ارائه میباشد که از ان به عنوان توریسم درمانی یا گردشگری سلامت یاد میشود.
این مسئول ادامه داد: برای شکل گیری گردشگری سلامت وجود مؤلفههای از قبیل مراکز ارائه خدمات درمانی، مراکز ارائه اسکان مناسب، متخصصین خدمات درمانی (پزشکان مجرب) و دفاتر خدمات مسافرتی در کنار سایر مؤلفهها امری اجتناب ناپذیر است.
وی اظهار داشت: بر این پایه در این استان نیز لازم است مراکز درمانی متناسب سازی شده و مجوزهای لازم مرکز را دریافت و با جذب متخصصین بسترهای اولیه را فراهم کنند.
به گفته وی، همچنین ضرورت دارد در بحث اسکان، نهضت هتل سازی با تختهای گرید ۴ و ۵ ستاره برای ایجاد حداقل ۶۳ هزار تخت راه اندازی شود و این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است.
شرفی افزود: نبود هتل عامل بسیاری از عقب افتادگیهایی از جمله برپایی رویدادهای بین المللی در نمایشگاه بین المللی کاسپین شده و در واقع به توسعه گردشگری کمکی نکرده است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان ادامه داد: به نظر میرسد وجود دانشکده دندانپزشکی زمینه را برای گردشگری سلامت در حوزه دندانپزشکی یا برای سایر رشتههایی که در حوزه پزشکی در حال آموزش متخصصین هستند فراهم شود که تحقق انها چشم انداز بهتری را مهیا میکند.
زیرساختهای توسعه گردشگری در زنجان نیازمند کار تیمی است
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان نیز ادامه داد: استانداردهای لازم برای پذیرش بیماران در حوزه گردشگری سلامت از سوی وزارت بهداشت، درمان و اموزس پزشکی اعلام شده و در این میان بیمارستانهای انگشت شماری در کشورمان مجوزهای لازم در این بخش را دریافت کرده اند.
دکتر علیرضا زراعتچی افزود: ایجاد زیر ساختهای لازم برای توسعه گردشگری سلامت زنجان نیازمند کار تیمی است و در این میان دانشگاه علوم پزشکی متولی نیست و همکاریهای بین بخشی در تحقق اهداف برنامههای ترسیم شده نقش اساسی دارد.
وی یادآوری کرد: قیمت خدمات ارائه شده برای گردشگر خارجی حتی نسبت به کشورهای دیگر بسیار پایین است و همین مساله میتواند عاملی مهم در جذب بیشتر آنان باشد.
مدیر امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان در این ارتباط گفت: سیاستهای کلی کشور برای جذب بیماران خارجی با توجه ظرفیتهای فراوانی که در کشور مان وجود دارد، امکان پذیر بوده و این واحد دانشگاهی نیز تلاش دارد با راه اندازی بخش ویژه در بیمارستانها این مهم را محقق کند.
گیتی کریم خان لویی افزود: بخش معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان نیز برای راه اندازی چنین مراکزی در بیمارستانهای استان تدابیر لازم را اتخاذ کرده اند، در این راستا افرادی که نیازمند دریافت خدمات پزشکی لازم برای بیماران خارجی را به نحو مطلوبی ارائه کند.
وی اظهار داشت: با توجه اینکه بیشتربیماران مورد پذیرش در حوزه گردشگری از کشورعراق هستند کهدر مقایسه با کشور ایران فاقد امکانات لازم بوده د وایران به لحاظ علمی و به روز بودن دانش پزشکان در وضعیت به مراتب بالاتری قرار دارند.
کریم خان لویی افزود: با توجه به اینکه بیماران این کشورها ی ارمنستان و آ ذربایجان برای درمان به استانهای مرزی بیشتر مراجعه میکنند میتوانند برای توسعه ظرفیت بخش گردشگری سلامت این استان نیز مفید و فایده واقع شوند.
به گفته این مسئول، در ز مان حاضر پزشکان زنجانی بیمارانی از کشورهای یاد شده را در مطبهای خصوصی مورد پذیرش قرار داده اند که اقدامی خوب و اثر بخش در گسترش گردشگری سلامت محسوب میشود.
۹۶۴۶/۸۰۶۸